+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 20. kedd, 08:00
A bevándorlásellenes Heinz-Christian Strache sajnálhatja, hogy nincs több szerb bevándorló Bécsben, mert köztük már most is megugrotta volna a parlamenti küszöböt. A bécsi szerbség között a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) is jobban szerepelt.

A bő egy héttel ezelőtti bécsi tartományi választásokon jelentősen leszerepelt az osztrák fővárosban korábban erős szélsőjobboldal. Ennek egyik oka a megosztottságuk volt, elvégre Heinz-Christian Strache, az FPÖ korábbi elnöke saját listával indult el, miután tavaly év végén hűtlen kezelés gyanúja miatt korábbi pártja kirúgta.

 

Az október 11-i választásokon mindkét lista összeomlott: az öt évvel ezelőtt még 30 százalék felett szerzett FPÖ csak valamivel több, mint hét százalékot szerzett – ezzel a legkisebb tartományi parlamenti frakció lesz a párté. Ezzel szemben Strache új pártja még a parlamenti küszöbön is elhasalt: kevesebb, mint négy százalékot szerzett a politikus. A választások után valamelyik kerületi tanácsba beülhetett volna, de ehelyett inkább bejelentette: újságot alapít üzletemberként.

 

A bécsi szélsőjobboldal azonban nem szerepelt volna ennyire siralmasan, ha csak a Szerbiában született választók szavazhattak volna.

 

Bécsben a tartományi választásokon csak osztrák állampolgárok vehetnek részt, ami miatt az osztrák főváros lakosságának eleve harmada nem tud szavazni. Bécsben a legnagyobb bevándorló csoportot az egykori Jugoszlávia területéről érkezettek – köztük is a szerbek – alkotják. A „jugók“ – vagy ahogy a bécsi szleng hívja őket: a „Tschuschok“ – között a szélsőjobboldal mindig erős volt. Főleg a szerbekkel alakított ki HC Strache már az FPÖ elnökeként is jó kapcsolatot, az FPÖ helyi szervezeteiben több szerb politikus is volt. Közös pont az FPÖ és a szerbek között az erős muzulmánellenesség.

 

Strache mostani listáján több szerb is elindult – láthatóan ez meghozta a gyümölcsét. Az OGM közvéleménykutató cég elemzése szerint a még Szerbiában született, de már osztrák állampolgársággal rendelkező bécsi szavazók között Strache megugrotta volna a bejutási küszöböt:

 

a Strache-párt a bécsi szerbek között öt százalékot szerzett.

 

De az FPÖ is jobban áll ezen rétegben, mint a többinél: miközben a szélsőjobboldali párt alig ugrotta meg a hét százalékot,

 

ha csak a szerbek szavaztak volna, az FPÖ 9 százalékot kapott volna.

 

A konzervatív Néppárt (ÖVP), a Zöldek és a liberális Neos ezzel szemben a tartományi eredményüknél kevesebbet kaptak a szerbek között: az ÖVP 16, a Zöldek 12, a liberálisok pedig 6 százalékot. A legtöbb voksot a szerbek között is a szociáldemokraták szerezték; sőt: a „vörösök“ tartományi szinten 42 százalékot hoztak, a szerbek között viszont majdnem a szavazatok felét, 46 százalékot kaptak.

 

NYITÓKÉP: HC Strache / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt azért megtudhattuk a kormányinfón, hogy jövőhét szerdáig nem várhatóak további járványügyi szigorítások.

November végén már véget is ért volna a határzár, de a magyar kormány másképp döntött, így idén biztosan nem utazhatunk rendesen külföldre.

Az elzászi nagyváros idegenforgalma keményen megszenvedi emiatt a koronavírus-válságot, érvel a francia kormány. Az EP vezetését mindez irritálja.

Igazi ritkaságot kaptak lencsevégre Délnyugat-Románia egyik erdejében. A szakemberek is csak ámulnak, és azt gyanítják, hogy az állat tőlünk szökhetett át Romániába.

Szerinte ezeket a vitákat nem az unós polgárok millióinak a kárára kellene lefolytatni.

Továbbra sem lehet pontosan tudni, mit akar pontosan Budapest a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Merkel bízik a megállapodásban, a lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesen tárgyal.

A román egészségügyi rendszer éppen összeomlóban van, sorra betelnek a kórházak intenzív osztályai. Közben pedig azt kommunikálják, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás