+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. augusztus 11. kedd, 13:14
Az egész ügy központjában ki más lenne, mint a pártjából az Ibiza-botrány miatt kipenderített HC Strache, aki úgy indulna Bécsben saját listával, hogy azt se tudni róla, bécsi lakos-e egyáltalán. Ha Strachét kizárják a versenyből, akkor a Stache-párt óv, ha nem zárják ki, akkor meg a volt pártja teszi ezt.

Amint arról az Azonnali is írt: az őszi bécsi tartományi választásokon kérdéses, hogy az Osztrák Szabadságpártból (FPÖ) kizárt egykori pártelnök, Heinz-Christian Strache jogszerűen indulhat-e el a saját listáján, a Team Strachén.

 

A vita lényege, hogy a bécsi tartományi törvények értelmében, csak akkor lehet valaki jelölt, ha Bécsben van bejelentett lakhelye, de legalábbis állandó tartózkodási helye. Mivel Strachéről – már csak több bulvárinterjú kulisszájaként is – tudható, hogy a Bécs melletti Klosterneuburgban él egy villában, az őszi tartományi választásokon szintén (bár nem sok eséllyel) induló baloldali kispárt, a Wandel (Változás) azt kérte a választási bizottságtól, vizsgálja meg,

 

Strache rendelkezik-e egyáltalán az induláshoz szükséges lakhellyel.

 

Az Ibiza-videóba belebukott, majd a pártkasszából finanszírozott magánkiadásai miatt végül a saját pártjából is tavaly decemberben kizárt Strache azt állítja: Bécs harmadik kerületének lakója, pontosabban édesanyjának ottani lakásában élne rendszeresen. Ezt amúgy tavaly maga az édesanyja cáfolta, amikor egy rendőrségi házkutatás alkalmával azt mondta: fia már fiatalon kiköltözött a szülői lakásból. Strachének azonban erre is van válasza: ez még a tavalyi helyzet lett volna, azóta az édesanyja idősotthonba került, azaz ő tényleg be tudott költözni a harmadik kerületi lakásba. Ezt igazolandó

 

állítólagos kerületi „szomszédjaival” közös szelfiket töltött fel a Facebook-oldalára.

 

STRACHE ÁLLÍTÓLAGOS HARMADIK KERÜLETI SZOMSZÉDAIVAL. FOTÓ: HC / FB

 

De a klosterneuburgi tartózkodást bizonyítja, hogy

 

amikor Strache pártelnökként az FPÖ-vel fizettette a villájának bérleti díját, akkor is a klosterneuburgi címről volt szó.

 

Ő azonban ragaszkodik hozzá: a harmadik kerületben él, ennek bizonyítására szolgáló adatokat, papírokat azonban csak a kerületi hatóságokkal osztotta meg, azoknak kell eldönteniük: a választhatóság szempontjából döntő 2020. július 15-i napon (és azt megelőzően) Strache bécsi vagy klosterneuburgi lakosnak tekintendő-e.

 

Vagy Strachéék, vagy az FPÖ-sök megtámadják a választást mindenképp

 

Azonban ha a bécsi lakásra rá is bólint a kerületi hivatal, ez még nem zárja ki annak lehetőségét, hogy amúgy Klosterneuburgban van ténylegesen bejelentve (ráadásul a szomszédolós szelfiken kívül általában ottani villájának kertjéből szokott fotókat kitenni). Ha tehát a választási bizottság engedi is neki az indulást – a most 4-5 százalékra mért Team Strache színeiben jó eséllyel tartományi parlamenti mandátumot szerezhet –, a szakértők szerint a bizonytalanság egyértelműen azt eredményezheti, hogy

 

az októberi tartományi választás eredményét bárki sikerrel megtámadhatja.

 

Peter Filzmaier politológus úgy látja: akár elindul Strache, akár nem, mindkét esetben van ok az eredményt megtámadni. Márpedig nem a levegőbe beszél a szakértő, ugyanis miközben Strache egykori pártjának, az FPÖ-nek elnöke, Norbert Hofer bejelentette: ha Strachét nem zárják ki a választásokból, ők mindenképpen megtámadják majd az eredményt.

 

A Team Strache pedig azt közölte: ők meg akkor óvnak, ha kizárják Strachét. Azaz bármilyen eredményre is jusson a lakhatási kérdés vizsgálatában a kerületi hatóság (akár engedi indulni Strachét, akár nem), az eredmény megtámadása már most biztos.

 

Jogilag a helyzet úgy néz ki, hogy bármely párt, amely a választáson elindul, szabálytalanságokra hivatkozva az eredményt megtámadhatja az alkotmánybíróság előtt. Márpedig

 

mind Strache kizárása, mind – a lakhatási bizonytalanság ellenére engedélyezett – indulása erre alapot adhat vagy az FPÖ-nek, vagy a Team Strachénak.

 

Kinek jó, ha (nem) indul Strache?

 

Az FPÖ, amelyet idén a kevéssé ismert és semmennyire sem karizmatikus Dominik Nepp vezet Bécsben, abban bízik: ha sikerül Strachét kipöckölniük a szavazólapról, akkor a pártelnökre épített Team Strache – amelynek más ismert neve nincs – összeomlik. A felmérésekben a Team Strache 4-5, míg az FPÖ 8-9 százalékon áll, Nepp tehát abban bízhat:

 

ha nem indul Strache, esetleg még a kétszámjegyű FPÖ-eredmény összejöhet neki.

 

A bukás persze így is garantált, elvégre az FPÖ öt éve – persze akkor még egységesen Strache vezetésével – az osztrák fővárosban 30 százalék felett szerzett.

 

STRACHE INDULÁSÁT LEGINKÁBB KORÁBBI PÁRTJA, AZ FPÖ AKARJA MEGAKADÁLYOZNI, HOGY A SZÉLJOBB TÁBOR NE MEGOSZTVA INDULJON BÉCSBEN. FOTÓ: HC / FB

 

A szociáldemokratáknak (SPÖ), akik Bécsben majdnem 40 százalék körüli eredménnyel elsők lesznek megint, Strache indulása annyiban jól jöhet, hogy legalább megosztja a szélsőjobboldali tábort. A Néppárt (ÖVP) azonban, amelyet idén Gernot Blümel pénzügyminiszter vezet – és az öt évvel ezelőtt nyolc százalék helyett a voksok negyedét is elhozhatja – inkább kellemetlen, ha Strache is jelen van a kampányban, az ugyanis a szavazókat azon Ibiza-botrányra emlékezteti, amelyet – az egész ÖVP-FPÖ-koalíció emlékével – Blümel inkább már elfejtetne.

 

Egy biztos: Bécsben a vörös-zöld többséget semmi sem veszélyezteti, Michael Ludwig SPÖ-s főpolgármester minden bizonnyal folytatni tudja majd a kormányzást azon Zöldekkel, akik országosan viszont az ÖVP-vel vannak együtt. Az FPÖ és korábbi pártelnöki közötti csörte azonban elvezethet a 2016-os államfőválasztás helyzetéhez, amikor – amúgy szintén az FPÖ óvására – meg kellett az egész voksolást ismételni.

 

NYITÓKÉP: HC Strache rappel / Youtube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha nem nő meg az AstraZeneca vakcina elfogadottsága, kérdéses, hogy Németországban tartható lesz-e az oltási kampány menetrendje.

Ameddig nincs erős bizonyíték az iskolabezárások jótékony járványügyi hatására, nyitva kellene lenniük.

Az 1703-ban alapított Wiener Zeitungban kötelező jelleggel állami és gazdasági hirdetmények is megjelennek. Ennek vetnének véget.

Akik tavaly lettek nagykorúak és a járvány miatt lemaradtak erről, azok idén csaphatnak le ezekre.

Perón úgy foglalta össze karrierjét, hogy első elnökségét az apáknak, a másodikat az anyáknak, a harmadikat pedig a gyermekeiknek köszönheti.

Korábban egyszer már elkezdték a tanügyi alkalmazottak beoltását, de mivel kevés oltóanyag érkezett, ezért le kellett állítani a projektet. Most nagyon belehúznának.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságát elnöklő jobbikos Stummer János azt állítja: titkos alagutat építtetne magának Orbán Viktor a Puskás-stadionba. A kormányzat szerint ez nem teljesen van így.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás