A Temesvári sör Románia legnépszerűbb söre

2018.05.15. 17:33

Nem véletlen: a Bánság fővárosában van a mai Románia területén legrégebb óta működő sörfőzde.

A Temesvári sör Románia legnépszerűbb söre

A temesvári gyárvárosban készített Timişoreana a legkeresettebb sörmárka Romániában, tavaly 200 millió euró értékben adtak el belőle, a márka piaci részesedése pedig elérte a 15 százalékot, szemlézi a román Ziarul Financiar cikkét magyarul a Transindex.

Az adat magától a gyártótól jön: a Timişoreana márka tulajdonosa, az Ursus Breweries most először adott tájékoztatást az értékesítéseiről. A Romániában négy sörfőzdét üzemeltető cég amúgy tavaly óta a japán Asahi sörkonszernhez tartozik: a SAB Millertől Romániában az Ursust, Magyarországon a Drehert vették meg. Az Asahi nevű sör tehát nem véletlenül jelent meg a hazai piacon.

A Ziarul Financiar számításai szerint a Timişoreana a 200 millió eurós forgalommal a legkeresettebb romániai márka. Ha valaki Romániában sört akar venni, nagy valószínűséggel beleütközik termékeikbe: ők gyártják a román Ursus, a Ciucaş, a Stejar, az Azuga söröket, ezen túl övék a Redd's cider, az olasz Peroni Nastro Azzurro, a holland Grolsch, a cseh Pilsner Urquell, a török Efes és a belga St. Stefanus romániai forgalmazási joga.

A Timişoreana gyára egyébként pár percnyi villamosozással elérhető Temesvár belvárosából: az egyik történelmi városrészben, a mára pár szépen felújított épületet leszámítva nagyon lerobbant állapotú Gyárvárosban található.

Az üzemnek saját étterme-kocsmája van, ahol a szűretlen temesvári sör mellé végigkóstolhatja a román, illetve a bánsági konyha legjellemzőbb ízeit is. Természetesen adnak miccset is.

Az Ursuson kívül két nagy cég rúg még labdába a szomszédban: a Heineken Romania (Ciuc, Ciuc Radler, Golden Brau, Neumarkt, Bucegi, Harghita, Hațegana és Silva brandekkel), valamint a Bergenbier (Staropramen, Stella Artois, Beck's, Corona, Leffe és Noroc brandek alkotják a portfóliót).

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek