gasztronómia
Több közös van az olasz és magyar konyhában, mint gondolnánk
Több közös van az olasz és magyar konyhában, mint gondolnánk

Veszek a hentesnél kolbászt vagy szalonnát, és rögtön teleportálom magam egy békebeli magyar paraszti kultúrába, ahol a minőséget nem szorította ki a kapzsi számítás és az általános igénytelenség. Magyarra fordítva: pont úgy készül, mint nálunk, csak szinte mindenhol kifogástalan kivitelben.

Nagyapa golyóitól a faszbirodalomig: a legbizarrabb olasz ételnevek
Nagyapa golyóitól a faszbirodalomig: a legbizarrabb olasz ételnevek

Aligha lehet véletlen, hogy a genitália szóban megtaláljuk Olaszország nevét is.

Új rovat az Azonnalin: indul a Más tészta!
Új rovat az Azonnalin: indul a Más tészta!

Szabó Zoltán hosszúhetényi borász mostantól egy-egy hétvégén rendszeresen elmagyarázza Olaszországot az Azonnali olvasóinak.

Mi lehetett Szeremley Huba varázsa?
Mi lehetett Szeremley Huba varázsa?

Kalandorként emlegetik, akik csak felszínesen ismerték. Ebből is látszik, hogy ez a kor mennyire nem tud már mit kezdeni olyan hősökkel, akik mintha egyenesen egy Jókai-regényből bukkantak volna fel. Kardos Gábor nekrológja.

Sonkamagyarország – így lettünk húsimádó ország
Sonkamagyarország – így lettünk húsimádó ország

Népünk húsimádata átível a történelmen, az evésben megjelenő félelmeink, vágyaink évtizedről évtizedre visszaköszönnek. Mutatunk gulyásreceptet 1834-ből, kiderül, mi volt a legnagyobb titkos sláger az 50-es években, és mit raktak volna ki Instára a 70-es évekbeli vágásiferik!

Heteken belül itt a medvehagyma szezonja, annyira enyhe a tél
Heteken belül itt a medvehagyma szezonja, annyira enyhe a tél

Február utolsó napjaiban lehet már szedni, ha minden úgy alakul, ahogy eddig.

Kinyitotta a kávézóját a lockdown ellenére, mondván nincs már miből ellátni a gyerekét
Kinyitotta a kávézóját a lockdown ellenére, mondván nincs már miből ellátni a gyerekét

Egy linzi kávézótulajdonos megelégelte a lockdownt, és kinyitott hétfőn. Csak rövid ideig: a hatóságok gyorsan megjelentek a helyszínen, megbírságolva az ott tartózkodó 45 vendéget és magát az üzemeltetőt is.

Ennél olaszabb karácsonyod akkor lesz csak, ha Vespát kapsz. Azonnali adventi naptár #13
Ennél olaszabb karácsonyod akkor lesz csak, ha Vespát kapsz. Azonnali adventi naptár #13

Budapest legjobb pizzériája idén is megsüti a karácsonyi asztalra való panettonét. Hétfőtől lehet előrendelni.

A konyhádban főz a séf. Azonnalis adventi naptár #1
A konyhádban főz a séf. Azonnalis adventi naptár #1

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

A németek a kutyájuknak adják, itthon tiltva volt, de Firenzében büszkék rá: megkóstoltuk
A németek a kutyájuknak adják, itthon tiltva volt, de Firenzében büszkék rá: megkóstoltuk

Nem akármilyen pacalt esznek Firenzében: a gyomor utolsó része, az oltó helyi specialitás. Ezt a magyar szabályozás emberi élelmezés céljára korábban el se fogadta. Ott voltunk az elsők között a piaci tripperiában, hogy megkóstoljuk.

Budapestet egyre jobban meghódítja a céviche. De mi is ez pontosan?
Budapestet egyre jobban meghódítja a céviche. De mi is ez pontosan?

Kevés étel robbant be annyira a világ gasztronómiájába az utóbbi évtizedekben, mint az elsősorban halalapú, sok helyen tengeri gyümölcsökből álló, perui eredetű céviche. Az üdítő friss ízéről, különleges pácolásáról ismert fogás Latin-Amerika egyik védjegye, olyan, mint Japánnak a szusi. Ma már Budapesten is letesztelhető.

Ilyen a székely gourmet az erdélyi vendégmunkás és a budai úrigyerek szemével
Ilyen a székely gourmet az erdélyi vendégmunkás és a budai úrigyerek szemével

Székely gourmet ételeket ígér egy új étterem az Andrássy úton. Bár minőségi alapanyagokból főznek finom ételeket korrekt áron, székely szemmel azért korántsem az Erdélyben megszokott ételekről van szó – de lehet, hogy ez nem is baj. Étteremkritika!

Ferenc pápa szerint egy finom étel és a jó szex isteni
Ferenc pápa szerint egy finom étel és a jó szex isteni

Egy szerdán megjelent könyvben Ferenc pápa egy neves olasz kommunista gasztromozgalmárral többek között a nemi élet gyönyöreihez hasonlítja a jó ételt – mindkettő „isteni”.

A kocsma, ahol minden ital alkoholmentes, még a gin is
A kocsma, ahol minden ital alkoholmentes, még a gin is

A kelet-berlini bulinegyedbe is betört a józanság: tavasz óta üzemel az első alkoholmentes kocsma, sokkal fantáziadúsabb italokkal, mint a szörp vagy az alkoholmentes sör.

Ugrik a külföldi vakáció? Nyaralj Baranyában!
Ugrik a külföldi vakáció? Nyaralj Baranyában!

Magyarország legsokszínűbb régióját magyarok, svábok, sokácok, szerbek, törökök, cigányok, hegyek és szőlőtőkék tették izgalmassá. Belvárosi dzsámik, ortodox templomok, svábok és sokácok gasztrokultúrája: aki egy kicsit is élvezni szeretné az életet, elutazik a magyar délre!

Kardos Gábor
A Balatonban pont az a jó, hogy nem tenger

A Garda-tavat az olaszoknak eszükbe se jut tengerparthoz hasonlítani. Mi se annak alapján ítéljük meg a Balatont, amit a tömegturizmus alatt sínylődve a nyári tumultusban mutat!

Az egyik leghíresebb gasztrovlogger szerint Budapesten van Európa legjobb kínai étele
Az egyik leghíresebb gasztrovlogger szerint Budapesten van Európa legjobb kínai étele

Mark Wiens teljesen elájult a magyar konyhától is, de a legjobban nem is ez tetszett neki: mutatjuk, hova kell menned a kontinens legjobb kínai kajájáért!

A terasz mentheti meg a pesti vendéglátósokat, de partnerek-e ebben az önkormányzatok?
A terasz mentheti meg a pesti vendéglátósokat, de partnerek-e ebben az önkormányzatok?

A kijárási korlátozások feloldása után Budapesten egyelőre csak a vendéglátóhelyek teraszain lehet fogyasztani. De milyen gyorsan kap engedélyt, akinek eddig nem volt terasza, most viszont sürgősen szüksége lenne rá? Utánajártunk.

Mostantól disznóból, nem borjúból készül a Schnitzel Bécsben, mert nincsenek turisták
Mostantól disznóból, nem borjúból készül a Schnitzel Bécsben, mert nincsenek turisták

Május 15-én megnyithatnak a kávézók és éttermek egész Ausztriában, az üzemeltetők nem valami lelkesek az új szabályoktól.

Mi legyen Magyarország nemzeti süteménye?
Mi legyen Magyarország nemzeti süteménye?

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Ami Sebestyén Balázs poénjainál is jobban összeköti az országot reggelenként.

Ezek voltak a világ legjobb éttermei az utazók szerint 2019-ben
Ezek voltak a világ legjobb éttermei az utazók szerint 2019-ben

Keményen a zsebünkbe kell nyúlni, ha szeretnénk valamit enni a listán szereplő helyeken, de cserébe az egyik szomszédunkba is elég elmenni az élményért!

Azzal reklámozzák a fideszes polgármestert, hogy az „cukkinit villantott”
Azzal reklámozzák a fideszes polgármestert, hogy az „cukkinit villantott”

„Még a cukkinit is erősen szereti” Szentgyörgyvölgyi Péter, Budapest belvárosának fideszes polgármestere: ez a címlapsztori egy kormánypárti ingyenes kampánykiadványban. Azaz vannak még tartalékok az önkormányzati választás előtt!

A lengyel konyha legjobb barátai a vodka és a magyar bor
A lengyel konyha legjobb barátai a vodka és a magyar bor

Aleksander Baron az egyik legismertebb fiatal lengyel szakács. Azzal lett híres, hogy a lengyel kulináris múltból inspirálódva készít kísérletező fogásokat. Most épp egy kolbászozót visz Varsóban, ahol az Azonnalinak elmondta, miért rajong a savanyúságokért, mi a titka a jó vodkának, milyen fogást készített a magyar testvéreknek, és milyen magyar ételt főzne meg legközelebb. Interjú.

Edd végig a trianoni békeszerződés menüjét!
Edd végig a trianoni békeszerződés menüjét!

Egy Párizs melletti étteremben kétszáz euróért végigeheted azon menük egyikét, amit az első világháború utáni békeszerződések tárgyalásain ettek a felek. Jófajta Trianon-bor is jár hozzá.

Melyik béna strandkaját gyűlölöd a legjobban?
Melyik béna strandkaját gyűlölöd a legjobban?

Itt a nyár, itt a strandszezon, itt az idő elámulni azon, hogy hol tart még mindig a magyar gasztronómia.

Dák farkassal kényezteti az újságírókat a román EU-elnökség az EU-csúcson
Dák farkassal kényezteti az újságírókat a román EU-elnökség az EU-csúcson

Egész Nagyszeben a csütörtöki EU-csúcsra készül, az Azonnali is beregisztrált már az eseményre a helyszínen. Mutatjuk, mit kaptunk ajándékba az EU soros román elnökségétől!

Mi a jó húsvéti sonka titka? Politikusok mondják el az Azonnalinak!
Mi a jó húsvéti sonka titka? Politikusok mondják el az Azonnalinak!

Milyen húsvéti menü kerül a politikusok asztalára az ünnepek alatt? Ki hogyan szereti a húsvéti sonkát? És melyik politikus tartja húsvét helyett a pészachot? Az Azonnali megkérdezte!

Tudtad, hogy van egy horvát Baranya is?
Tudtad, hogy van egy horvát Baranya is?

Van egy vidék, amely bár közel van Magyarországhoz, szinte alig ismert, holott a gasztroturisták egyenesen imádnák. A horvát Baranyában, Drávaszög falvaiban többnyire magyarul is elboldogul az ember, olyan halászlét ehet, amilyet még Baján vagy Szegeden se, és a horvátok kulenje, azaz gömböce is felveszi a versenyt a magyar kolbásszal. Ja, és a környék borvidék. Videó!

Németh Szilárd lengyel levese felült a varsói gyorsra
Németh Szilárd lengyel levese felült a varsói gyorsra

Európa erős emberei nagy bajban lennének, ha meginogna a hagyományos ételek és szokások által aládúcolt szellemi világrend. Jól tudja ezt Németh Szilárd Fidesz-alelnök is, aki a csepeli helyi újságban lassan klasszikussá váló sorozatban tanít a magyar és a közép-európai konyha legjavára. Mindig érdemes a Visztulába vizet önteni, ezért a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárának lengyel zsurekjét Varsó Stara Ochotájának egyik festői falanszterében főztük meg.

Hiába kéri egy francia séf, nem veszik el tőle a Michelin-csillagot
Hiába kéri egy francia séf, nem veszik el tőle a Michelin-csillagot

Túl stresszes úgy főzni, hogy folyton azon parázz, hogy vizsgálják a kaját, szóval nem kell neki Michelin-csillag.

Listázta a legjobb magyar sütiket a CNN
Listázta a legjobb magyar sütiket a CNN

Újabb listázós botrány rázhatja meg az országot! A nyugatiak összegyűjtötték azt a hat édességet, amit véletlenül sem szabad kihagyni Budapesten!

Vegánok neveztetnék át a Kolbász utcát egy kis francia faluban
Vegánok neveztetnék át a Kolbász utcát egy kis francia faluban

A helyi polgármester először azt hitte, hogy a kezdeményezés valójában csak egy vicc. Pedig nem. Te melyik húsevéssel kapcsolatos közteret neveznéd át itthon?

Kipróbáltuk a romániai streetfood legújabb dobását!
Kipróbáltuk a romániai streetfood legújabb dobását!

Két és fél perc alatt, kicsit több, mint ezer forintért készít el négyféle pizzát az az automata, amit az egyik temesvári piac elé állítottak fel. Az Azonnali rögtön kipróbálta a gépet!

Hányózacskó a jegy az Undorító Ételek Múzeumába
Hányózacskó a jegy az Undorító Ételek Múzeumába

Rothasztott cápahús és hering, kukacos sajt és hírhedten büdös gyümölcs – ezek is megtalálhatóak a rendhagyó svédországi kiállításon.

Szeged Útikalauz Stopposoknak
Szeged Útikalauz Stopposoknak

A világ legjobb menzája és piaca, egy sörben pácolt pulled pork, pár szakadt játszótér és egy csodás capuccino: megmondjuk, hova térj be, ha Szegeden jársz.

Balaton: a vidék sikersztorija vagy botrányos tömegturizmus?
Balaton: a vidék sikersztorija vagy botrányos tömegturizmus?

Mindaz, amit mindig is tudni akartunk a Balatonról, de sosem mertünk igazán rákérdezni.

Egy félrehúzott rézlábas indította útjára a magyar gasztronómia miniszterelnökét
Egy félrehúzott rézlábas indította útjára a magyar gasztronómia miniszterelnökét

Az élet meg minden podcastban mesélte el Molnár B. Tamás, hogy a Toldy Ferenc Gimnázium diákjából hogyan lett belőle Magyarország „gasztropápája".

Migránsriasztó főzés: ennyire hibátlan Németh Szilárd-paródiavideót még nem láttunk!
Migránsriasztó főzés: ennyire hibátlan Németh Szilárd-paródiavideót még nem láttunk!

Soros György- és migránsriasztó pörköltöt készített vébékázás közben a vasárnapi internet Németh Szilárdja, a fideszes rezsibiztos bőrébe bújt ügyvéd, Ésik Sándor. És mindezt egy fideszes kampányvideó alaposságával le is videózta. Kedves nézőink, ugye még mindig tudjuk, kire kell szavazni?

Németh Szilárd tepertőkrémje nem ismer határokat
Németh Szilárd tepertőkrémje nem ismer határokat

A politikai gasztronómia eredetileg Gyurcsány Ferenc asztala, de az idei kampányban már a kormányzó pártok és a generációs progresszivizmus képviselői is bevetik konyhai képességeiket. A momentumos fánk kalóriahatását remekül erősíti fel Németh Szilárd rezsibiztos tepertőkrémje – ezért ennek is elkészítettük londoni verzióját. A kihívást fokozza, hogy egy rendes csepeli háztartással ellentétben itt nincs húsdaráló, de improvizáltunk.

Nem képviselő – itt a Momentum kézműves fánkja
Nem képviselő – itt a Momentum kézműves fánkja

Kelet-Londonnál jobb helyszínt nehezen találunk a szerkesztőségünk birtokába jutott momentumos fánkrecept kipróbálásához. Dalston talán sokszínűbb, mint a MoMo Magyarországa és valószínűleg a közelben tartózkodik a párt szavazóbázisának fele-harmada is. A lokáció tehát adott, 12 egyszerű lépésben össze is állítom Soproni Tamás kézműves csodáját.

Kardos Gábor
Tetszettek volna gasztroforradalmat csinálni

A magyar gasztroforradalomnak máig nagyobb a füstje, mint a lángja és a hitelessége. Az újmaszek újhullámra, az okosban csinált és agyonhájpolt fájndájningra vagy a fúdtrákra és a sztrítfúdra sokkal inkább igaz, hogy neokádárista jegyeket mutat. Ez kérem szépen, az újgazdagok gasztroforradalma.