Szabadon engedték a 2019-ben bebörtönzött katalán politikusokat

2021.06.23. 17:10

Közel három és fél évig tartották őket fogva, amiért 2017-ben megszervezték a spanyol kormány és legfelsőbb bíróság szerint illegális és alkotmányellenes függetlenségi népszavazást. A szabadon engedett politikusok ígérik: folytatni fogják a harcot.

Szabadon engedték a 2019-ben bebörtönzött katalán politikusokat

Hétfőn a spanyol miniszterelnök, a szocialista munkáspárti (PSOE) Pedró Sánchez megígérte: kedden kegyelemben fogják részesíteni azt a kilenc katalán politikust, akiket még 2019-ben ítéltek el a 2017-es katalán függetlenségi népszavazáson betöltött szerepük miatt.

Sánchez már korábban is úgy fogalmazott, hogy a bosszú helyett a megbékélésnek van itt az ideje, hétfői beszédében pedig hasonló hangot megütve azt ígérte a barcelonai operaházban a jelenlévőknek, hogy helyre fogják állítani a spanyol-katalán együttélést. Szerinte ennek a helyreállításnak az első lépése a 2019-ben elítélt kilenc katalán politikus szabadonengedése, amivel a spanyol miniszterelnök reményei szerint „helyreállítjuk a párbeszédet és az együttélést azzal a többmillió katalánnal, akik érzelmileg kötődnek azokhoz, akik most börtönben vannak”.

Sánchez ígéretét betartva kormánya kedden be is nyújtotta a kegyelmet a kilenc politikusnak,

szerdán pedig szabadon távozhattak a celláikból,

köztük a korábbi katalán alelnök, Oriol Junqueras is, aki 2019-ben hiába szerzett az EP-választáson mandátumot, azt nem vehette fel, mert már 2017 óta előzetes letartóztatásban volt.

Junqueras: Folytatjuk a munkánkat a Katalán Köztársaságért

A szabadon engedett politikusok többszáz szimpatizáns és újságírók gyűrűjében hagyták el a barcelonai börtönt. A tömegben ott volt a nemrégiben katalán elnöknek választott Pere Aragonès is, aki az elsők között üdvözölte pártjának, a Katalán Republikánus Baloldal (ERC) elnökét, Junquerást.

PERE ARAGONÈS SZEMÉLYESEN FOGADTA A KÖZEL HÁROM ÉS FÉL ÉVIG BEBÖRTÖNZÖTT PÁRTELNÖKÉT, ORIOL JUNQUERAST. FOTÓ: PERE ARAGONÈS / FACEBOOK.

A szabadonengedés után a szeparatista képviselők sajtótájékoztatót is tartottak, ahol először megköszönték az egybegyűlteknek, hogy 2019 óta többször is szolidaritási tüntetést tartottak mellettük. Az első felszólaló Jordi Cuixart, a katalán nyelvet és kultúrát promotáló Ómnium Cultural nevű civil szervezet elnöke volt, aki beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy

a kegyelmekkel nem lehet elhallgattatni a katalán függetlenségpártiakat,

és az, hogy szabadon engedték őket, azt jelenti, hogy az állam már az európai nyomás miatt nem tudta őket börtönben tartani.

A leghíresebb most szabadult politikus az ERC elnöke, Oriol Junqueras volt, aki arról beszélt, hogy most 

kilenc további emberrel bővült azoknak a száma, akik harcolni fognak a katalánok szabadságáért, és az amnesztia eléréséért.

A szeparatista párt elnöke szerint ugyanis háromezer embert fenyeget, hogy elítélik a 2017-es népszavazáson való részvételükért – közéjük tartozik Carles Puigdemont, a korábbi katalán elnök, aki még a népszavazás után menekült Belgiumba a letartóztatása elől.

Hosszú az út a megbékélésig

A most szabadon engedett kilenc politikust még 2019-ben ítélték el, amiért részt vettek a spanyol kormány és legfelsőbb bíróság szerint alkotmányellenes és illegális 2017-es katalán függetlenségi népszavazáson, illetve a népszavazás után a Katalán Köztársaság kikiáltásában.

A szeparatista katalánok már régóta szeretnének változatni a Spanyolországban betöltött helyzetükön – mint azt Carles Puigdemont az Azonnalinak adott nagyinterjújában elárulta, ők nem akartak függetlenek lenni, mindössze több autonómiát, és a beszedett adóknak megfelelően nagyobb központi költségvetést szerettek volna, azonban a spanyol kormány erre nem volt hajlandó, ezért végső megoldásban a függetlenedést látták. Mivel ilyen népszavazást csak a spanyol kormány írhatna ki, ezért a népszavazás eredményét sem a spanyol kormány, sem az Európai Unió nem ismeri el.

2019-ben 13 katalán politikust állítottak bíróság elé, közülük 9-et ítéltek el, akik most szerdán szabadulhattak, miután a kormány kegyelemben részesítette őket.

Ugyanakkor ezzel nem teljesen elégedettek a szeparatista katalánok, mivel ők amnesztiát szeretnének:

a kegyelem ugyanis csak személyekre szól, és csak a kiszabott büntetés terhét csökkentik vagy törlik el – a spanyol jog szerint továbbra is bűnösök maradnak –, illetve ugyanezekért a bűncselekményekért mások még ugyanúgy bíróság elé állíthatóak. Az amnesztia ennél szélesebb körű, az nem személyekre vonatkozik, hanem eseményekre: ha a spanyol kormány amnesztiában részesítette volna őket – ebben az esetben a spanyol törvényhozásnak kellett volna elfogadnia egy erről szóló speciális törvényt –, akkor ezekért a konkrét esetekért más sem lenne elítélhető a későbbiekben. (Minderről bővebben itt írtunk.)

A spanyol miniszterelnök, Pedro Sánchez célja a kegyelmekkel, hogy párbeszédet kezdeményezzen a katalán vezetőkkel, ugyanakkor nehéz lesz egyezségre jutniuk, hiszen a katalánok most már végképp függetlenedni szeretnének. Emellett pedig

a spanyol társadalom sem támogatja a szerintük zendülést szító szeparatisták szabadonengedését.

Egy közvélemény-kutatás szerint a spanyolok 61 százaléka ellenzi, hogy szabadon engedjék őket, és a válaszadók mindössze 25 százaléka támogatja, hogy a 9 elítélt katalánt szabadon engedjék.

Most a nagy kérdés, hogy a kegyelmek után milyen irányba megy majd tovább a spanyolok és a katalánok közötti párbeszéd: Sánchez ugyanis június 29-én fog személyesen is találkozni a katalán elnökkel, Pere Aragonès-szal.

Érdekel, hogy milyen Katalónia helyzete? Olvasd el a témában írt cikkünket itt! Inkább egy katalán politikustól hallanád mindezt? Olvasd el a korábbi katalán elnökkel, Carles Puigdemonttal készített interjúnkat itt!

NYITÓKÉP: A szabadon engedett katalán politikusok egy része állt össze egy fotóra június 23-án a barcelonai börtönük előtt. FOTÓ: Oriol Junqueras / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek