+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. augusztus 11. kedd, 13:14
Az egész ügy központjában ki más lenne, mint a pártjából az Ibiza-botrány miatt kipenderített HC Strache, aki úgy indulna Bécsben saját listával, hogy azt se tudni róla, bécsi lakos-e egyáltalán. Ha Strachét kizárják a versenyből, akkor a Stache-párt óv, ha nem zárják ki, akkor meg a volt pártja teszi ezt.

Amint arról az Azonnali is írt: az őszi bécsi tartományi választásokon kérdéses, hogy az Osztrák Szabadságpártból (FPÖ) kizárt egykori pártelnök, Heinz-Christian Strache jogszerűen indulhat-e el a saját listáján, a Team Strachén.

 

A vita lényege, hogy a bécsi tartományi törvények értelmében, csak akkor lehet valaki jelölt, ha Bécsben van bejelentett lakhelye, de legalábbis állandó tartózkodási helye. Mivel Strachéről – már csak több bulvárinterjú kulisszájaként is – tudható, hogy a Bécs melletti Klosterneuburgban él egy villában, az őszi tartományi választásokon szintén (bár nem sok eséllyel) induló baloldali kispárt, a Wandel (Változás) azt kérte a választási bizottságtól, vizsgálja meg,

 

Strache rendelkezik-e egyáltalán az induláshoz szükséges lakhellyel.

 

Az Ibiza-videóba belebukott, majd a pártkasszából finanszírozott magánkiadásai miatt végül a saját pártjából is tavaly decemberben kizárt Strache azt állítja: Bécs harmadik kerületének lakója, pontosabban édesanyjának ottani lakásában élne rendszeresen. Ezt amúgy tavaly maga az édesanyja cáfolta, amikor egy rendőrségi házkutatás alkalmával azt mondta: fia már fiatalon kiköltözött a szülői lakásból. Strachének azonban erre is van válasza: ez még a tavalyi helyzet lett volna, azóta az édesanyja idősotthonba került, azaz ő tényleg be tudott költözni a harmadik kerületi lakásba. Ezt igazolandó

 

állítólagos kerületi „szomszédjaival” közös szelfiket töltött fel a Facebook-oldalára.

 

STRACHE ÁLLÍTÓLAGOS HARMADIK KERÜLETI SZOMSZÉDAIVAL. FOTÓ: HC / FB

 

De a klosterneuburgi tartózkodást bizonyítja, hogy

 

amikor Strache pártelnökként az FPÖ-vel fizettette a villájának bérleti díját, akkor is a klosterneuburgi címről volt szó.

 

Ő azonban ragaszkodik hozzá: a harmadik kerületben él, ennek bizonyítására szolgáló adatokat, papírokat azonban csak a kerületi hatóságokkal osztotta meg, azoknak kell eldönteniük: a választhatóság szempontjából döntő 2020. július 15-i napon (és azt megelőzően) Strache bécsi vagy klosterneuburgi lakosnak tekintendő-e.

 

Vagy Strachéék, vagy az FPÖ-sök megtámadják a választást mindenképp

 

Azonban ha a bécsi lakásra rá is bólint a kerületi hivatal, ez még nem zárja ki annak lehetőségét, hogy amúgy Klosterneuburgban van ténylegesen bejelentve (ráadásul a szomszédolós szelfiken kívül általában ottani villájának kertjéből szokott fotókat kitenni). Ha tehát a választási bizottság engedi is neki az indulást – a most 4-5 százalékra mért Team Strache színeiben jó eséllyel tartományi parlamenti mandátumot szerezhet –, a szakértők szerint a bizonytalanság egyértelműen azt eredményezheti, hogy

 

az októberi tartományi választás eredményét bárki sikerrel megtámadhatja.

 

Peter Filzmaier politológus úgy látja: akár elindul Strache, akár nem, mindkét esetben van ok az eredményt megtámadni. Márpedig nem a levegőbe beszél a szakértő, ugyanis miközben Strache egykori pártjának, az FPÖ-nek elnöke, Norbert Hofer bejelentette: ha Strachét nem zárják ki a választásokból, ők mindenképpen megtámadják majd az eredményt.

 

A Team Strache pedig azt közölte: ők meg akkor óvnak, ha kizárják Strachét. Azaz bármilyen eredményre is jusson a lakhatási kérdés vizsgálatában a kerületi hatóság (akár engedi indulni Strachét, akár nem), az eredmény megtámadása már most biztos.

 

Jogilag a helyzet úgy néz ki, hogy bármely párt, amely a választáson elindul, szabálytalanságokra hivatkozva az eredményt megtámadhatja az alkotmánybíróság előtt. Márpedig

 

mind Strache kizárása, mind – a lakhatási bizonytalanság ellenére engedélyezett – indulása erre alapot adhat vagy az FPÖ-nek, vagy a Team Strachénak.

 

Kinek jó, ha (nem) indul Strache?

 

Az FPÖ, amelyet idén a kevéssé ismert és semmennyire sem karizmatikus Dominik Nepp vezet Bécsben, abban bízik: ha sikerül Strachét kipöckölniük a szavazólapról, akkor a pártelnökre épített Team Strache – amelynek más ismert neve nincs – összeomlik. A felmérésekben a Team Strache 4-5, míg az FPÖ 8-9 százalékon áll, Nepp tehát abban bízhat:

 

ha nem indul Strache, esetleg még a kétszámjegyű FPÖ-eredmény összejöhet neki.

 

A bukás persze így is garantált, elvégre az FPÖ öt éve – persze akkor még egységesen Strache vezetésével – az osztrák fővárosban 30 százalék felett szerzett.

 

STRACHE INDULÁSÁT LEGINKÁBB KORÁBBI PÁRTJA, AZ FPÖ AKARJA MEGAKADÁLYOZNI, HOGY A SZÉLJOBB TÁBOR NE MEGOSZTVA INDULJON BÉCSBEN. FOTÓ: HC / FB

 

A szociáldemokratáknak (SPÖ), akik Bécsben majdnem 40 százalék körüli eredménnyel elsők lesznek megint, Strache indulása annyiban jól jöhet, hogy legalább megosztja a szélsőjobboldali tábort. A Néppárt (ÖVP) azonban, amelyet idén Gernot Blümel pénzügyminiszter vezet – és az öt évvel ezelőtt nyolc százalék helyett a voksok negyedét is elhozhatja – inkább kellemetlen, ha Strache is jelen van a kampányban, az ugyanis a szavazókat azon Ibiza-botrányra emlékezteti, amelyet – az egész ÖVP-FPÖ-koalíció emlékével – Blümel inkább már elfejtetne.

 

Egy biztos: Bécsben a vörös-zöld többséget semmi sem veszélyezteti, Michael Ludwig SPÖ-s főpolgármester minden bizonnyal folytatni tudja majd a kormányzást azon Zöldekkel, akik országosan viszont az ÖVP-vel vannak együtt. Az FPÖ és korábbi pártelnöki közötti csörte azonban elvezethet a 2016-os államfőválasztás helyzetéhez, amikor – amúgy szintén az FPÖ óvására – meg kellett az egész voksolást ismételni.

 

NYITÓKÉP: HC Strache rappel / Youtube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Továbbra is nagyon sok az új eset Magyarországon, és a tesztek pozitivitási rátája is viszonylag magas.

Közeleg a novemberi elnökválasztás, így mindenki ráfordult a célegyenesre: míg Biden online kampányol, Trump a gyűlések mellett most a nyugdíjasoknak adna szövetségi támogatást, mindössze másfél hónappal a választás előtt.

Így az EU helyett az amerikai és a kanadai kormánnyal egyeztetve fog Nagy-Britannia dönteni arról, hogy a Lukasenka-rendszer mely tisztviselőit büntesse utazási és pénzügyi korlátozásokkal.

Friedrich Merz egy interjúban a melegek kapcsán hirtelen váltott, és a pedofíliát hozta egy félmondat erejéig szóba. Miért?

Körbekérdeztük a magyarországi benzinkutakat, volt, ahol panaszt is tettünk.

Noha a román államfő a jobbközép nemzeti liberálisoktól érkezik, elvileg semlegesnek kellene lennie. De nem az.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás