Bepereljük Kövér Lászlót, amiért nem hagy minket dolgozni a parlamentben

Szerző: Bakó Bea
2019.11.11. 15:36

Kövér László sem rendelkezhet akármiről, őt is köti az országgyűlési törvény: amely többek között kimondja, hogy a házelnöki rendelkezések sem zárhatják ki sem az Országgyűlés ülésének nyilvánosságát, sem a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit. Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok pontosan ezt teszik, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövér Lászlót is.

Bepereljük Kövér Lászlót, amiért nem hagy minket dolgozni a parlamentben

Az októberben elkezdődött őszi parlamenti ülésszak kezdete alkalmából Kövér László házelnök az eddigieknél is szigorúbb szabályokkal kedveskedett az újságíróknak, akik megpróbálnák végezni a munkájukat, és tájékoztatni az olvasókat a parlamenti munkáról, a parlamenti képviselők véleményéről. 

Már eddig is csak egy rövid folyosószakaszon lehetett kamerával és mikrofonnal megszólítani az elhaladó politikusokat, de legalább a többi folyosón kamera nélkül lehetett nyilatkozatot kérni, és nem volt tilos ezt hangfelvételként rögzíteni. Ehhez képest az új szabályok – a sajtótájékoztató esetén kívül – a kamerázást egy eldugott, sötét folyosóra száműzték, amely teljesen kívül esik az ülésterembe igyekvő politikusok útvonalán. Ezen kívül a forma kedvéért egy kis területet körbekordonoztak a kupolaterem sarkában, ahonnan legfeljebb odakiabálni lehet az elsiető képviselőknek, és messziről levideózni őket, ráadásul egy csomó, tágan megfogalmazott kifogás – például az emberi méltóságuk sértése, vagy a munkavégzésük akadályozása – mögé is bújhatnak azok a képviselők, akik, ha valami csoda folytán olyan helyre is tévedtek, ahol szabad felvételt készíteni, mégsem akarnak nehéz kérdésekre válaszolni. (A korlátozásokat részletesen ebben a cikkben szedtük össze.)

Az Azonnalin videóban is demonstráltuk nektek, hogy mindez mit jelent a gyakorlatban:

De mit lehet tenni?

Az új, szigorított szabályokban is van egy kiskapu, ugyanis a parlament sajtóirodájától lehet külön engedélyt kérni az olyan helyeken való felvételkészítésre, ahol amúgy nem szabadna videózni. Tettünk egy próbát, és megírtuk a sajtóirodának a tapasztalatainkat, és azt, hogy az új szabályok miatt előállt helyzetben kollégáink nem tudják a munkájukat végezni (azaz a közvéleményt tájékoztatni a parlamenti döntéshozatal aktuális kérdéseiről, a képviselők véleményéről politikailag releváns ügyekben).

Mindez alapján nem sokat kértünk csak azt: hadd videózzunk ott, ahol eddig is lehetett, az eddigi – legfeljebb kb. 6-7 méter hosszú – sajtófolyosón, és hadd készítsünk hangfelvételt a parlamenti üléstermet övező folyosókon tett politikusi nyilatkozatokról.

A sajtóiroda mindkét kérésünket elutasította. Bővebb indokolást nem fűztek hozzá, pusztán azt írták, hogy csak az érvényben lévő szabályzat alapján biztosítanak sajtóbelépőt.

Nem maradt hát más lehetőség, mint a bírósághoz fordulás.

Az Országgyűlés Hivatalát és Kövér Lászlót is bepereltük

Az Azonnali az Országgyűlés Hivatala mint I. rendű alperes és Kövér László házelnök mint II. rendű alperes ellen is keresetet indított a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon. A perben Schiffer András ügyvéd (mellesleg volt LMP-s parlamenti képviselő) képvisel minket. A keresetben a sajtóirodának az engedélykérelmet elutasító döntéseit támadjuk, és az új házelnöki rendelkezést, ami alapján ezek az elutasító döntések születtek.

A házelnöki rendelkezés egyébként – bár általános jellegű szabály – nem minősül jogszabálynak, viszont ettől még meg kell felelnie a „gránitszilárd” alkotmánynak, amelyben szerencsére még mindig benne van a sajtószabadság, és persze a törvényi követelményeknek is. Mindenekelőtt az Országgyűlésről szóló törvény előírásainak, amely egyrészt ugyan lehetővé teszi a házelnöknek, hogy rendelkezésben meghatározza az Országgyűlés épületébe belépés és az ott tartózkodás rendjét, de azt is kimondja, hogy „a házelnök nem állapíthat meg olyan rendelkezést, amely az Országgyűlés ülésének nyilvánosságát, a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit kizárná”.

Márpedig Kövér új szabályzata pontosan ezt teszi: gyakorlatilag kizárja a szabad tájékoztatás feltételeit.

Ráadásul a médiaszolgáltatókat – ha maguktól netán nem törekednének erre – a médiatörvény kifejezetten kötelezi is arra, hogy a közérdeklődésre számot tartó ügyekről kiegyensúlyozottan tájékoztassanak. Ennek a követelménynek nagyjából lehetetlen megfelelni, ha egy, az ülésteremtől távol eső kietlen folyosóra száműzik az embert.

De hogy ne csak magunkat sirassuk: nektek, olvasóknak is jogotok van a tájékozódáshoz és a tájékoztatáshoz, ami szintén sérül, ha az újságírókat ellehetetlenítik abban, hogy a parlamenti képviselőket a munkahelyükön közügyekben kérdezzék.

Mivel a demokratikus közvélemény kialakulásának első számú feltétele a legfőbb népképviseleti szerv, az Országgyűlés munkájának nyomon követése, médiaszolgáltatások útján való ellenőrzése, így az új házelnöki rendelkezés és az az alapján kiadott egyedi döntések az Alaptörvényt, a médiatörvényt és az országgyűlési törvényt is sértik – érvelünk a keresetben, amit hétfőn adtunk be a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz.

A per fejleményeiről természetesen folyamatosan beszámolunk majd az Azonnalin.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek