Úgy írnák át a spanyol Btk-t, hogy hamarabb szabadulhassanak a katalán függetlenségpártiak

Szerző: Illés Gergő
2020.01.23. 10:13

További gesztusokat tenne a spanyol kormány a katalánok felé. Nem véletlenül, hiszen tőlük függ a parlamenti többség.

Úgy írnák át a spanyol Btk-t, hogy hamarabb szabadulhassanak a katalán függetlenségpártiak

Újabb gesztusokat készül tenni a katalán függetlenségpárti politikusok felé Spanyolország új, baloldali kormánya – Pedro Sánchez kabinetje ugyanis nyitott a spanyol büntető törvénykönyv (Btk.) reformjára, úgy, hogy abban a lázadás és zendülés miatt kiszabható büntetéseket lényegesen lerövidítsék, számol be az Euractiv.

A jogi megoldás nem ment, politikai út kell

Mindez spanyol politológusok szerint többek között a katalán függetlenségpárti politikusoknak kedvezhet, közülük ugyanis sokakat lecsuktak a spanyol alkotmányba ütköző, emiatt betiltott 2017-es katalán függetlenségi népszavazást követően. A leghíresebb közülük a volt alelnök Oriol Junqueras – egyben a függetlenségpárti Katalán Republikánus Baloldal (ERC) elnöke –, akit hűtlen kezelés és zendülés miatt tavaly októberben ítéltek tizenhárom év letöltendő börtönbüntetésre. Mindezt úgy, hogy

Junqueras már a tavaly májusi EP-választás óta megválasztott EP-képviselő volt,

csak a hatóságok a politikust nem engedték ki az előzetes letartóztatásból, hogy aztán esküt tegyen az alkotmányra, majd Brüsszelben felvehesse mandátumát és így élvezze a mentelmi jogot.

Ez nagy port kavart tavaly, hiszen még az Európai Bíróság is kimondta egy tavaly decemberi ítéletében, hogy a mentelmi jog a megválasztott EP-képviselőkre az eredmények véglegesítésétől kezdve automatikusan vonatkozik, és nincs ahhoz kötve, hogy felvették-e már a mandátumukat. Az ítélet ellenére a spanyol legfelsőbb bíróság januárban másképp határozott, és úgy döntött, hogy nem engedik el Junquerast, hogy felvehesse mandátumát – azzal érveltek, hogy ezt a letöltendő börtönbüntetése miatt nem teheti meg.

Jogi úton tehát Junqueras ügyét nem sikerült rendezni, ezért most úgy tűnik, politikai megoldás születhet az ügyben: a balközép szocialistákból és a szélsőbalos Podemosból álló spanyol kormánykoalíció ugyanis kisebbségben kormányoz, vagyis a parlamenti szavazásoknál folyamatosan a többi – sokszor regionalista és függetlenségpárti – kispárt jóindulatára és szavazatára kell támaszkodniuk. Ez a kormányalakításról szóló szavazásnál rajzolódott ki a legtisztábban, mikor csupán egy szavazattal ment át a kormány az alsóházban,

nem kis részben azért, mert a katalán ERC számos engedményért cserébe tartózkodott azon, és nem szavazott a kormány ellen.

Visszamenőlegesen is csökkenne a büntetés

Az ERC egyik feltétele az volt, hogy a kormányalakítást követően a kormánykoalíció indítson párbeszédet velük a régió jövőjéről. Ennek elég erős kezdete lenne a javasolt Btk-reform, mely a zendülés és a lázadás miatt kiszabható büntetési tételeket csökkentené: ezt nem igazán lehet másképp értelmezni, mint a katalánok felé tett politikai gesztust.

Elemzők szerint amennyiben a reform átmegy a parlamenten, a tavaly októberben a 2017-es függetlenségi népszavazás, és ezt követően a függetlenség kikiáltása miatt elítélt katalán vezetők büntetése jelentősen lecsökkenhet, és akár két éven belül szabadulhatnak a börtönből. Ugyanis bár általános jogi alapelv a visszaható hatályú jogalkotás tilalma, ez alól kivételt képez az, ha a terheltek javára változnak utóbb a jogszabályok. Így tehát

ha minden igaz, a börtönben ülő Junqueras is örülhet majd, ha enyhítenek a zendülés miatt kiszabható büntetéseken.

Carmen Calvo alelnök egyébként az ügyben azt mondta, a legfelsőbb bíróság tavaly októberi ítéleteit, valamint az ezt követő európai eseményeket látva felismerték, hogy valamit tenni kell és frissíteni kell a Btk-t. Ekkor összesen kilenc katalán függetlenségpártit börtönöztek be, Junquerast pedig tizenhárom éves büntetésen felül további tizenhárom évre még közügyekkel való eltiltással is sújtották.

BORÍTÓKÉP: Carles Puigdemont katalán exelnök és egészségügyi minisztere, Toni Comín Junqueras kiszabadítását követelő táblát tartanak fel az EP januári plenáris ülésén / Európai Parlament (2020)

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek