Elvehetik az EP-be végül most beülő katalán képviselők mentelmi jogát is

Szerző: Illés Gergő
2020.01.17. 12:40

Két katalán függetlenségpárti is beült nemrég az EP-be, de nem dőlhetnek hátra: a spanyolok kérésére máris eljárás indult, hogy fosszák meg őket mentelmi joguktól.

Elvehetik az EP-be végül most beülő katalán képviselők mentelmi jogát is

Az Európai Parlament pénteken hivatalosan is

elindította a Carles Puigdemont katalán exelnök és volt egészségügyi minisztere, Toni Comín mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó eljárást,

miután korábban a spanyol legfelsőbb bíróság erre vonatkozó kérelmet adott be az EP-nek – tudósít az Euractiv.

Érvényes mentelmi jog: vagy mégsem?

Mint arról az Azonnali már tavaly decemberben beszámolt, hosszas jogi huzavona után Puigdemontnak és Comínnak az Európai Bíróság egy akkori ítéletét követően engedélyezték, hogy felvegyék az európai parlamenti mandátumukat, és ezzel mentelmi jogot nyerjenek. A két függetlenségpárti katalán harmadik társa, a zendülés és hűtlen kezelés miatt tizenhárom éves börtönbüntetését töltő volt alelnök Oriol Junquerast viszont nem engedték ki a börtönből, hogy felvegye mandátumát.

Junqueras, Puigdemont és Comín a tavaly májusi EP-választáson úgy nyertek mandátumot a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) valamint az Együtt Katalóniáért (JxCat) függetlenségpárti szervezetek színeiben, hogy a 2017-es katalán függetlenségi népszavazás megszervezése, valamint azt követően a függetlenség kikiáltása miatt hazájukban már eljárás folyt ellenük zendülés vádjával.

És míg Puigdemont és Comín elhagyták Spanyolországot, Junqueras maradt: ő májusban, megválasztása pillanatában még előzetes letartóztatásban ült,

a hatóságok viszont nem engedték ki onnan, hogy – a spanyol szabályok szerint – esküt tegyen az alkotmányra, majd elutazzon felvenni a mandátumát.

Puigdemont és Comín sem jöhettek haza a kötelező eskütételre, hiszen rájuk letartóztatás várt volna, ezért a katalánok az Európai Bírósághoz fordultak, hogy az eskütétel hiányában is felvehessék az EP-mandátumukat.

Az Európai Bíróság végül tavaly decemberben mondta ki, hogy a képviselők mentelmi joga az EP-választás eredményeinek véglegesítését követően érvényes, valamint szükségtelennek ítélte meg a spanyol alkotmányra való eskütételt. Ezt követően az EP feloldotta azt a tilalmat, amely szerint a katalán függetlenségpártiak ne léphettek volna be az épületbe – Puigdemont és Comín így besétáltak és átvették képviselői belépőkártyáikat, és az ezen a héten tartott januári strasbourgi plenáris ülésen már ott is ültek.

A plenárison dőlhet el Puigdemonték sorsa

A spanyol legfelsőbb bíróság azonban bekeményített. Junquerast még annak ellenére sem engedték el, hogy az Európai Bíróság kimondta: őt fogvatartani csak akkor lehet, ha felfüggesztik az EP-beli mentelmi jogát – ez pedig egyelőre nem történt meg.

A spanyol legfelsőbb bíróság még kedden kezdeményezte az Európai Parlamentnél a két, azóta már a mandátumát felvett EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

Az előzetesben ülő Junqueras – gyakorlatilag nem érvényesülő, de az Európai Bíróság ítéletete szerint jogilag létező – mentelmi jogáról nincs szó az indítványban.

Ezt követően az EP jogi szakbizottsága (JURI) fogja zárt ajtók mögött megvizsgálni az ügyet, majd egy nem kötelező érvényű ajánlást hoz a mentelmi jog felfüggesztése, vagy épp annak megtartása mellett érvelve. Ezt követően az EP-képviselők egyszerű többséggel döntenek az ajánlásról, ugyanakkor nem valószínű, hogy a plenárison szembemennének a szakbizottság akaratával: az előző Parlament öt éve alatt ötven ilyen ajánlás született, a plenárison azonban ezek közül csupán négyet utasítottak el.

A jobboldal Spanyolország elárulásától fél

Persze könnyen lehet, hogy az ügyből politikai kérdést csinálnak az Európai Parlamentben, az egyelőre pedig még ott ülő két katalán függetlenségpárti minden bizonnyal ezen lesz: a strasbourgi épületbe érkező Puigdemont ki is jelentette, „a katalán válság európai szintű ügy, nem pedig belügy”.

„Ha az Európai Unió valóban a jogon és a szabadságon alapuló unió lenne, akkor most Junqueras itt ülne közöttünk”

– hívta fel a figyelmet a börtönben ülő volt alelnökére Puigdemont, szerinte ugyanis Spanyolország „nem tartja tiszteletben az európai jogállamiságot”, hiszen az Európai Bíróság döntésének sem tett eleget a spanyol legfelsőbb bíróság.

A jobbközép Néppárt egészen máshogy érvel: a spanyol EP-delegációvezetőjük, Dolors Montserrat kijelentette, azon fognak dolgozni, hogy akik elmenekültek az igazságszolgáltatás elől, elveszítsék mentelmi jogukat. Montserrat állítása szerint már minden pártcsaláddal kapcsolatban van, hogy biztosan megnyerjék az ügyben tartandó plenáris szavazást. A jobbliberális egységpárti Ciudadanos szerint pedig csak a prelűdjét éljük egy sokkal hosszabb folyamatnak, melynek végén Puigdemont és Comín a spanyol igazságszolgálatatás elé kerülnek mentelmi joguk felfüggesztése után.

A spanyol szocialista kormánypárt képviselői már nem voltak ilyen hangosak, nem csoda, hiszen az új szocialista kormány pont a katalán függetlenségpárti ERC (melynek mellesleg a börtönben ülő Junqueras az elnöke) tartózkodó szavazatainak köszönhetően ment át a madridi alsóházon. A jobboldal emiatt attól fél, hogy

Pedro Sánchez szocialistái „elárulják” Spanyolországot azzal, hogy a függetlenségpártiakkal kokettálnak.

BORÍTÓKÉP: Carles Puigdemont (b) és Toni Comín (j) egy, Oriol Junqueras kiszabadítását követelő táblát tartanak a magasba Strasbourgban, 2020. január 13-án / Európai Parlament

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek