Nem kell a román államelnöknek Orbán új Közép-Európáról szóló ötlete

Szerző: Illés Gergő
2019.12.17. 16:53

Lepattintotta Orbánt Klaus Johannis román elnök, aki nem fogja támogatni „az EU-n belüli részentitások létrehozását, amelyek újabb törésvonalakat nyitnának”.

Nem kell a román államelnöknek Orbán új Közép-Európáról szóló ötlete

Nincs lenyűgözve Orbán Viktor temesvári beszédében meghirdetett ötletétől Klaus Johannis: a román államelnök a Transindex tudósítása szerint a magyar kormányfő ötletéről úgy nyilatkozott, azt nem támogatja, mivel szerinte az csak újabb törésvonalakat nyitna az EU-n belül.

Orbán Viktor még szombaton, a temesvári forradalom harmincéves évfordulója alkalmából tartott beszédet Temesváron, ahol arról beszélt:

„Készen állunk arra, hogy a szomszédainkkal együtt, Romániát is beleértve, egy új Közép-Európát építsünk fel”.

A miniszterelnök szerint egy olyan régiót kéne felépíteni Közép-Európában, „ahol mindenkinek van munkája. Ahová visszatérnek a munkásaink, és ahol az okoz majd fejtörést, hogy mit kezdjünk a Nyugat-Európából jelentkező munkavállalókkal”. „Ha együttműködünk, ez lehetségessé válik, és ez lesz az új európai realitás” – fogalmazott akkor.

Orbán Viktor ötletére a román magaspolitikából most érkezett először válasz, Johannis román államelnök ugyanis elég egyértelműen pattintotta le a miniszterelnököt:

„Én az Európai Unióért szállok síkra, nem más entitásért, amelyet kisebb léptékben és közelebb hoznánk létre.”

„Nem hiszem, hogy új törésvonalakat kellene megnyitnunk az EU-ban, ellenkezőleg: mindannyiunknak azon kellene lehetőségeinkhez mérten dolgoznunk, hogy eltüntessük a létező törésvonalakat” – fogalmazott egy újságírói kérdésre az államelnök.

Hozzátette: továbbra is elkötelezett híve marad a történelmi gyökerű, kelet és nyugat között az egykori vasfüggöny mentén húzódó törésvonal felszámolásának, és az észak-dél-törésvonal ellen is tenni kell. Éppen ezért kifejtette, soha nem fog részt venni

„az EU-n belüli részentitások létrehozásában, amelyek újabb törésvonalakat nyitnának”. „Ez egy olyan megközelítés, amelyet én nem fogok támogatni”

– szögezte le.

Az Azonnali épp hétfőn indított cikksorozatot Orbán Viktor temesvári felvetéseivel kapcsolatban (ezt ide kattintva érheted el), ahol romániai értelmiségiek mondják el, hogy reálisnak tartják-e a szorosabb együttműködést a két állam között. Bár Johannis mai kijelentése lehűtötte az ezzel kapcsolatos kedélyeket, mivel az Azonnali eddig is és ezen túl is kiemelten foglalkozik Közép-Európával – és mivel a válaszolók kifejezetten érdekes, provokatív és tanulságos gondolatokat fogalmaztak meg –, a cikksorozat természetesen folytatódni fog.

BORÍTÓKÉP: Klaus Johannis / Orbán Viktor (Facebook)

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek