+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. február 5. szerda, 18:48
A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a február végi szlovákiai parlamenti választásokon Bugár Béla Híd-Most pártjának lehet nagyobb esélye parlamenti helyeket szereznie, a rivális magyar lista visszazuhant. A szlovák pártok között meglepetésre a populista OĽANO jött fel második helyre a Smer mögé.

A baloldali Pravda napilap közölte a legfrissebb közvélemény-kutatási adatokat. A nagyon széttöredezett szlovák pártrendszerben, ahol gyorsan jelennek meg új pártok is, egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy a jelenleg is kormányzó Smer párt – bár jelentős veszteségekkel – megőrzi az első helyét.

 

Bugár Béla már a küszöb küszöbén áll

 

Kérdéses azonban, hogy ki lesz a második erő mögötte, egyáltalán létre tud-e jönni egy olyan jobbközép kormány, amelyben sem a Smer, sem Marian Kotleba fasisztái nincsenek benne. Magyar szempontból pedig az a kérdéses, hogy a Szlovákia összlakosságának majdnem tíz százalékát kitevő magyar kisebbségnek lesz-e egyáltalán parlamenti képviselete.

 

Az utóbbi kérdésre még mindig csak az lehet a válasz, hogy elképzelhető: az 1993-as függetlenség óta először egyetlen magyar párt se kerül be a pozsonyi törvényhozásba, ahol legfeljebb egy-egy szlovák párt – így a balliberális Progresszív Szlovákia (PS) vagy a populista OĽANO – révén kerülhetnek be magyar nemzetiségűek is. A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint azonban egyre világosabb: bejutásra Bugár Béla pártjának van nagyobb esélye. Miközben

 

a Híd-Most 4,8 százalékkal ott van az ötszázalékos küszöbnél, a nacionalistábbakat tömörítő Magyar Közösségi Összefogás listája már a négy százalékot se érné el.

 

A KÉPEN A SZLOVÁKIAI PÁRTOK JELENLEGI NÉPSZERŰSÉGE. A ROBERT FICO VEZETTE SMER VEZET, DE A JOBBKÖZÉPNEK MEGLENNE A TÖBBSÉGE. A MAGYAR PÁRTOK KÖZÜL MOST ÚGY TŰNIK, BUGÁR BÉLÁÉKNAK VAN ESÉLYÜK BEJUTNI. FORRÁS: PRAVDA.SK

 

Szlovák pártoktól is bejuthatnak magyarok

 

Meglepetést hozott a szlovák pártok versenye is. A második helyre az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽANO) nevű, korrupció- és elitkritikus párt jött fel. Igor Matović pártjában ül amúgy az a Grendel Gábor, akinek esélye van magyar nemzetiségűként mandátumot szereznie (jelenleg is a párt parlamenti képviselője).

 

Matović azonban megosztó személyiségnek számít, ráadásul a politikus eleve azon Bugár Bélával szemben határozza meg magát, akinek szavazataira – már amennyiben a Most-Híd tényleg megugorja a küszöböt – egy jobbközép kormánynak is szüksége lesz.

 

Míg korábban a szlovák Momentumként leírható Progresszív Szlovákia számított biztos másodiknak a Smer mögött, a balliberális erő visszaszorult az ötödik helyre, igaz, a Smer mögötti négy párt népszerűsége csak hibahatáron belül tér el egymástól.

 

A tizenkét százalékra mért OĽANO után a tizenegy százalékos neofasiszta Marian Kotleba pártja jön.

 

Őt követi a korábbi államfő, Andrej Kiska jobbközép Za L´udi (Emberekért) pártja, amely tíz százalékon áll. A Progresszív Szlovákiát, amelynek egyedüli szlovák pártként magyar platformja is van, kilenc százalékra mérik most. A párt listáján több magyar is indul, noha a befutónak számító első húsz helyen csak egy magyar szerepel. (A jelenlegi felmérések szerint a progresszívek 17 mandátumot szereznének majd összesen.) Az is igaz persze, hogy Szlovákiában preferenciaszavazatokkal előre lehet hozni embereket a listán, azaz elvileg Forró Tibor vagy Illés Claudia is – ha elég magyar szavaz a PS-re, és ikszeli be őket –, bekerülhet a parlamentbe.

 

Megvan a jobbközép többség

 

A parlamentbe jutna még a szélsőjobbos-populista Sme Rodina (Család vagyunk), a klerikális KDH, a nacionalista SNS és a libertariánus SaS. Ha igazak a jelenlegi felmérések, akkor egy tisztán jobbközép kormánynak többsége lehet a pozsonyi parlamentben.

 

Az OĽaNO, a Kiska-párt, a progresszívek, a klerikálisok és a libertariánusok a 150 fős parlamentben hetvenhét mandátumot szereznének.

 

Ha Bugár Béla pártja is bejut, az bonyolítaná a helyzetet, mert éppen az OĽaNO-sok nem szívesen működnének együtt Bugárékkal. De persze eleve kérdéses, hogy egy ilyen sokpárti és színes kormányt – amelyben a drogliberalizációt támogató progresszívektől a fundamentalista katolikus KDH-ig mindenki helyet kapna –, ki tudna vezetni, és egyáltalán meddig.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Milyen hatása van annak az ígéretesnek tűnő gyógyszernek a koronavírusos betegekre, amit Kínától kaptunk? Hogyan védekezzünk, ha szerelőt kell hívni a lakásba? Ezekről is beszélt az operatív törzs kedden.

Hétfőről keddre kilencen haltak meg, így összesen már 47 áldozata van a betegségnek Magyarországon: grafikonokon mutatjuk, hol áll a járvány itthon.

A német közéletben is vitatott, hogy szükségesek-e a jelenlegi szigorú intézkedések a járvány megfékezésére. Orvosok, közgazdászok ki is dolgoztak egy alternatív javaslatot, miként lehetne megindítani lassan a visszatérést a normalitásba.

Hogyan vészelték át Szarajevó lakói a mindennapokat, az izoláltságot, az élelmiszerhiányt és a különböző járványokat? És mi a helyzet most?

A magyar kormány 200 ezer maszkot küldött Szerbiának, és 100 ezret Horvátországnak a koronavírus elleni harcban.

Koronainfó: ismét itt van grafikonokkal és a legfontosabb információkkal minden, amit tudnod kell a koronavírus-fertőzés hazai állásáról.

Még mindig a miniszterelnök videói és az operatív törzs a sláger a coubereknél.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás