+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik & Techet Péter
2020. július 12. vasárnap, 21:10
A várakozásoknak megfelelően szoros a verseny a lengyel elnöki székért Andrzej Duda államfő és kihívója, Rafał Trzaskowski között a lengyel elnökválasztás második fordulójában. Az első exit poll szolid Duda-győzelmet mutat, mindkét tábor ünnepelve fogadta a fej-fej melletti számokat.
Duda 50,4. Trzaskowski 49,6. Ezek az első exit poll számai a lengyel elnökválasztás második fordulójában, azaz az lett, amire mindenki várt: fej-fej melletti eredmény, hosszas várakozás a részeredményekre, szóval nem tudni semmit.

 

Duda az exit pollt látván az őt ünneplő tömegnek bejelentette, hogy nyert, kihívója pedig azt mondta az őt éltetőknek, hogy nyerni fog.

 

Itt percről percre követheted az eseményeket az Azonnalin.

 

Két héttel ezelőtt a regnáló nacionalista-konzervatív elnök Andrzej Duda a voksok 43,5 százalékát begyűjtve kapta a legtöbb szavazatot a lengyel elnökválasztás első fordulójában. Kihívója, Rafał Trzaskowski, a Polgári Platformban (PO) politizáló varsói főpolgármester 30,5 százalékos eredménnyel végzett a második helyen.

 

Az eredmény kifejezetten szoros eredményt vetített előre a második fordulóra, ugyanis a harmadik helyen végző, függetlenként induló egykori tévés, Szymon Hołownia, aki az első fordulóban a szavazatok 13,9 százalékát kapta, a második fordulóra beállt az ellenzéki Trzaskowski mögé. Ráadásul – ahogy az a Helyzetben is elhangzott, illetve elemzésben is olvasható volt az Azonnalin – a szélsőjobboldali Konfederacja jelöltjének, a 6,8 százalékot gyűjtő Krzysztof Bosaknak a szavazói sem volt egyértelmű, hogy a jelenlegi elnököt vagy ellenzéki kihívóját támogatják majd a második fordulóban.

 

A napközbeni részvételi adatokból kiderült, hogy rekordrészvétel van a második fordulóban, a lengyel választók 68,9 százaléka adta le a voksát. Továbbá úgy tűnt, hogy több olyan keleti vajdaságban is magasabb a részvétel, amely alapvetően inkább a kormánypártot támogatja. A mostani exit poll azonban éppen a két héttel ezelőtti tapasztalatokból kiindulva nem mond sok mindent: akkor az első exit pollok alapján szorosabb eredmény jött ki a két első jelölt között, majd reggelre, a szavazatok pontosabb összesítése után megugrott Duda előnye.

 

Trzaskowski jobban mozgósított, még a széljobb is mellette van

 

A lengyel exit poll nagyon részletes bontásban hozta az eredményéket. Az, hogy a nyugat-lengyelországi vajdaságokat (régiókat) megnyerte az ellenzéki jelölt, nem meglepetés, az egykori német területek mindig a jobbközép bázisát adják. A danzingi vajdaságban a jobbközép Trzaskowski a szavazatok kétharmadát is megszerezhette – legalábbis az exitpoll értelmében.

 

Kicsit meglepőbb, hogy a Varsó központú vajdaságban Trzaskowski kikapni látszik, holott ő Varsó polgármestere, valamint Varsó eleve ellenzéki fellegvár – igaz, a vajdasághoz nem csak a főváros tartozik. Duda a legjobb eredményét a kelet-lengyelországi, egyik legszegényebb vajdaságban, Kárpátalján hozta (nem összetévesztendő az ukrajnai Kárpátaljával): itt a regnáló államfő 72 százalék felett szerepelt.

 

Az Ipsos exitpollja a generációk szerint is megvizsgálta a két jelölt támogatóit: a legfiatalabb korosztályban Trzaskowski, a legöregebbek között pedig Duda hozta el a szavazatok kétharmadát.

 

Gyakorlatilag Duda csak az ötvén felettiek között tarolt, az annál fiatalabbak között a PiS jelöltje nagyon kikapott ellenzéki kihívójától.

 

A foglalkozások között Duda a munkásság és a parasztság között nyert csak (a parasztok között 80 százalék felett végzett), minden más foglalkozási csoportban Trzaskowskié az elsőség. A jövedelmi viszonyok alapján is az látható:

 

minél jobbmódúbb valaki, annál inkább ellenzéki.

 

Az Ipsos arra is kiváncsi volt az exitpollban, hogy az egyes pártok szavazói hogyan szavaztak. Itt talán az egyetlen kérdéses párt a szélsőjobboldali Konföderáció, elvégre ők hivatalosan ellenzékiek, de ideológiában közelebb állnak Dudához. Ezzel szemben kiderült:

 

a szélsőjobboldal szavazóinak több, mint 60 százaléka Trzaskowskit ikszelte.

 

A választás kimenetele szempontjából fontos az is, hogy a független Szymon Hołownia hívei követik-e jelöltjük felszólítását, és leszavaznak-e Trzaskowskire. 81 százalékuk tényleg követte az exitpoll szerint.

 

Azt lehet tehát mondani, hogy miközben Trzaskowski jól mozgósított, mert gyakorlatilag a PiS-szel szembeni ellenzék – ideológiától függetlenül – mögé állt fel, Duda a PiS alapbázisát (keletlengyel régiók, idősek, parasztok, szegény rétegek) tudta elvinni, de lehet, hogy ez is elég lesz a szoros győzelemhez.

 

FOTÓ: A politikusok Facebook-oldalai.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Azonnali heti tsúfos tükre ismét jelentkezik: ezúttal egészen az ókori Washingtonig repülünk vissza a történelembe!

Sokáig tartott, de a Momentum is kimondta: Orbán Viktor leváltáshoz egyetlen közös listán kell indulnia a hatpárti ellenzéknek. Ezzel gyakorlatilag a listaállítás körüli vita eldőlt.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás