Az előválasztás elveszett, Gyurcsány Ferenc pártja bedarálta

Zaránd Péter

Szerző:
Zaránd Péter

2019.06.03. 13:26

Ennek az egésznek már tényleg semmi értelme azon túl, hogy a szoci világ szeretné már holnap pajzsra emelni Karácsony Gergelyt – bárhogyan és azonnal.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Mint azt az Azonnali megírta: Puzsér Róbert független budapesti főpolgármester-jelölt kiszállt az előválasztásból. Hogy miért, azt a Sétáló Budapest kampányfőnöke írta meg az Azonnalinak.

November óta konzekvensen képviseljük azt az álláspontot, hogy lehessen online rendszeren is részt venni az előválasztáson, amit ne pártok, hanem független civil szereplő bonyolítson le. Szerettük volna a lehető legtöbb választót bevonni ebbe a folyamatba, hiszen az előválasztás demokratikus legitimitását és praktikus értelmét is az adná meg, ha nem csak legelkötelezettebb választókhoz jutnánk el. Tarlós István legyőzéséhez, a NER leváltásához a társadalom széles rétegeit kell bevonni a politikába, az online előválasztás ehhez lehet kiváló eszköz. Ilyen előválasztásban érdemes részt venni.

Karácsony Gergellyel és stábjával féléves tárgyalássorozaton vagyunk túl.

Egészen addig volt biztató a helyzet, amíg meg nem érkezett a tárgyalóasztalhoz az MSZP és Gyurcsány Ferenc pártjának (DK) küldöttsége.

Az elmúlt másfél hónap minden egyes tárgyalásán az elszabotálás és megegyezni nem akarás sugárzott róluk, annak ellenére, hogy a szakértői egyeztetések sikeresek voltak, józan kompromisszumok születtek. 

Az online előválasztás megoldásához az aHang szakemberei a felmerült igények mentén két különböző eszközt is kifejlesztettek az elmúlt időszakban.

Az egyik – a bonyolultabb – az ügyfélkapus megoldás:

+ Az állampolgár belép az ügyfélkapujába, onnan letölti az adatlapját, amin minden, az azonosításhoz szükséges személyes adata szerepel.

+ Feltölti az adatlapot Azonosításra Visszavezetett Dokumentumhitelesítés (AVDH) oldalra, ahol elektronikusan aláírja a dokumentumot, majd letölti azt.

+ Feltölti az aláírt verziót az előválasztás oldalára a regisztrációhoz, ahol a dokumentum hitelesítését követően regisztrálhat az oldalra.

+ Sikeres regisztrációt követően részt vehet az online szavazáson.

    

A másik – az egyszerűbb – a lakcímkártyás megoldás:

+ Az állampolgár belép az előválasztás felületére a regisztrációhoz, amely során befényképezi lakcímkártyáját adatai hitelesítéséhez.

+ Sikeres regisztrációt követően részt vehet az online szavazáson.

Előnyök, hátrányok, problémák

+ A két folyamat azonos adatokkal és adatvédelemmel működik, tehát semmi sem indokolja a bonyolultabb rendszer használatát.

+ A budapesti választók felének nincs ügyfélkapu-hozzáférése, ami azt jelenti, hogy 650 ezer választó eleve nem vehet részt az online szavazáson, ezzel csorbul az esélyegyenlőség.

+ Az ügyfélkapu használatáról szóló jogszabálynak nem megfeleltethető az előválasztási eljárás, így a teljes eljárás kiszolgáltatott az ügyfélkaput felügyelő Belügyminisztériumnak.

+ Az ügyfélkapus megoldás nem hogy nem egyszerűbb, mint a személyes szavazás, hanem sokkal bonyolultabb annál, amit ha volna elegendő idő intenzív tájékoztató kampánnyal bemutatni és elmagyarázni a választóknak, akkor se lenne elég egyszerű ahhoz, hogy széles rétegeket vonzzon be a részvételre.

Vita a folyamatról

Az utolsó ellenzéki tárgyalás során a DK új feltételt gördített az online előválasztás útjába: kettéválasztanák az online regisztráció és a szavazás időszakát. Míg a személyes szavazás esetében az előválasztás folyamán végig lehetne regisztrálni és szavazni is, addig az online esetében külön-külön időszakokban lehet csak regisztrálni és szavazni, így az előválasztás utolsó hetében már nem regisztrálhatna online senki. Ennek semmilyen ésszerű technikai magyarázata sincs, teljesen nyilvánvaló, hogy

néhány nappal az előválasztás megindítása előtt Gyurcsány Ferencék el akarják lehetetleníteni azt, hogy a választók nagy számban vegyenek részt az előválasztáson online.

Ha ez nem lett volna elég, akkor 3 nappal az előválasztást megelőzően azzal is sikerült megtorpedózni az online módszer elindítását, hogy az egész rendszer működését tegyük függővé a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetőjének állásfoglalásától. Ezen a ponton éreztük azt pénteken, hogy

ennek az egésznek már tényleg semmi értelme azon túl, hogy a szoci világ szeretné már holnap pajzsra emelni Karácsony Gergelyt – bárhogyan és azonnal.

A legutolsó tárgyaláson – a Momentum kérésére – a Civil Választási Bizottság úgy döntött, hogy két nappal később kezdődik, és ezzel szűkül az ajánlásgyűjtés időszaka, miközben még arról nem sikerült megállapodni, hogy az előválasztás június 26-ig, vagy 30-ig tartson. A mi eredeti álláspontunk egy legalább hathetes folyamatot tartalmazott, ehhez képest ma ott tartunk, hogy a DK és az MSZP három hét alatt lezavarná az egészet.

    

Összességében kijelenthető, hogy sem politikai részletekről, sem technikai lebonyolításról, sem az előválasztás folyamatáról sem született megállapodás a mai napig. Ez a folyamat pedig ebben a formában teljességgel komolyanvehetetlen.

Olvass még cikket Zaránd Pétertől az Azonnalin!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek