+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 26. kedd, 14:42
A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.
„Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a jövő évi költségvetés tervezetét ebben a formában ne fogadják el”

 

– így kommentálta Karácsony Gergely főpolgármester a kormány által kedden benyújtott törvényjavaslatot

 

Karácsony arról beszélt, a tavaly őszi önkormányzati választás megváltoztatta a magyar belpolitikai térképet, de hittek abban, a polgárok akaratát még a kétharmados Orbán-kormány is tiszteletben tartja. Ehhez képest úgy tűnik, a járvány okozta válságot úgy használják fel, hogy az önkormányzati szektort tönkretegyék, mondta. Ugyanis két változás is van a költségvetésben, ami drámai mértékben ellehetetleníti az önkormányzatokat:

 

1. Úgy tűnik, hogy a gépjárműadó (amely eddig felerészben az önkormányzatokat erősítette, de a vírus miatt teljes egészében a központi költségvetéshez került), átcsoportosítása nem átmeneti, ez ugyanis a jövő évi költségvetésben is teljes mértékben az államhoz rendelve szerepel.

 

2. Az önkormányzatokra kivetett, „álságos módon szolidaritási adónak nevezett” összeg a négyszeresére nő.

 

Ez az adó a fővárosi önkormányzat esetében az idei évi tízmilliárd helyett számításaik szerint negyvenmilliárd forintot tehet ki jövőre.

 

A főpolgármester szerint mindezt egy olyan helyzetben teszi a kormány, amikor a főváros bevételei, például a tömegközlekedésből származó jegyeladások, illetve a legfontosabb bevételi forrás, az iparűzési adó ugyancsak drámai mértékben csökkennek a járvány miatt.

 

Karácsony leszögezte: tudják, hogy a gazdasági recesszió mindenkit érint, a központi költségvetést is, és hogy a védekezésnek is vannak költségei,

 

„mégis azt gondoljuk, hogy ez egy szándékos politikai lépés, ami az önkormányzatokat hozza nehéz helyzetbe, és nem magyarázható az ország költségvetési helyzetével”.

 

Ehhez képest ha szétnézünk Európában, azt látjuk, például Ausztriában hétfőn jelentett be a kormány egy igen nagymértékű mentőcsomagot az önkormányzatoknak, mondta a főpolgármester.

 

Orbán nem tartotta be az ígéretét

 

A főpolgármester szerint a kormány döntése nemcsak mélységesen antidemokratikus, de meg fogja nehezíteni a társadalmi és gazdasági kilábalást. Ugyanis most az önkormányzatok nyújtanak mentőövet azoknak a kisvállakozásoknak és polgároknak, akik nehéz helyzetbe kerültek, ezek a támogatások kerülnek veszélybe a költségvetés miatt. Ezért mindent meg fognak tenni azért, hogy a költségvetést ebben a formában ne fogadják el.

 

Karácsony úgy vélte,

 

a tervezet a „szószegés” költségvetése is,

 

hiszen a kormány és maga a miniszterelnök is megígérte számtalanszor, nem hoznak olyan döntéseket, amik kedvezőtlenek a fővárosi önkormányzatnak, és hogy minden fontosabb kérdésben egyeztetni fognak a főváros vezetésével. Utóbbi több lépésben sem valósult meg, például a parkolás ingyenessé tételéről szóló döntést is önkényesen hozták meg szerinte.

 

Egyébként a legutóbbi kormányülésen Orbán Viktor ígérte meg, hogy összehívják majd az önkormányzati szövetségeket azért, hogy az önkormányzatok kompenzálásáról beszéljenek, ám ez azóta sem történt még meg. Ennek megfelelően Karácsony a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének elnökeként kezdeményezi az önkormányzati szövetségek közös kiállását, ugyanis nemcsak az ellenzéki települések megsarcolásáról van szó, súlyosan érinti a kistelepüléseket is majd (utóbbiak túlnyomó többsége pedig Fidesz-KDNP-s vezetésű). „A nemzet érdekével ellentétes ez a tervezet” – mondta.

 

FOTÓ: Karácsony Gergely / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyt Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás