+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 29. péntek, 15:34
A 21. kerületi önkormányzat szerint míg a kormány a világ egyik leghatékonyabb védekezését mutatta fel eddig a koronavírussal szemben, addig Karácsony Gergely politikája olyannyira diktatórikus, hogy az még Demszky Gábor idején is elképzelhetetlen volt.

A nemzet érdekével ellentétesnek nevezte Karácsony Gergely főpolgármester a kormány jövő évi költségvetés-tervezetét a héten, miután az szerinte gyakorlatilag kivérezteti az önkormányzatokat. Ezt az ellenzéki politikus leginkább arra alapozta, hogy a kormány 2021-ben is magánál tartja a gépjárműadóból befolyó pénzek teljes összegét (eddig is csak hozzávetőlegesen a felét kapták meg az önkormányzatok, ám a kormány a járványhelyzetre hivatkozva ezt is a központi költségvetéshez rendelte), illetve többszörösére nő a gyakorlatilag a magas iparűzési adóbevételű településekre kirótt szolidaritási adó is, ami a főváros esetében az idei évi tízmilliárd helyett negyvenmilliárd forintot tehet ki jövőre. 

 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető fideszes miniszter viszont arról beszélt csütörtökön, hogy bár az állam bevételei csökkennek, az önkormányzatoknak az ideihez képest 16 százalékkal több forrást, 858 milliárd forintot adnak jövőre. Arról, hogy Karácsony nehezményezte a szolidaritási adó emelkedését, Gulyás úgy fogalmazott: a vita nem az állammal van, hiszen a szolidaritási adót a gazdagabb önkormányzatok fizetik a szegényeknek, ez teszi lehetővé, hogy a szegényebb önkormányzatok a válsághelyzet ellenére is hasonló mértékben jussanak forrásokhoz.

 

Mit gondolnak erről a fideszes vezetésű önkormányzatok?

 

Az Azonnali több kormánypárti vezetésű önkormányzattól is megkérdezte az alábbiakat:

 

„Karácsony Gergely főpolgármester szerint a kormány gyakorlatilag kivérezteti az önkormányzatokat a jövő évi költségvetéssel, többek között azért, mert továbbra sem adja vissza a gépjárműadó önkormányzatokra eső részét, illetve mert megnöveli a szolidaritási adót. Kérdéseim a következők:


1. Az önök önkormányzata mit gondol a jövő évi költségvetés tervezetéről? Önök szerint is kivéreztetné-e a településeket jelen formájában, vagy legalábbis aránytalan mértékben hátrányos a számukra? Ha igen, miért, ha nem, miért nem?


2. Amennyiben elégedetlenek a jövő évi költségvetés tervezetével, milyen formában terveznek ellene tiltakozni?


3. Jelen állás szerint mit gondolnak, szükségük lesz-e az önök önkormányzatának idén valamilyen fajta állami anyagi segítségnyújtásra a járvány helyzetre tekintettel? Ha igen, mekkora összegről lenne szó?”

 

A fideszes Cser-Palkovics András vezette Székesfehérvár válaszában arról írt, egyelőre tanulmányozzák a költségvetés-tervezetet, és számolnak. Illetve hozzátették: „A szolidaritási hozzájárulás mértékét sem érdemes önmagában nézni, hiszen láthatólag annak emelkedése mellett megszűnik a beszámítás rendszere, azaz emelkedik az állami normatíva.”

 

A fideszes Porga Gyula vezette Veszprém pedig úgy reagált: a költségvetésről egyelőre csak javaslatot tett a kormány. „A törvény pontos ismeretében kezdjük majd el átgondolni a saját költségvetésünket.”

 

Ilyen még Demszky alatt is elképzelhetetlen volt

 

A fideszes Borbély Lénárd vezette Csepel önkormányzata pénteken küldött választ az Azonnalinak.

 

Kérdéseinkre viszont valamiért nem a központi költségvetés, hanem a fővárosi költségvetés vonatkozásában válaszoltak.

 

Mint írták, szerintük Karácsony Gergely az önkormányzati választás óta egyre durvább módszerekkel szünteti meg a fővárosra közel harminc évig jellemző demokratikus hagyományokat.

 

„Demszky Gábor és Tarlós István idején elképzelhetetlen volt az a diktatórikus és politikai diszkriminációra épülő politika, amelybe Karácsony Gergely belekezdett, és amivel – a költségvetés segítségével – megpróbálja kivéreztetni Budapest nem balliberális vezetésű kerületeit.”

 

Erre az alábbi példákat említették: a 2019-esnél magasabb fővárosi költségvetésből a Csepelt is érintő, 2,4 milliárd forintos kerékpárút-projekt leállítása, a fővárosi utak tisztításának csepeli korlátozása, részbeni leállítása, az útfelújítások és a P+R parkolók építésének önkormányzati ciklus végéig történő leállítása mélyen sértő és felháborító. „Teljes mértékben elutasítjuk ezt a fajta, kivéreztetésre épülő fővárosi politikát.”

 

Csepel szerint az is látható, hogy a „kormány tavaly óta folyamatosan próbál párbeszédet folytatni az elszabadult hajóágyúként működő Karácsony-Gyurcsány adminisztrációval”. „Csepel abban érdekelt, hogy véget érjen ez a háború. Minden olyan lépést támogatunk, amely ebben segítséget nyújt”.

 

Az önkormányzat egyébként több alkalommal jelezte a főváros felé az aggodalmait, és az ellenzéki pártok csepeli képviselőit is arra kérték, hogy „segítsenek megszüntetni a fővárosban ezt az értelmetlen és rendkívül káros politikai diszkriminációt”.

 

És hogy mit gondol az önkormányzat, jelen állás szerint szükségük lesz-e idén valamilyen fajta állami anyagi segítségnyújtásra a járvány helyzetre tekintettel? Erre azt válaszolták, a „csepeli önkormányzat elsősorban a főváros hozzáállásában vár változást, Csepel ebben szenved a legtöbb kárt.

 

A kormány a világ egyik leghatékonyabb védekezését mutatta fel eddig a koronavírussal szemben”.

 

FOTÓ: Karácsony Gergely / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Aleksandar Vučić szerb elnök pedig úgy reagált a tüntetésekre: ha az ellenzék változást akar, akkor vagy nyerjék meg a választásokat vagy öljék meg őt.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás