+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin & Techet Péter & Pál Benedek & Illés Gergő
2020. július 12. vasárnap, 21:40
Durván megmutatkozott a lengyel elnökválasztáson, mennyire kettészakadt Lengyelország: a nagyon késői, pontosított exit poll a regnáló PiS-es elnök, Andrzej Duda 51 százalékos győzelmét mutatja, kihívója, Rafał Trzaskowski varsói főpolgármester 49 százalékot kapott eszerint. Íme a részletek!

+++ FRISSÍTS GYAKRAN, MERT GYORSAK VAGYUNK! +++

 

összesen: 27 db | 20 db/oldal

1 2

Bukovics Martin

Mik a tanulságok?
2020. július 13. 09:11

Illés Gergő röviden összefoglalta őket ebben a cikkben, Pál Benedektől pedig hamarosan olvashattok egy hosszabb elemzést. Illetve aki szeretné látni-hallani is őt, annak ajánlom a Külügyi és Külgazdasági Intézet július 14. kedd délutáni online beszélgetését a második forduló eredményeinek értékeléséről.

Az illiberális vonaton nem működött a fék, köszönjük, hogy velünk tartottatok!

Bukovics Martin

Itt az eredmény
2020. július 13. 08:17

Noha a lengyel választási bizottság honlapja lehalt a nagy érdeklődéstől, a német kézben lévő lengyel hírportálok segítségével azért követni lehetett a sajtótájékoztatójukat. A reggeli előzetes eredmény szerint a két jelölt közötti esti és éjjeli különbség tovább nőtt: 68,12 százalékos választási részvétel mellett Andrzej Duda regnáló elnök 10 millió szavazat fölött kapott 51,21 százalékot, Trzaskowski pedig 9 millió voks fölött kapva 48,79 százalékos eredményt ért el.

Ez érdekel most mindenkit, aki kicsit is az ellenzéki jelölt győzelméért szorított. Az exit pollokat készítő Ipsos ügyvezetője, Andrzej Anterszlak szerint a válasz erre az, hogy nem, ezért nem is kalkulálták bele őket sem az exit polljaikba, sem a late pollokba. Mint a TVN24-ben elmondta: eleve nem szavaznak annyian külföldön, hogy az érdemben befolyásolja a választás végeredményét, a late late poll 51-49-es állásából pedig noha nem 100 százalékos bizonyossággal, de már azért ki lehet jelenteni, hogy megvan a választás győztese, az pedig a regnáló nemzeti-konzervatív-etatista elnök, Andrzej Duda.

Illés Gergő

Eleve egy hétfő reggel sosem lehet jó, de Rafal Trzaskowskinak most pláne nem az. Az ellenzéki jelölt ugyanis már szinte biztos, hogy választást veszített Andrzej Dudával szemben, egy újabb késői exit poll szerint tovább nőtt ugyanis a hátránya Andrzej Dudával szemben. A late late exit poll

 

Dudának 51, Trzaskowskinak 49 százalékot jósol,

 

Innen már Duda nehezen tudna veszíteni, Trzaskowski pedig szintén nehezen nyerni. A részeredményeket kiszivárogtató Ewybory portál nem hivatalos adatai szerint 99,69 százalékos feldolgozottságnál 51,27 százalékot mond Dudának, ellenfelének pedig 48,73-at. Ezzel a kettejük között már több mint félmillió szavazat a különbség.

Illés Gergő

Dobranoc!
2020. július 13. 00:13

Mi aludni térünk, és gyanítom, lassan ti is így tesztek. De hétfőn ott folytatjuk, ahol abbahagytuk. Maradjatok velünk, mert

 

a legfrissebb eredményekkel, fejleményekkel reggeltől újra jelentkezünk ebben a cikkben és az Azonnali címlapján egyaránt!

A lengyel választási bizottság, a PKW többek között ezt jelentette be vasárnap éjjeli sajtótájékoztatóján: eredetileg ugyanis hétfőn 10, illetve 15 órakor sajtótájékoztatókon közöltek volna részeredményeket, ám ezek a választási bizottság szerint már elavult időpontok. Így egyelőre nem tudni, mikor kapunk hivatalos rész, vagy végeredményt.

A döntés persze nagy port kavart a közösségi médiában, sokak szerint ezzel csak magára vonja a gyanút a választási bizottság. Nem hivatalos forrásból itt lehet részeredményekről tájékozódni a cząstkowe fülre kattintva – egyelőre minimális feldolgozottság mellett bár, de Trzaskowski vezet. 

Bukovics Martin

Az Ipsos éjféli late pollja – ami már egy pontosabb exit poll a 21 órakor közölthez képest, a hibahatár ugyanis csak 1 százalék – azt állítja, hogy a regnáló nemzeti-konzervatív-etatista Andrzej Duda nagyjából 50,8 százalékot, a jobbközép-liberális Rafał Trzaskowski pedig 49,2 százalékot kapott, azaz noha csak egy picit, de tovább nyílt kettejük között az olló, de még így is hibahatáron belüli a különbség kettejük között. Fontos, hogy ezek továbbra sem részeredmények: és akárki is nyer, a másik bizonyosan megóvja majd az eredményt.

Pál Benedek

A Białystok központú keleti Podlasie vajdaság az egyik legnagyobb PiS-es bástya az országban. Az első fordulóban 50,59 százalékkal nyert itt Andrzej Duda. A 21 ezer lakosú Hajnówka városában és környékén azonban mégsem szokott nyerni a PiS. Most az első fordulóban Szymon Hołownia nyert 30,71 százalékkal és Duda csak harmadik lett Trzaskowski után 27,87 százalékkal.

És hogy miért? A Krytyka Polityczna újbalos portál publicistája egy kiváló cikkben írt erről. Egyszerű a magyarázat: de nem az, amit a fővárosi mainstream liberális Gazeta Wyborcza mond, miszerint a jelenség oka az lenne, hogy a varsói liberális elit itt vett házakat. Hanem az, hogy Hajnówka a Białowieża-erdő szélén fekszik és itt a fehérorosz kisebbség lakik, akik tradicionálisan balra vagy a PiS-szel szemben szavaznak.

Techet Péter

Akárki nyer, Trzaskowski a nyertes
2020. július 12. 23:25

A jövő azoké, akik szemben állnak Jarosław Kaczyński rezsimjével.

Olvassátok el a kommentáromat!

Illés Gergő

Ugyanis mérettől függetlenül a városokat összesítve Trzaskowski a győztes a Gazeta.pl összesítése szerint. Lássuk a településtípusokat!

FALVAK: Duda 63,2 – Trzaskowski 36,8

50 EZER FŐ ALATTI VÁROSOK: Trzaskowski 53,8 – Duda 46,2

VÁROSOK 51-200 EZER FŐIG: Trzaskowski 51 – Duda 49

VÁROSOK 201-500 EZER FŐIG: Trzaskowski 61,9 – Duda 38,1

+ 500 EZER FŐ FELETTI VÁROSOK: Trzaskowski 66,5 – Duda 33,5

Bukovics Martin

Nyaralás? Szavazás!
2020. július 12. 23:15

Kicsit lejjebb említettük már, hogy vélhetően sokan, akik nyaralni mentek, nem kéredzkedtek át egy külképviseletre szavazni. Hát, a dalmáciai Splitből ennek ellenére olyan videók kerülnek fel Twitterre 22 óra környékéről, hogy a 21 órás hivatalos urnazárás ellenére még mindig óriási sorok állnak, azaz itt még nem ért véget a szavazás, hiszen nem szavazott le még mindenki, aki zárás előtt beállt a sorba. A Polonianak is nevezett diaszpóra inkább ellenzéki érzelmű, így ezek a képsorok most nagy reménnyel töltik el a Trzaskowski-szavazókat:

 

Pál Benedek

Éjfélkor már többet tudhatunk!
2020. július 12. 23:11

Éjfélre várhatóak a late poll adatai, amelynek a hibahatára csak 1 százalék. Még ez sem a hivatalos eredmény, ami csak majd reggel várható, de már ez alapján is pontosabban láthajuk, hogy mégis ki nyerte a választást.

Pál Benedek

Az ellenzéki narratíva szerint a választás tétje az, hogy megállítsák a PiS és Jarosław Kaczyński illiberális vágyálmait. Ebből a szempontból a lengyel elnöki pozíció tényleg számít. A szenátus (a felsőház) megszerzésével

 

az ellenzék csak lassítani tudott bizonyos törvényeket, az elnöki pozícióval viszont valóban blokkolni tudnák a kormány terveit.

 

A lengyel alkotmányos rendszer félelnöki, így az elnök kifejezetten erős jogkörökkel bír. Az elnöki vétót ugyanis csak a képviselők kétharmada írhatja felül. Ez viszont nincs meg a PiS-nek: a Szejmben (az alsóházban) csak 10 képviselőnyi többségük van.

Andrzej Duda hivatali ideje alatt kilencszer vétózott, ami az egyik legkevesebb a III. köztársaság elnökei közül, de még így is többször tette ezt, mint elődje, a PO-s Bronisław Komorowski, aki csak négyszer.

Ha esetleg Trzaskowski nyerne, akkor a következőkben a lengyel kormány lemondhat sok fontos tervéről. Ilyen a bírósági reform folytatása, ami miatt évek óta hadakoznak az EU-val. De lemondhatnak a média repolonizációjáról – másképp a külföldi tulajdon visszaszorításáról a lengyel médiapiacon – is, amit régóta pedzegetnek. Illetve az önkormányzatok is fellélegezhetnek, sokak szerint ugyanis ezek jogainak megvágása lenne a PiS következő projektje.

Éspedig a Varsó belvárosában az 1930-as években épült Prudential-magasház tetejét. Az épület a második világháború során megsérült, de újjáépítették hotelként. Annyira büszkék erre a helyszínre a TVP-nél, hogy többet mutogatnak drónfelvételeket az adásról, mint az egyelőre a nagy semmit elemző szakértők fejeit. 

 

Cezary Tomczyk szerint azonnal le kell mondania a külügyminiszternek azért, mert a külföldön élő lengyelek szavazása korántsem volt problémamentes – márpedig az ő szavazataik döntő jelentőségűek lehetnek. Tomczyk szerint Trzaskowski a választást külföldön fogja megnyerni.

„Olyan volt ez, mind Dávid harca Góliáttal. A köztévé embereinek hosszú éveket kéne börtönben tölteniük azért, amit tettek” – fakadt ki Tomczyk a magyar közmédiát idézően elvakult kormánypárti TVP köztévére.

A TVP már az első forduló utáni választási műsorban is 56 perc műsoridőt szakított Dudára, míg Trzaskowski kapott nyolc percet. Ráadásul a közmédia olyan, kevéssé megalapozott állításokat is durrogtatott, miszerint Trzaskowski a zsidóknak adná a lengyel családok pénzét.

 

Pál Benedek

Mi jelent a 8 csillag?
2020. július 12. 22:29

A választási kampány hajrájának egyik netes slágere a 8 csillag (osiem gwiazdek) volt: a ***** ***. A csillagok jelentése annyi, hogy „jebać PiS”, azaz bassza meg a PiS. Ennek egyik oka, hogy ezzel a rendkívül szigorú lengyel kampánycsend törvényt nyugodtan ki lehet játszani.

A virális jelenségről azonban Andrzej Duda még nem hallott, így történhetett, hogy nyugodtan fotózkodott egy sráccal, akinek ez volt a pólóján.

A 8 csillag, amúgy megjelenik a rendkívül népszerű lengyel rapper, Taco Hemingway pénteken megjelent új számának is a végén, amiben az egész rendszerváltás utáni elitet küldi el a francba. Hallgassátok meg, elég jól sikerült!

Techet Péter itt az előbb a helyi németekről meg a korábban keletporosz és sziláziai régiókról írt, úgyhogy meg is néztem a Schlesisches Wochenblatt honlapját, ami a sziléziai németek (reptereken is kapható) kétnyelvű hetilapja.

Érdemben egy anyag foglalkozik az elnökválasztás sorsdöntő második fordulójával, éspedig egy közlemény, amiben különböző helyi vezetők szigorúan nem foglalnak állást a vetélkedésben, majd leszögezik, hogy nem támogatják egyik jelöltet sem, de azért odaírják, hogy olyan elnökre van szükség, akinek fontos a jogállamiság, a bíróságok függetlensége, aki erős Európát és jobb lengyel-német kapcsolatokat akar. A szoft EU-szkeptikus, és a nemcsak választási kampányban németező PiS-ről egyik sem mondható el.

Legalábbis az Ipsos exitpollja szerint a 18-29-es, 30-39-es és 40-49-es korcsoportokat is viszonylag lazán viszi Trzaskowski, az 50-59-es csoport már Duda felé hajlik, míg 60 felett még egyértelműbb a kormánypárti jelölt előnye. A legnagyobb persze a 18-29-es, és a 60+ -os csoportok között van. Előbbinél 64-36 az előny Trzaskowski javára, utóbbinál 62-38 az állás Dudának.

 

 

A férfi-női megosztottság már nem ekkora, bár az exit poll szerint a férfiak 51,3 százaléka szavazott Dudára, míg 48,7 százalékuk Trzaskowskira. A nők körében hajszállal, de Trzaskowski a nyertes: a varsói főpolgármester 50,4, a regnáló elnök 49,6 százalékot gyűjtene, ha csak a nők szavazhatnának.

Trzaskowski tarolt azon nyugatlengyel (azaz keletporosz és sziléziai) vajdaságokban, amelyek egykoron Németországhoz tartoztak. A legnyugatibb vajdaságokban, azaz

 

a pomerániai (danzingi), a nyugat-pomerániai (stettini) és a lubusi (grünbergi) régiókban a szavazatok nagyjából kétharmadát szerezte meg az ellenzéki jelölt.

 

Duda legbiztosabb bázisa a keletlengyel Kárpátalja, ahol a szavazatok 72 százalékát is elhozta.

„Még várunk a hivatalos választási eredményekre, de szeretném meghívni Rafał Trzaskowskit és feleségét az elnöki palotába ma este 11-re. Tudom, későre jár, de szerintem még sokáig nem fog egyikünk sem aludni. Szerettem volna meghívni Trzaskowski urat, hogy kezet rázzunk így, a kampány végén” – jelentette ki Duda az exit pollok utáni beszédében.

Trzaskowski Twitteren már válaszolt is: szerinte jó ötlet a közös találkozás, és köszöni a meghívást. „A legmegfelelőbb pillanat viszont rögtön azután lesz, hogy a választási bizottság is bejelenti az eredményt” – írta Trzakowski arra utalva, hogy az exit poll még nem végeredmény.

 

összesen: 27 db | 20 db/oldal

1 2
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás