Strache nem lett egy új Haider

Szerző: Techet Péter
2020.10.12. 11:55

Heinz-Christian Strache most vasárnap megalázóan alacsony eredménnyel még a parlamenti küszöbön is elhasalt. Kiderült: a politikusnak mégsincs akkor varázsa, hogy pusztán saját nevével eltarthasson egy pártot. Miért bukott nagyobbat, mint az FPÖ korábbi szakadárpártjai?

Strache nem lett egy új Haider

Az október 11-i bécsi tartományi választás egyik nagy kérdése az volt, hogy az ibiziai videó, majd még inkább a kétes pénzügyei miatt végül még a saját pártjából is kicsapott Heinz-Christian Strache képes lesz-e új mozgalmával legalább még öt évre a politikai és anyagi túlélését biztosítani.

Az, hogy az osztrák szélsőjobboldal szakadozni szokott, nem meglepő. 1993-ban a balliberális Liberális Fórum (LiF) vált le a Szabadságpártról (FPÖ), 2005-ben pedig Jörg Haider akkori karintiai tartományfőnök vezetésével a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ). Mindkét alakulat egy rövid ideig sikeres is tudott lenni: a LiF 1994-ben, a BZÖ 2006-ban a szövetségi parlamentbe is bekerült. Ezzel szemben

az idei Team Strachénak még hazai pályán, a bécsi terepen se jutott siker.

A két korábbi szakadárpárt sikere mögött két magyarázat lehet.

Egyrészről mindkettőjüknek sikerült egy hihető történetet előadni a kilépés okairól. A LiF azt kifogásolta, hogy az FPÖ-ből a párt két szellemi áramlata közül a liberalizmus egyre inkább eltűnt a másik irányzat, a német nacionalizmus miatt. A BZÖ pedig a kormányzóképességet tudta ígérni azon FPÖ-vel szemben, amely ki akart lépni a konzervatív ÖVP-vel fennálló koalícióból.

MAGA STRACHE IS ÚJ HAIDERNEK AKARTA LÁTTATNI MAGÁT, EZT A KÉPET A VÁLASZTÁS ELŐTT EGY NAPPAL POSZTOLTA AZZAL A SZÖVEGGEL, HOGY HAIDERTŐL TANULTA MEG, HOGY NEM SZABAD SOSEM FELADNI. A SORS IRÓNIÁJA, HOGY OKTÓBER 11-ÉN, HAIDER HALÁLÁNAK 12. ÉVFORDULÓJÁN ELDŐLT: STRACHE POLITIKAI KARRIERJÉNEK VÉGE.

Másrészről mindkét szakadás mögött volt egy-egy karizmatikus név, amely elég volt 5-10 százaléknyi szavazónak ahhoz, higy átálljanak. A LiF esetében az FPÖ egykori balliberális államfőjelöltje, Heide Schmidt volt ez a személy, a BZÖ esetében pedig a tényleg karizmatikus Jörg Haider.

A Team Strache kapcsán tehát az volt a kérdés, hogy fennállnak-e ezek a feltételek.

Volt-e hiteles történetük és karizmatikus vezérük?

A történet a Team Strache elmesélésében úgy nézett ki, hogy HC Strache ellen összeesküdött az egész világ, még saját egykori pártja is, azaz ő aztán tényleg az igazi antielitista jelölt – ezért is volt a jelszavuk az, hogy „a Strachére adott szavazat fáj a legjobban a hatalmasoknak”. A személy pedig maga HC Strache volt, aki mégiscsak 15 éven állt az FPÖ élén, öt éve pedig több, mint 30 százalékot szerzett az akkori bécsi tartományi választáson.

Igen ám, de ez nem volt elég.

A történet ugyanis annyira kínos és erőltetett volt, hogy az Strache karizmájával se működött.

Az ibiziai videón mindenki láthatta, hallhatta, hogy milyen Strache, ha iszik: egy csinosabb kamuorosz kamuoligarchával már Ausztria legnagyobb bulvárnapilapját vetetné meg, hogy az őt segítse.

De nem is ez tett be neki, hanem azon tavaly nyár óta nyilvánosságra került számlatömeg, amely bizonyította: Strache a pártkasszából finanszírozta magánkiadásait. És milyen kiadásokat! Nemcsak a lakását, a ruháit, a fodrászát fizettette a párttal (azaz az osztrák adófizetőkkel), de a viagrát is FPÖ-számlára vett, ahogy sámánokhoz, jósokhoz is FPÖ-pénzből járt. Az egész történet

egyszerre mutatta meg Strache korruptságát és végtelen bornírtságát.

Ahogy az ibiziai videóban láthattuk, milyen a részeg Strache, a kiadások megmutatták, hogy józanul se kevésbé kínos az egykori alkancellár. A történet tehát, miszerint mindenki összeesküdött ellene, egyszerűen nem működött. A karizmafaktor nem tudta kiegyenlíteni a büntetőjogilag is releváns vádpontokat.

Strache tényleg mostanra csak egy kicsi szekta kedvence maradt. Bécsben – ahol öt éve 30 százalék felett teljesített – most még a négy százalékot se ugrotta meg, összesen három kerületben kapott többet négy százaléknál.

A kudarc tehát teljes – és talán végleges.

Strache persze azt ígérte, hogy országos mozgalmat szervez, de ehhez jobb bécsi startolás kellett volna. Ha Strache a hazai terepén nem tudott még négy százalékot se összekaparni, akkor országosan talán még az egy százalék is kérdéses lenne.

STRACHE UTOLSÓ POLITIKAI OTTHONA: A TEAM STRACHE.

Persze az FPÖ másik két szakadárpártja is végül eltűnt, egy parlamenti ciklus után kibuktak. A Liberális Fórum okafogyottá lett a Zöldek mellett, a BZÖ pedig Haider halála után. Strache azonban már első nekiindulásakor annyit bizonyított be:

politikai tehetsége, népszerűsége, karizmája nagyon messze van egy Heide Schmidtéétől vagy Jörg Haiderétől.

Heinz-Christian Strache közel másfél évvel az ibiziai videó kikerülése után Ausztria alkancellárjából, harmadik legnagyobb pártjának elnökéből egy saját tábora által is megmosolygott, a többiek által pedig kifejezetten kiröhögött, politikailag és magánéletileg is teljesen összeomlott ember lett. A bukás annyira kínos és óriási, hogy már majdnem kicsit sajnáljuk is az embert a történet mögött.

UPDATE: Heinz-Christian Strachénak van továbbra is egy menekülő útvonala, amely politikai túléléshez segítheti. Három bécsi kerületben a Team Strache vélhetően egy-egy mandátumot a kerületi parlamentben szerzett. Mivel Strache előrelátó módon mind a 23 bécsi kerületben elindult kerületi tanácsi mandátumért, az egyikben, ahol megugrották az öt százalékot, át is veheti a mandátumot. Eszerint

a floridsdorfi, donaustadti vagy favoriteni kerületi tanácsban élhet túl politikailag és anyagilag az elkövetkező öt évben.

A Team Strache azonban arról tájékoztatta az osztrák közszolgálati ORF-et, hogy se arról nincs még döntés, hogy Strache tényleg beül-e bármelyik kerületben a helyi parlamentbe, se arról, hogy ha így dönt, melyik kerületet választja.

FOTÓK: HC Strache / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek