+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 29. péntek, 15:34
A 21. kerületi önkormányzat szerint míg a kormány a világ egyik leghatékonyabb védekezését mutatta fel eddig a koronavírussal szemben, addig Karácsony Gergely politikája olyannyira diktatórikus, hogy az még Demszky Gábor idején is elképzelhetetlen volt.

A nemzet érdekével ellentétesnek nevezte Karácsony Gergely főpolgármester a kormány jövő évi költségvetés-tervezetét a héten, miután az szerinte gyakorlatilag kivérezteti az önkormányzatokat. Ezt az ellenzéki politikus leginkább arra alapozta, hogy a kormány 2021-ben is magánál tartja a gépjárműadóból befolyó pénzek teljes összegét (eddig is csak hozzávetőlegesen a felét kapták meg az önkormányzatok, ám a kormány a járványhelyzetre hivatkozva ezt is a központi költségvetéshez rendelte), illetve többszörösére nő a gyakorlatilag a magas iparűzési adóbevételű településekre kirótt szolidaritási adó is, ami a főváros esetében az idei évi tízmilliárd helyett negyvenmilliárd forintot tehet ki jövőre. 

 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető fideszes miniszter viszont arról beszélt csütörtökön, hogy bár az állam bevételei csökkennek, az önkormányzatoknak az ideihez képest 16 százalékkal több forrást, 858 milliárd forintot adnak jövőre. Arról, hogy Karácsony nehezményezte a szolidaritási adó emelkedését, Gulyás úgy fogalmazott: a vita nem az állammal van, hiszen a szolidaritási adót a gazdagabb önkormányzatok fizetik a szegényeknek, ez teszi lehetővé, hogy a szegényebb önkormányzatok a válsághelyzet ellenére is hasonló mértékben jussanak forrásokhoz.

 

Mit gondolnak erről a fideszes vezetésű önkormányzatok?

 

Az Azonnali több kormánypárti vezetésű önkormányzattól is megkérdezte az alábbiakat:

 

„Karácsony Gergely főpolgármester szerint a kormány gyakorlatilag kivérezteti az önkormányzatokat a jövő évi költségvetéssel, többek között azért, mert továbbra sem adja vissza a gépjárműadó önkormányzatokra eső részét, illetve mert megnöveli a szolidaritási adót. Kérdéseim a következők:


1. Az önök önkormányzata mit gondol a jövő évi költségvetés tervezetéről? Önök szerint is kivéreztetné-e a településeket jelen formájában, vagy legalábbis aránytalan mértékben hátrányos a számukra? Ha igen, miért, ha nem, miért nem?


2. Amennyiben elégedetlenek a jövő évi költségvetés tervezetével, milyen formában terveznek ellene tiltakozni?


3. Jelen állás szerint mit gondolnak, szükségük lesz-e az önök önkormányzatának idén valamilyen fajta állami anyagi segítségnyújtásra a járvány helyzetre tekintettel? Ha igen, mekkora összegről lenne szó?”

 

A fideszes Cser-Palkovics András vezette Székesfehérvár válaszában arról írt, egyelőre tanulmányozzák a költségvetés-tervezetet, és számolnak. Illetve hozzátették: „A szolidaritási hozzájárulás mértékét sem érdemes önmagában nézni, hiszen láthatólag annak emelkedése mellett megszűnik a beszámítás rendszere, azaz emelkedik az állami normatíva.”

 

A fideszes Porga Gyula vezette Veszprém pedig úgy reagált: a költségvetésről egyelőre csak javaslatot tett a kormány. „A törvény pontos ismeretében kezdjük majd el átgondolni a saját költségvetésünket.”

 

Ilyen még Demszky alatt is elképzelhetetlen volt

 

A fideszes Borbély Lénárd vezette Csepel önkormányzata pénteken küldött választ az Azonnalinak.

 

Kérdéseinkre viszont valamiért nem a központi költségvetés, hanem a fővárosi költségvetés vonatkozásában válaszoltak.

 

Mint írták, szerintük Karácsony Gergely az önkormányzati választás óta egyre durvább módszerekkel szünteti meg a fővárosra közel harminc évig jellemző demokratikus hagyományokat.

 

„Demszky Gábor és Tarlós István idején elképzelhetetlen volt az a diktatórikus és politikai diszkriminációra épülő politika, amelybe Karácsony Gergely belekezdett, és amivel – a költségvetés segítségével – megpróbálja kivéreztetni Budapest nem balliberális vezetésű kerületeit.”

 

Erre az alábbi példákat említették: a 2019-esnél magasabb fővárosi költségvetésből a Csepelt is érintő, 2,4 milliárd forintos kerékpárút-projekt leállítása, a fővárosi utak tisztításának csepeli korlátozása, részbeni leállítása, az útfelújítások és a P+R parkolók építésének önkormányzati ciklus végéig történő leállítása mélyen sértő és felháborító. „Teljes mértékben elutasítjuk ezt a fajta, kivéreztetésre épülő fővárosi politikát.”

 

Csepel szerint az is látható, hogy a „kormány tavaly óta folyamatosan próbál párbeszédet folytatni az elszabadult hajóágyúként működő Karácsony-Gyurcsány adminisztrációval”. „Csepel abban érdekelt, hogy véget érjen ez a háború. Minden olyan lépést támogatunk, amely ebben segítséget nyújt”.

 

Az önkormányzat egyébként több alkalommal jelezte a főváros felé az aggodalmait, és az ellenzéki pártok csepeli képviselőit is arra kérték, hogy „segítsenek megszüntetni a fővárosban ezt az értelmetlen és rendkívül káros politikai diszkriminációt”.

 

És hogy mit gondol az önkormányzat, jelen állás szerint szükségük lesz-e idén valamilyen fajta állami anyagi segítségnyújtásra a járvány helyzetre tekintettel? Erre azt válaszolták, a „csepeli önkormányzat elsősorban a főváros hozzáállásában vár változást, Csepel ebben szenved a legtöbb kárt.

 

A kormány a világ egyik leghatékonyabb védekezését mutatta fel eddig a koronavírussal szemben”.

 

FOTÓ: Karácsony Gergely / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A parlamenti választások után a román pártok általában feláldozzák a rossz eredményért felelősnek tartott pártvezetőt. Jelenleg ez körvonalazódik a jobbközép kormánykoalíció legnagyobb pártjánál.

Igor Matovič kormánya sokadszor is nekiugrik az országos tesztelésnek, és a többi szabály is szigorodik: január 27-től pár kivételtől eltekintve csak negatív teszttel lehet elhagyni a lakóhelyet.

Egyre több van belőle –
hóbort vagy a közöségi közlekedés új útja a libegő?

Armin Laschet a merkeli politikát viszi tovább a Néppárt Fideszhez való viszonyában is.

A tavaly augusztusban megmérgezett politikus vasárnap repült haza Berlinből.

1991. január 17-én vette kezdetét a hidegháborút követő évek egyik legnagyobb nemzetközi konfliktusa, az Öböl-háború, ami megágyazott a 21. századi baljós folyamatoknak is.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás