Száz éve nincs Monarchia, van cserébe Románia: melyiket választják a temesváriak?

2018.12.01. 17:24

Egyik meghatározó többnemzetiségű nagyvárosa volt az Osztrák-Magyar Monarchiának Temesvár. A városkép a szecessziós épületeivel – még azok gyakran siralmas állapota ellenére is – őrzi ezt a hangulatot ma is, de persze az etnikai arányok 2011-re jócskán megváltoztak. De hol élnének szívesebben a Temesváriak? A monarchiában, vagy a december elsején centenáriumát ünneplő Romániában? Videó!

Temesvár az Osztrák-Magyar Monarchia meghatározó többnemzetiségű és többvallású városa volt.

Éltek itt németek, magyarok, románok, szerbek, szlovákok, zsidók, katolikusok, evangélikusok, ortodoxok, görögkatolikusok, muszlimok.

És élnek egyébként ma is, még ha egészen mások már az arányok: míg még 1930-ban is a németek voltak többségben az akkor százezres lakosú városban, 2011-re a 300 ezresre duzzadt bánsági nagyváros lakosságának 81 százaléka román volt, 10 százalék magyar, német és szerb pedig 1,3, illetve 1,5 százalék.

A történelmi belvárost Savoyai Jenő herceg építtette, ő alapította a Romániában azóta is meghatározó piaci részedeséssel rendelkező sörgyárat, lett lóvasút, majd villamos, itt vezették be először az elektromos közvilágítást. Nem beszélve arról, hogy Temesváron született az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legtipikusabb élettörténetével rendelkező Francesco Illy is, aki egy bánáti magyar és egy német gyerekeként bécsi tudással az Adria-partjáról még a svájciakkal is megszerettetett egy török italt: a kávét. Amit aztán el is nevezett magáról.

Az Azonnali ezért a Monarchia végének 100. évfordulóján, egyben Románia fennállásának 100. évfordulóján azt kérdezte a temesváriaktól: melyik államalakulatban élnének szívesebben?

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek