+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. október 24. szombat, 12:55
Romániai román, erdélyi magyar és világpolitika, valamint kultúra, gazdaság és sok minden más is fog szerepelni az erdélyi/romániai magyarság új portálján, az Új Héten. A portál az ötven évvel ezelőtt indult A Hét hetilap hagyományát folytatja majd.

A romániai magyar nyilvánosságban A Hét hetilap mintájára Új Hét névvel október 23-án új közéleti portál jelent meg. A portál indulása a folyóirat 1970. október 23-i lapszámindítóját idézi fel. Az 50 éves évfordulóról szólva a szerkesztők közölték is a portál célját:

 

„Létrehozzuk az Új Hét weboldalt (honlapot, portált) – amely természetesen nem akar, nem is tudna olyan lenni, mint az elődje volt, de igyekszik megőrizni, átmenteni amit lehet a szelleméből, a szándékaiból, ha már a tekintélyéből és az olvasottságából nem sikerülhet is.”

 

Mi volt az előzménye?

 

Az államszocialista rendszerben A Hét hetilapot úgy lehetett létrehozni, hogy az erdélyi magyar értelmiség kihasználva Nicolae Ceaușescu 1965-ös hatalomra jutása és 1971-es ideológiai szigorítása közötti „liberális” korszakot,

 

megegyezett a pártvezetéssel abban, hogy magyar kulturális intézmények jöhessenek létre, cserébe pedig nem feszegetik a rendszer kereteit.

 

Így gazdagodhatott a romániai magyar nyilvánosság a Kriterion Könyvkiadóval, amely felbecsülhetetlen kulturális jelentőséggel bírt akkor. Szinte minden vidéki házban még ma is megtalálhatók a Kriterion világirodalmi, román és magyar irodalmi klasszikusai, történeti munkái vagy éppen útirajzai vagy épp halászati/vadászati szakkönyvei. De ugyanekkor hozták létre a bukaresti Román Televízió magyar szerkesztőségét, és annak magyar adását, valamint a fent említett A Hét folyóiratot is.

 

BALRA: ILYEN VOLT AZ 1970. OKTÓBER 23-I ELSŐ SZÁM CÍMLAPJA.
JOBBRA: ILYEN A 2020. OKTÓBER 23-ÁN ELINDULT ÚJ HÉT PORTÁL KEZDŐLAPJA.

 

Mit akar a portál?

 

A portál jelenlegi „mindenese” nem más, mint Ágoston Hugó, aki az 1989 előtti A Hétnek alapító munkatársa is volt. A portál dizájnja jelenleg elég letisztult, hagy még némi kívánnivalót maga után, viszont ezt ellensúlyozza tartalmi gazdasága. Nemcsak közérthető és fogyasztható romániai belpolitikai elemzések, hanem világpolitikai történések, kulturális tematikájú esszék is megtalálhatók az új portálon.

 

Vagyis az Új Hét híven követi A Hét szerepét, amely hasonlóan széles tematikájú hetilap volt. Ágoston Hugó tudatosan készült az Új Hét indulásra, mivel egy terjedelmes, TGM-től Markó Bélán át tartó értelmiségi körkérdésben vannak összeszedve a régi, A Héttel kapcsolatos emlékek, valamint az Új Héttel kapcsolatos gondolatok, elvárások is. Azt ígérik, október 26-tól naponta frissül majd az oldal. Az Új Héttel tehát tovább gazdagodott „közép-európai kisállami nyomorúságunk” nyilvánossága, jó olvasást hozzá!

 

NYITÓKÉP: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

Ők is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony ingyenesen hozzá lehessen férni

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A gyógyszergyártó szerint azonban nem verseny, hogy kinek milyen hatékonyságú vakcinája van az előzetes tesztek alapján, mert a világnak úgyis sokféle vakcinára lesz szüksége.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás