Milyenek a magyarok? Bukarestben kérdeztünk körbe!

Szerző: Bukovics Martin
2019.11.30. 16:47

Hogyan látnak minket a Kárpátokon túl élők? Mások-e az erdélyi magyarok, mint a magyarországiak, észreveszik-e a különbségeket a románok? Elképzelhető-e szerintük, hogy valaha magyar elnök álljon Románia élén? Románia fővárosában kérdeztünk körbe a román nemzeti ünnep előtt, még az egyik legismertebb román színészt is elkaptuk!

Románia születésnapját, a december 1-jei román nemzeti ünnepet az Azonnali rendre figyelemmel kíséri. Tavalyelőtt a budapesti parlamentben kérdeztük végig a politikusokat, mit üzennek a keleti szomszédnak az ünnep alkalmából, volt kvízünk, plusz egy olyan véleménycikkünk is, amely román miniszterelnököt tett volna Magyarország élére. Tavaly, a román centenárium évében Kolozsváron és Temesváron követtük végig az ünnepséget, videóztunk tüntetésről, próbáltuk megfejteni, mitől román a román a 21. században, valamint azt tudakoltuk, az Osztrák-Magyar Monarchiát vagy a modern Romániát választanák-e a bánságiak. Mi több, Kolozsváron még kerekasztal-beszélgetést is tartottunk a témában!

December 1-je lényegében Erdély és a Kárpátokon túli román területek egyesüléséről szól, ezért az erdélyi magyar közösség hagyományosan nem vagy nem szívesen ünnepli ezt a napot.

Arról, hogy ünnepelheti-e az erdélyi magyar közönség december 1-jét a románokkal, két történész, Főcze János és Bárány Balázs külön fejtágítót is tartott az Azonnalin. De több románnak is, például az Azonnali által nemrég Bukarestben meginterjúvolt Theodor Paleologu korábbi jobboldali kulturális miniszternek sem tetszik annyira ez a dátum, mondván decemberben túl hideg van, nemzeti ünnepnek jobb és talán sokkal inkluzívabb lenne május 10-e, Románia függetlenségének I. Károly román király általi 1877-es kikiáltása.

Akárhogy is legyen, minket elsősorban az foglalkoztatott Bukarestben, hogy miként látja a többségi társadalom az 1918. december 1-jével megkezdődő folyamatokkal kisebbséggé vált erdélyi magyarokat?

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek