A centrista Buttigieg vezet Iowában, Sanders lohol a nyakában

Szerző: Illés Gergő
2020.02.04. 23:48

A demokraták óriási leégése után itt vannak az első hivatalos adatok Iowából: 62 százalékos feldolgozottság mellett Pete Buttigieg az élen, de Sanders még beérheti.

A centrista Buttigieg vezet Iowában, Sanders lohol a nyakában

Óriási káosz és blama volt az amerikai Demokrata Párt iowai kaukuszán, ahol az államok közül hagyományosan először rendezik meg az elnökjelölt-jelöltek előválasztását: a hétfői szavazást követően ugyanis az eredmények összesítését és a pártközpontba való beküldését végző telefonos applikáció teljesen megszűnt működni, és a telefonos bemondás sem működött a körzetekben.

Így csaknem egy napig tartott, míg a Demokrata Párt iowai szárnya helyi idő szerint délután 4-kor hivatalosan is előállt az első adatokkal azzal kapcsolatban, hogy mégis ki nyert a leginkább szimbolikus jelentőséggel bíró államban. Iowa ugyanis csak 41 követet delegál az elnökjelölt-választási folyamatban, ez az összes követ mindössze egy százaléka. Ugyanakkor

aki Iowát elviszi, annak általában az összes államban megugrik a népszerűsége, hiszen hirtelen ő lesz az esélyes jelölt.

Az első hivatalos adatok alapján – melyeket a Guardian publikált, de a Politicón is remek, frissülő iowai adatok vannak – 62 százalékos feldolgozottság mellett

+ A centrista irányvonalat vivő Pete Buttigieg, az indianai South Bend polgármestere áll az élen, ő a követek 26,9 százalékával rendelkezik;

+ Szorosan követi őt a magát demokratikus szocialistának valló Bernie Sanders a követek 25,1 százalékával;

+ Harmadik a szintén karakteresen baloldali, de a másodpreferenciák alapján népszerű Elizabeth Warren 18,3 százalékkal;

+ Barack Obama alelnöke, a Buttigieg-hez hasonlóan centrista, de nála jóval idősebb Joe Biden csúnyán leszerepelt Iowában, csupán a követek 15,7 százalékát tudhatja magáénak;

+ Míg a középnyugati származású minnesotai szenátor, Amy Klobuchar 12,6 százalékon áll, a többi jelölt pedig alig-alig szerzett valamennyi szavazatot.

Fontos kiemelni, hogy a feldolgozottság még csak 62 százalékos, tehát még lehet változás az élen, habár leginkább már csak az maradt eldöntendő kérdésként, hogy Sanders, vagy Buttigieg viszi el az államot. Érdekesség, hogy jelenleg

hiába van több követe Pete Buttigiegnek, Bernie Sanders nála több szavazatot gyűjtött: a vermonti szenátor Sanders 28 220 szavazattal áll Buttigieg 27 030-ához képest.

Őket tisztes távolságból Warren figyeli 22 254 szavazattal, majd Joe Biden tőle is jócskán lemaradva 14 176-tal.

Mindazonáltal fontos hozzátenni, hogy az iowai kaukusz lényegében meghalt a hétfő éjjeli blamának köszönhetően: sokan kritizálták az iowai demokraták vezetését a dilettantizmus miatt, sőt az egész cirkusz legnagyobb nyertese pont Donald Trump lehetett, akinek tetszési indexe történelmi magasságokba, 49 százalékra emelkedett ma egy új közvélemény-kutatás szerint. Nem véletlen, hogy Trump kampánymenedzsere a demokrata leégést látva rögtön elő is állt azzal, hogy ha a demokraták még egy előválasztást sem tudnak megszervezni, akkor hogyan is lehetne rájuk bízni a kormányzást.

Tovább fokozta a káoszt, hogy a jelöltek egymásnak teljesen ellentétes információkkal álltak elő az eredményeket illetően.

Buttigieg a hivatalos eredmények ismerete nélkül már a kaukusz éjjelén diadalmas győzelmi beszédet tartott,

majd a Bernie Sanders-kampányból kezdtek el kiszivárogni olyan adatok, melyek először 40, majd 60 százalékos feldolgozottságnál mutatták a vermonti szenátor előnyét.

A káosz végül akkora volt, hogy a demokrata elnökjelöltek anélkül utaztak tovább New Hampshire-be, az előválasztás következő helyszínére, hogy bármi hivatalos megerősítést is kaptak volna arról, hogy melyikük is nyerte meg Iowát. És bár a jelenlegi adatok még nem véglegesek, annyit már bizonyosan mondhatunk, hogy a kulcsfontosságú első állam vagy Buttigiegé, vagy Sandersé lesz.

Arról, hogy mi is áll a demokrata káosz hátterében, itt írtunk, arról pedig, hogy miről is szól egy kaukusz, itt olvashattok bővebben.

BORÍTÓKÉP: Pete Buttigieg / Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek