Mostantól baromi nehezen tudunk nektek parlamenti videókat csinálni, elmondjuk, miért!

Szerző: Hutter Marianna
2019.10.17. 17:29

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Tisztelt Házban. Sőt, a képviselői irodaház elől is kitiltják a kérdezősködő újságírókat. Megkérdeztük a parlament sajtóirodáját a szigorítás okáról, teremcserére hivatkoztak.

Mostantól baromi nehezen tudunk nektek parlamenti videókat csinálni, elmondjuk, miért!

Többek közt a megváltozó teremhasználattal magyarázza az Országgyűlés Sajtóirodája, hogy miért kellett szigorítani a parlamenti sajtótudósítás szabályain – tudta meg az Azonnali. Szerdán jelezte a sajtóiroda, hogy Kövér László házelnök rendelkezései alapján módosultak a szabályok, így például az alábbi kiegészítést is figyelembe kell már venniük az újságíróknak, akik már eddig is csak alig pár helyszínen forgathattak a parlamentben:

„A felvételkészítés nem zavarhatja és nem akadályozhatja sem a képviselői, sem a hivatali munkavégzést.”

Vagyis a jövőben elméletileg akár előállhat az a helyzet is, hogy egy képviselő az őt jogosan kellemetlen témában izzasztó újságírót bepanaszolja, mondván zavarták a munkavégzésben. De például most már nem csak videó-, de hangfelvételt se lehet akárhol készíteni a parlamentben, sőt, a képviselői irodaház előtt is megtiltják az újságíróknak a forgatást és a kérdeződködést.

Elvárható a civilizált viselkedés normáinak betartása

Az Azonnali szerette volna videóban is bemutatni, hogy még az eddigiekhez képest is mennyivel nehezebb lesz képviselőket szóra bírni a parlamentben, de a parlament sajtószolgálatától nem hogy engedélyt vagy nyilatkozatot nem kaptunk megkeresésünkre, hanem csak írásban reagáltak nekünk.

A kérdésre, hogy mi indokolta a tudósítási szabályok megváltoztatását, azt írták: „A korábbiaknál részletesebb és egységesebb szerkezetű szabályozás kidolgozását, valamint az Országház és az Irodaház épületében a média munkatársai által munkavégzésre és tartózkodásra igénybe vehető új helyszínek kijelölését a Steindl Imre program keretében történő teremhasználat megváltozása, az adminisztratív irodák áthelyezése indokolta.”

A válaszból nem derül ki, hogy azért, mert más termeket kell majd használnia az újságíróknak, miért kell egyéb szabályokat is egyidejűleg szigorítani, például a videóról a hangfelvételekre is kiterjeszteni a tiltásokat.

A kérdésre, hogy egyébként érkezett-e panasz a képviselőktől az újságírók viselkedésére, úgy reagáltak: igen, többek között tiltott területen való forgatás vagy forgó kamerával történő megszólítás miatt.

Az Azonnali arra is kíváncsi volt, hogy mi a garancia arra, hogy ha egy politikus kap egy közérdeket szolgáló, ám számára kellemetlen kérdést, nem fogja kitiltatni az azt feltevő újságírót arra hivatkozva, hogy akadályozták a hivatali munkavégzésben. Mint írták, „a rendelkezés a sajtótudósítás helyszíneit, formáit határozza meg, az újságírók kérdéseit nem hivatott minősíteni”.

Végül arra a felvetésre, hogy a gyakorlatban mit jelent az Országgyűlés méltóságát sértő magatartás, csak annyit feleltek:

„a civilizált viselkedés normáinak betartása az Országházban is elvárható”,

arra viszont nem tértek ki, hogy pontosan ez milyen normákat jelent.

Az Azonnali csütörtökön délelőtt tízórakor kért engedélyt a parlament sajtóirodájától arra, hogy még a mai napon videón mutathassuk be, az új szabályok szerint hol lehet majd forgatni a parlamenten belül, de cikkünk megjelenéséig erre nem kaptunk választ. 

Például ilyen videókat lesz nagyon nehéz jogszerűen csinálnunk ezután.

FOTÓ: Ivanhoe / Wikimedia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek