Márki-Zay Péter alternatív magyar-lengyel szövetséget épít, Tusk nyíltan meghívta a Néppártba

2021.12.02. 11:47

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje és az az Európai Néppárt elnöke közös sajtótájékoztatón udvarolta körbe egymást Varsóban.

Márki-Zay Péter alternatív magyar-lengyel szövetséget épít, Tusk nyíltan meghívta a Néppártba

Csütörtöki tárgyalásuk után közös sajtótájékoztatót tartott a lengyel Donald Tusk, az EPP elnöke és Márki-Zay Péter, az egyesült magyar ellenzék miniszterelnök-jelöltje Varsóban. Ezen Tusk gyakorlatilag meghívta a tagjai közé MZP majd talán párttá alakuló mozgalmát, és kifejezte reményeit azzal kapcsolatban, hogy ez a párt egy győztes választás után csatlakozik.

Az EP jobbközép frakcióját vezető Tusk hozzátette, a kereszténydemokraták számára fontos megvédeni az olyan alapvető értékeket, mint a demokrácia és a jogállam, majd leplezetlenül kijelentette, hogy az értékek fenyegetőit Orbán Viktorban és a lengyel PiS pártban látja.

Tusk tervei szerint az európai kereszténydemokraták a kampányok során is együttműködnek majd.

Márki-Zay Péter hozzátette, Magyarországon nem is csak a kereszténydemokraták fogtak össze az egypártrendszer ellen, hanem a baloldal, a liberálisok és a nemzeti radikálisok is. MZP ezek után ostorozta a Fidesz kormányzását. Szerinte miközben a lengyel gazdaság folytatni tudta a felzárkózást, Magyarország gazdaságilag is megrekedt, majd elmondta még, világos, hogy Orbán Viktor Vlagyimir Putyin érdekeit képviseli.

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje felhívta a lengyel sajtó figyelmét az ellenzéki előválasztás sikereire, és azt is kiemelte, hogy a magyar közmédia egyáltalán nem tájékoztatott róla, őt pedig jelöltként azóta sem interjúvolták meg.

A politikus zárásképp elmondta, tárgyalt az Európai Unió vezetőivel, és azért lobbizott, hogy Magyarország továbbra is megkapja a támogatásokat, de úgy, hogy ne az Orbán-családhoz és a fideszes oligarchákhoz kerüljön.

Az EPP-t és annak EP-frakcióját tavasszal hagyta ott a Fidesz; amióta Márki-Zay Péter megnyerte az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztást, keresi a kapcsolatot a EPP-vel. Még októberben Hódmezővásárhelyen látta vendégül Bernd Posselt CSU-s politikust, akivel arról beszéltek, hogyan lehetne pótolni az európai konzervatív pártcsaládban a magyar tagságot. Novemberi brüsszeli útján pedig MZP többek között Manfred Weberrel, a Európai Parlament néppárti frakciójának vezetőjével is találkozott.

Márki-Zay Péter szerdán utazott Lengyelországba, hogy ottani ellenzéki politikusokkal találkozva építsen kapcsolatokat, alternatívát keresve a Fidesz és a lengyel Jog és Igazságosság szövetségére. Az utazást Kész Zoltán, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja szervezte, és ő is kíséri a miniszterelnök-jelöltet.

„Magyarország nem a Fidesz és Lengyelország nem a Jog és Igazságosság (PiS) - mindkét országban van alternatíva. Ráadásul Lengyelország most olyan migránsoktól védi a határait, akiket Putyin és Orbán szövetségese szabadított rájuk”

– mondta Márki-Zay Varsó polgármesterével, Rafał Trzaskowskival való találkozója során az MMM szerkesztőségünknek eljuttatott közleménye szerint.

Trzaskowski 2018-ban lett Varsó főpolgármestere a jobbközép Polgári Platform jelöltjeként, 2020-ban az elnökválasztáson is elindult, amin nagyon szoros versenyben végzett a második helyen az addigi elnök, a Jog és Igazságosság által jelölt Andrzej Duda mögött. A varsói polgármester a Márki Zay-val való találkozójáról azt írta a Facebookon: szorít neki a jövő évi győzelemért, és gratulál „a magyar kollégáknak” a politikai érettségükhöz, hogy úgy döntöttek, „a teljes ellenzék” együtt indul a választáson.

Márki-Zay Szymon Holownia médiaszemélyiségből lett politikussal is talákozott. A korábbi újságíró és tévés tehetségkutató-zsűritag szintén indult a 2020-as elnökválasztáson, az első fordulóban a harmadik lett, majd megalapította a Polska 2050 (Lengyelország 2050) nevű politikai mozgalmat. MZP és Holownia aláírtak egy közös nyilatkozatot, miszerint:

„Határozottan elítéljük Jarosław Kaczyński, a Jog és Igazságosság vezetőjének és Orbán Viktor, a Fidesz elnökének azon terveit, hogy az Európai Parlament olyan frakciójához csatlakozzanak, amelyek tagjai nacionalista és protekcionista cselekedeteikről ismertek, valamint bátorítják a Kreml destabilizáló törekvéseit. Ezeknek a pártoknak az a céljuk, hogy gyengítsék az európai intézményrendszert és így aláássák a közös biztonságunkat. Ez mind a lengyel és a magyar nemzeti érdekek ellen valók”.

Mint ismert, a Fidesz egy új európai parlamenti frakció létrehozásán dolgozik, aminek a tagja lehet a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság is – az ő EP-képviselőik az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójában ülnek –, ezzel kapcsolatban szombaton várható bejelentés.

Márki-Zay szerdán találkozott Bogdan Klich lengyel szenátorral is, ő korábban védelmi miniszter volt. A megbeszélésük témája szintén a „putyinista koalíció” volt, amivel kapcsolatban „mindkét politikus aggodalmát fejezte ki” – írja az MMM közleménye.

MZP egyébént nemcsak a lengyel konzervatívokkal építi aktívan a kapcsolatot, hanem a szintén fontos magyar szövetségesnek számító Németországban is mozgolódott nemrég. Ennek hátteréről itt írtunk.

KIEMELT KÉP: Márki-Zay Péter / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől
Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek