Sok sikert, boldog karácsonyt, üzenik a képviselők Erdély elcsatolásának román ünnepére

2017.11.30. 08:30

December elseje nagy nap a román nemzetállam életében: 1918-ban ezen a napon mondták ki az erdélyi románok, hogy Magyarország helyett Romániához szeretnének tartozni. Keleti szomszédunk ezt ma nemzeti ünnepként éli meg. Az Azonnali arra volt kíváncsi a magyar parlament képviselőitől, mit üzennek a románoknak a jeles nap alkalmából.

„Nem értem a kérdését” – reagált a Fidesz-frakció szóvivője, Halász János arra a kérdésünkre, hogy mit üzen a románoknak december elseje alkalmából. Miután az Azonnali felvilágosította, hogy a román nemzeti ünnepről van szó, Halász közölte:

a kormánypárti frakció a román jeles nappal nem, csak a magyar nemzeti ünnepekkel foglalkozik.

A kereszténydemokrata Hollik István arckifejezése alapján nem számított a kérdésre, rövid csendet követően sok sikert kívánt a román nemzeti egységesülési folyamat kiteljesedését ünneplő románoknak. Isten éltesse őket sokáig, üzente a fideszes Pócs János az Azonnali kameráin keresztül a románoknak, hozzátéve: keleti szomszédaink is készüljenek az év legszebb időszakára, az adventre. Ennek jegyében áldott karácsonyt is kívánt nekik.

A Fidesztől Révész Máriusz volt egyedül képben: Kelemen Hunor RMDSZ-elnök gondolatmenetére rímelve közölte: el kell fogadnia a románoknak, hogy ami nekik ünnep, az a magyaroknak nem feltétlenül az.

A szocialistáktól az őszi üléskezdetkor az LMP-be átigazolt Demeter Márta a romániai magyarok kisebbségi jogainak tiszteletben tartását követelte kölcsönösségi alapon. Ugyanígy tett Szél Bernadett, a párt miniszterelnök-jelöltje is, hozzátéve: a cél az, hogy a két szomszédos ország békében tudjon egymás mellett élni. Az MSZP-s Hiller István is erre a vonatra szállt fel: békét, normalitást, jószomszédi viszonyt szeretne.

A legharciasabb Szávay István, a Jobbik politikusa volt. Üzenete egyértelmű: tartsák be a románok, amit 1918-ban az erdélyi magyaroknak megígértek a gyulafehérvári nyilatkozatban, és biztosítsanak teljes szabadságot az ott élő kisebbségeknek. Szávay emlékeztet: Románia gőzerővel készül az 1918-as év századik évfordulójára, és

attól tart, hogy egész Európát elárasztja majd a román propaganda arról, hogy mennyire jó dolga van az ott élő nemzetiségeknek.

Párttársa, Szilágyi György szerint viszont nem aktuális most Magyarországról Romániába üzengetni, december 1-jén inkább az adventre és a karácsonyra kellene készülni.

A videó román nyelvű feliratát Főcze János készítette. December elsején az Azonnali történelmi videórovata, a Fej vagy írás nagyon alapos anyaggal jelentkezik december elsejéről.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek