Mégis összefoghatnak a magyar pártok Szlovákiában

Szerző: Illés Gergő
2019.10.12. 19:52

Hosszas idegenkedés után észbe kapott Bugár Béla és Menyhárt József pártja: összefogás nélkül könnyen parlamenti képviselet nélkül maradhatna a szlovákiai magyarság.

Mégis összefoghatnak a magyar pártok Szlovákiában

Október végéig szeretne konkrét eredményt elérni a szlovákiai Magyar Közösség Pártja (MKP) a Híd-Mosttal annak érdekében, hogy a jövő év elején esedékes szlovák parlamenti választásokon egy egységes magyar lista jöhessen létre – írja a pozsonyi Új Szó.

Nem közös lista, hanem választási párt lehet

A Menyhárt József által vezetett etnikai párt MKP-nak és a Bugár Béla-féle vegyes Hídnak kell szerepelnie a magyar pártok összefogásában Menyhárték pártjának szombati döntése szerint. Ahogy Menyhárt fogalmazott, „nagyon komoly lépést tettünk, megmutattuk a hajlandóságot”, szerinte egy héten belül meg kell találni annak a módját, hogyan tudnak majd választási pártot létrehozni.

Az MKP Országos Tanácsának elnöke ennél jobban is belement a részletekbe, szerinte mivel Szlovákiában ma jelenleg 8,5 százaléknyi magyar él, ha osztjuk a szavazóbázist, akkor

„fennáll a veszélye, hogy 2020 februárja után nem lesz magyar képviselet a pozsonyi törvényhozásban”

– fogalmazott Őry Péter.

„Az MKP OT már júniusban konkrét megoldási javaslattal élt. Bár a nyári tárgyalássorozatok nem hozták a várt eredményt, 140 nappal a választások és 50 nappal a jelöltlisták leadása előtt olyan lépéseket kezdeményeztünk, melyek az »egy magyar lista« megteremtését célozzák meg” – áll a párt a döntés után kiadott közleményében.

A két párt nyáron már valóban próbálkozott egy szélesebb magyar összefogás megteremtésével, de a tárgyalások akkor csúfos kudarcba fulladtak, és a két fél a külön indulásban látta a megoldást. A Parameter.sk tudósítása szerint ugyanakkor Bugár Béla, a Híd elnöke pár napja felvetette, hogyha koalícióban nem is, de egy választási pártot alkotva hajlandóak lennének a Híddal együtt nekivágni a választásoknak. Egy koalíció esetében ugyanis 5 helyett 7 százalékot kell összegyűjteni a pozsonyi parlamentbe való bekerüléshez, közös pártot alkotva ugyanakkor ez a korlát nem áll fenn. „Ebben az esetben a két párt képviselőjelöltjei egy harmadik párt listáján indulnának, és egy ilyen felállásban elég lenne 5 százaléknyi szavazatot begyűjteni” – fogalmazott Bugár a megoldásról, amelyre úgy tűnik, most az MKP is áldását adta.

Nagy a nyomás a pártokon, hogy fogjanak össze

A Híd az MKP mai döntését közleményében üdvözölte, de úgy fogalmazott,

„az MKP mai döntése után rendkívül intenzív párbeszéd vár ránk, főleg a tartalomról, vagyis arról, hogy mit akarunk elérni a következő választási időszakban”.

Egyébként mind Menyhártékra, mind Bugárékra komoly nyomás nehezedik, hogy fogjanak össze, és egy egységes magyar listával vágjanak neki a 2020-as választásoknak: a 2016-os választásokon még a Híd 6,5 százalékot szerzett, ezzel kiejtette a 4 százalékot kapó MKP-t.

Ezután a Híd Robert Fico Smer-pártjával lépett koalícióra, ám ez sokat ártott népszerűségének, Bugárék az idei EP-választáson csupán 2,6 százalékot kaptak, az MKP pedig éppen kiesett 4,96 százalékkal.

Vagyis, ha már májusban is összefognak a magyar pártok, jó eséllyel lenne szlovákiai magyar képviselet az EP-ben.

Mostanra a közvélemény-kutatások egyenként mindkét pártot az 5 százalékos bejutási küszöb alá mérik, ezért is racionális döntés a Menyhárt-Bugár összefogás a jövő évi választásokra.

Király Zsolt, a Körkép.sk publicistája azonban úgy látta, az MKP döntése „végleg eltörli a vegyespárt és a magyar párt közti morális különbséget”, és az összefogás hangoztatása valójában csak átverés. Az újságíró hiányolta, hogy az összefogásból kimaradnak a további felvidéki magyar politikai szereplők, így az Összefogás párt, az Új Egység mozgalom és a Magyar Fórum is, és a születendő MKP-Híd szövetség mögött Világi Oszkár felvidéki üzletembert látja.

BORÍTÓKÉP: Bugár Béla (balra) és Menyhárt József (jobbra)

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek