Fekete-Győr András: Cicaharc folyik a Városházán az atlétikai vébé vétójáról

Szerző: Petróczi Rafael
2021.08.30. 14:08

Elhamarkodottan nyújtanak be a Városházán javaslatokat az atlétikai vébé vétójáról a Momentum elnöke szerint, ezért ők is benyújtanak egy módosítót az egyikhez, hogy megvédjék az Egészséges Budapest program tízmilliárdjait.

Fekete-Győr András: Cicaharc folyik a Városházán az atlétikai vébé vétójáról

A Deák tér mellett, a Városháza Parkban tartott sajtótájékoztatót Fekete-Győr András Momentum-elnök és miniszterelnök-jelölt, valamint Havasi Gábor momentumos egészségügyi tanácsnok az atlétikai vébé tervezett vétójáról.

Ezzel kapcsolatban két javaslat is beérkezett a fővárosi közgyűlés asztalára: az egyiket a DK-frakció nevében a humán területekért felelős főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet nyújtotta be, a másikat pedig Karácsony Gergely főpolgármester – mindketten azzal indokolták a tervezett vétót, hogy a kormány a kollégiumi férőhelyeket biztosító Diákváros helyett a kínai Fudan Egyetem megépítését priorizálja.

Az előző részek tartalmából

Mint ismeretes, a kormány és az akkor újonnan megválasztott fővárosi vezetés még 2019 novemberében kötött egy megállapodást, melynek értelmében a főváros nem gördít akadályokat a stadionépítések és az atlétikai világbajnokság megrendezése elé, cserébe viszont a kormány több, Karácsony Gergelyéknek fontos projektet támogat, mint a Diákváros megépítése, vagy éppen az öt év alatt az Egészséges Budapest program keretében adott 50 milliárd forintos forrást, amit a főváros például szakrendelők korszerűsítésére és eszközbeszerzésre használhat fel.

Mint azt a Népszava is említi: már maga Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes is elismerte, hogy

több kerületi polgármester attól tart, ha a főváros megvétózza a Diákváros miatt az atlétikai vébét, akkor annyi lesz az Egészséges Budapest program pénzeinek is.

A Momentum az Egészséges Budapest programot védő módosítót nyújt be

Márpedig ezt a koronavírus negyedik hullámában nem lehet megengedni – mondta sajtótájékoztatóján Fekete-Győr András, aki szerint cicaharc folyik a vébé vétója kapcsán a Városházán: a DK a többi ellenzék párttal való egyeztetés nélkül nyújtotta be a saját javaslatát erről, és Karácsony Gergely erre válaszul „előreszaladt” a bejelentésével, hogy akkor ő is benyújt egy javaslatot ugyanerről.

„Én a cicák közötti harcot sem szeretem, mert nagyon hangos és fájdalmas hallgatni, de pártok közötti cicaharcot még annál is kevésbé”

– mondta a Momentum miniszterelnök-jelöltje, hozzátéve, hogy minden elhamarkodott, az Egészséges Budapest program pénzeit veszélyeztető előterjesztést el kell utasítani.

Hála ennek a „cicaharcnak” most két javaslatot is meg fog tárgyalni a szeptember 1-jén, szerdán összeülő fővárosi közgyűlés – igaz, ezek pontos tartalmáról egyelőre nincsen információ.

Az mindenesetre biztos, hogy a fővárosi Momentum-frakció be fog szállni ebbe a javaslatdömpingbe, méghozzá – mint azt Havasi Gábor elmondta –

egy olyan módosító javaslattal, ami az Egészséges Budapest programot hivatott majd megvédeni – hogy pontosan hogyan, azt az egészségügyi tanácsnok nem részletezte.

A módosítót mindazonáltal a Momentum Karácsony Gergely javaslatához fogja benyújtani, nem a DK-éhoz.

Havasi azt is leszögezte: ők sem támogatják az atlétikai vébé megrendezését, de azt sem, hogy a fővárosiak elveszítsenek több tízmilliárdos egészségügyi fejlesztési forrásokat.

Tud-e egyáltalán vétózni a főváros?

Mindazonáltal kérdéses egyáltalán, hogy mire fognak menni Karácsony Gergelyék azzal, ha akármelyik akárhogyan módosított indítványt megszavazzák az atlétikai vébé vétójáról, ugyanis – mint arra Lattman Tamás nemzetközi jogász az ATV-ben felhívta a figyelmet – a kormány és a budapesti városvezetés között kötött megállapodás nem jogi, hanem pusztán politikai egyezség, így az jogi kötőerővel sem rendelkezik.

Igaz, a politikai megállapodás felrúgása a főváros részéről lehet olyan hatással, hogy mivel a rendező város nem akarja a vébét, ezért a szervezők végül el is viszik innen a rendezvényt.

Jogilag viszont a vébéről a magyar kormány a Magyar Atlétikai Szövetséggel és a Nemzetközi Atlétikai Szövetséggel kötött szerződést, amibe a budapesti városvezetésnek beleszólása nincsen. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az MSZP-s Hiller Istvánnal vitázva már le is szögezte, hogy lesz atlétikai világbajnokság.

A fenti ellentmondásra újságírói kérdésre Fekete-Győr András úgy reagált, hogy nem véletlenül tartotta fontosnak 2019-ben a kormány, hogy a fővárossal egyezkedjen az atlétikai vébéről, mert Budapest adja a helyszínét a rendezvénynek, és a budapestiek álláspontja ebben megkerülhetetlen. Mint azt a Momentum-elnök kifejtette:

„A Fidesz is ezt gondolta még 2019-ben, gondolom, hogy ez 2021-re sem változott.”

A Momentum sajtótájékoztatóját teljes terjedelmében alább lehet megnézni.

NYITÓKÉP: Petróczi Rafael / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek