Immár biztos: Andrzej Duda nyert, az ellenzék kikapott Lengyelországban

Szerző: Illés Gergő
2020.07.13. 08:17

Kormánypárti győzelem született a nagyon szorosnak ígérkező elnökválasztás második fordulóján: Duda 51,21 százalékot gyűjtött, Rafał Trzaskowskira 48,79 százalék szavazott. A különbség kettejük között félmillió szavazat, innen már túl késő lenne fordítani. De mik a tanulságok és mit várhatunk Lengyelországban? Gyorselemzés!

Immár biztos: Andrzej Duda nyert, az ellenzék kikapott Lengyelországban

Az Ipsos hajnalban publikált, és már csak egyszázalékos hibahatárral dolgozó late late pollja szerint immár szinte biztos a kormánypárti Andrzej Duda újraválasztása Lengyelország elnökének – ellenfele, a varsói főpolgármester Rafał Trzaskowski 49 százalékot kaphatott csupán az 51 százalékos Dudával szemben. A late poll a szavazatok 90 százalékának összesítésén alapul, itt pedig már egyre egyértelműbbnek tűnik a kormánypárti jelölt előnye.

Ráadásul reggel nyolcas sajtótájékoztatóján a lengyel választási bizottság PKW is publikált részletes adatokat: az ő adataik szerint 68,12 százalékos részvétel mellett

Andrzej Duda 51,21 százalékkal nyert, Rafał Trzaskowski 48,79 százalékkal végzett mögötte.

A kettejük lévő különbség körülbelül félmillió szavazat, ezt 99,69 százalékos feldolgozottság mellett már lényegében lehetetlen megfordítani.

Ezzel Duda a rendszerváltás utáni lengyel köztársaság történetében a második elnök, akit újraválasztanak: legutóbb újraválasztás 2000-ben történt, amikor Aleksander Kwaśniewskinek szavaztak újból bizalmat, de újráznia Lech Wałęsanak, a szmolenszki repülőkatasztrófában tragikus módon életét vesztő Lech Kaczyńskinek, és Bronisław Komorowskinek sem sikerült.

Az eredmény vasárnap éjjel még sokkal szorosabbnak tűnt, az este 9-es exit poll ugyanis Andrzej Dudának 50,4, Rafał Trzaskowskinak 49,6 százalékot mutatott két százalék hibahatárral.

Vagyis akkor még lényegében lehetetlen volt győztest hirdetni,

igaz, találgatni éjfélre már lehetett: egy ekkor befutó late poll már csak 49,2 százalékra mérte Trzaskowskit, Dudát pedig 50,8-ra, egy ennél is később, hétfőn hajnalban publikált felmérés pedig már 51 százalékos Duda-győzelmet mutat.

Mik a főbb tanulságok?

LENGYELORSZÁG A VÉGLETEKIG MEGOSZTOTT: Andrzej Duda első ötéves elnöki ciklusa végére nem tudott minden lengyel elnökévé válni. Persze egyik ország egyik elnöke sem tud mindenkinek megfelelni, de a nagyon szoros eredmény jelzi, hogy van egy nagyon széles, majd' tízmillió szavazónyi réteg, aki a jelenlegi elnökkel elégedetlen.

ISMÉT KETTÉVÁLT AZ ORSZÁG: Hét keleti vajdaság Dudát, kilenc nyugati vajdaság pedig Trzaskowskit választotta.

+ DUDA A FALVAKNAK LEHET HÁLÁS: A regnáló elnök az Ipsos exit pollja szerint a falvakban tudott ugyanis nagy aránnyal nyerni,

a városokban – azok méretétől – kikapott.

A kistelepüléseken 63,2-36,8 százalék az állás Duda javára. Az 50 ezer fő alatti városokban 53,8-46,2 százalék Trzaskowskinak, az 51-200 ezer közötti városokban 51-49 százalék Trzaskowski részére. Még jobban az ellenzékhez húznak a nagyobb városok, 201-500 ezer fő között 61,9 százalékkal viszi a prímet a varsói főpolgármester, 38,1 százalékkal Duda mögötte, 500 ezer fő felett pedig Trzaskowski már 66,5 százalékot gyűjtött, ellenfele csak 33,5-öt.

NEMCSAK A FÖLDRAJZ, DE A KOR IS SZÉTSZAKÍTJA A TÁRSADALMAT: A fiatalok ugyanis túlnyomó többségükben ellenzékiek, az ötven felettiek kormánypártiak voltak. A 18-29-es korcsoportban 64,4 százalék Trzaskowskira, 35,6 százalék Dudára szavazott, de Trzaskowskinak a 30-39-es és a 40-49-es koroszotályban is előnye van. Duda az 50-59-es és a 60 feletti korosztályban tud nagy arányban győzni. Utóbbi esetében már 61,7 százalékos a kormánypárti, 38,3 százalékos az ellenzéki jelölt.

A MEGOSZTOTTSÁGON A MOCSKOS KAMPÁNY SEM SEGÍTETT: A Trzaskowski-Duda-szembenállás végigkísérte a kampányidőszakot, előbbi Kaczyński bábjának állította be a regnáló elnököt, utóbbit pedig a helyi kormánymédia torpedózta mindenfélével. Például azzal, hogy Trzaskowski nem akar a semmi közepére óriásrepteret építeni Lengyelországban, mert ha meg is épül, a most megnyíló új berlini reptérrel nehéz lenne versenyezni (ergo: Trzaskowski németpárti!). Vagy azzal, hogy Trzaskowski elvenné és a zsidóknak adná a lengyel családok pénzét – azért, mert a varsói főpolgármester még hat éve felvetette, hogy rendezni kéne a második világháborús restitúciók kérdését. Vagy azzal, hogy Trzaskowski mögött a németek állnak.

KACZYŃSKI MEGNYUGODHAT: Duda győzelmével ugyanis nem áll elő az a kellemetlen helyzet, hogy a médiapiac és az igazságszolgáltatás reformjába az elnök vétóval kellemetlenkedjen bele.

Elnöki vétót ugyanis kétharmados többséggel lehet csak felülírni, ami viszont a kormánypártnak és szövetségeseinek sincsen.

A PARLAMENTI ÖTÖDIK HADOSZLOP ELŐREHOZOTT VÁLASZTÁST IS HOZHAT: Erről Michal Kobosko, a harmadikként végzett Szymon Hołownia kampányának arca beszélt az Azonnalinak. Szerinte Kaczyński megpróbálhatja kihasználni a lendületet, hogy egy előrehozott parlamenti választással két legyet üssön egy csapásra: visszaszerezze az ellenzéktől a szenátust, és megszabaduljon Jaroslaw Gowin Porozumienie nevű kispártjától, amely egyszer már majdnem keresztbe tett Duda elnöki esélyeinek.

BORÍTÓKÉP: Andrzej Duda / Facebook

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek