+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2019. október 18. péntek, 15:19
A parlament új sajtószabályozása a lehetőségét is elveszi annak, hogy a sajtó megpróbálja megszólaltatni a kormánypárt képviselőit.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Már eddig is borzasztó nehéz volt Fidesz-KDNP-s politikusokat kérdezni, hiszen könnyen ignorálhatták, ha kaptak egy érdeklődő e-mailt vagy egy telefonhívást. Nagyjából egyébként az Országgyűlés épületében is biztonságban voltak a politikusok, hiszen gyakorlatilag csak a nyúlfarknyi hosszúságú sajtófolyosón, meg az egyik parlamenti társalgóban lehetett kamerával hozzájuk lépni.

 

Ám még mindig a parlament volt az a hely, ahol a legkönnyebben utol lehetett őket érni.

 

A korrektség jegyében tegyük hozzá: a parlamenti forgatások korlátozását anno a szocialisták kezdték, miután 2004-ben a TV2 egy riportja bemutatta, hogy a nemdohányzók védelméről szóló törvényt maguk az országgyűlési képviselők is megsértik azzal, hogy nem a kijelölt helyen dohányoznak.

 

Visszatérve a jelenbe: a szerdán bejelentett módosításokig eddig egyetlen apró, ám annál fontosabb kiskapuja maradt az újságíróknak. Ha kamerák nélkül is, de az újságíró az ülésterem közelébe mehetett, és odaléphetett a kormánypárti politikusoktól kérdezni, amiről akár hangfelvételt is készíthetett.

 

A hangfelvétel készítése eddig ugyanis szürkezónát jelentett, legalábbis ezt az új szabályozással ellentétben kifejezetten nem tiltották.

 

Azért nem volt szerencsés az így nyert hanganyagokat nyilvánosságra hozni, de arra jók voltak, hogy az ember cikket írjon belőle, és tudja bizonyítani, mi is hangzott el.

 

Eddig legalább néha el tudtuk csípni a miniszterelnököt

 

Így fordulhatott elő, hogy az Azonnali néha magát Orbán Viktort is tudta kérdezni, például arról, hogy mit gondol a klímaváltozásról, vagy arról az esetről, amikor előkerült egy korábbi videó a fideszes Pócs János képviselőtársáról, amin egy cigány beosztottja elégetésével viccelődött. Nos, ennek vége. Kövér László házelnök új rendelkezése ezt részben azzal nyírja ki: megtiltja a hangfelvétel készítését is a plenáris ülésterem előtti folyosókon. Ugyanis mostantól „tilos a felvételkészítés a plenáris üléstermet körülvevő folyosón, valamint az Országház földszinti és félemeleti folyosóin”, és a felvétel fogalmát kifejezetten kiterjesztik a videó mellett a hangfelvételre is.

 

Másrészt most már az ülésterem előtti folyosókra az eddigiekkel ellentétben nem is nagyon tehetik be a lábukat az újságírók.

 

Ugyanis „a plenáris ülés napján az Országház főemeletének a kupolacsarnoktól délre eső területén a média munkatársa csak a Sajtóiroda külön engedélyével tartózkodhat”, ami pedig éppen azt a részt jelenti, ahol magát az ülést is tartják, vagyis azt a területet, ahol megfordulnak a máskor elérhetetlen képviselők.

 

Az új szabályok szerint csak majd egy kijelölt útvonalon szabad közlekednie az újságíróknak, amely a sajtópáholyban végződik. A sajtópáholyról azt kell tudni: annyira médiabarát, hogy még videót sem lehet onnan készíteni, csak és kizárólag állóképeket, méghozzá vaku nélkül (igaz, ez már korábban is így volt). Mindenesetre az, hogy az eddigiekkel ellentétben nem mozoghatnak szabadon az újságírók a parlament folyosóin kamerák nélkül sem, még az informális kapcsolatépítést is nagymértékben ellehetetleníti a politikusokkal.

 

Aki eddig szeretett parlamenti videókat nézni, azt sem kecsegteti túl sok jóval az új tudósítási rend. Ugyanis

 

a sajtóterem már nem a plenáris ülésekkel egy szinten van, lejjebb költöztették egy emelettel, amit majd olyan messzire elkerülhetnek a politikusok, amennyire csak nem szégyellik.

 

Persze ez a lehetőség most is adott volt, de néha azért előfordult, hogy akár kormánypárti politikusok is áthaladtak az ülésteremmel eddig egy szinten lévő sajtófolyosón. Most ez kevéssé tűnik valószínűnek.

 

Bevallom, még nem tudom pontosan, hol lesz az új sajtóterem a félemeleten, éppen ezért az Azonnali szeretett volna már csütörtökön engedélyt kérni, hogy forgathassunk a parlamentben egy magyarázó videót a változásokról, ám ezt nem kaptuk meg, ami szintén nem sok jót jósol a jövőre nézve.

 

Ha pedig valaki abban bízna, hogy ha a plenáris üléseken nem is, de a bizottsági üléseken majd tudja végezni a dolgát a sajtó, annak is van egy rossz hírem, ugyanis az alábbi mondat is bekerült az új szabályozásba: „Az Országgyűlés bizottságainak üléstermeiben interjú nem készíthető, az ülések résztvevőinek munkáját a média munkatársa nem zavarhatja.”

 

Lenullázzák a parlamenti újságírást


Ha az eddigi korlátozások nem lennének elegendőek, van az új tudósítási szabályzatban még néhány mondat, amivel végleg lenullázódik a parlamenti újságírói munka:

 

+ „A felvételkészítés nem zavarhatja, és nem akadályozhatja sem a képviselői, sem a hivatali munkavégzést.”

+ „Az országgyűlési képviselők, nemzetiségi szószólók, a kormány tagjai, az Európai Parlament magyarországi képviselői bármikor visszautasíthatják az interjúra való felkérést, illetve bármikor befejezhetik az interjút. A média munkatársának e döntést tiszteletben kell tartania.”

„A média munkatársa köteles tiszteletben tartani az épületben tartózkodó valamennyi személy méltóságát és magánéletét.”

 

Tehát ki garantálja az újságíróknak azt, ha épp egy, a közélet szempontjából fontos, de az adott képviselőnek kínos kérdést tesznek fel, akkor nem fogják őket bepanaszolni arra hivatkozva, hogy akadályozták a politikusokat munkájukban? Én magam is számtalanszor hallottam már Havasi Bertalantól, hogy „ne akadályozza a miniszterelnök úr munkáját”, pedig csak kérdezni próbáltam Orbán Viktort, mikor épp az ülésterem felé tartott.

 

És vajon a gyakorlatban mit jelent az, hogy az újságíróknak tiszteletben kell tartani „az épületben tartózkodó valamennyi személy méltóságát és magánéletét”?

 

Például ha felbukkan Borkai Zsolt a parlamentben egy polgármestereknek szóló rendezvényen, és megkérdezem, hogy miből fizette az adriai orgiázást, akkor vétettem?

 

Hiszen egy-egy panasz után simán kitiltható az újságíró a parlamentből, ha a sajtófőnök úgy dönt. Akinek pedig nem tetszik a döntés, az reklamálhat, még hozzá nem másnál, mint Kövér László házelnöknél, akit még nem nagyon ért az a vád, hogy kifejezetten barátságos lenne a független sajtóval. Persze azt sem árt észben tartani a médiamunkásoknak, hogy „az Országgyűlés, az Országház, valamint az Irodaház rendjét és tekintélyét megsértő személyt (…) az Országgyűlési Őrség az Országházból, az Irodaházból kikíséri”.

 

Úgyhogy kérdések vannak, válaszokat pedig majd a hétköznapok adnak, legalábbis a parlamenti sajtóiroda Azonnalinak adott feleleteiből túl sok konkrétum nem derült ki.

 

És hogy vajon az ellenzék mennyire fog hangosan tiltakozni a parlamenti újságírás kicsinálása ellen? Nos, azért ezzel kapcsolatban finoman szólva is vannak kételyeim.

 

Visszatérő tapasztalat, hogy sok ottani politikus is csak éppen addig a sajtószabadság lelkes bajnoka, amíg nem kap egy-két kellemetlen kérdést, amit ha feltesz az ember, már lehet is sértődötten Fidesz-bérencezni a válaszadás helyett. Úgyhogy attól tartok, a Fidesz-KDNP és az ellenzék – tisztelet a kivételnek – közös érdeke az, hogy a parlamentben korlátozzák az újságírói munkát. Persze alig várom, hogy kiderüljön, nincs igazam.

 

Hutter Marianna az Azonnali belpolitikai újságírója és parlamenti tudósítója. Ezt a szöveget már olvashattad reggel, ha jár neked a Reggeli fekete, az Azonnali hírlevele. Ha szeretnél ilyen cikkeket elsőként a postafiókodba kapni hetente háromszor, iratkozz fel!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A listára kerüléshez nem csak az kellett, hogy jó hely legyen az úticél, hanem az is, hogy ne kelljen túl sok pénzt költeni rá.

Bár az új stadionok kihasználtsága sokszor tragikus, nagyon úgy tűnik, tényleg nem tettek rosszat az érdeklődésnek.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót a főpolgármester. Ott voltunk.

A salgótarjáni Turcsány László lemondott, majd ezt visszavonta, de közölte: frakcióvezető semmiképp sem marad.

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

75 százalékkal csökkentené ennek mértékét az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és ami marad, annak a nagy része is a demokráciára és a jogállamiságra menne.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás