Ha csak a szerbek szavaztak volna, Strache bejutott volna a bécsi parlamentbe

Szerző: Techet Péter
2020.10.20. 08:00

A bevándorlásellenes Heinz-Christian Strache sajnálhatja, hogy nincs több szerb bevándorló Bécsben, mert köztük már most is megugrotta volna a parlamenti küszöböt. A bécsi szerbség között a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) is jobban szerepelt.

Ha csak a szerbek szavaztak volna, Strache bejutott volna a bécsi parlamentbe

A bő egy héttel ezelőtti bécsi tartományi választásokon jelentősen leszerepelt az osztrák fővárosban korábban erős szélsőjobboldal. Ennek egyik oka a megosztottságuk volt, elvégre Heinz-Christian Strache, az FPÖ korábbi elnöke saját listával indult el, miután tavaly év végén hűtlen kezelés gyanúja miatt korábbi pártja kirúgta.

Az október 11-i választásokon mindkét lista összeomlott: az öt évvel ezelőtt még 30 százalék felett szerzett FPÖ csak valamivel több, mint hét százalékot szerzett – ezzel a legkisebb tartományi parlamenti frakció lesz a párté. Ezzel szemben Strache új pártja még a parlamenti küszöbön is elhasalt: kevesebb, mint négy százalékot szerzett a politikus. A választások után valamelyik kerületi tanácsba beülhetett volna, de ehelyett inkább bejelentette: újságot alapít üzletemberként.

A bécsi szélsőjobboldal azonban nem szerepelt volna ennyire siralmasan, ha csak a Szerbiában született választók szavazhattak volna.

Bécsben a tartományi választásokon csak osztrák állampolgárok vehetnek részt, ami miatt az osztrák főváros lakosságának eleve harmada nem tud szavazni. Bécsben a legnagyobb bevándorló csoportot az egykori Jugoszlávia területéről érkezettek – köztük is a szerbek – alkotják. A „jugók“ – vagy ahogy a bécsi szleng hívja őket: a „Tschuschok“ – között a szélsőjobboldal mindig erős volt. Főleg a szerbekkel alakított ki HC Strache már az FPÖ elnökeként is jó kapcsolatot, az FPÖ helyi szervezeteiben több szerb politikus is volt. Közös pont az FPÖ és a szerbek között az erős muzulmánellenesség.

Strache mostani listáján több szerb is elindult – láthatóan ez meghozta a gyümölcsét. Az OGM közvéleménykutató cég elemzése szerint a még Szerbiában született, de már osztrák állampolgársággal rendelkező bécsi szavazók között Strache megugrotta volna a bejutási küszöböt:

a Strache-párt a bécsi szerbek között öt százalékot szerzett.

De az FPÖ is jobban áll ezen rétegben, mint a többinél: miközben a szélsőjobboldali párt alig ugrotta meg a hét százalékot,

ha csak a szerbek szavaztak volna, az FPÖ 9 százalékot kapott volna.

A konzervatív Néppárt (ÖVP), a Zöldek és a liberális Neos ezzel szemben a tartományi eredményüknél kevesebbet kaptak a szerbek között: az ÖVP 16, a Zöldek 12, a liberálisok pedig 6 százalékot. A legtöbb voksot a szerbek között is a szociáldemokraták szerezték; sőt: a „vörösök“ tartományi szinten 42 százalékot hoztak, a szerbek között viszont majdnem a szavazatok felét, 46 százalékot kaptak.

NYITÓKÉP: HC Strache / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek