Akárki is győz a lengyeleknél, Trzaskowski a nyertes

Techet Péter

Szerző:
Techet Péter

2020.07.12. 22:33

A lengyel elnökválasztás második fordulója megmutatta: a jövő azoké, akik szemben állnak Jarosław Kaczyński rezsimjével.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

A lengyel elnökválasztás második fordulójában tényleg hajszálnyi a különbség az exit poll szerint. Ez a hajszál azonban óriási, ha onnan nézzük, honnan kellett az ellenzék jelöltjének feljönnie. Rafał Trzaskowski, Varsó jobbközép főpolgármestere óriási hajrában szerezte meg az ötven évnél fiatalabbak, az összes ellenzéki, a nagyvárosok lakóinak és a munkások, parasztok kivételével az összes foglalkozási csoport szavazatát.

 

Mivel egy teljesen kormánypropagandává züllesztett állami közmédiával szemben kellett Trzaskowskinak eljutnia a szavazókhoz, ha az eredmény megáll ott, ahol most van (azaz kevesebb, mint egy százalékponttal Duda megveri Trzaskowskit), akkor is kijelenthető: ennek a választásnak Trzaskowski a meglepetésgyőztese. Ahogy a Gazeta Wyborcza esti kommentárja írta:

 

bármi is lesz az eredmény, az ellenzéki tábor bizonyosan megtalálta a vezérét.

 

Trzaskowski e feladatra azért is lenne alkalmas, mert neki sikerült gyakorlatilag az összes ellenzéki táborban – mindegy, hogy jobbközép, parasztpárti, baloldali vagy széljobbos – többségre szert tennie. Valamint a számok egészen egyértelműen mutatják:

 

a tanult, jómódú, fiatal Lengyelország hatalmas többségben áll mögötte,

 

Duda mögött a PiS törzsbázisa – az idős, szegény, tanulatlan vidék – maradt meg. Lehet, hogy ez ma este még elég a PiS-nek győzelemhez (bár tényleg várjuk ki, annyira szoros az exit poll), de egy biztos: a PiS elvesztette a jövőt, a múlt szavazói állnak már csak mögötte – mind eszmei, mind biológiai értelemben.

Olvass még Techet Pétertől az Azonnalin!

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől
Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek