+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. szeptember 17. csütörtök, 10:28
A figyelemfelkeltés érdekében még egy nemlétező appot is indított egy helyi aktivistacsoport. Na de hogy áll Budapest közvécék tekintetében?

A népszerű lakásmegosztó szolgáltatás, az Airbnb mintájára Airpnp (Air Poop and Pee) néven kezdte el reklámozni applikációját egy varsói aktivistacsoport, a Miasto Jest Nasze (A Város a Miénk – a szerk.). Az app lényege, hogy az emberek ingyen felajánlhatják közösségi használtra a saját illemhelyiségeiket, a felhasználók pedig egy interaktív térképen láthatják a használható magánvécéket. Mint az appot népszerűsítő hirdetésben áll:

 

„Mindenkinek megvannak a maga biológiai szükségletei, de sokunknak okoz gondot nyilvános vécéket használni. Sokszor nehéz gyorsan találni egy vécét, ami elég közel van és elég tiszta. Mostantól nem kell emiatt aggódni.”

 

Az appot ismertető hirdetést egy nap alatt több százan osztották meg, azonban annak hivatalos indulásakor az élhetőbb Varsóért fellépő aktivistacsoport bevallotta,

 

az egész csak egy átverés volt, aminek célja, hogy felhívják rá a figyelmet: elégtelen a nyilvános illemhelyiségek száma Varsóban.

 

AZ AKTIVISTACSOPORT A VARSÓI KÖZVÉCÉPROBLÉMA MEGOLDÁSÁT ÍGÉRTE A LAKOSOKNAK, AMENNYIBEN A NEM IS LÉTEZŐ APPJUK TESZTJE SIKERES LETT VOLNA.

 

A varsói vezetés szerint több közvécé áll rendelkezésre, mint az aktivisták szerint

 

Mint azt a csoport vezetője, Jan Mencwel elmondta: Lengyelország fővárosában számításaik szerint 153 nyilvános vécé található, ami „nem tragikus, de nem is jó például Berlinhez vagy Prágához képest”, ahol a nyilvános illemhelyek száma 653 és 243. Igaz, Bécs majdnem kétszer akkora területű, mint Varsó (előbbi 892, míg utóbbi 517 négyzetkilométer), Prága viszont még kisebb is lengyel társánál a maga 496 négyzetkilométeres területével.

 

A városháza becslése szerint a varsói nyilvános vécék száma inkább 400 körülre tehető – a különbség a Miasto Jest Nasze számításaihoz képest abból származhat, hogy

 

sok nyilvánosnak mondott vécé vagy nem üzemel, vagy annyira mégsem nyilvánosak, hogy beengedjék oda az embereket.

 

Az önkormányzati hivatalok illemhelyiségeit például hivatalosan minden varsói ingyen használhatná, azonban inkognitóban lévő újságírók többször is beszámoltak arról, hogy megtiltották nekik a belépést.

 

Jan Mencwel azt is kifejtette: akciójuk mögött – túl a szerintük nem megfelelő vécéellátottság fókuszba állításán – olyan szándék is volt, hogy felhívják a figyelmet: az Airbnb és Uber-féle szolgáltatások, hiába épülnek az emberek közötti interakciókra, fizetőssé teszik a szolgáltatásaikat – ellentétben az általuk kitalált Airpnp-vel –, és így hiányzik belőlük a közszolgálati jelleg.

 

Akármennyire is kreatív elgondolásnak tűnik ez, az ötletet a Miasto Jest Nasze is koppintotta: azt eredetileg a New Orleansban megrendezett Mardi Gras-fesztivál szervezői találták ki 2014-ben, hogy az emberek a karnevál ideje alatt kényelmesen elintézhessék, amit kell.

 

Hogyan áll Budapest?

 

Összehasonlítva a varsói helyzettel a budapesti lakosok végképp nem lehetnek elégedettek: a Varsóhoz hasonló területű Budapesten

 

a nagyrészt önkormányzati tulajdonú Fővárosi Csatornázási Művek mindössze 44 nyilvános illemhelyiséget üzemeltet.

 

ITT TALÁLHATÓAK NYILVÁNOS VÉCÉK BUDAPESTEN A FŐVÁROSI CSATORNÁZÁSI MŰVEK SZERINT.

 

Erre jöhetnek rá még a kerületi vagy magánfenntartású vécék: az Index 2017-es becslése szerint összességében akkor körülbelül 85 nyilvános vécét lehetett találni. Ráadásul ezek közül is sok van rossz állapotban, ahova nem szívesen tér be az ember, főleg úgy, hogy százforintokat is kéne fizetni azért, amit egy eldugodtabb sikátorban vagy egy bokor takarásában ingyen is el lehet végezni.

 

Az Azonnali levélben kereste meg Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármeseter-helyettest, hogy megtudja, pontosan hány közvécé van jelenleg Budapesten, azok milyen állapotban vannak, hány mellékhelyiségben kell fizetni, valamint hogy milyen terveik vannak a helyzet javítása érdekében. Amint választ kapunk a főpolgármester-helyettestől, természetesen közöljük azt.

 

NYITÓKÉP: Junior Libby / Needpix.com

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

Ebből nyáron akár óriási káosz is lehet: minden egyes EU-tagállam maga döntheti el, hogy elfogadja-e az EMA-engedéllyel nem rendelkező vakcinákat.

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

És ha még meg is épül Óbuda és Újpest között a vasúti híddal párhuzamosan, az is valószínűleg csak 20-25 év múlva lesz esedékes – a híd és a környező terület fejlesztési tervéhez azonban az embereket is megkérdezi a főváros.

Litvániában eleve olyan igazolást csináltak, ami megfelel az EU-s zöldigazolványnak. Az újból kinyitott üzleteket májustól csak egy ilyen igazolás felmutatásával lehet majd igénybe venni.

Napok óta tüntetnek, hogy munkakör és ne kor szerint oltsanak, és minél előbb elkezdődhessen az olasz turisztikai szezon.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás