Behozta az AfD népszerűsége a német szocdemékét

Szerző: Bukovics Martin
2018.07.08. 13:32

Az Angela Merkel vs. Horst Seehofer menekültügyi vitából a mondanivalóját évek óta a migráció köré építő jobboldali populista AfD jött ki nevető harmadikként: egy friss közvélemény-kutatás szerint a párt támogatottsága nagyjából megegyezik a Merkel-féle CDU-val koalícióban kormányzó szociáldemokratákéval.

Behozta az AfD népszerűsége a német szocdemékét

Heteken át tartotta lázban a világ közvéleményét a német kancellár és belügyminisztere közötti hatalmi harc, ami utóbbi menekültügyi mesterterve kapcsán robbant ki. A meccset a hosszabbítást követő tizenegyespárbajban a CDU-s Angela Merkel nyerte, a vita hevében egyszer lemondó, majd végül inkább mégsem lemondó vesztes CSU-s Horst Seehofernek hatalmas arcvesztéssel még azt is le kellett nyilatkoznia a német sajtónak, hogy elégedett a kompromisszummal.

A német nagykoalíciót alkotó három párt – a kereszténydemokrata CDU, a bajor keresztényszociális CSU, valamint a szociáldemokrata SPD – abban egyezett meg, hogy a német-osztrák határon csak olyan menedékkérőket fordítanak vissza a jövőben, akik más EU-s tagállamban már benyújtották menedékkérelmüket. Ahhoz, hogy ez gyakorlattá váljon, a német kormánynak először még megállapodásokat kell kötnie azon uniós országokkal, ahol a migránsok először beteszik a lábukat az EU területére. Vagyis főleg Görögországgal és Olaszországgal. A baloldali görög kormányfő, Alekszisz Ciprasz már bejelentette, örömmel segít ebben Angela Merkelnek.

Seehofer szerint mindez óriási változást hoz Németország menekültpolitikájában: „Jelzést küldünk ezáltal a világnak: immáron nem éri meg az illegális migráció.”

Hogy a tervezett intézkedések csak nagyon kevés embert érintenének, Seehofer szerint másodlagos. A jobboldali populista AfD szerint nevetséges látszatkompromisszum született.

Egy friss, vasárnap publikált közvélemény-kutatás szerint a keresztény uniópártok között kirobbant menekültügyi vita alaposan megtépázta a népszerűségüket. Ilyenkor szokott képbe jönni egy nevető harmadik. A jobboldali populista AfD-nek rekordtámogatottságot mértek: három százalékpontos erősödéssel jelenleg 17 százalékos most a párt népszerűsége: ezzel az eredménnyel a dobogó második fokán osztozik a szocdemekkel, akik 2 százalékpontos csökkenéssel jutottak ide.

Az AfD az utóbbi hetekben az eddigiekhez képest is radikális hangnemet ütött meg: a párt elnöke, Alexander Gauland pártja ifiszervezetének június eleji kongresszusán a náci időszakot madárszarnak nevezte az egész német történelemhez képest. Pártja június végi rendezvényén pedig arról értekezett, hogy Merkel őt nem csupán az NDK egykori vezetőjére, Erich Honeckerre emlékezteti, hanem egy olyan német vezetőre is, akinek sikerült egész Európát maga ellen fordítania. Adolf Hitler nevét ki ugyan nem mondta, de a közönség vette a lapot.

A CDU/CSU országos támogatottsága is csökkent 2 százalékpontot, már csak 30 százalékon állnak – a kormányzó pártoknak így összesen 47 százaléka lenne, ha most vasárnap rendeznék a választást. Ez azt jelenti:

már nem lenne többsége a német parlamentben az úgynevezett nagykoalíciónak.

És ez még nem is lenne olyan rossz eredmény ahhoz képest, hogy egy másik, szintén friss kutatás szerint a németek 78 százaléka elégedetlen a nagykoalícióval. 

A többi párt támogatottságát nem érintette a menekültvita: a Zöldek továbbra is 12 százalékon állnak, a baloldali populista Die Linke és a polgári-liberális FDP pedig 9-9 százalékon.

A kutatás során kíváncsiak voltak arra is, hogyan értékelik a németek a menekültügyi vita két főszereplőjét, Horst Seehofer belügyminisztert és Angela Merkel kancellárt. A megkérdezettek 69 százaléka szerint a bajor politikus rombolta a politika tekintélyét, csupán 19 százalékuk látja úgy, hogy ilyesmiről szó sincs Seehofer esetében. 48 százalék szerint nem neki kellene betöltenie a jövőben a belügyminiszteri pozíciót, 41 százalékuk szerint viszont de.

Angela Merkel megítélése ellenben viszonylag kiegyenlített. A németek 46 százaléka látja úgy, hogy a menekültvitában tanúsított viselkedése ártott a politika megítélésének, 49 százalék szerint viszont erről szó sincs.

Az AfD frakcióvezetője, Alice Weidel mindenesetre megköszönte Angela Merkelnek a Facebookon, hogy tevékenyen hozzájárul a populista párt népszerűségének növekedéséhez.

FOTÓ: Alice Weidel AfD-frakcióvezető (balra) és Alexander Gauland AfD-elnök / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek