Duda nehezen tudna már veszíteni, Trzaskowski pedig nyerni

Durván megmutatkozott a lengyel elnökválasztáson, mennyire kettészakadt Lengyelország: a nagyon késői, pontosított exit poll a regnáló PiS-es elnök, Andrzej Duda 51 százalékos győzelmét mutatja, kihívója, Rafał Trzaskowski varsói főpolgármester 49 százalékot kapott eszerint. Íme a részletek!

Duda nehezen tudna már veszíteni, Trzaskowski pedig nyerni

+++ FRISSÍTS GYAKRAN, MERT GYORSAK VAGYUNK! +++

Frissítés

Bukovics Martin

Mik a tanulságok?

09:11 Bukovics Martin

Illés Gergő röviden összefoglalta őket ebben a cikkben, Pál Benedektől pedig hamarosan olvashattok egy hosszabb elemzést. Illetve aki szeretné látni-hallani is őt, annak ajánlom a Külügyi és Külgazdasági Intézet július 14. kedd délutáni online beszélgetését a második forduló eredményeinek értékeléséről.

Az illiberális vonaton nem működött a fék, köszönjük, hogy velünk tartottatok!

Bukovics Martin

Itt az eredmény

08:17 Bukovics Martin

Noha a lengyel választási bizottság honlapja lehalt a nagy érdeklődéstől, a német kézben lévő lengyel hírportálok segítségével azért követni lehetett a sajtótájékoztatójukat. A reggeli előzetes eredmény szerint a két jelölt közötti esti és éjjeli különbség tovább nőtt: 68,12 százalékos választási részvétel mellett Andrzej Duda regnáló elnök 10 millió szavazat fölött kapott 51,21 százalékot, Trzaskowski pedig 9 millió voks fölött kapva 48,79 százalékos eredményt ért el.

Bukovics Martin

Be tudja-e hozni még a külföldön élők voksaival Dudát Trzaskowski?

08:15 Bukovics Martin

Ez érdekel most mindenkit, aki kicsit is az ellenzéki jelölt győzelméért szorított. Az exit pollokat készítő Ipsos ügyvezetője, Andrzej Anterszlak szerint a válasz erre az, hogy nem, ezért nem is kalkulálták bele őket sem az exit polljaikba, sem a late pollokba. Mint a TVN24-ben elmondta: eleve nem szavaznak annyian külföldön, hogy az érdemben befolyásolja a választás végeredményét, a late late poll 51-49-es állásából pedig noha nem 100 százalékos bizonyossággal, de már azért ki lehet jelenteni, hogy megvan a választás győztese, az pedig a regnáló nemzeti-konzervatív-etatista elnök, Andrzej Duda.

Illés Gergő

Pártállástól függően jó vagy rossz reggelt!

07:10 Illés Gergő

Eleve egy hétfő reggel sosem lehet jó, de Rafal Trzaskowskinak most pláne nem az. Az ellenzéki jelölt ugyanis már szinte biztos, hogy választást veszített Andrzej Dudával szemben, egy újabb késői exit poll szerint tovább nőtt ugyanis a hátránya Andrzej Dudával szemben. A late late exit poll

Dudának 51, Trzaskowskinak 49 százalékot jósol,

Innen már Duda nehezen tudna veszíteni, Trzaskowski pedig szintén nehezen nyerni. A részeredményeket kiszivárogtató Ewybory portál nem hivatalos adatai szerint 99,69 százalékos feldolgozottságnál 51,27 százalékot mond Dudának, ellenfelének pedig 48,73-at. Ezzel a kettejük között már több mint félmillió szavazat a különbség.

Illés Gergő

Dobranoc!

00:13 Illés Gergő

Mi aludni térünk, és gyanítom, lassan ti is így tesztek. De hétfőn ott folytatjuk, ahol abbahagytuk. Maradjatok velünk, mert

a legfrissebb eredményekkel, fejleményekkel reggeltől újra jelentkezünk ebben a cikkben és az Azonnali címlapján egyaránt!
Illés Gergő

Nem lesznek hivatalos részeredmények, de nem tudjuk, miért

00:09 Illés Gergő

A lengyel választási bizottság, a PKW többek között ezt jelentette be vasárnap éjjeli sajtótájékoztatóján: eredetileg ugyanis hétfőn 10, illetve 15 órakor sajtótájékoztatókon közöltek volna részeredményeket, ám ezek a választási bizottság szerint már elavult időpontok. Így egyelőre nem tudni, mikor kapunk hivatalos rész, vagy végeredményt.

A döntés persze nagy port kavart a közösségi médiában, sokak szerint ezzel csak magára vonja a gyanút a választási bizottság. Nem hivatalos forrásból itt lehet részeredményekről tájékozódni a cząstkowe fülre kattintva – egyelőre minimális feldolgozottság mellett bár, de Trzaskowski vezet. 

Bukovics Martin

Itt a late poll: kicsivel nőtt Duda előnye

23:57 Bukovics Martin

Az Ipsos éjféli late pollja – ami már egy pontosabb exit poll a 21 órakor közölthez képest, a hibahatár ugyanis csak 1 százalék – azt állítja, hogy a regnáló nemzeti-konzervatív-etatista Andrzej Duda nagyjából 50,8 százalékot, a jobbközép-liberális Rafał Trzaskowski pedig 49,2 százalékot kapott, azaz noha csak egy picit, de tovább nyílt kettejük között az olló, de még így is hibahatáron belüli a különbség kettejük között. Fontos, hogy ezek továbbra sem részeredmények: és akárki is nyer, a másik bizonyosan megóvja majd az eredményt.

Pál Benedek

Keleten biztos mindenki a PiS-re szavaz?

23:42 Pál Benedek

A Białystok központú keleti Podlasie vajdaság az egyik legnagyobb PiS-es bástya az országban. Az első fordulóban 50,59 százalékkal nyert itt Andrzej Duda. A 21 ezer lakosú Hajnówka városában és környékén azonban mégsem szokott nyerni a PiS. Most az első fordulóban Szymon Hołownia nyert 30,71 százalékkal és Duda csak harmadik lett Trzaskowski után 27,87 százalékkal.

És hogy miért? A Krytyka Polityczna újbalos portál publicistája egy kiváló cikkben írt erről. Egyszerű a magyarázat: de nem az, amit a fővárosi mainstream liberális Gazeta Wyborcza mond, miszerint a jelenség oka az lenne, hogy a varsói liberális elit itt vett házakat. Hanem az, hogy Hajnówka a Białowieża-erdő szélén fekszik és itt a fehérorosz kisebbség lakik, akik tradicionálisan balra vagy a PiS-szel szemben szavaznak.

Techet Péter

Akárki nyer, Trzaskowski a nyertes

23:25 Techet Péter

A jövő azoké, akik szemben állnak Jarosław Kaczyński rezsimjével.

Olvassátok el a kommentáromat!

Illés Gergő

Ha Duda nyer, a lengyel falvaknak lehet igazán hálás

23:20 Illés Gergő

Ugyanis mérettől függetlenül a városokat összesítve Trzaskowski a győztes a Gazeta.pl összesítése szerint. Lássuk a településtípusokat!

FALVAK: Duda 63,2 – Trzaskowski 36,8

50 EZER FŐ ALATTI VÁROSOK: Trzaskowski 53,8 – Duda 46,2

VÁROSOK 51-200 EZER FŐIG: Trzaskowski 51 – Duda 49

VÁROSOK 201-500 EZER FŐIG: Trzaskowski 61,9 – Duda 38,1

+ 500 EZER FŐ FELETTI VÁROSOK: Trzaskowski 66,5 – Duda 33,5

Bukovics Martin

Nyaralás? Szavazás!

23:15 Bukovics Martin

Kicsit lejjebb említettük már, hogy vélhetően sokan, akik nyaralni mentek, nem kéredzkedtek át egy külképviseletre szavazni. Hát, a dalmáciai Splitből ennek ellenére olyan videók kerülnek fel Twitterre 22 óra környékéről, hogy a 21 órás hivatalos urnazárás ellenére még mindig óriási sorok állnak, azaz itt még nem ért véget a szavazás, hiszen nem szavazott le még mindenki, aki zárás előtt beállt a sorba. A Polonianak is nevezett diaszpóra inkább ellenzéki érzelmű, így ezek a képsorok most nagy reménnyel töltik el a Trzaskowski-szavazókat:

Pál Benedek

Éjfélkor már többet tudhatunk!

23:11 Pál Benedek

Éjfélre várhatóak a late poll adatai, amelynek a hibahatára csak 1 százalék. Még ez sem a hivatalos eredmény, ami csak majd reggel várható, de már ez alapján is pontosabban láthajuk, hogy mégis ki nyerte a választást.

Pál Benedek

Mégis mi múlik egy ellenzéki elnökön?

23:05 Pál Benedek

Az ellenzéki narratíva szerint a választás tétje az, hogy megállítsák a PiS és Jarosław Kaczyński illiberális vágyálmait. Ebből a szempontból a lengyel elnöki pozíció tényleg számít. A szenátus (a felsőház) megszerzésével

az ellenzék csak lassítani tudott bizonyos törvényeket, az elnöki pozícióval viszont valóban blokkolni tudnák a kormány terveit.

A lengyel alkotmányos rendszer félelnöki, így az elnök kifejezetten erős jogkörökkel bír. Az elnöki vétót ugyanis csak a képviselők kétharmada írhatja felül. Ez viszont nincs meg a PiS-nek: a Szejmben (az alsóházban) csak 10 képviselőnyi többségük van.

Andrzej Duda hivatali ideje alatt kilencszer vétózott, ami az egyik legkevesebb a III. köztársaság elnökei közül, de még így is többször tette ezt, mint elődje, a PO-s Bronisław Komorowski, aki csak négyszer.

Ha esetleg Trzaskowski nyerne, akkor a következőkben a lengyel kormány lemondhat sok fontos tervéről. Ilyen a bírósági reform folytatása, ami miatt évek óta hadakoznak az EU-val. De lemondhatnak a média repolonizációjáról – másképp a külföldi tulajdon visszaszorításáról a lengyel médiapiacon – is, amit régóta pedzegetnek. Illetve az önkormányzatok is fellélegezhetnek, sokak szerint ugyanis ezek jogainak megvágása lenne a PiS következő projektje.

Bukovics Martin

A lengyel köztévé megtalálta a legmenőbb helyet a választási műsorához

22:59 Bukovics Martin

Éspedig a Varsó belvárosában az 1930-as években épült Prudential-magasház tetejét. Az épület a második világháború során megsérült, de újjáépítették hotelként. Annyira büszkék erre a helyszínre a TVP-nél, hogy többet mutogatnak drónfelvételeket az adásról, mint az egyelőre a nagy semmit elemző szakértők fejeit. 

Illés Gergő

Börtönnel fenyegeti a közmédia dolgozóit Trzaskowski kampányfőnöke

22:52 Illés Gergő

Cezary Tomczyk szerint azonnal le kell mondania a külügyminiszternek azért, mert a külföldön élő lengyelek szavazása korántsem volt problémamentes – márpedig az ő szavazataik döntő jelentőségűek lehetnek. Tomczyk szerint Trzaskowski a választást külföldön fogja megnyerni.

„Olyan volt ez, mind Dávid harca Góliáttal. A köztévé embereinek hosszú éveket kéne börtönben tölteniük azért, amit tettek” – fakadt ki Tomczyk a magyar közmédiát idézően elvakult kormánypárti TVP köztévére.

A TVP már az első forduló utáni választási műsorban is 56 perc műsoridőt szakított Dudára, míg Trzaskowski kapott nyolc percet. Ráadásul a közmédia olyan, kevéssé megalapozott állításokat is durrogtatott, miszerint Trzaskowski a zsidóknak adná a lengyel családok pénzét.

 
Pál Benedek

Mi jelent a 8 csillag?

22:29 Pál Benedek

A választási kampány hajrájának egyik netes slágere a 8 csillag (osiem gwiazdek) volt: a ***** ***. A csillagok jelentése annyi, hogy „jebać PiS”, azaz bassza meg a PiS. Ennek egyik oka, hogy ezzel a rendkívül szigorú lengyel kampánycsend törvényt nyugodtan ki lehet játszani.

A virális jelenségről azonban Andrzej Duda még nem hallott, így történhetett, hogy nyugodtan fotózkodott egy sráccal, akinek ez volt a pólóján.

A 8 csillag, amúgy megjelenik a rendkívül népszerű lengyel rapper, Taco Hemingway pénteken megjelent új számának is a végén, amiben az egész rendszerváltás utáni elitet küldi el a francba. Hallgassátok meg, elég jól sikerült!

Bukovics Martin

A lengyelországi német elit burkoltan Trzaskowski mellett állt ki

22:28 Bukovics Martin

Techet Péter itt az előbb a helyi németekről meg a korábban keletporosz és sziláziai régiókról írt, úgyhogy meg is néztem a Schlesisches Wochenblatt honlapját, ami a sziléziai németek (reptereken is kapható) kétnyelvű hetilapja.

Érdemben egy anyag foglalkozik az elnökválasztás sorsdöntő második fordulójával, éspedig egy közlemény, amiben különböző helyi vezetők szigorúan nem foglalnak állást a vetélkedésben, majd leszögezik, hogy nem támogatják egyik jelöltet sem, de azért odaírják, hogy olyan elnökre van szükség, akinek fontos a jogállamiság, a bíróságok függetlensége, aki erős Európát és jobb lengyel-német kapcsolatokat akar. A szoft EU-szkeptikus, és a nemcsak választási kampányban németező PiS-ről egyik sem mondható el.

Illés Gergő

Az ötven felettiek és a férfiak inkább Duda, a fiatalok és a nők inkább Trzaskowski mellett

22:27 Illés Gergő

Legalábbis az Ipsos exitpollja szerint a 18-29-es, 30-39-es és 40-49-es korcsoportokat is viszonylag lazán viszi Trzaskowski, az 50-59-es csoport már Duda felé hajlik, míg 60 felett még egyértelműbb a kormánypárti jelölt előnye. A legnagyobb persze a 18-29-es, és a 60+ -os csoportok között van. Előbbinél 64-36 az előny Trzaskowski javára, utóbbinál 62-38 az állás Dudának.

A férfi-női megosztottság már nem ekkora, bár az exit poll szerint a férfiak 51,3 százaléka szavazott Dudára, míg 48,7 százalékuk Trzaskowskira. A nők körében hajszállal, de Trzaskowski a nyertes: a varsói főpolgármester 50,4, a regnáló elnök 49,6 százalékot gyűjtene, ha csak a nők szavazhatnának.

Techet Péter

Németország 75 évvel a háború után is hatással van még Lengyelországra

22:06 Techet Péter

Trzaskowski tarolt azon nyugatlengyel (azaz keletporosz és sziléziai) vajdaságokban, amelyek egykoron Németországhoz tartoztak. A legnyugatibb vajdaságokban, azaz

 

a pomerániai (danzingi), a nyugat-pomerániai (stettini) és a lubusi (grünbergi) régiókban a szavazatok nagyjából kétharmadát szerezte meg az ellenzéki jelölt.

 

Duda legbiztosabb bázisa a keletlengyel Kárpátalja, ahol a szavazatok 72 százalékát is elhozta.

Illés Gergő

Duda már este 11-re az elnöki palotába hívta Trzaskowskit egy kézfogásra

22:05 Illés Gergő

„Még várunk a hivatalos választási eredményekre, de szeretném meghívni Rafał Trzaskowskit és feleségét az elnöki palotába ma este 11-re. Tudom, későre jár, de szerintem még sokáig nem fog egyikünk sem aludni. Szerettem volna meghívni Trzaskowski urat, hogy kezet rázzunk így, a kampány végén” – jelentette ki Duda az exit pollok utáni beszédében.

Trzaskowski Twitteren már válaszolt is: szerinte jó ötlet a közös találkozás, és köszöni a meghívást. „A legmegfelelőbb pillanat viszont rögtön azután lesz, hogy a választási bizottság is bejelenti az eredményt” – írta Trzakowski arra utalva, hogy az exit poll még nem végeredmény.

 
Pál Benedek

Min múlhat az eredmény?

21:59 Pál Benedek

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) és jelöltje, Andrzej Duda abban bízhat, hogy sikerült mobilizálni a hatvan fölöttieket. Ugyanis ebben a korcsoportban mindenképpen a PiS nyert az első fordulóban, de a részvételi arány elmaradt az átlagtól. Nyilván amiatt, hogy ez az a réteg, amelyet a koronavírus legjobban érint. Mateusz Morawiecki PiS-es miniszterelnök ezért is beszélt arról, hogy most már nem kell félni a vírustól, nyugodtan lehet menni szavazni.

A másik érdekes tényező az, hogy mennyien nyaralnak szavazás helyett. Sokan kérelmezték, hogy máshol szavazzanak, de valószínűleg lesznek, akik ezt elmulasztották. Elemzők szerint ez az ellenzéki Polgári Koalíció jelöltjének, Rafał Trzaskowskinak lehet hátrányos, aki a módosabb, városias társadalmi rétegekben népszerű. Ő leginkább a külföldi lengyelekben bízhat, a Poloniában, ahogy a diaszpórát hívják lengyelül. Az Oko.press cikke szerint ebből a csoportból plusz 1,4 százalékot is szerezhet Trzaskowski, míg Duda csak 0,6 százalékot.

Techet Péter

A 2015-ös dudisták egytizede kiábrándult az elnökből

21:58 Techet Péter

Azok közül, akik 2015-ben Andrzej Dudára szavaztak, most majdnem tíz százalék Trzaskowskira húzta az ikszet (az exit poll szerint). Dudával szemben akkor a szintén PO-s Bronislaw Komorowski állt. Az ő akkori szavazói hűségesebbek maradtak a PO-hoz: több, mint 95 százalékuk most is a jobbközép párt jelöltjét támogatta, aki ezúttal Trzaskowski volt.

Bukovics Martin

Térképen a megosztott Lengyelország

21:56 Bukovics Martin

Az Ipsos térképet is készített a fej-fej melletti exit pollhoz. Csak a szokásos: keleten a nemzeti-konzervatív-etatista PiS erős, nyugaton az európaibb értelemben vett jobboldal.

A TVP köztévé közli azt is, hogy a leginkább PiS-es vajdaság a Rzeszów központú délkeleti Kárpátalja volt, itt az exit poll szerint 72,6 százalékot kapott Duda. A leginkább ellenzéki a Gdańsk központú pomerániai vajdaság, ahol Trzaskowski 66,4 százalékot kapott.

Techet Péter

Trzaskowski mögött a szélsőjobboldal

21:53 Techet Péter

Hiába áll közel a hivatalosan ellenzéki lengyel szélsőjobboldal, a nacionalista, monarchista és libertariánus pártokból összetevődő Konföderáció ideológiailag inkább a Andrzej Dudához, a párt szavazóinak több, mint 60 százaléka – legalábbis az Ipsos exitpollja szerint – Trzaskowskit ikszelte.

Az első fordulóban indult szélsőjobboldali jelölt, a szintén konföderációs Bosak Krzysztof szavazóinak viszont csak éppen, hogy több, mint felét szerezte meg Trzaskowski – bár még így is tehát elmondhatja:

 

a PiS kivételével minden párt (baloldali, jobboldali, radikális) szavazói az ellenzéki politikus mögött sorakoztak fel.

Illés Gergő

Mi nyerünk, csak számolják meg a szavazatokat!

21:51 Illés Gergő

– ilyen optimista az esélyeit illetően Rafał Trzaskowski, akit 49,6 százalékkal vesztesnek hozott ki az Ipsos exitpollja. Igaz, még a közvéleménykutató-intézet is közölte, hogy erre nem érdemes mérget venni, hiszen a hibahatár két százalékpontos, szóval az 50,4 százalékos Duda sem dőlhet hátra.

„Mindössze annyit kell tenni, hogy összeszámoljuk a szavazatokat, minden egyes szavazatot, de biztos vagyok benne, hogy győzni fogunk!” –bizakodott a varsói főpolgármester, aki szerint a lengyelek megteremtették egy toleráns, mosolygós és nyitott Lengyelország reményét. 

 
Techet Péter

Duda szavazói: idősek, szegények, parasztok

21:42 Techet Péter

Az Ipsos exitpollja megvizsgálta a két jelölt szavazóbázisát is. Eszerint Trzaskowski magasan veri Dudát az 50 év alattiak között, a legfiatalabbaknál kétharmados az ellenzéki jelölt győzelme. Duda a foglalkozási csoportok között csak a munkásságot és a parasztságot nyerte meg, utóbbit azonban nagyon:

 

a parasztok több, mint 81 százaléka a PiS jelöltjére szavazott.

 

De a nyugdíjasoknak is majdnem 70 százaléka a PiS jelöltje mellett van. Cserében az egyetemisták között meg Trzaskowski haladta meg a 70 százalékot.

Bukovics Martin

Hosszú éjszakánk lesz, állunk elébe

21:40 Bukovics Martin

Az urnák zárultakor, 21 órakor közölt exit pollból nem tudtunk meg semmi újat: a várakozásoknak megfelelően szoros a verseny a lengyel elnöki székért a nemzeti-konzervatív-etatista Andrzej Duda államfő (50,4 százalékot ígérnek neki) és kihívója, a jobbközép-liberális Rafał Trzaskowski varsói főpolgármester (49,6 százalék) között a lengyel elnökválasztás második fordulójában. Úgy néz ki, Duda a PiS törzsbázisát vitte el, Trzaskowski mögött felsorakozott mindenki más. Lesz-e féke a PiS illiberalizmusának? Közép-Európa elmúlt éveinek legszorosabb meccse lesz ez, az Azonnalin végigizgulhatjátok az estét!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek