+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. február 5. szerda, 18:48
A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a február végi szlovákiai parlamenti választásokon Bugár Béla Híd-Most pártjának lehet nagyobb esélye parlamenti helyeket szereznie, a rivális magyar lista visszazuhant. A szlovák pártok között meglepetésre a populista OĽANO jött fel második helyre a Smer mögé.

A baloldali Pravda napilap közölte a legfrissebb közvélemény-kutatási adatokat. A nagyon széttöredezett szlovák pártrendszerben, ahol gyorsan jelennek meg új pártok is, egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy a jelenleg is kormányzó Smer párt – bár jelentős veszteségekkel – megőrzi az első helyét.

 

Bugár Béla már a küszöb küszöbén áll

 

Kérdéses azonban, hogy ki lesz a második erő mögötte, egyáltalán létre tud-e jönni egy olyan jobbközép kormány, amelyben sem a Smer, sem Marian Kotleba fasisztái nincsenek benne. Magyar szempontból pedig az a kérdéses, hogy a Szlovákia összlakosságának majdnem tíz százalékát kitevő magyar kisebbségnek lesz-e egyáltalán parlamenti képviselete.

 

Az utóbbi kérdésre még mindig csak az lehet a válasz, hogy elképzelhető: az 1993-as függetlenség óta először egyetlen magyar párt se kerül be a pozsonyi törvényhozásba, ahol legfeljebb egy-egy szlovák párt – így a balliberális Progresszív Szlovákia (PS) vagy a populista OĽANO – révén kerülhetnek be magyar nemzetiségűek is. A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint azonban egyre világosabb: bejutásra Bugár Béla pártjának van nagyobb esélye. Miközben

 

a Híd-Most 4,8 százalékkal ott van az ötszázalékos küszöbnél, a nacionalistábbakat tömörítő Magyar Közösségi Összefogás listája már a négy százalékot se érné el.

 

A KÉPEN A SZLOVÁKIAI PÁRTOK JELENLEGI NÉPSZERŰSÉGE. A ROBERT FICO VEZETTE SMER VEZET, DE A JOBBKÖZÉPNEK MEGLENNE A TÖBBSÉGE. A MAGYAR PÁRTOK KÖZÜL MOST ÚGY TŰNIK, BUGÁR BÉLÁÉKNAK VAN ESÉLYÜK BEJUTNI. FORRÁS: PRAVDA.SK

 

Szlovák pártoktól is bejuthatnak magyarok

 

Meglepetést hozott a szlovák pártok versenye is. A második helyre az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽANO) nevű, korrupció- és elitkritikus párt jött fel. Igor Matović pártjában ül amúgy az a Grendel Gábor, akinek esélye van magyar nemzetiségűként mandátumot szereznie (jelenleg is a párt parlamenti képviselője).

 

Matović azonban megosztó személyiségnek számít, ráadásul a politikus eleve azon Bugár Bélával szemben határozza meg magát, akinek szavazataira – már amennyiben a Most-Híd tényleg megugorja a küszöböt – egy jobbközép kormánynak is szüksége lesz.

 

Míg korábban a szlovák Momentumként leírható Progresszív Szlovákia számított biztos másodiknak a Smer mögött, a balliberális erő visszaszorult az ötödik helyre, igaz, a Smer mögötti négy párt népszerűsége csak hibahatáron belül tér el egymástól.

 

A tizenkét százalékra mért OĽANO után a tizenegy százalékos neofasiszta Marian Kotleba pártja jön.

 

Őt követi a korábbi államfő, Andrej Kiska jobbközép Za L´udi (Emberekért) pártja, amely tíz százalékon áll. A Progresszív Szlovákiát, amelynek egyedüli szlovák pártként magyar platformja is van, kilenc százalékra mérik most. A párt listáján több magyar is indul, noha a befutónak számító első húsz helyen csak egy magyar szerepel. (A jelenlegi felmérések szerint a progresszívek 17 mandátumot szereznének majd összesen.) Az is igaz persze, hogy Szlovákiában preferenciaszavazatokkal előre lehet hozni embereket a listán, azaz elvileg Forró Tibor vagy Illés Claudia is – ha elég magyar szavaz a PS-re, és ikszeli be őket –, bekerülhet a parlamentbe.

 

Megvan a jobbközép többség

 

A parlamentbe jutna még a szélsőjobbos-populista Sme Rodina (Család vagyunk), a klerikális KDH, a nacionalista SNS és a libertariánus SaS. Ha igazak a jelenlegi felmérések, akkor egy tisztán jobbközép kormánynak többsége lehet a pozsonyi parlamentben.

 

Az OĽaNO, a Kiska-párt, a progresszívek, a klerikálisok és a libertariánusok a 150 fős parlamentben hetvenhét mandátumot szereznének.

 

Ha Bugár Béla pártja is bejut, az bonyolítaná a helyzetet, mert éppen az OĽaNO-sok nem szívesen működnének együtt Bugárékkal. De persze eleve kérdéses, hogy egy ilyen sokpárti és színes kormányt – amelyben a drogliberalizációt támogató progresszívektől a fundamentalista katolikus KDH-ig mindenki helyet kapna –, ki tudna vezetni, és egyáltalán meddig.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, mi pedig mutatjuk a nagy riasztóteszt eredményét.

Ezzel az amerikai gyógyszeripari cég közelebb került ahhoz, hogy az USA és az EU is engedélyezze a subunit-vakcináját.

A BBC újságírója az elfogott Nexta-blogger és aktivista állapotát látva azonnal kivonult a minszki sajtótájékoztatóról.

A Jobbik ezzel eddig egyedül van az ellenzéki térfélen a törvényjavaslat elfogadásával. Azt mondják: ha kormányra kerülnek, kiveszik a törvényből a problémás részeket.

Az ellenzéki szavazóbázist aktivizáló konzultáción szavazó budapestiek 99 százaléka nem akarja a kínai egyetemet.

Orbán Pekinggel szembeni politikájának támogatottsága Magyarországon nagyon alacsony, amit egyre inkább kihasznál az ellenzék, ez a szlovák kutatók szerint változásra kényszerítheti Orbánt.

Százötvenöt évvel ezelőtt tört ki az a konfliktus Poroszország és Ausztria között, ami az utóbbi vereségével végződött, és az osztrákok rászánták magukat a kiegyezésre a magyarokkal.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás