+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. augusztus 11. kedd, 13:14
Az egész ügy központjában ki más lenne, mint a pártjából az Ibiza-botrány miatt kipenderített HC Strache, aki úgy indulna Bécsben saját listával, hogy azt se tudni róla, bécsi lakos-e egyáltalán. Ha Strachét kizárják a versenyből, akkor a Stache-párt óv, ha nem zárják ki, akkor meg a volt pártja teszi ezt.

Amint arról az Azonnali is írt: az őszi bécsi tartományi választásokon kérdéses, hogy az Osztrák Szabadságpártból (FPÖ) kizárt egykori pártelnök, Heinz-Christian Strache jogszerűen indulhat-e el a saját listáján, a Team Strachén.

 

A vita lényege, hogy a bécsi tartományi törvények értelmében, csak akkor lehet valaki jelölt, ha Bécsben van bejelentett lakhelye, de legalábbis állandó tartózkodási helye. Mivel Strachéről – már csak több bulvárinterjú kulisszájaként is – tudható, hogy a Bécs melletti Klosterneuburgban él egy villában, az őszi tartományi választásokon szintén (bár nem sok eséllyel) induló baloldali kispárt, a Wandel (Változás) azt kérte a választási bizottságtól, vizsgálja meg,

 

Strache rendelkezik-e egyáltalán az induláshoz szükséges lakhellyel.

 

Az Ibiza-videóba belebukott, majd a pártkasszából finanszírozott magánkiadásai miatt végül a saját pártjából is tavaly decemberben kizárt Strache azt állítja: Bécs harmadik kerületének lakója, pontosabban édesanyjának ottani lakásában élne rendszeresen. Ezt amúgy tavaly maga az édesanyja cáfolta, amikor egy rendőrségi házkutatás alkalmával azt mondta: fia már fiatalon kiköltözött a szülői lakásból. Strachének azonban erre is van válasza: ez még a tavalyi helyzet lett volna, azóta az édesanyja idősotthonba került, azaz ő tényleg be tudott költözni a harmadik kerületi lakásba. Ezt igazolandó

 

állítólagos kerületi „szomszédjaival” közös szelfiket töltött fel a Facebook-oldalára.

 

STRACHE ÁLLÍTÓLAGOS HARMADIK KERÜLETI SZOMSZÉDAIVAL. FOTÓ: HC / FB

 

De a klosterneuburgi tartózkodást bizonyítja, hogy

 

amikor Strache pártelnökként az FPÖ-vel fizettette a villájának bérleti díját, akkor is a klosterneuburgi címről volt szó.

 

Ő azonban ragaszkodik hozzá: a harmadik kerületben él, ennek bizonyítására szolgáló adatokat, papírokat azonban csak a kerületi hatóságokkal osztotta meg, azoknak kell eldönteniük: a választhatóság szempontjából döntő 2020. július 15-i napon (és azt megelőzően) Strache bécsi vagy klosterneuburgi lakosnak tekintendő-e.

 

Vagy Strachéék, vagy az FPÖ-sök megtámadják a választást mindenképp

 

Azonban ha a bécsi lakásra rá is bólint a kerületi hivatal, ez még nem zárja ki annak lehetőségét, hogy amúgy Klosterneuburgban van ténylegesen bejelentve (ráadásul a szomszédolós szelfiken kívül általában ottani villájának kertjéből szokott fotókat kitenni). Ha tehát a választási bizottság engedi is neki az indulást – a most 4-5 százalékra mért Team Strache színeiben jó eséllyel tartományi parlamenti mandátumot szerezhet –, a szakértők szerint a bizonytalanság egyértelműen azt eredményezheti, hogy

 

az októberi tartományi választás eredményét bárki sikerrel megtámadhatja.

 

Peter Filzmaier politológus úgy látja: akár elindul Strache, akár nem, mindkét esetben van ok az eredményt megtámadni. Márpedig nem a levegőbe beszél a szakértő, ugyanis miközben Strache egykori pártjának, az FPÖ-nek elnöke, Norbert Hofer bejelentette: ha Strachét nem zárják ki a választásokból, ők mindenképpen megtámadják majd az eredményt.

 

A Team Strache pedig azt közölte: ők meg akkor óvnak, ha kizárják Strachét. Azaz bármilyen eredményre is jusson a lakhatási kérdés vizsgálatában a kerületi hatóság (akár engedi indulni Strachét, akár nem), az eredmény megtámadása már most biztos.

 

Jogilag a helyzet úgy néz ki, hogy bármely párt, amely a választáson elindul, szabálytalanságokra hivatkozva az eredményt megtámadhatja az alkotmánybíróság előtt. Márpedig

 

mind Strache kizárása, mind – a lakhatási bizonytalanság ellenére engedélyezett – indulása erre alapot adhat vagy az FPÖ-nek, vagy a Team Strachénak.

 

Kinek jó, ha (nem) indul Strache?

 

Az FPÖ, amelyet idén a kevéssé ismert és semmennyire sem karizmatikus Dominik Nepp vezet Bécsben, abban bízik: ha sikerül Strachét kipöckölniük a szavazólapról, akkor a pártelnökre épített Team Strache – amelynek más ismert neve nincs – összeomlik. A felmérésekben a Team Strache 4-5, míg az FPÖ 8-9 százalékon áll, Nepp tehát abban bízhat:

 

ha nem indul Strache, esetleg még a kétszámjegyű FPÖ-eredmény összejöhet neki.

 

A bukás persze így is garantált, elvégre az FPÖ öt éve – persze akkor még egységesen Strache vezetésével – az osztrák fővárosban 30 százalék felett szerzett.

 

STRACHE INDULÁSÁT LEGINKÁBB KORÁBBI PÁRTJA, AZ FPÖ AKARJA MEGAKADÁLYOZNI, HOGY A SZÉLJOBB TÁBOR NE MEGOSZTVA INDULJON BÉCSBEN. FOTÓ: HC / FB

 

A szociáldemokratáknak (SPÖ), akik Bécsben majdnem 40 százalék körüli eredménnyel elsők lesznek megint, Strache indulása annyiban jól jöhet, hogy legalább megosztja a szélsőjobboldali tábort. A Néppárt (ÖVP) azonban, amelyet idén Gernot Blümel pénzügyminiszter vezet – és az öt évvel ezelőtt nyolc százalék helyett a voksok negyedét is elhozhatja – inkább kellemetlen, ha Strache is jelen van a kampányban, az ugyanis a szavazókat azon Ibiza-botrányra emlékezteti, amelyet – az egész ÖVP-FPÖ-koalíció emlékével – Blümel inkább már elfejtetne.

 

Egy biztos: Bécsben a vörös-zöld többséget semmi sem veszélyezteti, Michael Ludwig SPÖ-s főpolgármester minden bizonnyal folytatni tudja majd a kormányzást azon Zöldekkel, akik országosan viszont az ÖVP-vel vannak együtt. Az FPÖ és korábbi pártelnöki közötti csörte azonban elvezethet a 2016-os államfőválasztás helyzetéhez, amikor – amúgy szintén az FPÖ óvására – meg kellett az egész voksolást ismételni.

 

NYITÓKÉP: HC Strache rappel / Youtube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

Hiába tartják a szakértők jó készítménynek a két vakcinát, mivel elegendő mRNS-vakcina érkezik az országba, így szerintük felesleges használni.

A Kappu tulajdonosa szerint méltatlan helyzetbe hozná a vendégeit, ha elfogadná a védettségi igazolványokat. Inkább vállalja a veszteséget.

A korábbi kormányzati kommunikáció szerint május közepére hat, május végére hétmillió ember kaphatja meg az első koronavírus elleni oltását, azonban ezektől a számoktól jócskán elmaradunk.

168 települést ért el a több civil szervezet által lebonyolított kampány, 5 ezren már meg is kaphatták az első oltást. Tabletekkel regisztrálnak, konteókkal küzdenek meg.

1941. május 10-én Rudolf Hess, Adolf Hitler helyettese váratlanul Skóciába repült. Állítólag arra akarta rávenni Churchill ellenzékét: kössenek békét Németországgal, hogy elkerüljék a kétfrontos háborút.

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás