Mit gondolnak rólunk a szlovákok? Megkérdeztük Pozsonyban!

2020.02.07. 07:01

Lehet, hogy egyik magyar párt se jut be a szlovák parlamentbe a február végi választáson. De sajnálnák-e ezt a szlovákok? És számítanak-e konfliktusra a magyarokkal a jövőben? Pozsonyban kérdeztünk körbe. Videó!

Idén van Trianon századik évfordulója, így talán az átlagosnál gyakrabban is elő fog kerülni, hogy szomszédaink, mindenekelőtt a románok és a szlovákok bizonyára utálnak minket. Hogy teszteljük, valóban így van-e, tavaly decemberben már körbekérdeztünk Bukarestben, hogy megtudjuk a járókelőktől, mit gondolnak a magyarokról, most pedig Pozsonyba látogattunk el ugyanezért. 

Arra voltunk kíváncsiak: mi a szlovákok véleménye a magyarokról, és különböznek-e szerintük a felvidéki magyarok a magyarországiaktól.

A szlovákok magyarokról alkotott véleménye azért is aktuális most, mert északi szomszédunknál február végén parlamenti választás lesz. A magyar pártoknak nem sikerült a közös indulásról megegyezniük, így külön indul a magyar-szlovák közös párt, a Bugár Béla vezette Most-Híd, míg az MKP politikusai felvidéki magyar civilek kezdeményezésére a Magyar Közösségi Összefogás nevű listán indulnak. A közvélemény-kutatások alapján erősen kétséges, hogy bejutnak-e ezen formációk (vagy akár csak egyikük) a parlamentbe, ahol a magyarhoz hasonlóan 5 százalék a küszöb.

Ezért a szlovákokat arról is megkérdeztük: sajnálnák-e, ha nem jutna be magyarokat megszólító párt a parlamentbe,

és számítanak-e a jövőben magyar-szlovák konfliktusokra. Előbbi kérdésre épp egy pozsonyi magyar mondta azt, hogy neki mindegy, míg az általunk megkérdezett szlovákok közül többen drukkoltak annak, hogy bejussanak a magyar pártok. Voltak, akik szóba hozták Bugár Bélát is, aki az egészet „elszarta”, de legalábbis „jelentéktelenné vált”.

És hogy hogyan élik meg a magyarságukat, a mára jórészt szlovákul beszélő, de magyarul még értő pozsonyi járókelők? Találkoztunk ilyenekkel is, a videóból kiderül, mit, és milyen nyelven mondtak.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek