+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. július 12. vasárnap, 22:33
A lengyel elnökválasztás második fordulója megmutatta: a jövő azoké, akik szemben állnak Jarosław Kaczyński rezsimjével.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

A lengyel elnökválasztás második fordulójában tényleg hajszálnyi a különbség az exit poll szerint. Ez a hajszál azonban óriási, ha onnan nézzük, honnan kellett az ellenzék jelöltjének feljönnie. Rafał Trzaskowski, Varsó jobbközép főpolgármestere óriási hajrában szerezte meg az ötven évnél fiatalabbak, az összes ellenzéki, a nagyvárosok lakóinak és a munkások, parasztok kivételével az összes foglalkozási csoport szavazatát.

 

Mivel egy teljesen kormánypropagandává züllesztett állami közmédiával szemben kellett Trzaskowskinak eljutnia a szavazókhoz, ha az eredmény megáll ott, ahol most van (azaz kevesebb, mint egy százalékponttal Duda megveri Trzaskowskit), akkor is kijelenthető: ennek a választásnak Trzaskowski a meglepetésgyőztese. Ahogy a Gazeta Wyborcza esti kommentárja írta:

 

bármi is lesz az eredmény, az ellenzéki tábor bizonyosan megtalálta a vezérét.

 

Trzaskowski e feladatra azért is lenne alkalmas, mert neki sikerült gyakorlatilag az összes ellenzéki táborban – mindegy, hogy jobbközép, parasztpárti, baloldali vagy széljobbos – többségre szert tennie. Valamint a számok egészen egyértelműen mutatják:

 

a tanult, jómódú, fiatal Lengyelország hatalmas többségben áll mögötte,

 

Duda mögött a PiS törzsbázisa – az idős, szegény, tanulatlan vidék – maradt meg. Lehet, hogy ez ma este még elég a PiS-nek győzelemhez (bár tényleg várjuk ki, annyira szoros az exit poll), de egy biztos: a PiS elvesztette a jövőt, a múlt szavazói állnak már csak mögötte – mind eszmei, mind biológiai értelemben.

 

Olvass még Techet Pétertől az Azonnalin!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormányzat legfelsőbb szintjeivel szeretne hivatalos egyeztető fórumot Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András, mivel úgy véli, jelenleg nem elég hatékony kommunikáció a kormánnyal.

Több mint 160 művész írt alá egy nyilatkozatot, amiben elítélik a bántalmazásokat és abúzusokat, amik a Magyar Táncművészeti Főiskolán történtek.

Így minden jogi akadály elhárult az elől, hogy a PiS-támogatta Andrej Duda legyen a második újrázó elnök Lengyelországban.

Az albánok a királycsinálók a balkáni kisállamban: állítólag csak akkor mennek koalícióba a szocdem kormánypárttal, ha azok egy albán miniszterelnököt is bevállalnának.

A hallgatóság viselkedésének megfigyelése segíthet a tömegrendezvények járványügyileg biztonságos szervezésében.

Pákó politikaelméleti vitába keveredik, Semjén a magyar néplélek mélyére ás és Szanyi is bepróbálkozik egy jó poénnal!

Pénzbüntetést kapott a Facebook a brazil legfelsőbb bíróságtól, mert korábban nem tett teljesen elérhetetlenné egyes Jair Bolsonaro brazil elnököt támogató fiókokat.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás