Felállt a Strache-lista: bevándorló, chemtrailhívő és oltásellenes egyaránt van rajta

Szerző: Techet Péter
2020.08.13. 08:21

A lista harmadik helyén egy bevándorló áll. De vannak érdekesebb személyiségek is: egy énekes, aki a Rotschildok hatalmáról dalol, vagy egy rendőrorvos, aki a chemtrailtől tart. Azonban Strache indulása még mindig kétséges, most az FPÖ egykori börtönviselt frakcióvezetője jelentette be: még a választások előtt óvást nyújt be az egész Team Strache ellen.

Felállt a Strache-lista: bevándorló, chemtrailhívő és oltásellenes egyaránt van rajta

A Team Strache gyakorlatilag már tavaly decemberben megszületett, amikor az FPÖ három bécsi városházi képviselője Szövetség Ausztriáért (DAÖ) néven új pártot alapított. Azon túl, hogy az alapítók között Karl Baron autókereskedő is ott volt (akinek pénze jól jöhet a párt számára), alapvetően teljességgel ismeretlen személyekről van szó, így a cél kezdettől világos volt: visszatérési lehetőséget ácsoltak Strachénak, akit addigi pártja – nem is elsősorban az Ibiza-videó, hanem a pártkasszából finanszírozott magánkiadásai miatt – decemberben kizárt a soraiból.

A DAÖ a bécsi választásokon Team Stache néven fog elindulni – a név is mutatja: miközben a lista alapvetően a klasszikus FPÖ-témákat (bevándorlás, biztonság, stb.) viszi,

az egyetlen, amivel „többet” tud nyújtani a Dominik Nepp által vezetett bécsi FPÖ-nél, hogy náluk indul a sokkal karizmatikusabb Strache.

A pártot jelenleg 4-5 százalékra mérik az osztrák fővárosban (a Nepp-féle FPÖ 8-9 százalékon áll), azaz ha nagy visszatérésről nem is, de politikai túlélésről mindenképpen beszélhetünk. Strache 2005-től 2019-ig nemcsak az országos, de a bécsi FPÖ-t is vezette, alatta érte el a párt történelmileg eddigi legjobb eredményét: öt éve Strache több, mint 30 százalékkal komoly kihívó volt még a vörös Bécs szocdemjei számára.

Iraki informatikus, szerb rendőrök, sorosozó légiutaskísérő – színes lett a lista

Az, hogy Strache az egyetlen húzónév, a kedden bemutatott listáról is kiderül. Strache azt mondta: tudatosan nem akart ismert neveket, hanem „embereket az életből”. A DAÖ-alapítók rajta vannak (ismertségük ettől függetlenül továbbra is csekély), és a többi jelölt se volt eddig ismert, inkább eddigi életútjuk kapcsán jelentenek sajátosságot – egyben arra is lehet következtetni, hogy a Team Strache számos témában akár a trollkodásig elmenően akarja jobbról előzni még az FPÖ-t is.

Strachét Karl Baron követi a listán. Utána egy migrációs hátterű pártalkalmazott, az építészhallgató Raphaela Goeschl-Marambio jön. De a listán más migrációs hátterűek is helyet kaptak: Katharina Kovačević és Zoran Kovačević szerb származású bécsi rendőrök, mindketten a bécsi szerbség körében népszerű FPÖ-ből léptek most át a Team Strachéba.

A lista tizedik helyén Salwa Maghsood, egy Irakból menekült bécsi informatikus áll.

De Strache több összeesküvéselmélet-hívőnek és oltásellenesnek is helyet biztosított. Christina Kohl, 24 éves légiutaskísérő eddig főleg a koronavírus létezését kétségbe vonó posztjaival és fellépéseivel volt valamelyest ismertebb. Ő nemrég egy oltásellenes tüntetésen azt ordibálta, hogy

„Kurznak mennie kell, Sorosnak mennie kell, az antifának mennie kell, Rotschildnak mennie kell”.

Kohl – noha maga is légiutaskisérőként dolgozik – a chemtrail-hívők táborát is szaporítja.

A KEDDI JELÖLTBEMUTATÓN STRACHE BALJÁN ÁLL CHRISTINA KOHL. FOTÓ: HC / FB

Nincs ezzel egyedül a Team Strache listáján. Szintén a Strache-párt listáján

indul Serge Paukovics, rendőrorvos, aki többek között egy oltásellenes slágerénekes áltudományos chemtrailkönyvéhez írta az előszót.

Paukovics a chemtrail létezését azzal látja bizonyítottnak, hogy ő rendszeresen siklóernyőzik, és maga is észrevett már „nagyon sok változást az időjárásban”. Paulkovics szerint a meterológusok egyébként is hazudnak, mert „a prognózisaik sokszor nem stimmelnek”. A chemtrail kérdését viszont annyival tudja le, hogy „ezt már számtalanszor bebizonyították”.

Slágerénekes jóbarátja, aki szabadidejében a chemtrailről írt könyvet, nem más, mint az a Christian Anders, aki például arról szokott dalolni, hogy „hét oszlopon nyugszik a világ / hét családé a pénz / hogy Rotschild, Cohn vagy Donati / nevezzük őket illuminátusoknak”.

Újabb volt FPÖ-s akarja megakadályozni Strache indulását

Közben azonban továbbra se tisztázott, hogy Strache egyáltalán bécsi lakos-e, azaz elindulhat-e ősszel a választásokon. Amint arról az Azonnali beszámolt: a Strache lakhelye körüli bizonytalanság jó eséllyel vezethet oda, hogy akár a választásokat meg is kellhet ismételni. Ha ugyanis Strache nem indulhat el, a pártja fogja megóvni az eredményt; ha viszont elindulhat, akkor meg – amint azt már bejelentették –, az FPÖ fogja ugyanezt tenni.

Egy volt FPÖ-s már most akadt, aki eleve meg akarja akadályozni, hogy Strache rajta lehessen a szavazólapon. Peter Westenthaler (eredeti nevén Peter Hojač), aki 2005-ig a Haider-féle FPÖ-nek volt a frakcióvezetője (majd ő is kilépett Jörg Haiderrel együtt a pártból), kedden bejelentette:

kérni fogja a hatóságokat, hogy adják ki, Strache szerepel-e egyáltalán a bécsi választói névjegyzékben.

A korrupciós ügyek miatt börtönviselt egykori FPÖ-s politikus, aki jelenleg az Österreich című jobboldali bulvárnapilap politikai kommentátora, azt állítja: Strache még júniusban is, amikor a bécsi választási hatósággal levelezett, a klosterneuburgi villájának címét adta meg. Ha ez így van, akkor tényleg nem jogosult elindulni a választásokon. Westenthaler (Hojač) ezért maga is közölte: az FPÖ mellett ő is meg fogja támadni a választások eredményét, ha Strachét engedik azon indulni.

NYITÓKÉP: Azonnali-grafika / Pintér Bence

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek