+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2020. február 22. szombat, 20:47
Izgalmas év 2020, hiszen az Egyesült Államok új elnököt választ. Vajon kinek drukkolnak a magyar baloldali pártok a demokraták kiélezett előválasztási versenyében, és egyértelmű-e minden jobbos párt esetén, hogy Trump újrázását látnák szívesen? Az Azonnali körbekérdezett!

Jelenleg mind az amerikai demokrata, mind a republikánus párt előválasztást tart arról, hogy kit indítsanak az Egyesült Államok elnöki székéért. Míg a republikánusoknál gyakorlatilag lefutottnak tűnik, hogy az országot ma is vezető Donald Trump lesz az elnökjelölt, addig a demokratáknál érdemi verseny van. A legesélyesebb jelöltek közt a baloldali szárny esetén a már négy évvel ezelőtt is próbálkozó, Európából nézve szocdem, Amerikában azonban simán lekommunistázható Bernie Sanders és a szintén balos Elizabeth Warren szerepelnek, míg a centristább vonalon a homoszexualitását nyíltan vállaló expolgármester Pete Buttigieg; Obama egykori alelnöke, Joe Biden, valamint a klasszik liberális Amy Klobuchar lehetnek befutók.

 

#teamBernie

 

Mielőtt ismertetnénk a pártok válaszát, szögezzük le: mindegyikük hangsúlyozta, nem szokás más szövetséges pártok belügyeibe nyíltan beavatkozni, ahogy az sem lenne helyes, ha Magyarországról mondanánk meg, hogy kit válasszanak meg az amerikai állampolgárok – ez az ő ügyük, és bárkit is válasszanak meg elnöknek, tisztelik a döntésüket. 

 

A szocialisták elnöke, Tóth Bertalan helyett Bárány Balázs elnökségi tag, az MSZP külügyi titkára válaszolt, aki jelezte: az MSZP vezetése és tagsága szoros figyelemmel követi a demokrata előválasztási folyamatokat.

 

„Nehéz nem észrevenni, hogy az MSZP szociáldemokrata alapértékeihez legközelebb Berine Sanders szenátor progresszív, baloldali programja áll” – válaszolta.

 

Ehhez hasonlóan Schmuck Erzsébet, az LMP - Magyarország Zöld Pártja társelnöke is arról írt: „Abban reménykedem, hogy olyan elnöke lesz az Egyesült Államoknak,

 

aki komolyan veszi a klímaváltozás kérdését, mint például Bernie Sanders, és elkötelezett a valódi cselekvés mellett: első lépésként konkrétan visszatér a párizsi klímaegyezményhez.”

 

Az Azonnali kereste a Párbeszédet, tőlük nem érkezett válasz megkeresésünkre cikkünk megjelenéséig. Így ugyan Karácsony Gergelytől nem kaptunk választ, de tény: Budapest főpolgármestere az Azonnalinak tavaly januárban adott interjújában úgy nyilatkozott, mikor külföldi politikai példaképeiről kérdeztük: „Corbyn-t és Mélenchon-t kedvelem, de elsősorban Bernie Sanders-rajongó vagyok.”

 

#teamButtigieg

 

A Momentum vezetője, Fekete-Győr András Pete Buttigieg-et látná szívesen Donald Trump kihívójaként.

 

„Fiatal, energikus jelölt, aki láthatóan a legjobban érti a 21. századot az elnökjelöltek közül. Trump ellen jó esélye lenne, hithű keresztényként és veteránként képes a republikánus szavazók egy részének megszólítására is.”

 

Fekete-Győr arra is kitért, Trump izolacionista külpolitikájához képest – amit néhány demokrata elnökjelölt is hirdet – egy Buttigieghez hasonló centrista jelölt minden bizonnyal sokkal keményebben fogja számon kérni Orbán Viktoron az oroszokkal ápolt barátságot, a NATO felé való elkötelezettséget és azt, hogy egy korrupt, oligarchikus állammá alakítja Magyarországot.

 

Akik udvariasan megkerülték a válaszadást

 

Az Azonnalinak ugyan válaszolt a DK, a Liberálisok és a Jobbik is, ám azt pont nem voltak hajlandóak elárulni, hogy kinek drukkolnak.

 

„Természetesen figyelemmel kísérjük az eseményeket, de kommentálni nem szeretnénk” – írta Ara-Kovács Attila, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője hozzátéve, „mi egy másik országban, egy másik kontinensen csupán szemlélői vagyunk az eseményeknek és döntésüknek”.

 

A Liberálisoktól is csak annyi választ kaptunk, hogy a legfontosabbnak azt tartják, hogy olyan jelölt kerüljön ki győztesen, akinek valóban van esélye Donald Trump leváltására. „Szélsőségekre nem lehet szélsőséges válaszokat adni, ezért abban bízunk, hogy a demokrata párt hagyományos értékeit képviselő, szabadságpárti politikus diadalmaskodik végül.”

 

Ami a Jobbikot illeti, tőlük is szerettük volna megtudni, Jakab Péter pártelnök drukkol-e Trumpnak vagy másnak, de válaszában erre nem tért ki.

 

„Én a jó és kiegyensúlyozott magyar-amerikai kapcsolatoknak, egy erős NATO-nak és egy békés világnak drukkolok” – írta. 

 

Jakab egyébként mindig nagy érdeklődéssel követi az amerikai választásokat, különösen az előválasztásokat övező versengést és vitákat, és biztos benne, hogy az előválasztások nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy programalapú kampány alakuljon ki.

 

Jobb híjján Trumpot támogatja a Mi Hazánk elnöke

 

Igen, örülnék, ha Donald Trump elnök maradna – így válaszolt Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke. „Bár az Egyesült Államok annak a liberalizmusnak is a hazája, amely ellen egész életemben küzdöttem,

 

a rosszabbnál rosszabb amerikai elnökök és elnökjelöltek közül még mindig Trump a legjobb, mert ő legalább a tömeges illegális migrációt nem támogatja, ez pedig Európa számára létkérdés.”

 

Toroczkai szerint a Trump újraválasztása javítaná a magyar-amerikai kapcsolatokat, de ez attól is függ, hogy ki kormányoz Magyarországon. Szerinte egyébként az amerikai-magyar kapcsolatok akkor javulhatnának igazán, ha Trump hatalma teljes lenne. „Jelenleg ugyanis bizonyos amerikai gazdasági és pénzügyi érdekcsoportok hatalma nagyobb, mint Donald Trumpé” – írta Toroczkai László. Az amerikai-magyar kapcsolatok akkor javulhatnának igazán, ha Trump hatalma teljes lenne. Jelenleg ugyanis bizonyos amerikai gazdasági és pénzügyi érdekcsoportok hatalma nagyobb, mint Donald Trumpé.

 

Mit szólnak a kormánypártok?

 

Bár a jelenlegi kormánypártok egyértelműen szimpatizálnak Trumppal – Orbán Viktor az előző amerikai választás előtt nyíltan Donald Trump mellé állt – , azért szerettük volna tőlük is megkérdezni, hogyan látják a kérdést, például hogy hogyan értékelik a jelenlegi magyar-amerikai kapcsolatokat. Míg Harrach Péter frakcióvezető stábja a KDNP-től jelezte, hogy nem kívánnak élni a válaszadás lehetőségével, addig Kocsis Máté fideszes frakcióvezető nem válaszolt kérdésünkre, míg Orbán Viktor miniszterelnök stábja nem küldött reakciót cikkünk megjelenéséig. 

 

Az Azonnali Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert is megkérdezte a csütörtöki kormányinfó után, aki azt mondta:

 

ha Donald Trump lesz végül a republikánus párt jelöltje, akkor őt fogja támogatni a választáson, márpedig jelenleg úgy néz ki, hogy ismét ő lesz.

 

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása. Podcast!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egyszerűsített logót kap Budapest, a fővárosi fenntartású cégek esetében pedig egységes ernyőarculattal cserélnék le a jelenlegi összevisszaságot.

Egy állatvédelmi törvény miatti vita odáig fajult a varsói jobboldali kormányban, hogy a PiS frakcióvezetője szerint is vége az eddigi koalíciónak – de ezzel a kormánytöbbségnek is.

Toszkána az olasz baloldal fellegvára, 1921-ben a tengerparti Livornóban alapították meg az olasz kommunista pártot. Salvini és a jobbközép most egy keményvonalas EP-képviselővel hódítaná meg a vörös tartományt. Körbefotóztuk!

A rendszerváltás utáni legnagyobb haditechnológiai beruházását valósította meg keleti szomszédunk, Patriot légvédelmi rakétákat vásárolt. De pontosan mit akarnak ezzel?

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás