Közszolgálat lengyel módra: a kormánypárti jelölt hétszer annyi műsoridőt kapott a választás éjjelén, mint az ellenzéki

Szerző: Illés Gergő
2020.06.29. 16:15

Andrzej Dudát a lengyel köztévé választási műsorában majdnem egy órán át mutatták, a második helyre befutó Rafał Trzaskowski nyolc percet kapott.

Közszolgálat lengyel módra: a kormánypárti jelölt hétszer annyi műsoridőt kapott a választás éjjelén, mint az ellenzéki

Ismét heves kritikák kereszttüzében áll a lengyel kormánypárt Jog és Igazságosság (PiS) felé tanúsított politikai elfogultsággal már nem először vádolt TVP köztelevízió – az Onet legalábbis arról számol be, hogy a lengyel elnökválasztás első fordulójának estéjén

a köztévé az este 9-től éjfélig tartó választási műsorában 56 percnyi képernyőidőt kapott az újraválasztásáért küzdő Andrzej Duda,

míg a többi ellenzéki jelöltet együttvéve feleennyi ideig sem mutatták.

A választások estéjén tartott választási műsorok mindig érdekes tűzijátékot, különböző eredményvárókon elcsípett exkluzív megszólalókat, nyerteseket és veszteseket is tartogatnak a fejlett demokráciákban.

A lengyel köztévé választási műsora azonban nem egészen így alakult: este 9-kor beszámoltak a rögtön urnazárás után publikált exit pollról, mely Andrzej Duda elnök nagyarányú elsőkörös győzelmét, és az ellenzéki Rafał Trzaskowski viszonylag figyelemreméltó, 30 százalék feletti eredményét mutatták.

Ám ezt követően exkluzív megszólalók és frissebb hírek helyett

a TVP rögtön Duda eredményvárójára kapcsolt, és ott is maradt 34 percen át, végigközvetítve az elnök győzelmi beszédét.

A PiS-es buliba semmilyen rendkívüli hír, másik megszólaló nem kavart bele, a TVP az utolsó másodpercig leadta az egészet. Ezután kapott az ellenzéki Trzaskowski nyolc percet, a függetlenként induló, és meglepetésre majdnem 14 százalékot szerző Szymon Hołownia ötöt, a szélsőjobbos-neoliberális Konfederacja jelöltje, Krzysztof Bosak kettőt, majd megint 22 percnyi Duda következett. A maradék két jelöltről, a csúnyán leszerepelt baloldali Robert Biedrońról és a parasztpárti Władysław Kosiniak-Kamyszról csupán este 11 után emlékeztek meg 3-3 percben a képernyőkön.

Vagyis összességében Duda 56 percnyi műsorideje mellett a másik négy ellenzéki jelöltnek jutott 21,

tehát az ellenzékről együttvéve feleannyi szó sem esett a köztévén, mint Dudáról, hiába hozta el az ellenzék a szavazatok 57 százalékát.

A közmédiának ráadásul még Trzaskowski 30 százalékos eredményét is sikerült óriási vereségként prezentálniuk – holott a varsói főpolgármestert a közvélemény-kutatások a választás előtt 30 százalék alá mérték csak.

A köztévé kommentátorai a Duda által a kampány során sokszor hangoztatott melegkártyát is kijátszották, hiszen Trzaskowski Varsó főpolgármestereként elfogadott egy úgynevezett „LMBT-deklarációt”, amely előirányozza, hogy a főváros élhető, toleráns hely legyen az LMBT-közösség számára is. Nem csoda, hogy emiatt egy köztévés kommentátor szerint

„Trzaskowski egy LMBT-radikális”, aki „neomarxista ideológiát” hirdet. Másikuk szerint pedig az ellenzéki jelölt agresszív volt, míg Duda nyugodt és integratív.

A lengyel köztévé nem először volt látványosan elfogult a kampányban, pár hete Trzaskowskit némileg gyengén megalapozva azzal gyanúsították, hogy a lengyel családoktól elvenne 200 milliárd złotyt, hogy a zsidóknak adja a pénzt.

BORÍTÓKÉP: TVP / Youtube

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek