+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. július 17. péntek, 12:51
Az európai értékeknek is tükröződniük kell az EU most tárgyalás alatt álló, 750 milliárdos koronavírus utáni hitelcsomagjában: mondta az Azonnalinak David Sassoli pénteki sajtótájékoztatóján. De mik a kilátások az Európai Tanács pénteki ülésén? Miért fontos, hogy mit mond az EP? És milyen feltételekkel zsarolja Orbán a jogállamiságot követelő tagállamokat?

„Többre tartjuk magunkat egy bankautomatánál” – ezzel a kijelentéssel válaszolt David Sassoli, az Európai Parlament baloldali olasz elnöke az Azonnali azzal kapcsolatos kérdésére, hogy mit gondol a magyar parlament által kedden elfogadott határozatról, ami feltételekhez kötötte az EU helyreállítási csomagjának és a következő hétéves költségvetésének Orbán Viktor általi elfogadását.

 

Meg kell védeni az európai értékeket

 

Sassoli – aki az Európai Tanács pénteki ülése előtt maga is találkozott az uniós állam- és kormányfőkkel – kijelentette, hogy már előttük is egyértelmű volt a témával kapcsolatban: fontos, hogy demokratikusan válaszoljunk az előttünk álló kihívásokra. „Egy olyan korszakot kell nyitnunk, amikor az értékeink is tükröződnek abban, ahogyan a helyreállításon dolgozunk” – mondta pénteken, Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette:

 

„az Európai Unió nem egy ATM. Többet jelentünk ennél, nemcsak európaiakként, tagállamokként is

 

(…) többre tartjuk magunkat egy bankautomatánál”. Azt is elmondta, ahhoz, hogy helyreállítsuk a gazdaságunkat, garantáljuk az állampolgárok jólétét és a közvélemény szabadságát, „egy olyan tervrajzra van szükségünk, ami lehetővé teszi az Európai Unió számára, hogy megvédje a saját értékeit”. „Nagyon egyértelműen fogalmaztam a tagállami állam- és kormányfőknek: remélem, hogy az általuk előkészített megállapodásban világos utalás szerepel arra vonatkozóan, hogy európaiakként mi tart minket össze” – összegzett az Azonnali kérdésére Sassoli.

 

Szigorú feltételekkel „engedi” Brüsszelbe Orbánt a parlament 

 

A magyar Országgyűlés által kedden elfogadott törvény egyébként „kötelezi” Orbánt arra, hogy csak öt feltétel teljesülése esetén bólintson rá a következő büdzsére:

 

+ a kifizetéseket nem köthetik „politikai és ideológiai feltételekhez”, úgy, mint a jogállamiság;

 

a büdzsé elfogadása előtt az összes folyamatban lévő hetes cikkelyes (tehát a jogállamisági keretek megsértése miatt indított) eljárást le kell állítani, tehát nem csak a Magyarország ellenit, hanem a Lengyelország ellenit is;

 

politikai pártokat és „politikai tevékenységet végző, civilnek álcázott szervezeteket” ne támogathassanak uniós pénzből;

 

az azonos helyzetben lévő tagállamok részesüljenek azonos elbánásban;

 

a „gazdagok” ne kapjanak „több pénzt”, mint a „szegények”.

 

A tagállamok állam- vagy kormányfőiből álló Európai Tanács egyébként most pénteken és szombaton tart rendkívüli ülést, ennek apropója, hogy nagyon időszerű, hogy a tagállamok megállapodjanak az EU következő hétéves költségvetéséről (mivel a meglévő 2020 végén lejár), valamint az Európai Bizottság által májusban előterjesztett 750 milliárd eurós közös hitelcsomagról is.

 

Előbbi egy 1,1 billió (tehát 1100 milliárd) eurós csomag, ebben nincs semmi újdonság: a hétéves költségvetés határozza meg ugyanis az EU büdzséjét, azt, hogy egyes politikaterületekre – például kohézióra, határvédelemre stb. – mennyit költsön a 27 tagú blokk. Az újdonság a 750 milliárdos koronavírus utáni helyreállítási csomag: ezt az EU hitelből fedezné,

 

úgy kalkulálnak, hogy ha a blokk közösen vesz fel hitelt a pénzpiacokról, akkor kedvezőbb feltételekkel juthat pénzhez Európa,

 

mintha minden tagállam ezt külön-külön tenné meg.

 

A tagállamoknak ebből az összegből 500 milliárd jutna vissza nem térítendő támogatások formájában, 250 milliárd pedig hitelekben. Ebből előzetes kalkulációk szerint Magyarországnak 8,1 milliárd euró támogatás és további 7 milliárd euró hitel jutna, de a legnagyobb kedvezményezett például Olaszország lenne, nekik 81,8 milliárd támogatás jutna, és további 90,9 milliárd hitel.

 

Még nincs konszenzus

 

Azonban a csomaggal kapcsolatban még rengeteg a kérdőjel a tagállamok között: vannak ugyanis, akik jogállamisági feltételek teljesüléséhez kötnék a kifizetéseket, mert attól tartanak, hogy az e téren nem remekelő Magyarország és Lengyelország esetében nem a legjobb helyre mennének a pénzek. Orbánék erre válaszul fogadtatták el a parlamenttel a saját kritériumrendszerüket,

 

de Andrej Babiš cseh miniszterelnök is hangosan kritizálta, „tisztességtelennek és nem hatékonynak” minősítette a terveket.

 

Megint mások, például Portugália még abba is belemenne, hogy ne legyen jogállamisági feltétel, csak kapja meg mindenki mihamarabb a pénzt.

 

Sassoli viszont sajtótájékoztatóján mielőbbi megegyezést sürgetett: szerinte a tagállamoknak „ideje dönteniük”, ugyanakkor arra is felszólította az állam- és kormányfőket, hogy vegyék figyelembe az Európai Parlament álláspontját is.

 

Az EP ugyanis bár hivatalosan nem vesz részt a büdzséről szóló tárgyalásokban, jelentős zsarolási potenciállal bír: ha az Európai Tanács ugyanis elfogad egy költségvetési tervezetet, az az EP plenáris ülése elé kerül, ahol a képviselők egy egész csomagként szavaznak arról. Tehát ha nem tetszik nekik, akár az egész tervet elutasíthatják, és akkor a tagállamok közti tárgyalások kezdődnek elölről – igaz, nem igazán akadt még arra precedens, hogy a Parlament ennyire kiszúrjon a Tanáccsal.

 

BORÍTÓKÉP: Európai Parlament (2020)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az FFP2-szájmaszkok áfáját meg eltörölték.

A kormányinfón megtudtuk azt is, hogy később a háziorvosnál sem lehet majd regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára.

A máltai miniszterelnök azt is fontosnak tartja, hogy az új okmány segítse, ne pedig akadályozza a szabad mozgást.

A kutyák ártalmatlannak tűnő területjelölése miatt kiszáradhatnak a fiatal fák a fővárosi főkertész szerint.

A Képzőművészeti Központ épülete hétfőn gyulladt ki, a pár éve felújított orgonát sem biztos, hogy meg lehet-e menteni.

Nem volt már hova beszállítaniuk, az éttermek bezártak a lockdown miatt.

Budapestről már csak Szkopjéba és Podgoricába lehet repülni.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás