A lengyel választási kampányhajrában a németek lettek Soros György

Szerző: Illés Gergő
2020.07.06. 19:32

Andrzej Dudának nagyon nem tetszett egy lengyel bulvárlap róla szóló cikke, most a német nagykövettől követelik a kiadóvállalat megregulázását.

A lengyel választási kampányhajrában a németek lettek Soros György
„Németország akar elnököt választani Lengyelországban? Ez gyalázat!”

– így fakadt ki pár napja Andrzej Duda lengyel elnök az alsó-sziléziai Bolesławiecben tartott kampányrendezvényén, mert ennyire nem tetszett neki, amit a legnagyobb lengyel bulvárlap Fakt írt róla egyik cikkében.

Véleményes pedofilügy

Talán ez az eset is mutatja, mennyire eldurvult a lengyel elnökválasztás kampánya: történt ugyanis, hogy az egyik legjelentősebb lengyel lap Rzeczpospolita múlt hétfőn egy olyan sztorit robbantott (majd az ügyet továbbvitte a fent is említett Fakt bulvárlap), miszerint Andrzej Duda elnök még márciusban elnöki kegyelemben részesített egy pedofília miatt elítélt férfit. A kereszténységgel, vaskos LMBT-ellenességgel és erkölcsökkel kampányoló elnök képébe viszont valahogyan nem igazán illett bele egy pedofilnak adott elnöki kegyelem, nem véletlen, hogy a már ezelőtt is heves hangvételű kampányt még tovább formálta az ügy.

Azonban valójában nem teljes mértékben igaz, hogy Duda kegyelmet nyújtott volna egy pedofilnak,

legalábbis Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter és legfőbb ügyész szerint. Az érintett férfi ugyanis már öt éve letöltötte teljes börtönbüntetését, Ziobro elmondása szerint pedig Duda csak – az azóta már felnőtt áldozat és családja kérésére – a távoltartási végzést szüntette meg az elnöki kegyelemmel. Tehát az állítás valóban erősen kérdőjeles, de tény, hogy a Fakt múlt pénteki száma címlapsztorit csinált az ügyből, és ezt bizony Andrzej Duda – aki ezen a héten szeretné még öt évre újraválaszttatni magát – nagyon rossz néven vette, a bulvárlap cikkéért pedig Németországot kiáltotta ki felelősnek.

Ha német a tulajdonosod, te is német leszel?

„Itt az ellenem irányuló német támadás újabb részlete” – panaszolta híveinek kampányrendezvényén a Wirtualna Polska tudósítása szerint, és azt talán nem is kell részletezni, hogy milyen kicsengése van a „német támadás” szókapcsolatnak Lengyelországban. Csakhogy a német támadás ezúttal Lengyelország legnagyobb példányszámban eladott bulvárlapjától jött, amely történetesen a német Axel Springer kiadóvállalat kezében van.

„Ez a lejárató támadás gyalázatos. A mocskos kampány legrosszabb fajtája. Vagy az Axel Springer ezzel szeretné befolyásolni az elnökválasztást Lengyelországban? Németország akar elnököt választani Lengyelországban? Ez gyalázatos!” – szólt a kifakadás második része.

A sztori leggyönyörűbb része azonban nem is ez, hanem Duda kijelentésének utóélete, ami tökéletesen is megmutatja, hogy a lengyel kormánypárt hogyan viszonyul a nem általa irányított médiához. Adam Bielan, a Duda-kampány szóvivője ugyanis

nem máshoz, mint Németország varsói nagykövetéhez fordul, azt követelve, hogy ő beszéljen a Fakt tulajdonosaival az ügyben.

„Nem akarunk ilyesmi külföldi beavatkozást a választási folyamatba. Lengyelország sem avatkozik be a választásokba Németországban” – mondta a közrádiónak nyilatkozva. Nem ez az első hasonló eset: áprilisban például az amerikai nagykövetnek kellett a védelmébe vennie az amerikai Discovery kezében lévő, szintén ellenzéki beállítottságú hírcsatornát, a TVN24-et, miután tulajdonosi háttere miatt támadta meg az ellenben a kormánypárt befolyása alatt álló köztévé. A közmédia egyébként még nemrég azzal gyanúsította az ellenzéki jelölt Rafal Trzaskowskit, hogy a lengyel családok pénzét a zsidóknak adná.

Elnöki támadás alatt a lengyel média?

A Fakt főszerkesztője mindenesetre hétfő reggel nyílt levélben reagált az elnöktől jövő támadásra: Katarzyna Kozłowska szerint Duda „szükségtelenül félrevezeti az embereket”,

„óriási gyűlöletgépezetet indított a lengyel újságírók ellen” és „messze sodródott a mesterétől és példaképétől, Lech Kaczyński néhai elnöktől”.

A nyílt levélben válaszoló főszerkesztő neve nem lehet ismeretlen az Azonnali olvasói előtt: mikor a magyar kormánymédia egy olyan kamuhírt közölt, amiben Donald Tuskot, az Európai Néppárt elnökét gyanúsította azzal, hogy a nagyapja wehrmachtos volt, Kozłowska a Fakt címlapján magyarul követelt bocsánatkérést a magyar kormánylapoktól. Igaz, mint azt az Azonnalinak is elmondta, választ már senkitől nem kapott.

A vasárnap esedékes elnökválasztás második körében Andrzej Duda az ellenzéki Rafal Trzaskowskival mérkőzik majd meg. A meccs kettejük között nagyon kiélezett, a végeredmény tizedszázalékokon dőlhet el.

BORÍTÓKÉP: Andrzej Duda / Facebook

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek