+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 26. kedd, 14:42
A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.
„Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a jövő évi költségvetés tervezetét ebben a formában ne fogadják el”

 

– így kommentálta Karácsony Gergely főpolgármester a kormány által kedden benyújtott törvényjavaslatot

 

Karácsony arról beszélt, a tavaly őszi önkormányzati választás megváltoztatta a magyar belpolitikai térképet, de hittek abban, a polgárok akaratát még a kétharmados Orbán-kormány is tiszteletben tartja. Ehhez képest úgy tűnik, a járvány okozta válságot úgy használják fel, hogy az önkormányzati szektort tönkretegyék, mondta. Ugyanis két változás is van a költségvetésben, ami drámai mértékben ellehetetleníti az önkormányzatokat:

 

1. Úgy tűnik, hogy a gépjárműadó (amely eddig felerészben az önkormányzatokat erősítette, de a vírus miatt teljes egészében a központi költségvetéshez került), átcsoportosítása nem átmeneti, ez ugyanis a jövő évi költségvetésben is teljes mértékben az államhoz rendelve szerepel.

 

2. Az önkormányzatokra kivetett, „álságos módon szolidaritási adónak nevezett” összeg a négyszeresére nő.

 

Ez az adó a fővárosi önkormányzat esetében az idei évi tízmilliárd helyett számításaik szerint negyvenmilliárd forintot tehet ki jövőre.

 

A főpolgármester szerint mindezt egy olyan helyzetben teszi a kormány, amikor a főváros bevételei, például a tömegközlekedésből származó jegyeladások, illetve a legfontosabb bevételi forrás, az iparűzési adó ugyancsak drámai mértékben csökkennek a járvány miatt.

 

Karácsony leszögezte: tudják, hogy a gazdasági recesszió mindenkit érint, a központi költségvetést is, és hogy a védekezésnek is vannak költségei,

 

„mégis azt gondoljuk, hogy ez egy szándékos politikai lépés, ami az önkormányzatokat hozza nehéz helyzetbe, és nem magyarázható az ország költségvetési helyzetével”.

 

Ehhez képest ha szétnézünk Európában, azt látjuk, például Ausztriában hétfőn jelentett be a kormány egy igen nagymértékű mentőcsomagot az önkormányzatoknak, mondta a főpolgármester.

 

Orbán nem tartotta be az ígéretét

 

A főpolgármester szerint a kormány döntése nemcsak mélységesen antidemokratikus, de meg fogja nehezíteni a társadalmi és gazdasági kilábalást. Ugyanis most az önkormányzatok nyújtanak mentőövet azoknak a kisvállakozásoknak és polgároknak, akik nehéz helyzetbe kerültek, ezek a támogatások kerülnek veszélybe a költségvetés miatt. Ezért mindent meg fognak tenni azért, hogy a költségvetést ebben a formában ne fogadják el.

 

Karácsony úgy vélte,

 

a tervezet a „szószegés” költségvetése is,

 

hiszen a kormány és maga a miniszterelnök is megígérte számtalanszor, nem hoznak olyan döntéseket, amik kedvezőtlenek a fővárosi önkormányzatnak, és hogy minden fontosabb kérdésben egyeztetni fognak a főváros vezetésével. Utóbbi több lépésben sem valósult meg, például a parkolás ingyenessé tételéről szóló döntést is önkényesen hozták meg szerinte.

 

Egyébként a legutóbbi kormányülésen Orbán Viktor ígérte meg, hogy összehívják majd az önkormányzati szövetségeket azért, hogy az önkormányzatok kompenzálásáról beszéljenek, ám ez azóta sem történt még meg. Ennek megfelelően Karácsony a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének elnökeként kezdeményezi az önkormányzati szövetségek közös kiállását, ugyanis nemcsak az ellenzéki települések megsarcolásáról van szó, súlyosan érinti a kistelepüléseket is majd (utóbbiak túlnyomó többsége pedig Fidesz-KDNP-s vezetésű). „A nemzet érdekével ellentétes ez a tervezet” – mondta.

 

FOTÓ: Karácsony Gergely / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás