Bugár Béláék már karnyújtásnyira vannak a parlamenti küszöbtől

Szerző: Techet Péter
2020.02.05. 18:48

A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a február végi szlovákiai parlamenti választásokon Bugár Béla Híd-Most pártjának lehet nagyobb esélye parlamenti helyeket szereznie, a rivális magyar lista visszazuhant. A szlovák pártok között meglepetésre a populista OĽANO jött fel második helyre a Smer mögé.

Bugár Béláék már karnyújtásnyira vannak a parlamenti küszöbtől

A baloldali Pravda napilap közölte a legfrissebb közvélemény-kutatási adatokat. A nagyon széttöredezett szlovák pártrendszerben, ahol gyorsan jelennek meg új pártok is, egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy a jelenleg is kormányzó Smer párt – bár jelentős veszteségekkel – megőrzi az első helyét.

Bugár Béla már a küszöb küszöbén áll

Kérdéses azonban, hogy ki lesz a második erő mögötte, egyáltalán létre tud-e jönni egy olyan jobbközép kormány, amelyben sem a Smer, sem Marian Kotleba fasisztái nincsenek benne. Magyar szempontból pedig az a kérdéses, hogy a Szlovákia összlakosságának majdnem tíz százalékát kitevő magyar kisebbségnek lesz-e egyáltalán parlamenti képviselete.

Az utóbbi kérdésre még mindig csak az lehet a válasz, hogy elképzelhető: az 1993-as függetlenség óta először egyetlen magyar párt se kerül be a pozsonyi törvényhozásba, ahol legfeljebb egy-egy szlovák párt – így a balliberális Progresszív Szlovákia (PS) vagy a populista OĽANO – révén kerülhetnek be magyar nemzetiségűek is. A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint azonban egyre világosabb: bejutásra Bugár Béla pártjának van nagyobb esélye. Miközben

a Híd-Most 4,8 százalékkal ott van az ötszázalékos küszöbnél, a nacionalistábbakat tömörítő Magyar Közösségi Összefogás listája már a négy százalékot se érné el.

A KÉPEN A SZLOVÁKIAI PÁRTOK JELENLEGI NÉPSZERŰSÉGE. A ROBERT FICO VEZETTE SMER VEZET, DE A JOBBKÖZÉPNEK MEGLENNE A TÖBBSÉGE. A MAGYAR PÁRTOK KÖZÜL MOST ÚGY TŰNIK, BUGÁR BÉLÁÉKNAK VAN ESÉLYÜK BEJUTNI. FORRÁS: PRAVDA.SK

Szlovák pártoktól is bejuthatnak magyarok

Meglepetést hozott a szlovák pártok versenye is. A második helyre az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽANO) nevű, korrupció- és elitkritikus párt jött fel. Igor Matović pártjában ül amúgy az a Grendel Gábor, akinek esélye van magyar nemzetiségűként mandátumot szereznie (jelenleg is a párt parlamenti képviselője).

Matović azonban megosztó személyiségnek számít, ráadásul a politikus eleve azon Bugár Bélával szemben határozza meg magát, akinek szavazataira – már amennyiben a Most-Híd tényleg megugorja a küszöböt – egy jobbközép kormánynak is szüksége lesz.

Míg korábban a szlovák Momentumként leírható Progresszív Szlovákia számított biztos másodiknak a Smer mögött, a balliberális erő visszaszorult az ötödik helyre, igaz, a Smer mögötti négy párt népszerűsége csak hibahatáron belül tér el egymástól.

A tizenkét százalékra mért OĽANO után a tizenegy százalékos neofasiszta Marian Kotleba pártja jön.

Őt követi a korábbi államfő, Andrej Kiska jobbközép Za L´udi (Emberekért) pártja, amely tíz százalékon áll. A Progresszív Szlovákiát, amelynek egyedüli szlovák pártként magyar platformja is van, kilenc százalékra mérik most. A párt listáján több magyar is indul, noha a befutónak számító első húsz helyen csak egy magyar szerepel. (A jelenlegi felmérések szerint a progresszívek 17 mandátumot szereznének majd összesen.) Az is igaz persze, hogy Szlovákiában preferenciaszavazatokkal előre lehet hozni embereket a listán, azaz elvileg Forró Tibor vagy Illés Claudia is – ha elég magyar szavaz a PS-re, és ikszeli be őket –, bekerülhet a parlamentbe.

Megvan a jobbközép többség

A parlamentbe jutna még a szélsőjobbos-populista Sme Rodina (Család vagyunk), a klerikális KDH, a nacionalista SNS és a libertariánus SaS. Ha igazak a jelenlegi felmérések, akkor egy tisztán jobbközép kormánynak többsége lehet a pozsonyi parlamentben.

Az OĽaNO, a Kiska-párt, a progresszívek, a klerikálisok és a libertariánusok a 150 fős parlamentben hetvenhét mandátumot szereznének.

Ha Bugár Béla pártja is bejut, az bonyolítaná a helyzetet, mert éppen az OĽaNO-sok nem szívesen működnének együtt Bugárékkal. De persze eleve kérdéses, hogy egy ilyen sokpárti és színes kormányt – amelyben a drogliberalizációt támogató progresszívektől a fundamentalista katolikus KDH-ig mindenki helyet kapna –, ki tudna vezetni, és egyáltalán meddig.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek