+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ercsey Dániel
2019. december 19. csütörtök, 10:17
A politikusok minden mondata érdekek mentén születik Romániában és Magyarországon is. A gond ott kezdődik, amikor a politikai nyelv átveszi az uralmat a mindennapokban is.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Érdeklődve olvasom a cikksorozatot az Azonnalin, amit Orbán Viktor temesvári beszéde generált, amiben román-magyar összefogásról és Közép-Európa megerősödéséről beszélt. Az a ritka helyzet állt elő, hogy tetszett, amit mondott.

 

A reakciók megítélésében viszont nem tudok egyértelműen állást foglalni. Látom, hogy kinek-kinek vérmérséklete és politikai hovatartozása szerint tetszik avagy nem tetszik, hogy Klaus Johannis inkább az EU-t választja helyettünk, hogy Vladimir Ionaș „lerománozta” az erdélyi magyarokat, hogy Hans Hedrich a demokrácia határainak feszegetését kéri számon, vagy hogy Lucian Mîndruță kifejezetten pozitívan reagált a dologra, még ha fontosabbnak is tartja a valós cselekvést a gesztusoknál. Ahogy a cikkek nyomán született véleményeket olvasgattam, akaratlanul is az jutott eszembe, hogy a probléma nem a mondanivalóban, hanem a nyelvben van, amin megfogalmazzuk.

 

Vajon tényleg oda kell figyelni egy román értelmiséginek, ha azt állítja, hogy a romániai magyarok (magyar etnikumú személyek) tulajdonképpen románok?

 

Hiszen bizonyos értelemben igaza van, román állampolgárok, tehát románok. Vajon nem háborodhat fel ezen számtalan erdélyi és anyaországi magyar? Hiszen hogy lehetne román a lányom barátnője, Csenge, aki székely kislányként az iskolában kötelezően tanult román nyelvet épp annyira beszéli, mint a szüleim az egykor szintén kötelező oroszt?!

 

Vajon tényleg az EU-n belüli törésvonalakra kell gondolnia egy román politikusnak (itt miért nem hördül fel senki, hiszen Johannisról beszélek, aki bizonyos szögből nézve akár szásznak is tűnhet), amikor egy magyar politikus összefogást sürget, ha mégoly elrugaszkodott víziók mentén is? Hiszen az EU-n belül számtalan kisebb-nagyobb érdekképviselet, összefogás és tengely valósult már meg, miért pont a közép-európai lenne ördögtől való? Vajon magyarként ezt úgy kell értenem, hogy a román elnök már megint „ellenünk van”? Nem hiszem, mégis sokan ezt hallották ki a mondandójából.

 

Mi lehet az oka, hogy ennyire elbeszélünk egymás mellett? Attól tartok, hogy a válasz az aktuális politika természetében lakozik.

 

Minden mondat érdekek mentén születik. Vagy szavazatmaximalizálás, vagy egyes érdekcsoportokhoz való dörgölőzés mentén. Nincs ez másként Romániában és Magyarországon sem.

 

Az is meglepően vicces, hogy egyesek felháborodnak Orbán Viktor adventi fotóján, ahol egy Nagy-Magyarország-térkép van a falon a háttérben, de az is, hogy mások azt gondolják, egy ilyen fotónak nincs semmiféle jelentősége.

 

Horvátországban éppen jól jött ez a kép ahhoz, hogy egy bizonyos társadalmi csoport újra azt érezze, van olyan horvát politikus, aki figyel rájuk és „megvédi őket”, míg Magyarországon szintén jól jött, hogy egyesek azt mondhassák, akár éppen a temesvári beszéd után, hogy lám-lám, a miniszterelnök azért tudja, hogy mit jelent hazafinak lenni.

 

Sajnos egyik csoportnak sincsen igaza. Az ilyen megnyilvánulásokat patikamérlegen mérik, az érkezett reakciókat alaposan elemzik és ennek fényében alakítják a választ. Eközben az értelmes román honpolgár magasról köp az egészre és koccint a székely barátja egészségére, az értelmes horvát borász a Drávaszögben továbbra is Villány felé kacsintgat, az értelmes magyar pedig éppúgy nem utálja a dobrudzsai pelikánvadászt, mint a dalmát péket. Amíg mi, átlagos emberek tudunk egymással a politikai nyelvtől független nyelven beszélni, addig nincs és nem is lehet nagy baj.

 

A probléma ott kezdődik, amikor a politikai nyelv átveszi az uralmat a mindennapokban, és úgy érezzük, hogy mi is csak azon keresztül tudjuk kifejezni magunkat. Ez a pillanat eddig mindig háborúhoz, deportálásokhoz, fájdalomhoz vezetett.

 

Én személy szerint azt javaslom, hogy inkább a közös pontokat keressük, ne azt, ami elválaszt. Olvassunk román írókat, horvát költőket, beszélgessünk szlovák emberekkel, igyunk szerb pálinkát, miközben mindenhol bemutatjuk önmagunkat is, azt a magyar kulturális hátteret, ami nélkül a többi környező kultúrát is nehezebb lenne értelmezni. Így talán elegen maradunk olyanok, akiknek a kellő pillanatban nem fogynak el a saját szavaik…

 

Ercsey Dániel a WineSofa főszerkesztője, a Pécsi Borozó szerkesztője.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A rendszerváltás utáni legnagyobb haditechnológiai beruházását valósította meg keleti szomszédunk, Patriot légvédelmi rakétákat vásárolt. De pontosan mit akarnak ezzel?

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egy állatvédelmi törvény miatti vita odáig fajult a varsói jobboldali kormányban, hogy a PiS frakcióvezetője szerint is vége az eddigi koalíciónak – de ezzel a kormánytöbbségnek is.

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

William Barr, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere nem először tesz vitás kijelentéseket. Ezúttal a kijárási tilalmat bevezető kormányzókat minősítette, szerinte az intézkedéseikkel megsértették a polgári szabadságjogokat.

Mármint a személyszállítás terén. Az áruszállítást alig érinti a járvány okozta csökkenés.

Ennyire őszintén, mint a miniszter a Die Pressének, rég nem beszélt senki arról, mikor maradhat a Fidesz az Európai Néppártban: ha azt a német CDU, a bajor CSU és az osztrák ÖVP úgy akarja.

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás