+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. június 29. hétfő, 16:15
Andrzej Dudát a lengyel köztévé választási műsorában majdnem egy órán át mutatták, a második helyre befutó Rafał Trzaskowski nyolc percet kapott.

Ismét heves kritikák kereszttüzében áll a lengyel kormánypárt Jog és Igazságosság (PiS) felé tanúsított politikai elfogultsággal már nem először vádolt TVP köztelevízió – az Onet legalábbis arról számol be, hogy a lengyel elnökválasztás első fordulójának estéjén

 

a köztévé az este 9-től éjfélig tartó választási műsorában 56 percnyi képernyőidőt kapott az újraválasztásáért küzdő Andrzej Duda,

 

míg a többi ellenzéki jelöltet együttvéve feleennyi ideig sem mutatták.

 

A választások estéjén tartott választási műsorok mindig érdekes tűzijátékot, különböző eredményvárókon elcsípett exkluzív megszólalókat, nyerteseket és veszteseket is tartogatnak a fejlett demokráciákban.

 

A lengyel köztévé választási műsora azonban nem egészen így alakult: este 9-kor beszámoltak a rögtön urnazárás után publikált exit pollról, mely Andrzej Duda elnök nagyarányú elsőkörös győzelmét, és az ellenzéki Rafał Trzaskowski viszonylag figyelemreméltó, 30 százalék feletti eredményét mutatták.

 

Ám ezt követően exkluzív megszólalók és frissebb hírek helyett

 

a TVP rögtön Duda eredményvárójára kapcsolt, és ott is maradt 34 percen át, végigközvetítve az elnök győzelmi beszédét.

 

A PiS-es buliba semmilyen rendkívüli hír, másik megszólaló nem kavart bele, a TVP az utolsó másodpercig leadta az egészet. Ezután kapott az ellenzéki Trzaskowski nyolc percet, a függetlenként induló, és meglepetésre majdnem 14 százalékot szerző Szymon Hołownia ötöt, a szélsőjobbos-neoliberális Konfederacja jelöltje, Krzysztof Bosak kettőt, majd megint 22 percnyi Duda következett. A maradék két jelöltről, a csúnyán leszerepelt baloldali Robert Biedrońról és a parasztpárti Władysław Kosiniak-Kamyszról csupán este 11 után emlékeztek meg 3-3 percben a képernyőkön.

 

Vagyis összességében Duda 56 percnyi műsorideje mellett a másik négy ellenzéki jelöltnek jutott 21,

 

tehát az ellenzékről együttvéve feleannyi szó sem esett a köztévén, mint Dudáról, hiába hozta el az ellenzék a szavazatok 57 százalékát.

 

A közmédiának ráadásul még Trzaskowski 30 százalékos eredményét is sikerült óriási vereségként prezentálniuk – holott a varsói főpolgármestert a közvélemény-kutatások a választás előtt 30 százalék alá mérték csak.

 

A köztévé kommentátorai a Duda által a kampány során sokszor hangoztatott melegkártyát is kijátszották, hiszen Trzaskowski Varsó főpolgármestereként elfogadott egy úgynevezett „LMBT-deklarációt”, amely előirányozza, hogy a főváros élhető, toleráns hely legyen az LMBT-közösség számára is. Nem csoda, hogy emiatt egy köztévés kommentátor szerint

 

„Trzaskowski egy LMBT-radikális”, aki „neomarxista ideológiát” hirdet. Másikuk szerint pedig az ellenzéki jelölt agresszív volt, míg Duda nyugodt és integratív.

 

A lengyel köztévé nem először volt látványosan elfogult a kampányban, pár hete Trzaskowskit némileg gyengén megalapozva azzal gyanúsították, hogy a lengyel családoktól elvenne 200 milliárd złotyt, hogy a zsidóknak adja a pénzt.

 

BORÍTÓKÉP: TVP / Youtube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

Zoran Zaev egy beszélgetésrészlet alapján úgy tűnik, többre tartja magát, mint nyolcmillió euró, ráadásul a saját pártját is ő finanszírozza.

Andrzej Dudának nagyon nem tetszett egy lengyel bulvárlap róla szóló cikke, most a német nagykövettől követelik a kiadóvállalat megregulázását.

Legalábbis miután az ügyből felháborodás lett, állítják: a bizottsági elnök csak személyes minőségében akarta megtolni a HDZ kampányát.

Továbbra sem kell létező e-mail cím a kitöltéshez.

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás