Bugár Béla: Az, ami Magyarországon van, nekünk nem lehet a jövőnk

2020.02.12. 07:00

Ha a Híd nem lép be a szlovák kormányba, se Robert Fico, se a belügyminiszter, se a rendőrfőkapitány nem bukott volna meg a Kuciak-gyilkosság után, mondta az Azonnalinak a szlovák-magyar párt elnöke. Bugár Béla beszélt nekünk Budapest felvidéki terveiről, az Orbán Viktorral való ellentétének okairól, és arról is, hogy miért mulatós szól a rendezvényeiken.

Bugár Béla: Az, ami Magyarországon van, nekünk nem lehet a jövőnk

Ön ugye azzal kampányolt a szlovák sajtóban, hogy meg kell védeni Szlovákiát az orbanizációtól, ezért kell a Hídra szavazni. Mit ért pontosan ezalatt?

Én nem azt mondtam, hogy orbanizáció, ezt csak egy újság hozta így le. Mi azt mondjuk, hogy az, ami Magyarországon van, nekünk nem lehet a jövőnk. Bedarálták a média többségét, belenyúltak az Alkotmánybíróságba, és még sok más, hogy

egy olyan rendszer alakuljon ki, hogy a Fidesz nélkül jóformán – elnézést kérek, de – még köhinteni se lehessen. Szlovákiában ilyen nincs.

Mi azzal küzdünk, hogy a közjogi méltóságnak is arra, hogy ha hazugságot állítanak róla, joga legyen kérni a választ. Eddig lehetőség erre nem volt, erről nemrég hoztunk törvényt.

Mely pártokból nézné ki, hogy orbáni fordulatra készülnek Szlovákiában?

Nézzék, itt nem arról van szó, hogy bárki is orbáni fordulatra készülne. Ha megnézik, a jelenlegi kormánykoalíciót is elég sokat kellett fékeznünk: a média megregulázására készültek, de a Híd azt mondta erre, hogy nem, maximum arra vagyunk hajlandóak, hogy ha hazugságot írnak rólam, arra legyen jogom válaszolni.

A szlovák pártokban – legyen az a SNS, a Smer, a Kotleba vezette LSNS-ről nem is beszélve – is vannak olyanok, akik úgy gondolják, hogy kicsit másképpen kell a demokráciával játszani. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy ott az MKP is, vagy most az MKÖ... Mit gondolnak, miért nem jutottunk velük egyezségre?

Ön szerint miért nem jött létre a közös Híd-MKP választási párt?

Hogy mi történt az azt követő két napban, hogy egy csütörtöki napon megegyeztünk? Az, hogy én előre megmondtam az MKP elnökének, Menyhárt Józsefnek, hogy „ha nem hívjátok össze péntekre, de legalább szombat reggelre az országos elnökségeteket, darabokra fognak szedni bennünket”. „Nem, nem, nem, mi dolgozni fogunk” – mondta erre. Ez lett az eredménye. Átszóltak.

Budapestről?

Budapestről. Én nem hiszem, hogy Kubatov Gábor, a Fidesz kampánynemtudommije küldött volna – mert megjelent valamelyik szlovák napilapban ilyesmi – erről e-mailt nekik, mert normális ember ilyet nem írna le. Az viszont igaz, hogy

Orbán Viktor maga mondta, hogy a magyar kormánynak a körme alatt van egy Híd formájú tüske, amit el kell onnan távolítani. Mit gondolnak, mi folyik most? Hát ez.

Orbán tavaly szeptemberben arról beszélt a Fidesz-kongresszuson, hogy Szlovákiában ő Pellegrininek, azaz a Smer miniszterelnökének szurkol, aki a Híd koalíciós partnere.

Szerintem ő itt arra gondolt, hogy az MKÖ majd a Smerrel kormányozzon, beállva a sorba. Amikor az MKÖ korábban kijelentette, hogy nem kormányozna a Smerrel, akkor azért odaszóltak nekik Budapestről, hogy nem ildomos ilyet mondani – nem is nagyon hangoztatják már ezt azóta.

Mózes Szabolccsal, a Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) elnökével pont az interjúnk előtt pár órával készítettünk interjút (a héten ezt is lehozzuk), ő azt mondta, hogy ő biztosan nem fog koalíciót kötni a Smerrel.

Na, pont ez az. Hallják, amit mondok? Hallják, amit Mózes maga mondott? Ő biztos nem fog. Simon Zsolt sem fog. Na, de az MKP részéről kik vannak az MKÖ listáján olyan helyzetben, hogy – már persze ha bekerülnek – többen karikázzák be őket, mint az első és második helyezettet? Az MKP-sok ismert emberek, voltak már parlamenti képviselők. Az MKP részéről nem hall ilyet.

A Híd viszont egyértelműen kijelenti, hogy nincs az az Isten, hogy újra összeálljon a Smerrel?

Nincs az az Isten. Ezért mondom, hogy skizofrén maga az a helyzet is, hogy soha ennyit nem értünk még el akár kisebbségi téren, akár régiófejlesztés terén, mint ebben a kormányban, mégis azt eredményezte a kormánykoalíció, hogy jó 2 százalékot veszítettünk a támogatottságunkból. Azok után, ami kiderült a Kuciak-gyilkosságot követően, elmondtuk, hogy sem a Smerrel, sem a ĽSNS-szel, sem az OĽANO-val nem fogunk kormányra lépni.

De az OĽANO nélkül matematikailag nem jön ki a liberális-jobboldali kormánytöbbség.

A választó dönt. Mi ezért mondjuk ki ezt ilyen nyíltan már most.

Mi lenne önnek az ideális koalíció, kivel állnának össze szívesen?

Szívesen? Válogatni itt senki se tud.

Van ugye a Progresszív Szlovákia, van a Kiska-párt, ott az SNS, a KDH, meg sajnos Igor Matovič OĽANO-ja is. Ám rajta kívül a másik négy egyszer sem mondott olyat, hogy a Híddal ne akarnának kormányozni. Ezekkel a pártokkal el is lehet képzelni egy kormánykoalíciót, csak keménynek kell lenni velük a tárgyalások során, ők ugyanis nem érzik, hogy a Szlovákiában élő magyaroknak, ruszinoknak, romáknak mire van szükségük.

De miért szavazzon valaki a Hídra? Az MKÖ ezeken a pártokon túl együttműködne az OĽANO-val is.

Gondolják, ez kölcsönös? Kérdezze meg erről a KDH elnökét, Alojz Hlinát, aki elmondta, neki problémája van az MKÖ-vel, tekintve, hogy nem érez bennük lojalitást Szlovákiával szemben. Ez persze hülyeség, szerintem butaság is, de a KDH elnöke – amely párt bent lesz a parlamentben – kimondta.

Visszatérve Orbánra: mi az oka az önök közötti rossz viszonynak?

Amikor a Híd tíz évvel ezelőtt megalakult, volt egy határontúlimagyar-összeröffenés, ahol elmondták: ők csak az etnikailag tiszta párttal fognak tárgyalni, de megkeresik azt a formát, hogy velünk is együtt tudjanak működni. Ezt azóta is keresik.

De van valamiféle személyes ellentét Orbán és ön között?

Számtalan alkalommal voltunk együtt az Európai Néppárt különféle gyűlésein, volt, hogy egymás mellett ültünk egy ilyenen, és beszélgettünk. Egyszerűen ez van.

A Fidesznek korábban az erdélyi RMDSZ-szel is rossz volt a viszonya, de mikor látták, hogy nem tudják letolni a pályáról, kötöttek velük egy modus vivendit. El tudja képzelni, hogy ha a Híd bekerül most a szlovák parlamentbe, a Fidesz akceptálni fogja a köröm alatti tüskét?

Én ezzel nem foglalkozom. Az én választóim itt vannak, a labda ebből a szempontból Magyarországon, a Fidesznél pattog. Én inkább azzal foglalkozom, hogy a Híd bejusson a parlamentbe, és bent is lesz.

Mi lenne jobb: ha egyik magyar párt se jutna be, vagy ha csak az MKÖ?

Az MKÖ nem fog bejutni, nézzék csak meg a közvélemény-kutatásokat: 1-1,5 százalékpontnyi különbség van köztük és a Híd között. Mi olyan 4,5-4,9 százalék között állunk, ők 3,2 körül.

Nem érte volna meg 2018-ban kilépni a Hídnak a kormányból? Azzal, hogy maradtak, rengeteg szlovák liberális szavazót elveszítettek.

Mi sosem aszerint politizálunk, hogy mit mond az egyik vagy a másik választópolgár. Hanem aszerint, hogy teljesítsük, amit megígértünk, amire mandátumot kaptunk. Elmondtam: azzal, hogy bentmaradtunk a kormányban, beindult a tisztogatás az igazságszolgáltatásban. Az a tisztogatás, aminek eredményeképpen különféle maffiózók és gazdaságilag erős emberek már nem tudják elérni, hogy ne legyenek büntetve. Néhányak közülük már ülnek, és néhányan még ülni fognak. Őket oda berakni nem a politikusok dolga: a miénk az, hogy olyan környezetet teremtsünk, ami ezt lehetővé teszi. A Híd pontosan ezt tette 2017 után – ahelyett, hogy megfutamodtunk volna.

De mi nem 2017-re, hanem 2018-ra, a Kuciak-gyilkosság utáni pár hétre gondoltunk.

Nem kezdek háromszor semmit, uraim. Ha csak egy picikét figyelték Magyarországról, hogy mi történt Szlovákiában, annyit tudniuk kell, hogy

mi voltunk azok, akik miatt távoznia kellett Robert Kaliňáknak a belügyminiszteri, Robert Ficonak pedig a miniszterelnöki székből – utóbbi ezt a mai napig a fejemhez vagdalja.

Utána el kellett mennie a rendőrfőparancsnoknak is, és most van egy új, aki szépen tisztogat is. Ha mi kiléptünk volna 2018-ban a kormányból, bekövetkezett volna, hogy ezek az emberek mind a helyükön maradnak. Fico számtalanszor elmondta: higgyétek el, alábbhagy a tiltakozás, mi ott maradunk, és csináljuk tovább. Ha mi akkor kiléptünk volna, a ĽSNS képviselői megtámogatták volna Ficoékat.

Mégis: emiatt inog most a Híd a parlamenti küszöb környékén.

És?

Most melyik a fontosabb: hogy azt nézzem, hogy a Híd biztos 6-7 százalékon legyen, vagy hogy hozzájáruljunk a tiszta igazságszolgáltatáshoz és a választási ígéreteinkhez? Nekem az utóbbi.

Vagyis vállalja, hogy kibuknak a parlamentből.

Ezt a választónak kell eldöntenie. Én ahogy látom, mindenkinek egy szavazata van. A kampányidőszakban 3,2 százalékról kezdtünk el feljönni. Az elkövetkező hetek arról szólnak, hogy bejussunk.

A kampányeseményén mulatós slágereket adtak elő. Ez a saját személyes ízlését tükrözi?

Nem, ebbe soha nem szóltam bele. Nekünk van egy kampányfőnökünk, ő döntötte el, mi lesz. X pénz van a kampányra, abból kell gazdálkodnia – ez az ő felelőssége.

Ön tavaly a pozsonyi Pride előtt kitett egy melegeket köszöntő szöveget a Facebookra...

Éééén?!

ez aztán gyorsan el is tűnt onnan.

Persze, mivel nem én tettem ki.

Nem kéne a Hídnak kisebbségvédő pártként beleállni minden kisebbség védelmébe?

Nanana, álljon meg a menet. Ne haragudjanak, de ha azt kérdeznék, nem kellene-e védeni az egyneműek házasságát, arra ezt tudom mutatni (felemeli a középső mutatóujját). Nem! Egy gyereknek kell egy apa- és egy anyapélda – ez az egyik dolog. A másik meg, hogy ha segíteni kell ezeknek az embereknek, akkor segítsünk például abban – és erre nem volt hajlandó a két koalíciós partner –, hogy egymás után örökölhessenek, és hogy ha egészségügyi problémája van, akkor azt megnézethesse. De ennyi, ez a maximum.

Mert ha elfogadjuk az úgynevezett regisztrált partneri viszonyt, az tudják, mit jelent az Európai Unióban? Házasságot, ugyanolyan jogokat, örökbefogadhatnak. Hát ne haragudjanak...

Ez tehát értékbeli döntés a Híd részéről?

Az. Én ebbe soha bele nem megyek!

FOTÓK: Bukovics Martin / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek