Alig vannak már lemaradva a CDU-tól a német zöldek

Szerző: Bukovics Martin
2018.11.16. 09:32

Robert Habeck gondoskodik arról, hogy a német nagykoalíció már csak nevében legyen nagy.

Alig vannak már lemaradva a CDU-tól a német zöldek

Miközben a kereszténydemokrata CDU azzal van elfoglalva, hogy megtalálja Angela Merkel utódját a pártelnöki székben, a németországi közvélemény-kutató intézetek azért továbbra is mérik, kivel szimpatizál a lakosság. Egy friss felmérés szerint a jobboldali CDU-nak már csak hajszálnyi előnye van a középre tolódó Zöldekkel szemben:

a konzervatív Merkel-pártot a németek 26 százaléka választaná, ha most vasárnap kellene szavazni menni, a Zöldeket pedig 23 százalék.

A harmadik helyért ketten is versenyeznek: 14 százalékon áll mind a szociáldemokrata SPD, mind a szélsőjobboldali, bevándorlásellenes AfD. A baloldali populista Die Linke 9 százalékot, a polgári-liberális FDP 8 százalékot kapna.

A pár hete az Azonnalinak is interjút adó Robert Habeck (képünkön), a német Zöldek társelnöke nemrég a ZDF köztelevízió viccműsorában, a Heute Show-ban úgy magyarázta a Zöldek sikerét, hogy pártja nem tolódik se jobbra, se középre, egyszerűen jobban, érthetőbben, más hangsúlyokkal, kevesebb elitizmussal és tudálékossággal magyarázzák el az embereknek, hogy radikális válaszra van szükség korunk égető problémáira. A műsorvezető kérdésére, miszerint nem köszönhető-e a Zöldek sikere a szociáldemokraták lejtmenetének, Habeck azt mondta, valóban profitálnak belőle. Majd hozzátette:

ő leginkább részvétet érez az SPD felé, és a politikában ez az egyik legrosszabb dolog, amit egy párt a versenytársától hallhat.

FOTÓ: Robert Habeck / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek