+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. június 29. hétfő, 16:15
Andrzej Dudát a lengyel köztévé választási műsorában majdnem egy órán át mutatták, a második helyre befutó Rafał Trzaskowski nyolc percet kapott.

Ismét heves kritikák kereszttüzében áll a lengyel kormánypárt Jog és Igazságosság (PiS) felé tanúsított politikai elfogultsággal már nem először vádolt TVP köztelevízió – az Onet legalábbis arról számol be, hogy a lengyel elnökválasztás első fordulójának estéjén

 

a köztévé az este 9-től éjfélig tartó választási műsorában 56 percnyi képernyőidőt kapott az újraválasztásáért küzdő Andrzej Duda,

 

míg a többi ellenzéki jelöltet együttvéve feleennyi ideig sem mutatták.

 

A választások estéjén tartott választási műsorok mindig érdekes tűzijátékot, különböző eredményvárókon elcsípett exkluzív megszólalókat, nyerteseket és veszteseket is tartogatnak a fejlett demokráciákban.

 

A lengyel köztévé választási műsora azonban nem egészen így alakult: este 9-kor beszámoltak a rögtön urnazárás után publikált exit pollról, mely Andrzej Duda elnök nagyarányú elsőkörös győzelmét, és az ellenzéki Rafał Trzaskowski viszonylag figyelemreméltó, 30 százalék feletti eredményét mutatták.

 

Ám ezt követően exkluzív megszólalók és frissebb hírek helyett

 

a TVP rögtön Duda eredményvárójára kapcsolt, és ott is maradt 34 percen át, végigközvetítve az elnök győzelmi beszédét.

 

A PiS-es buliba semmilyen rendkívüli hír, másik megszólaló nem kavart bele, a TVP az utolsó másodpercig leadta az egészet. Ezután kapott az ellenzéki Trzaskowski nyolc percet, a függetlenként induló, és meglepetésre majdnem 14 százalékot szerző Szymon Hołownia ötöt, a szélsőjobbos-neoliberális Konfederacja jelöltje, Krzysztof Bosak kettőt, majd megint 22 percnyi Duda következett. A maradék két jelöltről, a csúnyán leszerepelt baloldali Robert Biedrońról és a parasztpárti Władysław Kosiniak-Kamyszról csupán este 11 után emlékeztek meg 3-3 percben a képernyőkön.

 

Vagyis összességében Duda 56 percnyi műsorideje mellett a másik négy ellenzéki jelöltnek jutott 21,

 

tehát az ellenzékről együttvéve feleannyi szó sem esett a köztévén, mint Dudáról, hiába hozta el az ellenzék a szavazatok 57 százalékát.

 

A közmédiának ráadásul még Trzaskowski 30 százalékos eredményét is sikerült óriási vereségként prezentálniuk – holott a varsói főpolgármestert a közvélemény-kutatások a választás előtt 30 százalék alá mérték csak.

 

A köztévé kommentátorai a Duda által a kampány során sokszor hangoztatott melegkártyát is kijátszották, hiszen Trzaskowski Varsó főpolgármestereként elfogadott egy úgynevezett „LMBT-deklarációt”, amely előirányozza, hogy a főváros élhető, toleráns hely legyen az LMBT-közösség számára is. Nem csoda, hogy emiatt egy köztévés kommentátor szerint

 

„Trzaskowski egy LMBT-radikális”, aki „neomarxista ideológiát” hirdet. Másikuk szerint pedig az ellenzéki jelölt agresszív volt, míg Duda nyugodt és integratív.

 

A lengyel köztévé nem először volt látványosan elfogult a kampányban, pár hete Trzaskowskit némileg gyengén megalapozva azzal gyanúsították, hogy a lengyel családoktól elvenne 200 milliárd złotyt, hogy a zsidóknak adja a pénzt.

 

BORÍTÓKÉP: TVP / Youtube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás