Karácsony: A nemzet érdekével ellentétes a kormány költségvetés-tervezete

Szerző: Hutter Marianna
2020.05.26. 14:42

A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.

Karácsony: A nemzet érdekével ellentétes a kormány költségvetés-tervezete
„Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a jövő évi költségvetés tervezetét ebben a formában ne fogadják el”

– így kommentálta Karácsony Gergely főpolgármester a kormány által kedden benyújtott törvényjavaslatot

Karácsony arról beszélt, a tavaly őszi önkormányzati választás megváltoztatta a magyar belpolitikai térképet, de hittek abban, a polgárok akaratát még a kétharmados Orbán-kormány is tiszteletben tartja. Ehhez képest úgy tűnik, a járvány okozta válságot úgy használják fel, hogy az önkormányzati szektort tönkretegyék, mondta. Ugyanis két változás is van a költségvetésben, ami drámai mértékben ellehetetleníti az önkormányzatokat:

1. Úgy tűnik, hogy a gépjárműadó (amely eddig felerészben az önkormányzatokat erősítette, de a vírus miatt teljes egészében a központi költségvetéshez került), átcsoportosítása nem átmeneti, ez ugyanis a jövő évi költségvetésben is teljes mértékben az államhoz rendelve szerepel.

2. Az önkormányzatokra kivetett, „álságos módon szolidaritási adónak nevezett” összeg a négyszeresére nő.

Ez az adó a fővárosi önkormányzat esetében az idei évi tízmilliárd helyett számításaik szerint negyvenmilliárd forintot tehet ki jövőre.

A főpolgármester szerint mindezt egy olyan helyzetben teszi a kormány, amikor a főváros bevételei, például a tömegközlekedésből származó jegyeladások, illetve a legfontosabb bevételi forrás, az iparűzési adó ugyancsak drámai mértékben csökkennek a járvány miatt.

Karácsony leszögezte: tudják, hogy a gazdasági recesszió mindenkit érint, a központi költségvetést is, és hogy a védekezésnek is vannak költségei,

„mégis azt gondoljuk, hogy ez egy szándékos politikai lépés, ami az önkormányzatokat hozza nehéz helyzetbe, és nem magyarázható az ország költségvetési helyzetével”.

Ehhez képest ha szétnézünk Európában, azt látjuk, például Ausztriában hétfőn jelentett be a kormány egy igen nagymértékű mentőcsomagot az önkormányzatoknak, mondta a főpolgármester.

Orbán nem tartotta be az ígéretét

A főpolgármester szerint a kormány döntése nemcsak mélységesen antidemokratikus, de meg fogja nehezíteni a társadalmi és gazdasági kilábalást. Ugyanis most az önkormányzatok nyújtanak mentőövet azoknak a kisvállakozásoknak és polgároknak, akik nehéz helyzetbe kerültek, ezek a támogatások kerülnek veszélybe a költségvetés miatt. Ezért mindent meg fognak tenni azért, hogy a költségvetést ebben a formában ne fogadják el.

Karácsony úgy vélte,

a tervezet a „szószegés” költségvetése is,

hiszen a kormány és maga a miniszterelnök is megígérte számtalanszor, nem hoznak olyan döntéseket, amik kedvezőtlenek a fővárosi önkormányzatnak, és hogy minden fontosabb kérdésben egyeztetni fognak a főváros vezetésével. Utóbbi több lépésben sem valósult meg, például a parkolás ingyenessé tételéről szóló döntést is önkényesen hozták meg szerinte.

Egyébként a legutóbbi kormányülésen Orbán Viktor ígérte meg, hogy összehívják majd az önkormányzati szövetségeket azért, hogy az önkormányzatok kompenzálásáról beszéljenek, ám ez azóta sem történt még meg. Ennek megfelelően Karácsony a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének elnökeként kezdeményezi az önkormányzati szövetségek közös kiállását, ugyanis nemcsak az ellenzéki települések megsarcolásáról van szó, súlyosan érinti a kistelepüléseket is majd (utóbbiak túlnyomó többsége pedig Fidesz-KDNP-s vezetésű). „A nemzet érdekével ellentétes ez a tervezet” – mondta.

FOTÓ: Karácsony Gergely / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek