A hétvégén egy égő jachtról úszva menekülő Strache újra visszatér az osztrák politikába

Szerző: Techet Péter
2021.06.28. 18:12

Az FPÖ egykori elnöke jelenleg országos kampánykörúton tartózkodik, Ausztria valamennyi tartományát felkeresi. A cél: híveket és pénzt gyűjteni a Team HC pártja számára, amivel el szeretne majd indulni egy országos választáson is. Közben pedig leégett alatta egy jacht a horvát tengerparton, de ez Strachének most nagyon is jól jött.

A hétvégén egy égő jachtról úszva menekülő Strache újra visszatér az osztrák politikába

Heinz-Christian Strache, az FPÖ egykori elnöke az elmúlt két évben számos bukáson, botrányon és részleges visszatérésen van túl:

+ 2019 májusában, amikor kikerült az Ibiza-videó, lemondani kényszerült az alkancellári, majd az FPÖ-elnöki posztjáról;

+ a 2019-es őszi választásokon már nem is indult el parlamenti mandátumért.

+ Nem csak az Ibiza-videó miatt került azonban az ügyészség látókörébe a politikus: 2019 nyarán kikerültek olyan számlák – Strache egykori testőre pakol ki –, amelyek azt bizonyítják, hogy a politikus az FPÖ-től a fizetésén felül 10 ezer eurót is kapott havonta, de ezt nem a munkájával összefüggésben keletkező költségekre – amire elvileg szánták –, hanem magánkiadásokra költötte el. Többek között ebből a pénzből öltözködött, járt fodrászhoz, fizette a Bécs melletti villájának lakbérét, vagy vásárolt potencianövelő szereket. De szintén ebből a pénzből költött sámánokra is, akik például azt javasolták neki, hogy mindig hordja magánál egy kis ampullában a vizeletét, mert az szerencsét hoz neki.

+ Végül a saját pártja is megelégelte a politikust, és 2019 decemberében kizárták az FPÖ-ből.

+ Strache először azt mondta: visszavonul az üzleti világba. De januárban ismét a politika színpadán állt, mert a Szövetség Ausztriáért (DAÖ) kispárt felkérését elvállalta, hogy ő legyen a bécsi helyhatósági választásokon a jelölt.

+ A Team Strache névre keresztelt lista azonban hiába indított szerb rendőrtől chemtrailhívőn át vírustagadóig sok mindenkit a 2020-as bécsi választáson, a párt

nem ugrotta meg a bejutási küszöböt, csak 3 százalékot szerzett.

Persze az FPÖ is leszerepelt, amely 30 százalékről zuhant le 7 százalékra – de ők legalább a parlamenti helyüket meg tudták őrizni. A választás után Strache azt mondta: újságot alapít, és visszavonul a politikától.

Strache megint jön vissza

Az ígéretét azonban ezúttal se tartotta be. Már idén áprilisban azt kérte a volt pártjától: vegyék vissza. Az FPÖ azonban erre egyértelmű nemet mondott. A párt júniusban megválasztott új elnöke, a radikális Herbert Kickl – Jörg Haider és Strache egykori beszédírója – se számol a volt pártelnökkel már.

Strache azonban nem adja fel. Ha az FPÖ-nek nem kell, a Team Strache pártot aktivizálja újra. Noha Bécsben tavaly ősszel elbuktak, Strache most ezen párt mellett kezdett nyári kampánykörútba. Valamennyi osztrák tartományt bejárja – és 

híveket, valamint szponzorokat gyűjt. A kampánykörutat egy bécsi HC-fesztivál zárja majd.

Mindezen terveiről az eddig kétszer is megbukott politikus a jobboldali liberális Kurier napilapnak nyilatkozott. Elmondta, hogy a Team Strache alapvetően olyan témákkal akar majd megjelenni, amelyekkel főleg a jelenleg 17 százalékra mért FPÖ-től tud szavazókat elhozni: lockdownkritika, bevándorlásellenesség, biztonságpolitika, az iszlamizmus kritikája. A politikus elmondta azt is, hogy

ő semmiképpen sem fogja magát beoltatni,

a Team Strache az oltásellenesek pártja is szeretne lenni. Ezzel azonban csak részben tudja jobbról előzni az FPÖ-t, elvégre Kickl FPÖ-elnök maga is oltásellenes, és mostanra ő lett a lockdownellenesség legfontosabb vezéralakja is Ausztriában.

Strache azzal számol, hogy a Sebastian Kurz körüli korrupciós botrányok miatt szét fog esni a konzervatív-zöld-kormány – azaz szerinte 2022-ben új választások jönnek majd Ausztriában (öt éven belül ez lenne a harmadik előrehozott választás). A Team Strachét tehát idén szeretné főleg anyagilag annyira felhozni, hogy be tudjanak vállalni jövőre már egy szövetségi kampányt.

Van esélye?

A Team Strache esélyei ellen azonban több minden is szól:

+ Strache bázisa főleg Bécsben van – márpedig 2020 őszén ott is csak 3 százalékot tudott összehozni, kérdéses, hogy miként tudna másutt annyira növekedni, hogy az országos bejutáshoz szükséges 4 százalék egy parlamenti választáson összejöjjön neki.

+ Azzal, hogy az FPÖ új elnköke, Herbert Kickl maga is radikális politikát képvisel – oltásellenesség, Kurz-ellenesség, stb. –, Strache számára kevés téma marad. Amit megtehet, az az, hogy

egyértelműen összeesküvés-elméletes ügyeket – mondjuk a chemtrail kérdését – is felvállal.

A 2020-as bécsi választásokon ugyanis már szerepeltek chemtrailhívők a listáján.

+ Strachéval szemben több ügyben is folyamatban van büntetőeljárás. Nemcsak a pártpénzek hűtlen kezelésével, de hivatallal való visszaéléssel is vádolják, ugyanis egy olyan magánklinikának, amely finanszírozta az FPÖ-t, elérte még alkancellárként, hogy állami támogatást kapjon. Ebben az ügyben júliusban kell bíróság elé állnia. Azaz a hírekben Strache még egy ideig leginkább a büntetőügyeivel fog szerepelni, ami csökkentheti a támogatottságát.

Arról, hogy a rapénekesi karrierjét is folytani akarja-e Strache, nincs hír. Tavaly májusban az Azonnalinak a választási kampányok végén mindig valamilyen rapslágerrel előrukkoló politikus azt nyilatkozta azonban: rapénekesként nem kíván már többször szerepelni.

Strache alatt felrobbant a jacht

Nem csak visszatérésével került a címlapokra az FPÖ volt elnöke. Vasárnap a Kronen Zeitung bulvárnapilap beszámolt róla, hogy Strache és további hét osztrák alatt felrobbant a hajójuk. A horvátországi Biograd közelében tartózkodott Strache egy jachton többedmagával, amikor hatalmas lángok törtek ki a fedélzeten, egészen a partokig lehetett hallani a robbanást.

A politikus közölte: a korábbi házasságából származó gyerekeivel és két baráti családdal volt horvátországi nyaraláson, velük közösen volt ott a jachton is. Negyedórával azelőtt, hogy Biogradban kikötöttek volna, a hajón tűz ütött ki – a pontos ok még nem ismert –, de nem volt elég hely a mentőcsónakokban, így

maga a politikus is úszva menekült el. Egy arra hajózó szlovén vette fel a vízben úszó Strachét,

és vitte a gyerekeivel el a partig. A Kronen Zeitung feltételezéseit – miszerint Strache és a hajókapítány is részeg lett volna – a politikus tagadta, azt állítja: senki nem fogyasztott alkoholt a fedélzeten. A hajó a tűz következtében gyakorlatilag teljesen leégett, de a roncsokat ki tudták húzni végül a partig.

Mindazonáltal Strachénak az egész eset nagyon jól jön. A horvát hatóságok ugyanis megtagadták a politikus kiutazását, ameddig nincs tisztázva, mitől gyulladt ki a hajó. Strache pedig éppen erre hivatkozva nem tud majd csütörtökön elmenni a parlamenti vizsgálóbizottság elé, ahol a párttól kapott pénzek hűtlen kezeléséről kérdezték volna.

FOTÓ: HC Strache egyik klipje

 

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek