Miért tüntetnek a románok az országuk centenáriumán?

2018.12.02. 20:33

Bár Magyarországon lassan hagyomány, Romániában nem divat a nemzeti ünnepen tüntetni. Maroknyian most mégis így tettek Kolozsváron december elsején. Mit akarnak a bilincses logóval, és mit szólnak ehhez az ünneplők? Milyen lesz a 101-edik éve Romániának? Ezt mind megkérdeztük Kolozsváron!

Egyre többeknek van elege Romániában a politikát átszövő korrupcióból, így Bukarest mellett Kolozsváron is tüntetést hirdettek meg december elsejére. A román csendőrség szerint nem is román, aki arra vetemedik, hogy tüntessen az ország századik születésnapján. A kolozsvári tüntetésen a Romania 100 logót bilincsben ábrázoló transzparensek és egy EU-s zászló is feltűntek a főtér sarkán, a központi ünnepségtől mintegy ötven méterre. 

Románok-e akkor ők egyáltalán, mi a véleményük a csendőrség beszólásáról, és mit jelent pontosan a bilincses transzparens? Ezt is megkérdeztük.

És mit szólnak a tüntetéshez azok, akik a főtéren eközben román hazafias dalokra buliznak a mínusz 10 fokban?

Volt, aki szerint pont ez az ideális nap a tüntetésre, de olyan is, aki azt mondta: az anyáddal se veszekszel anyák napján.

Egy máramarosi népi kalapban feszítő úriember magyarul rongyosoknak nevezte a tüntetőket, majd látványosan beleharapott a kürtőskalácsába:

magyar kürtőskalácsot eszünk, de románok vagyunk!

Az ünnepi tűzijáték közönségét pedig arról kérdeztük: vajon milyen lesz Románia következő, 101-edik éve. Az egyik legoptimistább vélemény egy olasz cserediáktól jött, de találkoztunk helyi magyarokkal is.

Nézd végig a teljes videót itt, ha pedig néznél pár fotót a kolozsvári centenáriumi ünnepségről, kattints ide!

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek