Német konzervatív vezetővel tárgyalt Márki-Zay Péter

Szerző: Kósa András
2021.11.09. 14:47

Bernd Posselt, a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) választmányának tagja tárgyalt nemrég Hódmezőváráshelyen Márki-Zay Péterrel – tudta meg az Azonnali. A téma a lehetséges európai néppárti tagság volt.

Német konzervatív vezetővel tárgyalt Márki-Zay Péter

Szerdán találkozik Brüsszelben Manfred Weberrel, az Európai Néppárt német frakcióvezetőjével Márki-Zay Péter,

de az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje nemrég már tárgyalt magas rangú konzervatív német politikussal

– tudta meg az Azonnali.

Információink szerint még októberben

Bernd Posselt, a Bajor Keresztényszociális Unió választmányának tagja járt Hódmezővásárhelyen;

Márki-Zay Péter megerősítette az értesülésünket.

Mint elmondta, egy ebéd keretében tárgyalt Bernd Posselttel, a megbeszélés legfontosabb témája pedig az volt, hogy a Fidesz – kizárást megelőző – kilépése után hogyan pótolják az európai konzervatív pártcsaládban a magyar tagságot (A KDNP-s Hölvényi György révén egyetlen magyar tagja maradt az Európai Parlamentben a Néppárt frakciójának, ugyanakkor a KDNP még mindig tagja a Néppárt pártcsaládjának, így Márki-Zayék esetleges csatlakozását blokkolhatják a vétójogukkal.)

„A Néppártban és a CSU-ban már a magyar választás utáni helyzetre készülnek. Bernd Posselt a CSU »Közép-Európa-felelőse« komoly befolyással a pártban. Egyébként éppen a megbeszéléseink közben hívta fel Manfred Weber, akivel találkozni fogok majd”

– mondta az Azonnalinak Márki-Zay Péter.

A hódmezővásárhelyi polgármester szerint „klasszikus ismerkedés” zajlott, sok mindenről beszéltek, de

a két fő téma a magyar belpolitikai helyzet és egy lehetséges néppárti tagság volt,

bár mint azt Mázki-Zay elmondta, az erről zajló beszélgetések még nagyon az elején járnak. Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje ugyanakkor elmondta, ő elsősorban még mindig a Pálinkás József vezette Új Világ Néppárton vagy Gémesi György Új Kezdet pártján keresztül látná megvalósíthatónak a néppárti tagságát.

„Keressük az európai jobboldallal a kapcsolatot, ez nem titok. Ha már a Fidesz egy tolvajpártként nem méltó arra, hogy az Európai Néppárt tagja legyen, akkor létezzen olyan konzervatív politikai erő Magyarországon, melynek tagjai nem a személyes meggazdagodásukat, hanem a valódi keresztény értékek képviseletét tekintsék politikai céljuknak. Ehhez egy új jobboldali blokkra lenne szükség, akár a már meglévő politikai pártok egyesítésével”

– zárta gondolatait a hódmezővásárhelyi polgármester.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztás nyertese egyébként Brüsszelben fél órát tárgyal majd Manfred Weberrel és – mint az Euronews korábban megírta –, három napot tölt a belga fővárosban.

NYITÓKÉP: Petróczi Rafael / Azonnali

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek