Gulyás Gergely: Magyarország is örömmel venné, ha Románia támogatná az itt élő románokat

2020.05.28. 12:42

Sok problémás iskolában jön az iskolarendőrség, lehet trianoni megemlékezéseket tartani a rendezvénytilalom ellenére, megnyithatnak a mozik, színházak és uszodák, a kormány szerint pedig nemhogy csökken, de növekszik jövőre az önkormányzatok állami támogatása. Mutatjuk, miről volt szó a csütörtöki kormányinfón!

Gulyás Gergely: Magyarország is örömmel venné, ha Románia támogatná az itt élő románokat
Száz év elteltével üdvözítő lenne, ha Románia az ottélő magyarságot is a saját polgárainak tekintené

– erről beszélt Gulyás Gergely miniszter az Azonnali kérdésére.

Kérdésünk arra vonatkozott, a Szijjártó Péterrel tartott bukaresti sajtótájékoztatóján kedden a román külügyminiszter nagyon határozott volt: mint mondta, nem lehet etnikai vagy területi alapon diszkriminálni a Magyarországról Romániába érkező gazdaságfejlesztő támogatásokat. Elhangzott az is, Románia megállapodást akar kötni ezekről a pénzekről, ám a román külügyminiszter szavai alapján ez lényegében arról szólna,

hogy magyar közpénzből – az etnikai és területi arányokat tiszteletben tartva – javarészt színromán megyék részesüljenek.

Vagyis azt szerettük volna megtudni a minisztertől, amennyiben a román fél nem enged ezekben, úgy folytatódnak-e a gazdaságfejlesztő támogatások, és hogyan fogják megoldani az erdélyi magyar kisvállalkozók támogatását, illetve hajlandóak lennének-e erről megállapodást kötni a románokkal, és milyen feltételekkel?

Ugyan konkrétumokkal nem szolgált Gulyás, azt azonban kifejtette, örülne, ha Románia a magyarokat is saját polgárainak tekintené, örülne annak, hogy a többségében magyarok lakta térségekben is megjelennek magyar állami pénzek is.

Szerinte mi is örömmel vennénk azt, ha a román kormány úgy dönt, hogy az itt élő román közösséget bármivel támogatja, mert mi úgy fogjuk gondolni, azzal Magyarországot is gyarapítja.

„Ha már a románok úgyis szeretnek európai perspektívára hivatkozni”, Gulyás ezt javasolja ebben a kérdésben is nekik.

Egyeztetés az önkormányzatokkal? Az folyamatos!

Gulyást az Azonnali arról is kérdezte, hogy Karácsony Gergely a héten azt mondta, hogy ugyan Orbán Viktor megígérte neki még áprilisban, hogy le fog ülni egyeztetni a legnagyobb önkormányzati szövetségekkel, de erre azóta sem került sor. Így azt kérdeztük, ez miért nem történt még meg, és mikor valósul meg az egyeztetés. Gulyás válaszában arról beszélt, a kormány folyamatosan egyeztet önkormányzatokkal, például Banai Péter államtitkár a Pénzügyminisztérium részéről, de Gulyás maga is szokott egyeztetni, illetve a Miniszterelnökségen belül a budapesti ügyekért felelős Fürjes Balázs is.

Karácsony Gergellyel pedig június 9-én, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának esedékes ülésén lesz lehetőségük legközelebb találkozni. 

Hétfőn és szerdán is volt kormányülés, mi történt?

Járványügy: Gulyás a kormányinfón arról beszélt: mára már sikerült a vírus terjedését kontroll alatt tartani, Magyarországon nem is következett be a tömeges megbetegedések időszaka. Ezért is tervezi a kormány megszüntetni a rendkívüli jogrendet, amely várhatóan június 20. után kerül teljes kivezetésre –

ezt egy járványügyi készültség váltja majd fel a veszélyhelyzeti intézkedések után, mely alatt a kormány már nem korlátozhat alapvető jogokat, például kijárási korlátozást sem vezethet be.

+ A miniszter elmondta: a járványügyi készültség még velünk marad, ez pedig azt jelenti, hogy a kórházak irányítási rendszere változatlan marad, a tisztifőorvos és a kormány pedig különleges jogosítványokat kap. Így lehetővé válik például a 65 év felettieknek szóló külön vásárlási idő fenntartása a rendkívüli jogrenden kívül is, de kiterjed a rendezvénytilalomra is, ugyanis június 20-a után sem térhetünk vissza a (különösen zárttéri) tömegrendezvényekhez. Ez a miniszter szerint a rendkívüli jogrendhez képest rendkívül szerény jogosítványokat ad csak a kormány kezébe. Hogy a járványügyi készültség értelmében mit tehetne meg a kormány, arról itt írtunk bővebben.

Enyhítések: Szigorú szabályok mellett többek között az uszodák, cirkuszi sátrak és stadionok is látogathatók lesznek

Ahogyan a színházak, mozik és kulturális intézmények is, de a másfél méteres védőtávolság betartása mellett. Ennek értelmében egy sort üresen kéne hagyni a termekben, a nézők között pedig három szék távolságot lesz kötelező tartani.

Trianon-rendezvények: Trianon századik évfordulója alkalmából a kormány kivételesen megengedi, hogy az ezzel kapcsolatos megemlékezések június 3. és 7. között megtarthatók legyenek,

vagyis ezekre a június 20-ig érvényes gyülekezési tilalom nem fog vonatkozni.

Június 4-én az Országgyűlés is emlékülést tart, melyen nem Orbán, hanem Áder János fog majd felszólalni. A már elkészült Trianon-emlékművet a Kossuth tér mellett viszont inkább augusztus 20-án avatják csak fel.

Gulyás szerint nincs olyan nemzet, amely hasonló csonkolást túlélt volna, mégis, ma Magyarország erősebb, mint az elmúlt évszázadban valaha. Ráadásul a kettős állampolgársággal közjogi értelemben is létrejött a kapcsolat az elszakított magyarok között, ma pedig majdnem 1,1 millióval több magyar állampolgár van, mint 2010-ben. Ők nem gyengítették, hanem megerősítették az országot – mondta.

Költségvetés 2021: A jövő évi költségvetést kedden terjesztették be az Országgyűlés elé, amelyet Gulyás „a gazdaságvédelem költségvetésének” nevezett. Azt ő sem tudta megmondani, az idei gazdasági mutatók milyenek lesznek, hiszen ezek 10 százalékos skálán mozognak a jegybank 2-3 százalékos növekedést jósoló előrejelzésétől a Pénzügyminisztérium 3 százalékos recessziós prognózisán át az Európai Bizottság 7 százalékos csökkenési előrejelzéséig.

Éppen ezért fontos, hogy a gazdaságvédelmi alap segítsen a munkahelyek megtartásában. A foglalkoztatottsági adataink még soha nem voltak olyan jók, mint idén márciusban, mikor 4,5 millióan dolgoztak. Akik viszont a válság miatt elveszítik az állásukat, az állam mindent megtesz, hogy újra legyen munkájuk – képzéseket indít, csökkenti a munkát terhelő adókat, valamint megemelte a közmunkaprogram keretszámait is, mondta a miniszter.

Önkormányzatok: cél az, hogy jövőre az önkormányzatok támogatása se csökkenjen, rájuk ugyanis a kormány partnerként és közösségszervező erőként tekint. Ezért

bár az állam bevételei csökkennek, az önkormányzatoknak az ideihez képest 16 százalékkal több forrást, 858 milliárd forintot adnak jövőre – mondta Gulyás Gergely.

Karácsony Gergely nehezményezte, hogy a főváros által fizetett szolidaritási adó a négyszeresére emelkedik, így Budapestnek 40 milliárdot ként bedobnia a közösbe. Gulyás Gergely szerint viszont itt a vita nem az állammal van, hiszen a szolidaritási adót a gazdagabb önkormányzatok fizetik a szegényeknek, ez teszi lehetővé, hogy a szegényebb önkormányzatok a válsághelyzet ellenére is hasonló mértékben jussanak forrásokhoz.

Oktatás és szegregációs ügyek: Mintegy 500 iskolában jön létre iskolaőrség, ebből 140-150 szakiskolában, a maradék pedig normál iskola. A cél itt az, hogy a volt rendőrökből álló iskolaőrök tartsanak rendet azokban az intézményekben, ahol a legsúlyosabb fegyelmi problémák vannak.

Az iskolaőr a tantestület része lesz,

állandó jelleggel az iskolai élet része lesz, fegyver nem lesz nála, de más kényszerítő eszköz igen.

Az iskolaőrségről szóló javaslatot az érintett térségek is támogatták, ha pedig szükséges, a kormány kész több iskolaőrt is kivezényelni.

Tovább bővül azon bűncselekmények köre, ahol a büntethetőség alsó korhatára 12 év: a pedagógussal szembeni erőszak fog ide tartozni.

+ Egyszer használatos műanyagok: 15 mikron felett 2021. július 1-jétől betiltják ezek gyártását, ez szigorúbb, mint az EU-s szabályozás, amely ezeket 50 mikron felett tiltja be. Fontos, hogy erre úgy kerüljön sor, hogy a munkahelyek ne kerüljenek veszélybe, ezért nem januártól, hanem júliustól él csak a tiltás. Az ITM a kérdésre 10 milliárd forintot fordít.

Utazás: augusztus 31-ig ha a járvány miatt egy utazási iroda lemond egy utat, vagy a körülmények lehetetlenné teszik az utazást, akkor az iroda a befizetett összeg visszatérítése helyett lehetőséget kap, hogy utalványt bocsájtson ki. Erről az utazó 15 napon belül nyilatkozhat, ha kéri, felhasználhatja, és közeli hozzátartozóira is átruházhatja, de ha nem, akkor vissza kell neki fizetni a pénzt.

Gulyás egyéb újságírói kérdésekre is válaszolt: 

 Karácsony Gergely szerint a szolidaritási adó kivérezteti a fővárost, mit gondol erről, és mennyivel nőnek a főváros kiadásai? Egy olyan válsághelyzetben, amit a koronavírus okozott, mindenkinek együtt kell működnie, különösen úgy, hogy a kormány az önkormányzatokat az elmúlt években majdnem 1400 milliárdnyi adósságtól szabadította meg őket. A szolidaritási adó ügyében eddig a fővárosnak volt jelentős kedvezménye, ennek a mértéke most tényleg jelentősen csökken, de a pénzből a szegényebb önkormányzatokat fogják támogatni, nem a központi költségvetést.

Kért-e már plusz forrást a Lánchídra a főváros?

Már Tarlós István is kért plusz forrást, és vele megállapodtak, hogy hatmilliárd forintot adnak a felújításra, illetve a Széchényi térére még további egymilliárdot.

Ezt az ígéretet fenntartják, de nem tudják, hogy a főváros részről van-e még igény, mert ha nem kell, szívesen fordítják járványügyi védekezésre.

Június 20-án megszűnik a veszélyhelyzet, de az egészségügyi válsághelyzet intézményével a megszokottnál is nagyobb felhatalmazást kapna kormány a kritikusok szerint, a kérdés, újabb rendeleti kormányzás jön-e? Gulyás látja, hogy néhány baloldali politikus elkezdte ezt mondani, de el kéne olvasni a törvényt. Ez leginkább csak arra ad lehetőséget, hogy válsághelyzetben elrendeljen iskolabezárást a kormány, a boltokban az időseknek külön vásárlási idősávot tartsanak fenn, illetve betilthassák a rendezvényeket. Ám ez a gyülekezési jogot – vagyis mondjuk egy kormányellenes tüntetés megtartását – nem érinti.

Határnyitás? Mi először azokkal az országokkal szeretnénk nyitni a határokat, ahol a fertőzés mértéke nem tér el arányaiban a magyar fertőzöttségtől.

Olaszország pillanatnyilag még nem tartozik ide, a velük való nyitással még várni kell, ezt például Ausztria is jelezte.

Mit szólnak az Európai Bizottság 750 milliárd eurós csomagjához? Szerdán ismertette a bizottság elnöke a tervet, ma a miniszterelnök többekkel is tárgyal, csütörtökön alakítják ki a véleményüket a javaslatról. A közös hitelfelvétel olyan új szakasza az integrációnak, ami még nem létezett, meg kell gondolni, milyen következményei lehetnek ennek. 

A kormány elmondta, hogy aki nem kap munkát a piacról, annak ad az állam. Mit lehet tudni ennek a részleteiről? 100 ezer fővel megemelték a közmunkás keretszámot, a katonai életpályában is lehetőséget adnak arra, hogy további háromezren csatlakozzanak a hadsereghez, de tettek gazdaságélénkítő lépéseket is, illetve van átképzési program is.

+ Miért kell a katasztrófavédelmi törvényt is módosítani? A jelenlegi rendkívüli joghelyzeti rendnek voltak tanulságai, a katasztrófavédelmi törvényt ezek alapján módosítanák. Ha – remélhetőleg nem most, hanem majd 5-10-20 év múlva –  újra rendkívüli jogrend kell, akkor bíznak benne, az utánuk következő kormányoknak már nem kell azokkal a nehézségekkel szembe nézni, mint nekik kellett. 

Tranzitzónák megszüntetése: miután erre rendeletben került sor, ezért most ezt a kérdést a kormánynak az átmeneti törvény részeként is kell rögzítenie, különben a veszélyhelyzet megszűnésével a tranzitzónákat vissza kéne állítani.

Az éttermekben, kávézókban lesz-e bármilyen létszámkorlátozás? Az asztalok között 1,5 méteres távolság kell, illetve az ottdolgozóknak kötelező eltakarni az arcukat. Mindenki járjon el a józan észnek megfelelően, fennáll a veszély még, amíg nincs vakcina.

Pintér Sándorhoz mikor kerül át az egészségügyi államtitkárság? Gulyás nevetve azt mondta, ilyen döntés nem született.

+ Kórházparancsnokok: Az orvosigazgatók kiválóan együttműködtek a kórházparancsnokokkal, de a stratégiailag jelentős cégek is.

Mi lesz a kiskunhalai mobil járványkórház sorsa?

Börtönkórház lesz, ami járványhelyzetben bevethető.

Hány kórházi ágyat állítanak vissza? Négy ütemben tér vissza az egészségügy a normális működésre, ez június végéig teljes egészében megtörténik.

Deák téri késelés? A kormány mindig is a szigorú büntetőpolitika pártján állt, az emberölést szigorúbban büntetik, mint korábban bármikor. Itt is az összes tájékoztatás arról számol be, drog hatása alatt állt az elkövető, a fiatalok drogfogyasztása komoly veszély, ezzel foglalkozni kell.

Mi lesz az augusztus 20-ai tűzijátékkal?

Nem tudják még, megrendezhető-e a járványhelyzet miatt, erről akár július végén is tudnak még dönteni.

BORÍTÓKÉP: Szentkirályi Alexandra / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek