Horváth Csaba Puzsérnak: trollokkal nem vitatkozom

Szerző: Hutter Marianna
2019.01.29. 14:36

A szocialistákat nem hatotta meg Puzsérék Horváth Csaba visszaléptetését célzó levele. Puzsér kampányfőnöke szerint ha elmarad az előválasztás második fordulója, Puzsér mindenképpen elindul Tarlós ellen.

Horváth Csaba Puzsérnak: trollokkal nem vitatkozom
Három szó: trollokkal nem vitatkozom

– mindössze ennyit kívánt reagálni Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje az Azonnalinak arra, hogy Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt kampányfőnöke kedden felszólította a szocialista pártot: vonják vissza Horváth jelölését az előválasztáson.

Az egyébként exmomentumos Zaránd Péter által jegyzett nyílt levél, melyet a szocialisták budapesti elnökének, Molnár Zsoltnak címzett, azt kifogásolja, hogy Horváth Csaba a Népszavának adott interjújában nemrég arról beszélt: Puzsér egy troll, az előválasztás második fordulójára nem lesz szükség, mert „addigra Puzsérnak nem lesz érdemi támogatottsága”.

Utóbbi Zaránd szerint nyílt hadüzenet nem csak Puzsér Róbertnek, hanem a teljes ellenzéki együttműködésnek; tiszteletlenség az LMP, a Jobbik, a Momentum, a Kétfarkú Kutyapárt, illetve a Liberálisok irányába. Ráadásul szerinte Molnár Karácsony Gergellyel, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltjével egyetértésben kimondottan kérte őket, hogy ne támadják a baloldali előválasztás rendszerét, ne kritizálják az első fordulót, és ők a kérésnek eleget tettek.

A megszólított fél, Molnár Zsolt arról beszélt az Azonnalinak: amennyiben Puzsér Róbert fenntartja, hogy indulni kíván júniusban, úgy a budapesti szocialisták tartják a Puzsér Róberttel és Karácsony Gergellyel kötött írásbeli megállapodást.

Puzsérék felvetésre Horváth Csaba visszaléptetéséről viszont egyáltalán nem kívánt reagálni.

Zaránd: nehéz Horváth Csabát nem kritizálni

Az Azonnali kereste az ügyben Zaránd Pétert, aki érdeklődésünkkor még nem kapott választ levelére Molnár Zsolttól, de nagyon bízik benne, hogy megnyugtatóan fog rá reagálni. Zaránd elmondta: ha a szocialisták jelöltje szerint nincs szükség a második fordulóra, az „olyan, mintha felrúgná a megállapodásukat, ami elég érthetetlen”.

Hogy életszerű-e, hogy Horváth Csaba visszalépjen a felszólításuk hatására, úgy reagált: ő nem tudja, hogy működik az MSZP belülről, de bízik benne, hogy igen. Felvetésünkre, hogy utoljára a Fidesz követelt több tiszteletet Brüsszeltől a nagy nyilvánosság előtt, esetleg tőlük vették-e az ötletet, elmondta, hogy nem, de szerinte furcsa, hogy egymást trollnak nevezik a jelöltek, főleg hogy ezt egy olyan versenytárssal teszik, aki jelenleg – az előválasztás első fordulójában – nem is rivális.

És hogy milyen alapon követlenek Puzsérék tiszteletet, mikor ők meg lecsacsizták Horváth Csabát és „címezetes senkinek” nevezték nemrég Facebookon? Zaránd erre azt mondta, ez azt követően történt, hogy Horváth letrollozta Puzsért, de elfogadja, hogy valóban erős megfogalmazást használtak. „Azért azt is lássuk, hogy

azt a jelöltet, aki a Duna alatt hosszanti irányban alagutat tervez, aki a BKV-t ingyenessé tenné azután, hogy ő volt a főpolgármester-helyettes, aki a BKK feldarabolásával egy időben a Critical Mass-t a Békemenethez hasonlítja, azt nehéz nem kritikával illetni.”

Ha nincs második forduló, széleskörű együttműködés sincs

Hogy mit tesznek, ha Horváth nem lép vissza, arra Zaránd Péter úgy reagált: az ő politikai kultúrájuk nem ultimátumokról szól. „Mi tartjuk magunkat ahhoz, hogy erős feltételekkel, de szükség van előválasztásra. Most az a kérdés, hogy ezt az MSZP fontosnak tartja-e” – mondta. Ugyanis szerinte ha az MSZP azt mondja, mégsem kell második forduló, akkor kockáztatja annak lehetőségét, hogy széleskörű együttműködés jöjjön létre a kerületekben, amivel a Fidesz legyőzhető lenne.

Zaránd szerint ha elmaradna az előválasztás második fordulója,

akkor Puzsér „természetesen” mindenképpen elindulna Tarlós István ellen, önként biztosan nem lép vissza az MSZP-DK egyetlen jelöltjének sem,

csak ha a megállapodásban foglalt keretek között veszít a megmérettetésen. Puzsérék feltételei közé tartozik többek közt az, hogy az előválasztás második, júniusi fordulóján legyen legalább ötvenezer résztvevő, illetve hogy lehessen online regisztrálni és szavazni.

Egyelőre viszont most vasárnapig az előválasztás első fordulója zajlik, ezen Horváth Csaba és Karácsony Gergely csapnak össze. Arról, hogy a két jelölt az egymással való vita helyett inkább hogyan ígérgetett, itt olvashatjátok az Azonnali összefoglalóját, míg a Karácsony Gergellyel készült interjúnkat itt éritek el.

FOTÓ: Mohai Balázs / MTI

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek