Ki lesz „A Tarlósverő”? Karácsony Gergely és Horváth Csaba vita helyett inkább ígérgetett

Szerző: Illés Gergő
2019.01.20. 22:09

Egymásra licitálva próbálták lekenyerezni a baloldali főpolgármesteri előválasztás jelöltjei vitájuk főként nyugdíjasokból álló nézőit. A párbeszédes Karácsony Gergely és a szocialista Horváth Csaba között nézeteltérés nem igazán volt, de ígéret annál több elhangzott. Milyen jövőt képzelnek el a fővárosnak a baloldali főpolgármester-jelöltek? Na de ki lesz „A Tarlósverő”? Az Azonnali a helyszínen járt!

Ki lesz „A Tarlósverő”? Karácsony Gergely és Horváth Csaba vita helyett inkább ígérgetett

Vasárnap Horváth Csaba szocialista és Karácsony Gergely párbeszédes főpolgármester-jelölt, az ellenzéki előválasztás első fordulójának két jelöltje mérte össze erejét a Danubius Hotel Flamenco épületében. Külső szemlélőként furcsán hathatnak a főpolgármester-jelöltségért viaskodó ellenzéki politikusok, amint kétfordulós előválasztáson döntik el,

ki is legyen az, aki megeszi a Nemzeti Együttműködés Rendszerét reggelire, és heroikus csatában idén októberben megteszi azt, ami még Falus Ferencnek és Bokros Lajosnak sem sikerült: legyőzi Tarlós Istvánt.

De mielőtt a vitát részleteznénk...

Előválasztanál? Így teheted meg!

Miről is szól ez a kétfordulós történet a főpolgármester-jelöltségért? Nos, először az MSZP, a DK és a Párbeszéd közösen online előválasztást szerveznek, ahol a budapesti politika ismert figurája, a szocialista Horváth Csaba méri össze erejét a 2018-as választásokon a szocialisták és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjével, Karácsony Gergellyel. Ha annyira meggyőzött a két jelölt, te is szavazhatsz rájuk;

mást sem kell tenned, mint befáradnod egy fővárosi MSZP-, DK-, vagy Párbeszéd-irodába, és regisztrálnod az adatbázisba,

ezután te is kapsz hozzáférést a szavazáshoz, mely január 28. és február 3. között történik meg.

Majd jöhet is a második forduló, ahol az LMP által támogatott, de független Puzsér Róbert vív majd élet-halál harcot Karácsonnyal vagy Horváthtal. És a végén egyikük majd visszalép. Vagy mégsem: Puzsér kikötötte, hogy veresége esetén csak akkor lép hátrébb, ha minimum 50 ezer budapesti szavaz majd érvényesen a második körben. És akkor még nem is beszéltünk a budapesti szinten elég tanácstalan Jobbikról, valamint a Momentumról, mely már hosszú ideje sejteti, hogy előáll egy jelölttel.

Ki mondta, hogy nincs magyar baloldal?

Ennyi felvezető szöveg szükséges volt annak megértéséhez, hogy a szocialista és a párbeszédes jelölt miért kezdett el vitázni egymással vasárnap, valamint mindezt az utóbbi, Karácsony Gergely miért is nyilvánította történelmi jelentőségűnek.

Egyébként igazi baloldali sztárparádé volt ez, olyan szocialista politikusokkal, akikről bár megfeledkezhettünk, el viszont nem felejtettük őket: többek között Baja Ferenc, Molnár Gyula, Gurmai Zita, Komjáthi Imre, Lamperth Mónika, Hiller István és Lendvai Ildikó is ott ültek a közönség soraiban; de jelen volt az új generáció, a párbeszédes Kocsis-Cake Olivio és Tordai Bence, illetve a tüntetések decemberi sztárja, a szocialista Kunhalmi Ágnes is.

A szálloda nagytermében ugyanakkor nem ők ücsörögtek egyedül, a baloldali showdown annyi érdeklődőt vonzott, hogy alig maradt üres szék. Ki beszél egyáltalán arról, hogy ne lenne magyar baloldal?

A vitát – melyet az ex-Hír TV-s Szöllősi Györgyi moderált – Horváth Csaba kezdte, aki rögtön leszögezte, győzelme esetén is szeretne Karácsony Gergellyel együtt dolgozni a városvezetésben. Szerinte Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester együtt tették tönkre Budapestet, az ő programja ellenben megvalósítható, rendszerszintű megoldásokat kínál, és

„jelentősen eltér a trollok és az amatőrök elképzeléseitől”

– célozgatott Puzsér Róbertre a 2010-ben még ingyenes BKV-vel és a Városliget fölé építendő búrával kampányoló Horváth.

Az MSZP-s jelölt programjának alapeleme, hogy a fővárosiak minden befizetett tíz adóforint után kapjanak vissza egyet, „Orbán pedig nem teheti a fővárost a fideszes oligarchák játszóterévé”. Szerinte ezért olyan főpolgármesterre van szükség, aki beleáll a küzdelembe, a budapestieket szolgálja, és nem Orbán bábja. „Ki fogok állni Nagy Imre szobra, a CEU, a rabszolgatörvény, az oktatás és a kórházak fejlesztése mellett” – ecsetelte elképzeléseit.

Az egyébként szabolcsi származású Karácsony elmondta: ő nem beleszületett, hanem egyetemistaként beleszeretett a fővárosba, és elmondása szerint ma már nem tudna máshol élni. „Politikusnak sem készültem, de úgy éreztem, nem tűrhetem, hogy a politika szolgálat helyett uralkodássá válik” – tette hozzá, mondván, hogy ő a parlament helyett kétszer is a budapestieket választotta. Szerinte

olyan városra van szükség, ami mindannyiunk számára élhető, és nem pedig „Orbán Viktor terepasztala”.

Ehhez több zöldterületre, jobb közlekedésre, kreativitásra és szolidaritásra van szükség, zárta bevezetőjét a Párbeszéd társelnöke, az MSZP-P korábbi miniszterelnök-jelöltje.

Nem lehet a Kossuth téren tüntetni, és utána gazsulálni a Fidesszel!

Újra Horváth következett, aki Budapest és a kormány viszonyrendszeréről beszélt: szerinte „a NER háborút folytat Budapest ellen, ez pedig csak az erő útján szerezhető vissza, kedvességgel és barátsággal nem”. Így a Fidesz csak az erőből ért, azok az ellenzéki akciók voltak csak sikeresek, ahol erődemonstráció is történt. Ha főpolgármester lenne, megpróbálna ugyan tárgyalni a kormánnyal, de ha ez sikertelen, „kikényszerítené” a budapestiek érdekét Orbánék előtt – fogalmazott.

AZ ÉRDEKLŐDŐ KÖZÖNSÉG, A KÉP ELŐTERÉBEN HILLER ISTVÁNNAL

„Ismerik azt a viccet, hogy Tarlós és Orbán utaznak a buszon? És az a helyzet, hogy ez nem vicc!” – indított Karácsony arra a felvételre utalva, ahol Orbán a BKK egyik járatán porig alázta Tarlós Istvánt. Szerinte Tarlós Orbán előtt „csak makog, mekeg”, és nem tudja, igazából mit is kéne mondania. Karácsony hozzátette, jelenleg a budapestieket leginkább a saját kormányuktól kell megvédeni.

Az MSZP-s jelölt ezt követően keményen odaszúrt a zuglói polgármesterként tevékenykedő Karácsonynak, aki egy fideszes alpolgármesterrel együtt irányítja a kerületet: „A NER-rel nincs alku… ha megválasztanak, nem lesz fideszes főpolgármester-helyettesem, nem fogok szakmailag bukott NER-lovagokat alkalmazni közlekedési vezetőként” – mondta, majd hozzátette:

„Nem lehet a NER-rel háborúzni négytől hatig a Kossuth téren, aztán hattól nyolcig mosolyogva együtt dolgozni vele!”

Karácsony itt védekezésre kényszerült, szerinte ő csak azt mutatta meg, hogyan lehet ellenszélben egy kerületet vezetni. Mikor megválasztották, mindenki arról beszélt, hogy Zugló lesz az új Esztergom, de végül nem lett az – utalt az egykori esztergomi polgármester, Tétényi Éva helyi Fidesszel vívott harcára. Szerinte a fővárosban a Párbeszéd mellett szükség van az MSZP baloldaliságára, az LMP zöld programjára, a Momentum karcosságára, a DK elkötelezettségére és a Jobbik nemzeti elköteleződésére is.

Fidesz-ügynök lenne Vitézy Dávid?

A következő pár perc a közösségi közlekedésé volt, melyen Horváth kifejtette, tarthatatlan, hogy jelenleg a BKV a legnagyobb környezetszennyező vállalat Budapesten, ezzel pedig „közvetetten is felelős évi kétezer budapesti haláláért”. Ezért Horváth a teljes buszpark elektromos buszokra cserélését ígérte. Az MSZP-s jelölt további meghökkentő ígéreteket is tett: például

minden, Budapesten született baba után egy új fát (évi 15 ezret) és évi 100 ezer négyzetméternyi közparkot hozna létre, vagy újítana fel.

Karácsony a tömegközlekedésről elmondta, szerinte ez jelenleg nem elég integrált, ebben pedig szerinte bármilyen rokoni száltól függetlenül jó munkát végzett Vitézy Dávid ex-BKK-vezér. Vitézyt Horváth ezzel szemben élesen kritizálta, mondván, hogy ő az elektronikus jegyrendszer projektjével megbukott, így alkalmatlan a vezérigazgatói posztra. Karácsony mindemellett pesti fonódó villamoshálózatot hozna létre, eltervezné a hármas és a négyes metrók meghosszabbítását, részletfizetési lehetőséget hozna létre az éves BKK-bérletre, valamint olcsóbbá tenné azt: ugyanis Bécsben kerül annyiba a tömegközlekedés, mint Budapesten – de ott háromszor többet is keresnek az emberek.

Később Horváth kérdésére hozzátette: a gyerekek számára megemelné az ingyenes utazás korhatárát. Szerinte szívesen váltanának közösségi közlekedésre a budapestiek, hiszen „néhány politikust leszámítva senki feneke alá nem nőtt oda egy jármű”. A légi közlekedésről szólva elmondta, a zaj sokszor elviselhetetlen a budapestiek számára, ezért

az éjfél és hajnal öt közötti időszakban teljes légtérzárat javasol. Horváth hozzátette: Budapest vonzáskörzetében új repteret kell építeni, ahova gyorsvasút vezetne.

Néprajzi Múzeumot Rákosrendezőre!

 

A budapesti dugódíj bevezetése a főváros már régóta vállalt, de eddig beteljesületlen ígérete; ez csupán Puzsér Róbert Sétáló Budapest programjában szerepel, de Horváth és Karácsony nem támogatják ennek azonnali bevezetését. Előbbi szerint ehhez inkább a feltételeket kéne megteremteni, például negyvenezer P+R parkolóhelyet létesíteni, de az sem lenne rossz ötlet, ha az Astoriát az Erzsébet híddal összekötő Kossuth Lajos utcát lesüllyesztenék a föld alá.

A Párbeszéd jelöltje szerint ez már megvalósíthatatlan és túl drága is lenne. Horváth szerint ugyanakkor a felszín a gyalogosoké, inkább az autóknak kéne a felszín alatt közlekedniük. Abban viszont egyetértett a két jelölt, hogy a rakpartokat zöldebbé kell tenni, és a négyes metrót is meg kéne hosszabbítani a Bosnyák térig.

ÍGY VITÁZTAK. FOTÓ: MTI / BRUZÁK NOÉMI

A két baloldali jelölt egymásra kontrázva szidta a Liget-projektet, melynek keretében a Városligetben múzeumi negyed jönne létre. Karácsony azon humorizált, hogy az egészre azért van szükség, mert

Orbán Viktor kinézte magának a várat, aztán rájött, hogy ott múzeumok vannak: „nyilván nem járt még arra, tehát nem tudta” – mondta.

Szerinte a fejlesztéseket a rozsdaövezeteknek kéne inkább bevonzania, nem lenne rossz ötlet például a rákosrendezői rozsdaövezetbe telepíteni azokat.

Horváth a múzeumi negyedet a Nyugati pályaudvar környékére álmodta meg, és leszögezte, „sehol, semmit nem lehet úgy építeni, hogy valami meglévő érték elpusztuljon”. Ezután érdekes hasonlatot hozott arról, hogy mi lenne, ha Trump és a New York-i polgármester a Central Parkba száz négyzetméteres hotdogárusító standot telepítenének. „A New York-iak vasvillával kergetnék őket!” – magyarázta. Végül az Orbán-kormány közterület-felújításait is kritizálta, ahol szerinte egyre kevesebb a zöldterület, és egyre több a szürke térkő: „olyan, mintha Orbán Viktor személyesen utálná a zöldet!”

Eljön majd a Tarlósverő?

Végül a két politikus kérdezhetett egymástól, valamint hat budapesti lakos kérdéseire is válaszolniuk kellett. Horváth és Karácsony kínosan ügyeltek arra, hogy ne bántsák meg egymást, előbbi még azon kijelentésén is finomított, mikor azt mondta, hogy Karácsony másolta volna a programját. Szerinte ez rendben van, mivel szövetségesekként azt keresik, ami összeköti őket, és nem azt, ami elválasztja. A párbeszédes jelölt azzal kontrázott, hogy

bár valóban elkezdte Horváth programját olvasni, de hamar abba is hagyta, mivel több mondat olyan, mintha 2010-ben íródott volna.

Végül a színre lépett Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció is, pedig ők nem is dobtak be főpolgármester-jelöltet az előválasztási küzdelembe. A színpadra álló Gy. Németh Erzsébet szerint meg kell találni „a Tarlósverő” jelöltet, a DK ezért teljesen támogatja az előválasztási folyamatot. Hozzátette: december óta már nem lehet megosztani a Fidesz-ellenes többséget, így Budapestet sem.

FOTÓK: Illés Gergő / Azonnali; MTI / Bruzák Noémi

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek