Szélsőjobbos családi veszekedés Bécsben: akárki is nyerjen, az eredményt megóvják

Szerző: Techet Péter
2020.08.11. 13:14

Az egész ügy központjában ki más lenne, mint a pártjából az Ibiza-botrány miatt kipenderített HC Strache, aki úgy indulna Bécsben saját listával, hogy azt se tudni róla, bécsi lakos-e egyáltalán. Ha Strachét kizárják a versenyből, akkor a Stache-párt óv, ha nem zárják ki, akkor meg a volt pártja teszi ezt.

Szélsőjobbos családi veszekedés Bécsben: akárki is nyerjen, az eredményt megóvják

Amint arról az Azonnali is írt: az őszi bécsi tartományi választásokon kérdéses, hogy az Osztrák Szabadságpártból (FPÖ) kizárt egykori pártelnök, Heinz-Christian Strache jogszerűen indulhat-e el a saját listáján, a Team Strachén.

A vita lényege, hogy a bécsi tartományi törvények értelmében, csak akkor lehet valaki jelölt, ha Bécsben van bejelentett lakhelye, de legalábbis állandó tartózkodási helye. Mivel Strachéről – már csak több bulvárinterjú kulisszájaként is – tudható, hogy a Bécs melletti Klosterneuburgban él egy villában, az őszi tartományi választásokon szintén (bár nem sok eséllyel) induló baloldali kispárt, a Wandel (Változás) azt kérte a választási bizottságtól, vizsgálja meg,

Strache rendelkezik-e egyáltalán az induláshoz szükséges lakhellyel.

Az Ibiza-videóba belebukott, majd a pártkasszából finanszírozott magánkiadásai miatt végül a saját pártjából is tavaly decemberben kizárt Strache azt állítja: Bécs harmadik kerületének lakója, pontosabban édesanyjának ottani lakásában élne rendszeresen. Ezt amúgy tavaly maga az édesanyja cáfolta, amikor egy rendőrségi házkutatás alkalmával azt mondta: fia már fiatalon kiköltözött a szülői lakásból. Strachének azonban erre is van válasza: ez még a tavalyi helyzet lett volna, azóta az édesanyja idősotthonba került, azaz ő tényleg be tudott költözni a harmadik kerületi lakásba. Ezt igazolandó

állítólagos kerületi „szomszédjaival” közös szelfiket töltött fel a Facebook-oldalára.

STRACHE ÁLLÍTÓLAGOS HARMADIK KERÜLETI SZOMSZÉDAIVAL. FOTÓ: HC / FB

De a klosterneuburgi tartózkodást bizonyítja, hogy

amikor Strache pártelnökként az FPÖ-vel fizettette a villájának bérleti díját, akkor is a klosterneuburgi címről volt szó.

Ő azonban ragaszkodik hozzá: a harmadik kerületben él, ennek bizonyítására szolgáló adatokat, papírokat azonban csak a kerületi hatóságokkal osztotta meg, azoknak kell eldönteniük: a választhatóság szempontjából döntő 2020. július 15-i napon (és azt megelőzően) Strache bécsi vagy klosterneuburgi lakosnak tekintendő-e.

Vagy Strachéék, vagy az FPÖ-sök megtámadják a választást mindenképp

Azonban ha a bécsi lakásra rá is bólint a kerületi hivatal, ez még nem zárja ki annak lehetőségét, hogy amúgy Klosterneuburgban van ténylegesen bejelentve (ráadásul a szomszédolós szelfiken kívül általában ottani villájának kertjéből szokott fotókat kitenni). Ha tehát a választási bizottság engedi is neki az indulást – a most 4-5 százalékra mért Team Strache színeiben jó eséllyel tartományi parlamenti mandátumot szerezhet –, a szakértők szerint a bizonytalanság egyértelműen azt eredményezheti, hogy

az októberi tartományi választás eredményét bárki sikerrel megtámadhatja.

Peter Filzmaier politológus úgy látja: akár elindul Strache, akár nem, mindkét esetben van ok az eredményt megtámadni. Márpedig nem a levegőbe beszél a szakértő, ugyanis miközben Strache egykori pártjának, az FPÖ-nek elnöke, Norbert Hofer bejelentette: ha Strachét nem zárják ki a választásokból, ők mindenképpen megtámadják majd az eredményt.

A Team Strache pedig azt közölte: ők meg akkor óvnak, ha kizárják Strachét. Azaz bármilyen eredményre is jusson a lakhatási kérdés vizsgálatában a kerületi hatóság (akár engedi indulni Strachét, akár nem), az eredmény megtámadása már most biztos.

Jogilag a helyzet úgy néz ki, hogy bármely párt, amely a választáson elindul, szabálytalanságokra hivatkozva az eredményt megtámadhatja az alkotmánybíróság előtt. Márpedig

mind Strache kizárása, mind – a lakhatási bizonytalanság ellenére engedélyezett – indulása erre alapot adhat vagy az FPÖ-nek, vagy a Team Strachénak.

Kinek jó, ha (nem) indul Strache?

Az FPÖ, amelyet idén a kevéssé ismert és semmennyire sem karizmatikus Dominik Nepp vezet Bécsben, abban bízik: ha sikerül Strachét kipöckölniük a szavazólapról, akkor a pártelnökre épített Team Strache – amelynek más ismert neve nincs – összeomlik. A felmérésekben a Team Strache 4-5, míg az FPÖ 8-9 százalékon áll, Nepp tehát abban bízhat:

ha nem indul Strache, esetleg még a kétszámjegyű FPÖ-eredmény összejöhet neki.

A bukás persze így is garantált, elvégre az FPÖ öt éve – persze akkor még egységesen Strache vezetésével – az osztrák fővárosban 30 százalék felett szerzett.

STRACHE INDULÁSÁT LEGINKÁBB KORÁBBI PÁRTJA, AZ FPÖ AKARJA MEGAKADÁLYOZNI, HOGY A SZÉLJOBB TÁBOR NE MEGOSZTVA INDULJON BÉCSBEN. FOTÓ: HC / FB

A szociáldemokratáknak (SPÖ), akik Bécsben majdnem 40 százalék körüli eredménnyel elsők lesznek megint, Strache indulása annyiban jól jöhet, hogy legalább megosztja a szélsőjobboldali tábort. A Néppárt (ÖVP) azonban, amelyet idén Gernot Blümel pénzügyminiszter vezet – és az öt évvel ezelőtt nyolc százalék helyett a voksok negyedét is elhozhatja – inkább kellemetlen, ha Strache is jelen van a kampányban, az ugyanis a szavazókat azon Ibiza-botrányra emlékezteti, amelyet – az egész ÖVP-FPÖ-koalíció emlékével – Blümel inkább már elfejtetne.

Egy biztos: Bécsben a vörös-zöld többséget semmi sem veszélyezteti, Michael Ludwig SPÖ-s főpolgármester minden bizonnyal folytatni tudja majd a kormányzást azon Zöldekkel, akik országosan viszont az ÖVP-vel vannak együtt. Az FPÖ és korábbi pártelnöki közötti csörte azonban elvezethet a 2016-os államfőválasztás helyzetéhez, amikor – amúgy szintén az FPÖ óvására – meg kellett az egész voksolást ismételni.

NYITÓKÉP: HC Strache rappel / Youtube

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek