Most akkor lesz előválasztás Budapesten? Utánajártunk!

Szerző: Hutter Marianna
2019.05.11. 08:02

Egyelőre mégsem hagyta ott az előválasztás lebonyolításában segédkező civil szervezet, az aHang a projektet - tudta meg az Azonnali. A szocialisták budapesti elnöke, Molnár Zsolt szerint azért nemcsak rájuk fognak számítani a szervezésben, mindeközben pedig folyamatosak a tárgyalások az ellenzéki pártok és a főpolgármester-jelöltek stábjai között.

Most akkor lesz előválasztás Budapesten? Utánajártunk!

Folyamatosak az egyeztetések a fővárosi ellenzéki pártok között, lesz előválasztás, valószínűleg szinte rögtön az európai parlamenti választást követően – nyilatkozta az Azonnali megkeresésére Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke.

Ismert: a baloldali pártok év elején előválasztást tartottak, hogy egy jelöltet indítsanak az őszi főpolgármester-választáson a kormánypártok által támogatott Tarlós István ellen. Az első kört Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, Zugló polgármestere nyerte meg. Ugyan ezen nem indult például az LMP és Jobbik által támogatott független főpolgármester-jelölt, Puzsér Róbert, ám abba belement, hogy bizonyos feltételekkel legyen egy második kör, amelyet civil szervezetek részvételével bonyolítanak le. Később viszont Puzsérék felfüggesztették az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat, miután sérelmezték, hogy az ellenzéki pártok az LMP és a Jobbik kihagyásával jelentettek be budapesti kerületi polgármesterjelölteket.

Az akadozó ellenzéki tárgyalások miatt – amelyek közül volt, amelyre el se mentek a baloldali pártok – a lebonyolításra jelentkező aHang nevű civil szervezet úgy tűnt, inkább ki fog szállni az egészből. Ugyanis múlt hét péntekig adtak határidőt a pártoknak, hogy jussanak dűlőre. Ám mint az Azonnali megtudta, végül mégiscsak kivárnak.

A civilek szerint ötven százalék az esélye, hogy lesz belőle valami

Adtunk az ügynek még egy kis időt – nyilatkozta Hajdú Gergő, az aHang munkatársa az Azonnalinak, miért nem léptek még vissza az előválasztás lebonyolításától. Ennek oka, hogy azt látják,

a felek nyitottak, és még van esély a politikai megegyezésre.

Hajdú Gergő szerint egyébként csak akkor van értelme az előválasztásnak, ha legalább két jelöltre számíthatnak a folyamatban. Garanciát erre az jelente számunkra, ha a felek egyértelműen kifejeznék elköteleződésüket az előválasztás iránt az aHangnak. Ebben az esetben a civil szervezet az online és az offline lebonyolításban is tud segédkezni, például azt tudják garantálni, hogy az előválasztáson résztvevők adatai anonimak maradjanak.

Egyébként az elmúlt hetekben az aHang a háttérben már dolgozott az előválasztás előkészületein, hogyha szükség lesz a segítségükre, ne a nulláról kelljen majd kezdeniük a szervezést.

És hogy most hány százaléknyi esélyt adnak arra, hogy így összejön az előválasztás? Hajdú Gergő szerint ennek ötven százalék a valószínűsége. 

Azért nemcsak az aHangra számítanak

Molnár Zsolt arról is beszélt az Azonnalinak: az aHang mellett több más olyan szervezet is lesz, aki részt vesz az esemény lebonyolításában. Hogy kik, arra még nem kívánt válaszolni, ezt ugyanis csak akkor fogják nyilvánosságra hozni, ha véglegessé válik a lebonyolítók névsora.

A szocialista politikus úgy vélte, hogy az egyeztetéseket elnézve – amelyeken részt vesz az MSZP és a Párbeszéd mellett a DK, a Momentum, a Jobbik, az LMP és Puzsér Róbert stábja is –

az előválasztással kapcsolatos részletek a jövő hét vége felé napvilágot fognak látni.

Az Azonnali kereste Puzsér Róbert kampányfőnökét, Zaránd Pétert is az előválasztási tárgyalásokkal kapcsolatban, ám ő nem kívánt nyilatkozni.

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek