Oszd meg a vécéd felebarátaiddal – így kampányolnak Varsóban a több nyilvános vécéért

Szerző: Petróczi Rafael
2020.09.17. 10:28

A figyelemfelkeltés érdekében még egy nemlétező appot is indított egy helyi aktivistacsoport. Na de hogy áll Budapest közvécék tekintetében?

Oszd meg a vécéd felebarátaiddal – így kampányolnak Varsóban a több nyilvános vécéért

A népszerű lakásmegosztó szolgáltatás, az Airbnb mintájára Airpnp (Air Poop and Pee) néven kezdte el reklámozni applikációját egy varsói aktivistacsoport, a Miasto Jest Nasze (A Város a Miénk – a szerk.). Az app lényege, hogy az emberek ingyen felajánlhatják közösségi használtra a saját illemhelyiségeiket, a felhasználók pedig egy interaktív térképen láthatják a használható magánvécéket. Mint az appot népszerűsítő hirdetésben áll:

„Mindenkinek megvannak a maga biológiai szükségletei, de sokunknak okoz gondot nyilvános vécéket használni. Sokszor nehéz gyorsan találni egy vécét, ami elég közel van és elég tiszta. Mostantól nem kell emiatt aggódni.”

Az appot ismertető hirdetést egy nap alatt több százan osztották meg, azonban annak hivatalos indulásakor az élhetőbb Varsóért fellépő aktivistacsoport bevallotta,

az egész csak egy átverés volt, aminek célja, hogy felhívják rá a figyelmet: elégtelen a nyilvános illemhelyiségek száma Varsóban.

AZ AKTIVISTACSOPORT A VARSÓI KÖZVÉCÉPROBLÉMA MEGOLDÁSÁT ÍGÉRTE A LAKOSOKNAK, AMENNYIBEN A NEM IS LÉTEZŐ APPJUK TESZTJE SIKERES LETT VOLNA.

A varsói vezetés szerint több közvécé áll rendelkezésre, mint az aktivisták szerint

Mint azt a csoport vezetője, Jan Mencwel elmondta: Lengyelország fővárosában számításaik szerint 153 nyilvános vécé található, ami „nem tragikus, de nem is jó például Berlinhez vagy Prágához képest”, ahol a nyilvános illemhelyek száma 653 és 243. Igaz, Bécs majdnem kétszer akkora területű, mint Varsó (előbbi 892, míg utóbbi 517 négyzetkilométer), Prága viszont még kisebb is lengyel társánál a maga 496 négyzetkilométeres területével.

A városháza becslése szerint a varsói nyilvános vécék száma inkább 400 körülre tehető – a különbség a Miasto Jest Nasze számításaihoz képest abból származhat, hogy

sok nyilvánosnak mondott vécé vagy nem üzemel, vagy annyira mégsem nyilvánosak, hogy beengedjék oda az embereket.

Az önkormányzati hivatalok illemhelyiségeit például hivatalosan minden varsói ingyen használhatná, azonban inkognitóban lévő újságírók többször is beszámoltak arról, hogy megtiltották nekik a belépést.

Jan Mencwel azt is kifejtette: akciójuk mögött – túl a szerintük nem megfelelő vécéellátottság fókuszba állításán – olyan szándék is volt, hogy felhívják a figyelmet: az Airbnb és Uber-féle szolgáltatások, hiába épülnek az emberek közötti interakciókra, fizetőssé teszik a szolgáltatásaikat – ellentétben az általuk kitalált Airpnp-vel –, és így hiányzik belőlük a közszolgálati jelleg.

Akármennyire is kreatív elgondolásnak tűnik ez, az ötletet a Miasto Jest Nasze is koppintotta: azt eredetileg a New Orleansban megrendezett Mardi Gras-fesztivál szervezői találták ki 2014-ben, hogy az emberek a karnevál ideje alatt kényelmesen elintézhessék, amit kell.

Hogyan áll Budapest?

Összehasonlítva a varsói helyzettel a budapesti lakosok végképp nem lehetnek elégedettek: a Varsóhoz hasonló területű Budapesten

a nagyrészt önkormányzati tulajdonú Fővárosi Csatornázási Művek mindössze 44 nyilvános illemhelyiséget üzemeltet.

ITT TALÁLHATÓAK NYILVÁNOS VÉCÉK BUDAPESTEN A FŐVÁROSI CSATORNÁZÁSI MŰVEK SZERINT.

Erre jöhetnek rá még a kerületi vagy magánfenntartású vécék: az Index 2017-es becslése szerint összességében akkor körülbelül 85 nyilvános vécét lehetett találni. Ráadásul ezek közül is sok van rossz állapotban, ahova nem szívesen tér be az ember, főleg úgy, hogy százforintokat is kéne fizetni azért, amit egy eldugodtabb sikátorban vagy egy bokor takarásában ingyen is el lehet végezni.

Az Azonnali levélben kereste meg Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármeseter-helyettest, hogy megtudja, pontosan hány közvécé van jelenleg Budapesten, azok milyen állapotban vannak, hány mellékhelyiségben kell fizetni, valamint hogy milyen terveik vannak a helyzet javítása érdekében. Amint választ kapunk a főpolgármester-helyettestől, természetesen közöljük azt.

NYITÓKÉP: Junior Libby / Needpix.com

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek