Orbán a Néppárt önmegsemmisítését vizionálja, ha Timmermans lesz a bizottsági elnök

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.06.30. 18:15

Németország és Franciaország állítólag megegyeztek Timmermans személyében, Orbán Viktor meg kiakadt és levelet írt a néppárti vezetésnek.

Orbán a Néppárt önmegsemmisítését vizionálja, ha Timmermans lesz a bizottsági elnök

A holland szocialista politikus Frans Timmermans lehet a befutó az Európai Bizottság élére a Reuters információi szerint. Magas rangú EU-s diplomaták nyilatkozták ezt, mielőtt elkezdődött volna a pozíciók kijelölésének egy újabb tárgyalása.

 

A hírek szerint kelet-európaiak nagyon tiltakoznak ellene, de állítólag Németország és Franciaország már megegyezett Timmermans személyében.

Hamarosan az is el fog dőlni egyébként, hogy ki legyen az Európai Tanács, az Európai Parlament és az Európai Központi Bank vezetője. 

Timmermans eddig a Bizottság első alelnöke volt, nagy fegyvertény számára, hogy pártja Hollandiában minden várakozás ellenére megnyerte az EP-választásokat. Még vasárnap este eldőlhet, hogy kit jelölnek bizottsági elnöknek, közép-európai idő szerint 17 órakor ugyanis a döntéshozók összeültek.

Állítólag azonban a kelet-európaiak nagyon hevesen tiltakoznak, főleg Magyaroroszág és Lengyelország akadt ki. (Timmermans vezető szerepet visz a Lengyelország elleni 7-es cikkes eljárásban, és a magyar jogállamiság helyzetét is rendszeresen kritizálja, több, ilyen témájú kötelezettségszegési eljárást is indított a két tagállam ellen a Bizottság.)

Kovács Zoltán magyar államtitkár például egy az egyben kiírta Twitterre, hogy „Soros György be akarja nyomni az emberét” a Bizottság élére.

Németország és Franciaország elég sokat civakodtak, nem csak a Bizottság elnökének személyéről, hanem a kiválasztás módján is, keddre azonban meg kell lennie az Európai Parlament elnökjelöltjének a testület alakuló ülésére, így könnyen elképzelhető, hogy most már egyezségre fognak jutni. 

Ha a csúcsjelölti győzelem alapján neveznék ki az elnököt, akkor az Európai Parlamentben a legtöbb képviselői helyet begyűjtő Európai Néppárt csúcsjelöltje, a bajor Manfred Weber kellett volna, hogy legyen a bizottsági elnök, de Emmanuel Macron francia elnök erről hallani sem akart. Az a hír járja, hogy végül Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök vetette fel, hogy kezdjék elölről a gondolkodást, és ő dobta be, hogy mi lenne, ha a szocialisták közül kerülne ki a bizottsági elnök.

Ennek fényében úgy tűnik, Manfred Webernek a parlamenti elnökség jutna jutalmul, ha lemondana a bizottságiról, Timmermans elnöksége mellett ugyanis Spanyolország és Franciaország is kardoskodik. A franciák továbbá megkaphatják az Európai Központi Bank vezetői pozícióját is, a jelöltjük erre a posztra François Villeroy de Galhau, a Francia Központi Bank jelenlegi vezetője, de esélyes még Erkki Liikanen, a Finn Központi Bank vezetője, és a németek is nagyon nyomják az ő jelöltjüket, Jens Weidmannt.

 

Orbán Viktor közben le van sokkolva, és levelet írt

Varga Judit, a Miniszterelnökség uniós kapcsolatokért felelős államtitkára (aki mellesleg hamarosan igazságügyi miniszter lesz az EP-be távozó Trócsányi László helyett) közben közzétett egy Orbán Viktor által írt levelet a Twitteren, amiben a miniszterelnök „történelmi hibának” nevezi, ha a Néppárt úgy döntene, hogy a deal értelmében Timmermansot támogatják.

Letter of PM Orbán to @JosephDaul @EPP pic.twitter.com/GPbzuk8eRm

— Judit Varga (@JuditVarga_EU) 2019. június 30.

A Joseph Daul Néppárt-elnöknek címzett levél szerint Orbán tudatában van, hogy a Fidesz fel van függesztve és így nem szólhat bele a pártcsalád döntésébe, de aggódik, és pont azért írja ezt a levelet, hogy figyelmeztesse a pártcsaládot:

nem szabad az EP-választáson aratott győzelmet kiengedni a kezük közül.

„Először is ez megalázó lenne, másodszor pedig teljesen aláásná a méltóságunkat és az tekintélyünket a nemzetközi politikában. Harmadszor pedig ez a Néppártnak hatalmas prezstízsveszteséget okozna a választóink szemében. Miért támogattuk a Néppárt nemzeti tagpártjait az EP-választáson, ha a legfontosabb pozíciót végül átengedjük a legnagyobb riválisunknak? Ez a saját önmegsemmisítésünkhöz vezet” – írja Orbán Viktor, arra kérve Dault, hogy minden erőfeszítést tegyen meg egy ilyen megalázó helyzet elkerülése.

Ugyan valóban a Néppárt nyerte meg az EP-választást, ugyanakkor a baloldali pártoknak (a zöldeket és a liberálisokat is beleértve) összességében többségük van az Európai  Parlamentben. 

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek