Koronavírus: négyszázmillió adagnyi kísérleti vakcinához juthatnak közösen a németek, franciák, hollandok és olaszok

Szerző: Hutter Marianna
2020.06.13. 19:51

Az európai országok megállapodásához az AstraZeneca nevű gyógyszeripari óriással bármelyik uniós tagország csatlakozhat.

Koronavírus: négyszázmillió adagnyi kísérleti vakcinához juthatnak közösen a németek, franciák, hollandok és olaszok

Több európai ország állapodott meg közösen az AstraZeneca gyógyszeripari óriáscéggel szombaton: ennek jegyében – feltéve, hogy sikeres lesz a vakcinafejlesztés – akár már 2020 végére 300 millió adagnyi koronavírus elleni kísérleti vakcinához juthatnak – írja az AP News. Ez a szám később 400 millióra is feltornázható.

Az érintett országok Németország, Franciaország, Hollandia és Olaszország, akik egy külön szövetséget hoztak létre „Inclusive Vaccine Alliance” néven másfél hete azért, hogy együttesen fellépve előbb juthassanak majd koronavírus elleni vakcinához,

amelyre persze a világ számos országában hatalmas lesz a kereslet.

Mint a holland kormány írja információs honlapján: mindegyik uniós tagországnak van lehetősége csatlakozni a megállapodáshoz – ugyanazokkal a feltételekkel, mint amilyenekkel a jelenlegi tagok részt vesznek benne. Amennyiben a vakcina valamikor majd elérhetővé válik, akkor az lakosság-arányosan lesz szétosztva az országok között. Persze a szövetséges európai országok tudják, nem biztos, hogy sikeres lesz végül a vakcinafejlesztés, ezért más gyógyszeripari cégekkel is tárgyalnak.

Nagy a verseny a vakcináért

A brit-svéd AstraZeneca cég kutatói már elkezdték a vakcinatesztelést, ebbe tízezer embert fognak összesen bevonni. Emellett pedig egy másik vizsgálatot is elindítanak e célből – 30 ezer emberrel – még ebben a hónapban. Az európai országokkal kötött megállapodáshoz hasonlót persze már kötött a cég másokkal is, például Nagy-Britanniával.

Persze nem az AstraZeneca az egyetlen gyógyszeripari cég, amelyik szeretne védőoltást kifejleszteni a koronavírus ellen, más óriáscégek is, mint például a Moderna vagy a Sanofi is gőzerővel dolgoznak ezen.

Ami a védőoltásokat illeti, Magyarországon is pár hete ismét előkerült a nemzeti vakcinagyár – egyébként már évek óta létező terve, erről itt írt az Azonnali.

FOTÓ: Senior Airman Areca Wilson / Wikimedia Commons

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek