Gulyás irigyli Karácsony problémáit, de azért odaadná egynapi jövedelmét a Lánchíd felújítására

Szerző: Hutter Marianna
2020.06.18. 13:10

A Lánchídról, az augusztus 20-ai tűzijátékról és Gyöngyöspatáról is szó volt az első kormányinfón, amin a járvány után személyesen is részt vehettek az újságírók. De hogyan fog Magyarország koronavírus elleni vakcinához jutni, és kötelező lesz-e az oltás? Ezeket is megkérdezte az Azonnali.

Gulyás irigyli Karácsony problémáit, de azért odaadná egynapi jövedelmét a Lánchíd felújítására

Hazai fejlesztések folynak a koronavírus elleni vakcina ügyében Jakab Ferenc vezetésével a Pécsi Tudományegyetemen. Külföldi óriáscégekkel nem tárgyal az ügyben a kormány jelenleg, de

ha valaki kifejleszti a vakcinát, azonnal vásárolni fogunk

– erről beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Azonnali kérdésére a kormányinfón csütörtökön. Ez volt az első olyan sajtótájékoztató, amin a járványhelyzet után személyesen is részt vehettek az újságírók.

A kérdésre, hogy más uniós tagországokkal, például a V4-ekkel akarnának-e közösen vakcinához jutni – akárcsak például a németek, olaszok, hollandok és franciák összefogtak ezért –, úgy válaszolt: két dologban gondolkoznak (ezek között pedig nem szerepelt a szövetség más országokkal). Az egyik, hogy miután a magyar orvostudomány eredményei nemzetközi szinten is jelentősek, minden lehetőséget megadnak nekik, hogy adott esetben mi fejlesszünk ki vakcinát. A másik, hogy ha ez nem sikerülne, arra az esetre azért figyelik a nemzetközi fejlesztéseket. Hogy a kormány megítélése szerint van-e már ilyen ígéretes fejlesztés, arra azt mondta: sok hír van ilyenekről, 

de olyanról még nem tudnak, ami megszüntetné a koronavírus-járványt.

És ha lesz ilyen vakcina, annak beadatása kötelező lesz? – tettük fel a kérdést. Gulyás szerint akkor az aktuális járványhelyzetet kell majd megnézni, de ez olyan szakmai kérdés, amit nem merne magára vállalni, majd megkérdezik a szakértőket. 

Még el se dőlt, lesz-e augusztus 20-án tűzijáték

„Nincs értelme az aláírásgyűjtésnek”

– ezt már Gulyás az azzal kapcsolatos kérdésünkre mondta, hogy aláírásgyűjtés indult azért: a kormány az idei augusztus 20-ai tűzijátékra szánt pénzt költse inkább a Lánchíd felújítására. A kezdeményezéshez már több, mint 20 ezren csatlakoztak. Gulyás szerint részben azért nincs értelme a petíciónak, mert még nem dőlt el, egyáltalán lesz-e tűzijáték, ez július közepén dől el. Másrészt azért sincs értelme a tűzijátékot önmagában álló kiadásként feltüntetni, mert ha elmennek rá az emberek, annak pozitív hatása van a budapesti turizmusra és kereskedelmi szektorra.

Végül azon kérdésünkre, hogy Karácsony Gergely főpolgármester kérésének megfelelően kompenzálná-e a fővárost a kormány azért, mert 20-30 milliárdot buknak a tömegközlekedés bevételein, úgy felelt: jelenleg 1200 projekt kétezermilliárdos kiesést okoz a központi költségvetésnek,

„tehát irigyeljük Karácsony Gergely problémáit”.

Ők a baloldaltól anno államcsőddel vették át az ország irányítását, Karácsony Gergely kétszázmilliárdos plusszal a fővárost, úgyhogy méltányos kérésekre kérik a főpolgármestert.

A Lánchídról és az augusztus 20-ai tűzijátékról egyébként sokan mások is kérdezték a minisztert, ezekből az alábbiak derültek ki:

+ Mekkora lesz a tűzijáték költsége? Először arról kell dönteni, egyáltalán lesz-e. Hogy a Lánchídról indítják-e majd a tűzijátékot, arra azt mondta, nem tartozik azok közé, akik a tűzijátékot lövik ki. 

+ Mi Gulyás véleménye arról, hogy Pálinkás József volt miniszterük gyűjtést indított a Lánchíd felújítására, ő maga belerakná-e egy napi jövedelmét? Egyetért Pálinkással, hogy nem jók a kicsinyes viták a Lánchídról, hiszen a főváros vagyoni helyzete Tarlós István volt főpolgármesternek köszönhetően kifejezetten jó. Ugyanis államkötvényben 180 milliárdja van a fővárosnak, ebben van 39 milliárd hitel, de akkor is rendelkezésre áll 140 milliárd nem hitelként, ezt használhatnák a Lánchíd felújítására.

Gulyás szeretné, ha méltatlan viták lezárulnának és elkezdené a Lánchíd felújítását a főváros. Egyébként

ha a főpolgármester azt mondja, hogy felújíta a Lánchidat, ha Gulyás befizeti egynapi jövedelmét, akkor áll rendelkezésre.

Hozzátette: ha Budapest vezetése abban érdekelt, hogy jól éljenek a fővárosiak, az turisták nélkül nehéz lesz, ugyanis a turizmus újraindításához kifejezetten szerencsés lenne egy komoly augusztus 20-ai ünnepség. Így nem látják, hogy a főváros politikai vitát akar-e a Lánchídról, vagy tényleg fel akarják-e újítani.

+ Hogy a Fidesz miért nem újította fel 9 év alatt a Lánchidat, arra azt mondta: akkor kell egy hidat felújítani, mikor olyan állapotba kerül. Szerinte abban mindenki egyetértett, hogy időben kezdték meg a felújítás előkészítését Tarlósék. Sőt, később azt is mondta, ha még Tarlós lenne a főpolgármester, akkor már menne a felújítás, és egy év múlva kész lenne. Tarlós István volt főpolgármesterrel az Azonnali egyébként kedden közölt nagyinterjút, amelyben arról is kérdeztük, miért nem kért több pénzt a kormánytól a híd felújítására, ez itt olvasható.

+  Már három hete életveszélyes Tarlós szerint a Lánchíd, le kell-e zárni? A kormány minden felelősséget vállal, ami az övé, de a híd fenntartása a főváros feladata. A főváros információi alapján nem életveszélyes Lánchíd. 

Véget ért a veszélyhelyzet, őszre várják a járvány második hullámát

A miniszter az alábbiakról is beszélt:

+ Véget ért szerdán éjfélkor a rendkívüli jogrend, és ez rövidebb volt, mint Európa országainak többségében.

+ Bebizonyosodott, az ellenzék nélkül is létrejöhet a nemzeti egység, de nem ezt szerette volna a kormány. 

+ A maszkhasználat szabályai maradnak, de a vásárlási idősávot eltörlik, zenés-táncos rendezvényekre vonatkozik az 500 fős korlátozás augusztus 15-ig.

+ Magyarország megnyitotta határait az uniós országok polgárai előtt.

Ha lesz második hulláma a koronavírusnak, szeptember-októberre várják azt

Gulyás újságírói kérdésekre is válaszolt, íme néhány közülük:

+ Egy Szálasi-fotóra Karácsony fejét montírozta a budapesti Fidesz, mit szól ehhez? Aki feltette, nem volt tisztában azzal, kit ábrázolt az eredeti kép, de felhívja a figyelmet, hogy pár éve Karácsony nem volt tüntetni, mikor egy baloldali lap Hitlerként ábrázolta Orbánt. A budapesti Fidesz elkövetett egy hibát, ezért vállalták a felelősséget. Vagyis ami történt, nem helyes, de azonos mércét szeretnének.

Ebben a helyzetben indokolt a bocsánatkérés azok részéről, akik ezt csinálták Karácsonnyal,

de az is indokolt, hogy felhívja arra a figyelmet: ha pontosan ugyanezt a másik oldal csinálja, akkor még büszkék is rá.

Hol nyaral majd Gulyás, aki korábban hazafias cselekedetnek nevezte a hazai úticél választását? Még nem tudja, hol nyaral, de idén is fog belföldön is nyaralni, ha meg külföldön is fog, akkor beszámol róla. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is főleg belföldi nyaralást tervez, például javasolja a Bakonyt, az Őrséget.

+ Mit szólnak a Churchill-szobor lefestéséhez? Ez elfogadhatatlan Gulyás szerint. Szerinte az amerikából indult Black Lives Matter mozgalom céljából és tevékenységéből egyenesen következik az, ami történt, vagyis Karácsonynak választania kell a Churchill-szobor és a Black Lives Matter mozgalom között, a kettő nem megy együtt.

+ A kárpátaljai magyar kisvállalkozóknak segítenek-e?

Vannak ilyen terveik, összesen 25 milliárd forinttal fogja a külügy támogatni azokat, akik határon túli beruházásokat valósítanak meg.

 + A Pesti úti idősotthonban történt fertőzésekért és halálesetekért kit fognak felelősségre vonni? A fővárosi önkormányzatot elmarasztalták az ügyben a hatóságok, emiatt a főváros bírósághoz fordult.

+ Mi volt a kedvenc méme Müller Cecíliáról? Gulyás a tisztifőorvos elleni „támadásoknak” azt az irányát tartotta inkorrektnek, ami a politikába akarta bevonni Müllert,

a „kaspós viccek jók voltak”.

Egyébként maximálisan indokoltnak tartják, hogy Müller kitüntetést kapjon.

+ A 2017-es, civil szervezetekről szóló törvény, amely a külföldi támogatások bejelentését írja elő, sérti az uniós jogot. Visszavonják-e? Az Európai Bíróság ítéleteit eddig is tiszteletben tartották, de magát az ítéletet még át kell tanulmányozni, mert negyed órával a kormányinfó előtt látta azt Gulyás. Ha az ítélet egybevág a korábbi főtanácsnoki véleménnyel, akkor az Magyarország azon céljait helyesnek tartja, mi szerint átláthatóságot szeretne teremteni.

+ Gyorsvasút Ferihegyre: uniós forrásokból is megépíthető, őszre fogja látni a kormány, milyen költségvetési forrásokkal számolhat Magyarország.

+ A Színművészeti Egyetem tüntet, az autonómiája elvesztését félti. Mi garantálja, hogy a félelemek nem jogosak? Maga a vonatkozó törvényjavaslat a garancia Gulyás szerint: eddig az államnak volt befolyása az intézményre, de most számtalan intézmény kerül abba a helyzetbe, hogy kuratórium dönthet róluk, nem a magyar állam, vagyis szerinte pont, hogy megszünteti a törvény az állami befolyást. A felvetésre, hogy a kuratóriumokba a kormány képviselői is bekerülhetnek, arra azt mondta, van, ahol bekerülnek, van, ahol nem, például színész nincs a kormány tagjai között. 

+ Ha az újság jó, akkor jó a kezdeményezés, hogy legyen állami újság a nyugdíjasoknak.

+ Dobrev Klára azt kérte számon közösségi oldalán, hogy a kormány miért nem tartott megemlékezést június 16-án Nagy Imre halála évfordulóján. Gulyás véleménye, hogy Dobrev Klára arcátlanságban próbál versenyezni a saját férjével, de mégiscsak mindennek van határa, szerinte a mostani kormány tagjai voltak azok, akik 1989 után Nagy Imre emlékét teljeskörűen, korrekt módon ábrázolva ápolták, Orbán első nagysikerű szereplése is Nagy Imre újratemetéséhez kötődik. Ha Dobrev nagyapja nem végezteti ki Nagy Imrét, akkor ez most nincs, vetette fel Gulyás hozzátéve:

nem hinné, hogy bárki felelne a nagyapja bűneiért, de szerinte annyit azért kellett volna Dobrevnek közölnie, hogy nem azonosul vele.

Enélkül így Dobrev megjegyzése, „a pofátlanság olyan mértéke, ahol Gyurcsányné Gyurcsány Ferenccel tud versenyre kelni”. 

Most a 65 év feletti orvosok engedély nélkül tudnak részt venni a kórházi munkában a veszélyhelyzetet követő hat hónapig. Azt nem tudta Gulyás megmondani, hány műtét maradt el a koronavírus miatt.

Mozikra, színházakra milyen védekezési szabályok vonatkoznak? Ötszáz fő alatt semmi, ahol nem szabályozta a kormány a maszkviselést, ott nem kell viselni, színházban sem.

+ 800 menekült van Magyarország területén.

Nemzeti légifuvarozót akar-e a kormány Magyarországnak? Jobb lenne, ha lenne Malév, de regionális társaságok élnek túl, egy Magyarország nagyságú országnak nem feltétlenül van saját repülőtársasága. 

 Az egész 30 év kritikája, hogy most többet tudnak a kórházakról a kórházparancsnoki rendszer miatt, mint korábban valaha, és „ebből tíz év a miénk”.

 A közmunkások száma 7-8 ezer fővel nőtt a járvány kezdete óta, így a múlt heti adatok szerint 83 ezerről körülbelül 91 ezer körüli számra. Ami a honvédséget illeti, ezer munkahelyet hirdetnek meg első körben szeptemberben, összesen majd háromezer lehet. Gulyás szerint – bár a sajtó próbálta így beállítani – ők sem gondolták soha, hogy háromezer honvédségi munkahely meg fogja oldani a járvány okozta gazdasági problémákat.

Vasúti mellékvágányok járatritkítása: mikor szűnik meg, és ha ideiglenes, lehet-e korrekció? Voltak olyan járatok, ahol a járvány alatt senki nem utazott, ezért indokolt volt a ritkítás Gulyás szerint. Ha szükséges, korrekcióra van lehetőség, de a vasutak most a nyári menetrendre állnak át.

+ Kifizeti-e az állam a gyöngyöspataiak kártérítését? Van egy normális rendje ennek, mikor az ítélet megérkezik, onnantól áll be a fizetési kötelezettség. Eleget tesznek a bírósági ítéleteknek.

„Vélhetően azon a településen látványos lesz, ha a pénz megérkezik” – jegyezte meg Gulyás.

+ Miért csúszik a Szent János kórház felújítása? Részsikerek már vannak ebben a kérdésben Gulyás szerint, a csúszás azért van, mert vannak olyan állami szervek, amik lassabban működnek, mint kellene, nincsen elég munkatársuk. Azon vannak, hogy a közbeszerzés mielőbb megtörténjen. Vagyis 2022-re az ígéretekkel ellentétben nem lesz tartható.

FOTÓ: Gulyás Gergely / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek