+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pál Benedek
2019. szeptember 8. vasárnap, 07:45
Aleksander Baron az egyik legismertebb fiatal lengyel szakács. Azzal lett híres, hogy a lengyel kulináris múltból inspirálódva készít kísérletező fogásokat. Most épp egy kolbászozót visz Varsóban, ahol az Azonnalinak elmondta, miért rajong a savanyúságokért, mi a titka a jó vodkának, milyen fogást készített a magyar testvéreknek, és milyen magyar ételt főzne meg legközelebb. Interjú.

Aleksander Baron két varsói étterem, a powiśle-i Solec 44, majd a Praga negyedben található régi Koneser-vodkagyár területén lévő ZONI séfjeként lett ismert. Írt több könyvet is a savanyításról és a fermentálásról, vagy a vodkáról és a hozzátartozó harapnivalókról, a zakąskiról. Jelenleg pihen, úgyhogy egy pop-up kolbászozót visz Varsóban, ahol a lengyel kielbasa újragondolt változatait kóstolhatjuk meg. Itt beszélgettünk vele.

 

+ + +

 

Hogyan jellemeznéd a konyhádat?

 

Az alapanyagok a legfontosabbak. Mindig ez a kiindulópont. Fontos a szezonalitás, és hogy mindenképpen helyi legyen. Ha valamit alkotni szeretnék, mindig megnézem, minek van szezonja. A sikerem kulcsa az összetevők minősége. Emellett meghatározó a múlt tisztelete. Séfként, hogy megértsem a lengyel konyhát, ismernem kell a lengyel történelmet is. Ez egy őrült történelem.

 

Elég csak megnézni, hányszor változtak az ország határai a Fekete-tengertől a Balti-tengerig nyúló sávban – ez mind ott van a tányérunkon.

 

Számomra ez jelenti a inspirációt. Régi receptek, elfeledett hozzávalók és ételek. Ez az, amivel az elmúlt tíz-tizenöt évben foglalkoztam.

 

Miért döntöttél úgy, hogy a lengyel konyhát használod inspirációnak, és nem mondjuk nemzetközi irányba indulsz?

 

Ez egy érdekes időszak Lengyelország számára. A kommunizmus bukása után a lengyelek hirtelen a külföldi dolgok megszállottjai lettek. A kilencvenes években Varsóban több olasz étterem volt, mint lengyel. Amit lengyel séfként most csinálok, abban megvan az a lehetőség, hogy öt perc alatt véghezvigyem a lengyel konyha reneszánszát. Szerintem ez megéri: ez ugyanis nemcsak a lengyeleknek, hanem a külföldiek számára is érdekes. Azt érzem, hogy lengyelként hozzá kell járulnom a lengyel kultúrához, és én ezt saját területemen, a konyhában tudom megtenni.

 

Egyedül vagy ezzel a lengyel kulináris múlt felé való fordulásoddal vagy jelenleg ez valamifajta általánosabb gasztromozgalom nálatok?

 

Van még pár séf, akik ezzel foglalkoznak. Ők viszont inkább újraalkotják a régi ételeket. Nekem ez inkább az inspirációt jelenti, az alapot.

 

Bemutatnál pár ételt, amik az előző éttermeidben az étlapon voltak?

 

Például visszahoztuk a gęsia omasta nevű ételt, amely régen elég népszerű volt. Általában az emberek azt hiszik, hogy ez egy libatatár, de ez nem teljesen igaz. Ugyanis a húst előtte hetekig fermentáljuk.

 

Vagy az umrzyk, ami halott embert jelent. Ez egy sajtfajta, amely úgy készül, hogy a tejet földbe ásva erjesztjük.

 

De volt egy olyan fogás is, amit a magyar konyha inspirált, az egy köszöntés volt a magyar testvérek felé. Füstölt mangalicazsír, mangalicabőr chipssel és ötputtonyos tokaji aszúból készült zselével.

 

A MAGYAR KONYHA ÁLTAL INSPIRÁLT FOGÁS ALEKSANDER BARON ELŐZŐ ÉTTERMÉBEN, A ZIONI-BAN. FOTÓ: IGOR HALOSZKA

 

Ezenfelül egy új technológiát is kifejlesztettünk. Sikerült koji gombát tenyésztenünk, amit aztán húsokba, zöldségekbe, és gyümölcsökbe fecskendeztünk, és így erjesztettük ezeket.

 

A tágabb értelemben vett közép-európai konyha is inspirál?

 

A lengyel konyha és a történelem szorosan kötődik, például ez a magyar vonatkozású étel is a közös történelmi kapcsolatainkra utal. De sokat inspirál azoknak a nemzetiségeknek a konyhája, akik valamikor Lengyelország területén éltek. Például a zsidóságtól nagyon sokat kapott a lengyel konyha, rengeteg olyan étel van, amiről a többség nem is tudja, hogy a zsidóktól vettük át.

 

Például?

 

A gołąbki (a töltött káposzta lengyel verziója) vagy a placki ziemnieczane (krumplilángos). De ott van a chałka (barhesz) is, ami egy édes kalácsszerű tészta.

 

Az érlelés és a savanyítás nagyon meghatározó számodra, még könyvet is írtál róla. Miért ilyen népszerűek ezek a módszerek a lengyel konyhában?

 

Ez nemcsak a lengyelekre, de minden szláv népre igaz.

 

A történelem során legalább hatvanféle zöldséget savanyítottak vagy fermentáltak valamilyen módon, hogy átvészeljék a teleket. És azzal, hogy most egész évben bármilyen zöldség elérhető a szupermarketekben, ez a hagyomány eléggé kiveszett.

 

Talán káposztát vagy uborkát még savanyítunk. Nemcsak a tradíció miatt érdemes ezt feleleveníteni, hanem mert nagyon egészséges is.

 

Mik azok a zöldségek, amiket nem gondolnánk, hogy lehet savanyítani?

 

Tulajdonképpen mindent lehet, de nem biztos, hogy megéri. Például szoktam fiatal céklát és a levelét íróban savanyítani, ami nagyon finom. Amúgy az nagyon tetszik, hogy nálatok szőlőt is savanyítanak, vagy ott vannak azok a kis savanyú paprikák, azokat nagyon szeretem.

 

ALEKSANDER BARON NAGY RAJONGÓJA MINDENFÉLE ERJESZTÉSI TECHNIKÁNAK, AMELYEKRŐL PÁR ÉVE KÖNYVET IS ÍRT KISZONKI I FERMENTACJE (SAVANYÍTÁS ÉS ERJESZTÉS) CÍMMEL. FOTÓ: MAŁGORZATA OPALA.

 

Egy másik könyved a vodkáról és a hozzá tartozó zakąskiról (harapnivalók) szól. Magyarországon alapvetően nem túl népszerű a vodka, és sokan nem nagyon hiszik el, hogy ez egy összetett ital is lehet. Őket hogyan győznéd meg?

 

Jaj, hát emlékszem arra a vodkára, amit a gimnáziumi osztálykiránduláson ittunk Budapesten! Az egyszerűen undorító volt!

 

A könyvet szerzőtársammal, Łukasz Klesykkel, azért írtuk, mert nem nagyon értettünk egyet azzal, ahogy a többség vélekedik a vodkáról. Lengyelországban a kommunizmus alatt nagyjából pénzként funkcionált: egy üveg vodkáért bármit megvehettél. És természetesen nagyon sokat ittak belőle.

 

Aztán a kilencvenes években inkább csak berúgásra használták, úgy kezelték, mint egy átlagos alkoholos italt. Ekkor már mélyhűtőben lefagyasztották és olyan vodkákat ittak, mint a Finlandia vagy az Absolute, amelyek többszörösen desztilláltak és nincs túl sok ízük. Mi azonban azt valljuk, hogy a vodkának lehet elég összetett íze is, de nem szabad lefagyasztani, csak lehűteni. Ha így iszod, rájössz, hogy

 

a vodka a lengyel konyha legjobb barátja. Természetesen a magyar borok mellett,

 

amelyeknek nagy szerelmese vagyok.

 

Az éttermeidben tartottál magyar bort?

 

Kaló Imre és Simon József egri borait tartottuk. A történelem során a lengyel konyha számára mindig is a magyar bor volt a legfontosabb.

 

A kétezres évek óta a lengyel borkészítés is felfutóban van. Mit mondanál egy külföldinek, hogy miért érdemes kipróbálni ezeket a borokat, azon túl, hogy lengyelek?

 

Jelenleg nagyjából 500 lengyel borászat van, és ez az elmúlt két évtizedben változott meg. Azt viszont nem mondanám, hogy nincsen hagyománya a lengyel borászatnak. Régen volt, de ezt a kommunizmus alatt elvesztettük. És miért érdemes kipróbálni? Mert a legtöbb borász organikus borokat készít. Ezek tele vannak szenvedéllyel és természettel, na meg persze kevesebb másnapossággal is járnak. Egyszerűen jobban érzed magad tőlük másnap.

 

A lengyel bor, ami valljuk be, eléggé drága, hogyan tud versenyezni más régiós borkultúrákkal, mint a német, a cseh vagy a magyar?

 

Igen, ez igaz, hogy a lengyel borok elég drágák. De legtöbbször ezek nagyon kicsi borászatok, amiket szenvedélyből, hobbiból csinálnak. Ha tényleg csak az üzlet miatt csinálnák, akkor nagyon nehéz túlélniük. A terv ezen változtatni a következő években. Meg persze talán

 

a klímaváltozás egyetlen pozitív hatása, hogy Lengyelország borország lehet majd. Ez utóbbival persze kicsit viccelek.

 

Többször felmerült a beszélgetés során a kommunizmus mint negatív hatás a gasztronómiára. Azonban jelenleg is nagyon népszerűek Lengyelországban a sokszor szoci hangulatot idéző bar mlecznyk (tejbárok), ahol olcsón lehet jókat enni. Szerintem ezek mindenképpen a lengyel gasztronómia részei. Mesélnél ezekről kicsit?

 

Igen, ezek mindenképpen a lengyel gasztronómiához tartoznak. A bar mleczny a második világháború előtt született, és egyfajta lengyel válasz volt az olcsó zsidó kifőzdékre. Ez egy oximoron, mivel a „bár” szó kapcsán először az alkoholra asszociálsz, ezen akkoriban eléggé nevettek is az emberek. A kommunizmus alatt az állam nagy mértékben támogatta ezeket, hogy olcsó étkeztetést biztosítsanak. Jelenleg ezek a helyek virágoznak, ugyanis a turizmus szempontjából nagyon fontosak. Az emberek, akik idejönnek, tudnak az elegáns éttermekről és mellette persze a bar mlecznykről is, mert ezek valahogy különlegesnek számítanak.

 

A pierogi mellett mit ajánlanál egy bar mleczny étlapjáról?

 

Mindenkinek ki kell próbálni a żureket, aminél kevés tipikusabb lengyel étel van. Ez egy savanyú leves, ami kovásszal készül. Aztán kerül bele krumpli, torma és egy csomó kolbász, sonka és szalonna. Lehet bele még rakni gombát is. És persze a kötelező kemény tojást.

 

BARON KOLBÁSZOZÓJA NYÁRON A VISZTULA PARTJÁN LÉVŐ LUNAPARK NEVŰ SZÓRAKOZÓHELYEN MŰKÖDÖTT. ITT BESZÉLGETTÜNK VELE, ÉS AZ EGYIK KOLBÁSZT KI IS PRÓBÁLTUK AZ ÉTLAPRÓL. A KOLBÁSZ FEKETE, AZAZ ERJESZTETT FOKHAGYMÁVAL ÉS EGY KIS KAKAÓVAL KÉSZÜLT. MELLÉ SAVANYÍTOTT RETEK ÉS KÁPOSZTA MELLETT UKRÁN MUSTÁRMAGBÓL KÉSZÜLT MUSTÁRT, BARON SAJÁT KETCHUPJÁT ÉS ZÖLDSÉGES MAJONÉZT KAPTUNK. FOTÓ: PÁL BENEDEK / AZONNALI

 

Lengyelországban Magyarországhoz hasonlóan egy gasztroforradalom zajlott az elmúlt 8-10 évben. Azonban mintha itt jelen lenne egy erős középkategória, ami jobb minőségű és sokkal inkább elérhetőbb árú, mint Budapesten. Erről mit gondolsz?

 

Amikor Budapesten jártam, én is kicsit azt éreztem, hogy a bárok annyira nem jók. De nálunk is az elegánsabb éttermekkel kezdődött az egész, majd onnan csorgott lefelé. Lehet, hogy nálatok is végbemegy majd ez a folyamat. Nekünk azonban még van hova fejlődni. Ugyanis az igazi lengyel street foodot hiányolom. Ezen akarunk változtatni, ha megnézed,

 

itt van húsz stand, ahol a világ minden tájáról árulnak ételeket, de csak mi árulunk igazi lengyel dolgokat.

 

Szerinted ez összefügg az erősebb lengyel középosztállyal és gazdasági fejlődéssel?

 

Mindenképpen. Most alakul ki annak a kultúrája, hogy nem csak otthon ehetünk. Míg tíz éve Varsóban az, hogy valaki kimegy enni, az talán hetente egyszer fordult elő, most már heti több alkalommal. És ez nekünk, akik a vendéglátásban dolgozunk, nagyon jó, ugyanis csak így tudunk fejlődni.

 

Általánosságban milyen különbségeket látsz a lengyel és a magyar gasztronómiai élet között?

 

Nekem úgy tűnik, hogy a magyar kormány sokkal többet tesz a magyar gasztronómiáért, mint a lengyel a miénkért. Persze nálunk is vannak ilyesmik, de sokkal kisebb szinten. Például az Adam Miczkiewicz Intézet (a lengyel kultúra külföldi népszerűsítéséért felelős állami ügynökség – a szerk.) felkérésére én is szoktam utazni a lengyel konyhát népszerűsíteni, de ennyi. Emellett szerintem

 

a magyarok sokkal büszkébbek a konyhájukra. És ezt talán a kommunizmus alatt sem vesztették el.

 

Kicsit azt érzem, mi, lengyelek szégyelljük ezt a részét az identitásunknak. Szerintem emiatt a magyaroknak sokkal könnyebb jelen lenniük nemzetközi szinten a konyhájukkal, és ez jobb is a turizmusnak vagy a vendéglátásnak.

 

Mi lenne az a magyar étel, amit a mangalica után menüre raknál?

 

Természetesen a gulyás. Tudom, hogy ez Magyarországon inkább egy leves, és nem az a pörkölt, ami itt Lengyelországban. Úgy általában nagyon szeretem az ilyen ételeket, mert sokat mondanak egy nemzetről. És persze nagy rajongója vagyok a magyar őrölt paprikának, mindig tartok otthon.

 

NYITÓKÉP: Aleksander Baron és munkatársai a pop-up kolbászozója pultjában. Fotó: Pál Benedek / Azonnali.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden hétvégén elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás