Csepelnek a kormány jövő évi költségvetésével nincs baja, csak Karácsony Gergellyel

Szerző: Hutter Marianna
2020.05.29. 15:34

A 21. kerületi önkormányzat szerint míg a kormány a világ egyik leghatékonyabb védekezését mutatta fel eddig a koronavírussal szemben, addig Karácsony Gergely politikája olyannyira diktatórikus, hogy az még Demszky Gábor idején is elképzelhetetlen volt.

Csepelnek a kormány jövő évi költségvetésével nincs baja, csak Karácsony Gergellyel

A nemzet érdekével ellentétesnek nevezte Karácsony Gergely főpolgármester a kormány jövő évi költségvetés-tervezetét a héten, miután az szerinte gyakorlatilag kivérezteti az önkormányzatokat. Ezt az ellenzéki politikus leginkább arra alapozta, hogy a kormány 2021-ben is magánál tartja a gépjárműadóból befolyó pénzek teljes összegét (eddig is csak hozzávetőlegesen a felét kapták meg az önkormányzatok, ám a kormány a járványhelyzetre hivatkozva ezt is a központi költségvetéshez rendelte), illetve többszörösére nő a gyakorlatilag a magas iparűzési adóbevételű településekre kirótt szolidaritási adó is, ami a főváros esetében az idei évi tízmilliárd helyett negyvenmilliárd forintot tehet ki jövőre. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető fideszes miniszter viszont arról beszélt csütörtökön, hogy bár az állam bevételei csökkennek, az önkormányzatoknak az ideihez képest 16 százalékkal több forrást, 858 milliárd forintot adnak jövőre. Arról, hogy Karácsony nehezményezte a szolidaritási adó emelkedését, Gulyás úgy fogalmazott: a vita nem az állammal van, hiszen a szolidaritási adót a gazdagabb önkormányzatok fizetik a szegényeknek, ez teszi lehetővé, hogy a szegényebb önkormányzatok a válsághelyzet ellenére is hasonló mértékben jussanak forrásokhoz.

Mit gondolnak erről a fideszes vezetésű önkormányzatok?

Az Azonnali több kormánypárti vezetésű önkormányzattól is megkérdezte az alábbiakat:

„Karácsony Gergely főpolgármester szerint a kormány gyakorlatilag kivérezteti az önkormányzatokat a jövő évi költségvetéssel, többek között azért, mert továbbra sem adja vissza a gépjárműadó önkormányzatokra eső részét, illetve mert megnöveli a szolidaritási adót. Kérdéseim a következők:


1. Az önök önkormányzata mit gondol a jövő évi költségvetés tervezetéről? Önök szerint is kivéreztetné-e a településeket jelen formájában, vagy legalábbis aránytalan mértékben hátrányos a számukra? Ha igen, miért, ha nem, miért nem?


2. Amennyiben elégedetlenek a jövő évi költségvetés tervezetével, milyen formában terveznek ellene tiltakozni?


3. Jelen állás szerint mit gondolnak, szükségük lesz-e az önök önkormányzatának idén valamilyen fajta állami anyagi segítségnyújtásra a járvány helyzetre tekintettel? Ha igen, mekkora összegről lenne szó?”

A fideszes Cser-Palkovics András vezette Székesfehérvár válaszában arról írt, egyelőre tanulmányozzák a költségvetés-tervezetet, és számolnak. Illetve hozzátették: „A szolidaritási hozzájárulás mértékét sem érdemes önmagában nézni, hiszen láthatólag annak emelkedése mellett megszűnik a beszámítás rendszere, azaz emelkedik az állami normatíva.”

A fideszes Porga Gyula vezette Veszprém pedig úgy reagált: a költségvetésről egyelőre csak javaslatot tett a kormány. „A törvény pontos ismeretében kezdjük majd el átgondolni a saját költségvetésünket.”

Ilyen még Demszky alatt is elképzelhetetlen volt

A fideszes Borbély Lénárd vezette Csepel önkormányzata pénteken küldött választ az Azonnalinak.

Kérdéseinkre viszont valamiért nem a központi költségvetés, hanem a fővárosi költségvetés vonatkozásában válaszoltak.

Mint írták, szerintük Karácsony Gergely az önkormányzati választás óta egyre durvább módszerekkel szünteti meg a fővárosra közel harminc évig jellemző demokratikus hagyományokat.

„Demszky Gábor és Tarlós István idején elképzelhetetlen volt az a diktatórikus és politikai diszkriminációra épülő politika, amelybe Karácsony Gergely belekezdett, és amivel – a költségvetés segítségével – megpróbálja kivéreztetni Budapest nem balliberális vezetésű kerületeit.”

Erre az alábbi példákat említették: a 2019-esnél magasabb fővárosi költségvetésből a Csepelt is érintő, 2,4 milliárd forintos kerékpárút-projekt leállítása, a fővárosi utak tisztításának csepeli korlátozása, részbeni leállítása, az útfelújítások és a P+R parkolók építésének önkormányzati ciklus végéig történő leállítása mélyen sértő és felháborító. „Teljes mértékben elutasítjuk ezt a fajta, kivéreztetésre épülő fővárosi politikát.”

Csepel szerint az is látható, hogy a „kormány tavaly óta folyamatosan próbál párbeszédet folytatni az elszabadult hajóágyúként működő Karácsony-Gyurcsány adminisztrációval”. „Csepel abban érdekelt, hogy véget érjen ez a háború. Minden olyan lépést támogatunk, amely ebben segítséget nyújt”.

Az önkormányzat egyébként több alkalommal jelezte a főváros felé az aggodalmait, és az ellenzéki pártok csepeli képviselőit is arra kérték, hogy „segítsenek megszüntetni a fővárosban ezt az értelmetlen és rendkívül káros politikai diszkriminációt”.

És hogy mit gondol az önkormányzat, jelen állás szerint szükségük lesz-e idén valamilyen fajta állami anyagi segítségnyújtásra a járvány helyzetre tekintettel? Erre azt válaszolták, a „csepeli önkormányzat elsősorban a főváros hozzáállásában vár változást, Csepel ebben szenved a legtöbb kárt.

A kormány a világ egyik leghatékonyabb védekezését mutatta fel eddig a koronavírussal szemben”.

FOTÓ: Karácsony Gergely / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek